ΜΚΙΕ: Απίστευτα ποσά ζητούν τα νοσοκομεία από ανασφάλιστους

ΥΥΚΑΑΖητούν 600 € από ανασφάλιστους γονείς ως νοσήλια για το 12χρονο παιδί τους και 4.500 € από ασθενή με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, ενώ οι τριμελείς επιτροπές που έχουν αναλάβει την έγκριση της νοσηλείας των ανασφάλιστων είτε δεν συνεδριάζουν, είτε δεν προλαβαίνουν να εξετάσουν όλες τις αιτήσεις.

Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού φέρνει στο φως της δημοσιότητας δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που αποδεικνύουν ότι η εξαγγελία περί κάλυψης της νοσοκομειακής περίθαλψης των ανασφάλιστων πολιτών δεν εφαρμόζεται πλήρως.

Οι ανασφάλιστοι γονείς ενός 12χρονου παιδιού που νοσηλεύθηκε για δύο ημέρεςστο τέλος Αυγούστου στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου στην Θεσσαλονίκη ως επείγον περιστατικό, μετά από ατύχημα με πολλά θλαστικά τραύματα, καλούνται τώρα να πληρώσουν 600 ευρώ ως νοσήλια, παρά το γεγονός ότι η οικογένεια δεν καλύπτεται από κάποιον ασφαλιστικό φορέα.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά ασθενή του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, ο οποίος νοσηλεύτηκε το 2013 στο Γενικό Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και γι αυτή την νοσηλεία χρεώθηκε με 4.500 € , ένα χρέος που μεταφέρθηκε στην εφορία, αφού ο άνθρωπος δεν είχε την δυνατότητα να το πληρώσει.

Πριν ένα μήνα, στο ίδιο νοσοκομείο, τοποθετήθηκε στον ασθενή εμφυτεύσιμος απινιδωτής, αφού η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο. Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής ακολούθησε την διαδικασία που περιγράφει το ΦΕΚ 1465 για την κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών και η οικογένειά του αναμένει την «περιβόητη» τριμελή επιτροπή να συνεδριάσει για να αποφασίσει για την τύχη του ασθενή.

Βάσει μαρτυρίας της συζύγου του, η επιτροπή αυτή δεν έχει συνεδριάσει ποτέ μέχρι σήμερα και ήδη έχουν συσσωρευτεί πάρα πολλές αιτήσεις πολιτών που αναμένουν την νοσηλεία τους.

Οι υπεύθυνοι του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού επισημαίνουν ότι «πρόκειται για νοσηλείες ασθενών και σωτήριες ιατρικές πράξεις και όχι απλά επίσκεψη σε γιατρό! Μιλάμε για τις ζωές πολιτών που επιβαρύνεται η κατάστασή τους από την όποια καθυστέρηση και ακόμη πολιτών που σίγουρα θα κινδυνεύουν, όπως κινδύνευε η ζωή του ασθενή μας, γιατί φοβόταν ένα ακόμη χρέος. Ο ασθενής – που έχει βαριά καρδιακή ανεπάρκεια και ενδεχομένως θα χρειαστεί μεταμόσχευση καρδιάς – ζει τώρα με την αγωνία ενός επιπρόσθετου χρέους στην εφορία. Για τα δύο παραπάνω περιστατικά έχει ενημερωθεί το Υπουργείο Υγείας εδώ και δεκαπέντε μέρες και μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση».

Και το ΜΚΙΕ καταλήγει: «Πως είναι δυνατόν το Υπουργείο Υγείας να μην εφαρμόζει δικές του εγκυκλίους και να αφήνει τους ανασφάλιστους και ανήμπορους πολίτες στο έλεος της τύχης τους; Πόσοι άραγε πολίτες έχουν φύγει από δημόσια νοσοκομεία γιατί δεν ήθελαν να επωμιστούν με επιπλέον χρέη οι οικογένειες τους και παίζουν τις ζωές τους κορώνα γράμματα καθημερινά, μόνο και μόνο επειδή κάποιοι δεν εφαρμόζουν τα όσα έχει ήδη αποφασίσει το Υπουργείο Υγείας;»

Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia-politiki/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *