Παρουσία του Υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη,στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της Ε.Ε. στο Μιλάνο.

23-9-2014, Άτυπη Σύνοδος ΕΕ, ΜιλάνοΟλοκληρώθηκε η παρουσία του Υπουργού Υγείας, κ. Μάκη Βορίδη, ο οποίος συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη, συμμετείχε στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο 22 και 23 Σεπτεμβρίου 2014.

Βασικό θέμα ήταν η συντονισμένη απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επιδημία από τον ιό Ebola στις χώρες της Δυτικής Αφρικής και η ενίσχυση της ετοιμότητας των κρατών μελών της για τυχόν εμφάνιση κρουσμάτων στο έδαφός της. Τις εργασίες των Υπουργών απασχόλησαν επίσης το θέμα της προώθησης της καινοτομίας και ταχύτερης πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα, η πρόληψη του καρκίνου και η παρηγορητική φροντίδα.

Οι Υπουργοί Υγείας κατά τη συζήτηση για την αντιμετώπιση της κρίσης από τον ιό Ebola εξέφρασαν τη σοβαρή ανησυχία τους για τις δραματικές επιπτώσεις της επιδημίας (πάνω από πέντε χιλιάδες άνθρωποι έχουν προσβληθεί και πλέον των δυόμισι χιλιάδων έχουν χάσει τη ζωής τους μεταξύ των οποίων σημαντικός αριθμός επαγγελματιών υγείας), αλλά και τις καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία και σταθερότητα στην περιοχή και επιβεβαίωσαν την δέσμευσή τους για παροχή βοήθειας και υποστήριξης στις πληγείσες από την επιδημία χώρες. Οι Υπουργοί εστίασαν στο πως θα επιτευχθεί καλύτερος ευρωπαϊκός συντονισμός για παροχή αποτελεσματικής απάντησης στη μάχη για την εξάλειψη της νόσου αλλά και την ενίσχυση της ετοιμότητας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυρίως για την αεροδιακομιδή και νοσηλεία στην περίπτωση που πολίτης της ΕΕ που προσβληθεί από τον ιό χρειαστεί να επαναπατριστεί.

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Βορίδης, στάθηκε ιδιαιτέρως στο ζήτημα των αεροδιακομιδών και του επαναπατρισμού των πολιτών της ΕΕ και υποστήριξε την ανάγκη καλύτερου συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών και πρότεινε τη δημιουργία υποδομών υγείας στις πληγείσες χώρες για επί τόπου αποτελεσματική παροχή βοήθειας.

Στο θέμα της καινοτομίας προς όφελος των ασθενών, οι Υπουργοί συμφώνησαν να εξετασθούν οι δυνατότητες που παρέχει το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο αδειοδότησης φαρμάκων για την ταχύτερη προώθηση της καινοτομίας και πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμα και σε προσιτές τιμές φάρμακα εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας.

Ο κ. Βορίδης εκφράστηκε θετικά ως προς τη διερεύνηση των δυνατότητων μεγιστοποίησης της αποτελεσματικής χρήσης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου επισημαίνοντας ωστόσο την ανάγκη διασφάλισης της προστασίας της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας των ασθενών. Στο ζήτημα των τιμών των φαρμάκων, ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι η τιμολόγηση των φαρμάκων πρέπει να παραμείνει στην αρμοδιότητα των κρατών μελών τονίζοντας ταυτόχρονα τη χρησιμότητα της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών για τα συστήματα τιμολόγησης.

Το θέμα της πρόληψης του καρκίνου συγκέντρωσε την ιδιαίτερη προσοχή των Υπουργών επισημαίνοντας ότι ο καρκίνος παραμένει κεντρικό ζήτημα υγείας και τεράστιο βάρος για τους πάσχοντες, την κοινωνία και τα συστήματα υγείας και υπογράμμισαν τη σημασία της πρόληψης με έμφαση στους παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του όπως το κάπνισμα, η μη υγιεινή διατροφή και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας.

Τέλος, στο θέμα της παρηγορητικής φροντίδας και αντιμετώπισης του πόνου τονίστηκε η ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πασχόντων από το χρόνιο πόνο μέσω της πρόληψης, του ελέγχου και της ανακούφισης του πόνου παράλληλα με την ψυχολογική υποστήριξη των πασχόντων και των οικογενειών τους με τους Υπουργούς Υγείας να εκφράζονται θετικά στην ενίσχυση της συνεργασίας των κρατών-μελών μέσω της δημιουργίας ενός Πανευρωπαϊκού Δικτύου.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου ο κ. Βορίδης είχε συνάντηση με την Περιφερειακή Διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη κα. Σουζάνα Γιάκαμπ για ζητήματα που σχετίζονται με το μεταρρυθμιστικό έργο στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα και την συνεργασία του ΠΟΥ με το Υπουργείο Υγείας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *