ΙΚΑ: Διαπιστώθηκαν 1.248 παραβάσεις στη συνταγογράφηση φαρμάκων

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διοίκησης του ΙΚΑ, οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν, αφορούν:

” Αναγραφή φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων
” Αναγραφή φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων εκτός ειδικότητας ιατρού
” Αναγραφή φαρμάκων που δεν αντιστοιχούν στη διάγνωση
” Αναγραφή μη εγκεκριμένου δοσολογικού σχήματος
” Συνταγογράφηση ιδιοσκευασμάτων που χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ χωρίς να αναγράφουν την ένδειξη ‘Χορηγείται σε φαρμακείο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ’, με συνέπεια την αντίστοιχη επιβάρυνση του Ιδρύματος.

Σύμφωνα με το ΙΚΑ, για τις περιπτώσεις αυτές, έχει ήδη διαταχθεί πειθαρχικός έλεγχος, προκειμένου το Ίδρυμα να προχωρήσει σε καταλογισμό της οικονομικής ζημιάς που προκλήθηκε σε βάρος του, προσαυξημένης κατά 50%, καθώς και την επιβολή των προβλεπομένων διοικητικών και ποινικών κυρώσεων.

Παράλληλα από τον ηλεκτρονικό έλεγχο των συνταγών αλλά και από τους ελέγχους που πραγματοποίησαν οι Υπηρεσίες του ΙΚΑ, διαπιστώθηκαν παραβάσεις και σε φαρμακεία συμβεβλημένα με το Ίδρυμα. Για αυτες τις περιπτώσεις εκδόθηκαν κατά τη διάρκεια του 2011, 141 αποφάσεις επιβολής κυρώσεων και επιβλήθηκαμ πρόστιμα αξίας 636.756 ευρώ. Ακόμη, σε 15 φαρμακεία καταγγέλθηκε η σύμβαση εκτέλεσης συνταγών ΙΚΑ (ά ή β΄ βαθμού), ενώ δεσμεύτηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί φαρμακοποιών και γιατρών, στους οποίους καταλογίστηκαν σοβαρές παραβάσεις (πλαστογραφία-εικονική συνταγογράφηση) συνολικού ποσού 1.200.000 ευρώ.

One thought to “ΙΚΑ: Διαπιστώθηκαν 1.248 παραβάσεις στη συνταγογράφηση φαρμάκων”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *