Επισκόπηση Ημερησίου Τύπου Θεσσαλονίκης 28-9-11

Θεσσαλονίκη Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
Στις αποδείξεις στις οποίες «καίγονται» τα εισοδήματα, στη θετική συνάντηση Παπανδρέου – Μέρκελ που έγινε σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, στα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν χθες και στα περί αισιοδοξίας του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών παρά το αρνητικό κλίμα που υπάρχει και τις αντιδράσεις του κόσμου, αναφέρονται τα σημερινά κεντρικά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Θεσσαλονίκης  Συγκεκριμένα:  «Αναδρομική καρπαζιά» είναι ο κεντρικός τίτλος του «Αγγελιοφόρου» τίτλο, που στον υπέρτιτλό του τονίζει ότι «στις αποδείξεις ‘‘καίγονται’’ τα εισοδήματα…    «Στήριξη Μέρκελ στην Ελλάδα» τιτλοφορεί το πρώτο της θέμα η «Μακεδονία», που επισημαίνει ότι «σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης έγινε η συνάντηση Παπανδρέου με τη Γερμανίδα καγκελάριο». Όπως τονίζει, η κ. Μέρκελ, πριν από το χθεσινό δείπνο εργασίας με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, «ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως αναπόσπαστο μέρος της ευρωζώνης» και πως «Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει εντός ευρώ»,   H «Αυριανή Μακεδονίας – Θράκης» στον κεντρικό της τίτλο τονίζει «155 ναι στα νέα μέτρα». Ψηφίστηκαν χθες βράδυ από τους κυβερνητικούς βουλευτές και την ανεξάρτητη Έλσα Παπαδημητρίου, «ενώ οι απεργίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή».   Ο «Τύπος Θεσσαλονίκης» τονίζει με έμφαση: «Παπανδρέου αισιόδοξος, Βουλευτές, βολευτές . Ο λαός σε απόγνωση» και ότι ο Βενιζέλος θέλει να πείσει Έλληνες και ξένους ότι δε θα χρεοκοπήσουμε. Τι πίνει και δε μας δίνει ο Παπανδρέου; Από πού αντλεί τόση…αισιοδοξία;

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
Πρωτοσέλιδοι τίτλοι

«Στις αποδείξεις «καίγονται» τα εισοδήματα / Αναδρομική φοροκαρπαζιά»
Ψηφίστηκε στη Βουλή το χαράτσι στα ακίνητα
Σάββας Ρομπόλης: Ετοιμάζεται νέο ασφαλιστικό το 2012
Γιούνκερ: Έρχεται η τρόικα
Αφορολόγητο: Στις 5.000 ευρώ και στις 9.500 ευρώ για συνταξιούχους άνω των 65 και νέους κάτω των 30 ετών από 1/1/2011
Αποδείξεις: Αλλάζουν όλα, αφού θα πρέπει να φτάνουν το 50% – 60% του εισοδήματος! Τέρμα και στις επιστροφές λόγω αποδείξεων
Φοροαπαλλαγές: Θα γίνουν αναδρομικές περικοπές σε φοροαπαλλαγές όπως οι τόκοι στεγαστικών δανείων, οι ιατρικές δαπάνες, τα ασφάλιστρα ζωής
-Ψαλίδι 2,9 δισ. € στους μισθούς του Δημοσίου
-Άμεσες απολύσεις, εάν δεν προχωρήσει η εφεδρεία
-Εξίσωση εμπορικών και αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα (σελ. 3, 5, 28 – 29)

«”Μαφία” και στην πώληση… καλαμποκιών» (σελ. 10)

«Μέρκελ: «Θέλουμε μια ισχυρή Ελλάδα στην ευρωζώνη»
Γ. Παπανδρέου: «Δεν είμαστε μια φτωχή χώρα, είμαστε μια κακοδιοικούμενη χώρα»» (σελ. 5, ΑΠΟΨΗ σελ. 4)

«Βόρεια Ελλάδα: Χαμός για μια θέση ειδικού φρουρού στην ΕΛΑΣ!» (σελ. 9)

«Χωρίς Γκαρσία – Σαλπιγγίδη στο Καζάν ο ΠΑΟΚ» (σελ. 17)

«24.000 προϊόντα- «μαϊμού» σε αποθήκη με κινέζικα στη Θεσσαλονίκη» (σελ. 14)

«Θεσσαλονίκη: Απόγνωση και πόνος για το επίδομα αναπηρίας»
Τριτοκοσμικές σκηνές στο ΙΚΑ Πύλης Αξιού, με εκατοντάδες άτομα που έχουν κάποιο ποσοστό αναπηρίας να περιμένουν στην ουρά (σελ. 27)

Θέματα εσωτερικών σελίδων

«Πέρασε από τη Βουλή το χαράτσι»  (σελ. 3)
«Ναι», αλλά με πολλούς αστερίσκους, είπαν χτες οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην ψήφιση του ειδικού τέλους στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ. Το νομοσχέδιο πέρασε χωρίς εκπλήξεις και αποχές από μέρους του ΠΑΣΟΚ. Η κ. Λούκα Κατσέλη δήλωσε ότι η Κ.Ο. δεν αντέχει να πάρει νέα οριζόντια εισπρακτικά μέτρα.

« Η αυτοκριτική Παπανδρέου και τα κρίσιμα ερωτήματα» (σελ.4, από τη στήλη: Η άποψή μας)
Δεν είμαστε μια φτωχή χώρα, Είμαστε μια κακοδιοικούμενη χώρα, είπε μιλώντας στους Γερμανούς βιομήχανους ο Γ., Παπανδρέου.  Η αυτοκριτική του πρωθυπουργού λέει πολλά.  Και για αυτό που ήθελαν να ακούσουν οι Γερμανοί., αλλά και αυτά που πρέπει να αλλάξουν στην Ελλάδα. Όπου το φαύλο κομματικό σύστημα σπρώχνοντας τα εκάστοτε δικά του παιδιά στο Δημόσιο, το υπερδιόγκωσε και το αποδιοργάνωσε.  Ποιοι κυβέρνησαν μεταπολιτευτικά; ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.  Και ποιοι δοξολογούσαν τον κρατισμό και το κράτος – πατερούλη; Η αριστερά με κάποιες εξαιρέσεις προσώπων κι όχι σχηματισμών. Ας υποθέσουμε ότι σαν τον πρωθυπουργό σκέφτονται κι άλλοι πολιτικοί. Έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τα πράγματα; Ελάχιστοι το πιστεύουν. Το ερώτημα είναι: ακόμα κι αν γίνει κοινή συνείδηση ότι όλα πρέπει να ξαναγίνουν από την αρχή στη δημόσια διοίκηση, είναι εύκολο να γίνει σε σύντομο χρόνο;  Ή χρειάζεται ένα μεταβατικό στάδιο στο οποίο θα εφαρμοστεί ένα σχέδιο ανάταξης, ψηφισμένο «α λα νομοσχέδιο ΑΕΙ» από τα δυο κυβερνητικά κόμματα;  Και έχει η χώρα την πολυτέλεια χρόνου; Μπορεί να σηκώσει τέτοιες αλλαγές με την πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου να «πετά αετό»;

«Επιχείρηση «γοητεία» στη Γερμανία;» (σελ. 5)
«Ο Παπανδρέου μιμείται τον Ομπάμα», «Ο Παπανδρέου απαιτεί περισσότερο σεβασμό», «Ο Παπανδρέου υπόσχεται « yes we can» «Ο Παπανδρέου διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της» «Ο Παπανδρέου απαιτεί να σταματήσει η συνεχής κριτική»  Σ’ αυτό το μήκος κύματος κινήθηκαν τα γερμανικά δημοσιεύματα μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στους Γερμανούς βιομήχανους. Μια ομιλία που καταχειροκροτήθηκε ενδεχομένως διότι η συντριπτική πλειοψηφία του ακροατηρίου ήθελε να ακούσει ότι η Ελλάδα θα κάνει τα πάντα για να μην καταστραφεί και συμπαρασύρει στην πτώση της την ευρωζώνη. Επενδύστε στην Ελλάδα, ζήτησε ο Παπανδρέου. Ας δείξουν πρώτα πατριωτισμό οι Έλληνες, απαντούν οι βιομήχανοι. Παρά το χειροκρότημα ο οικοδεσπότης πρόεδρος του BDI Χανς Πέτερ Κάιτελ ουσιαστικά αρνήθηκε την πρόσκληση για επενδύσεις . «Ποιος ξένος επενδυτής θα πάει στην Ελλάδα όταν Έλληνες επενδυτές εγκαταλείπουν την χώρα στο αντίθετο ρεύμα;»

«Χαράτσια» » (σελ.  6, από τη στήλη: ΣΦΗΝΕΣ)
Τη μια κινητοποίηση μετά την άλλη όσον αφορά την μη πληρωμή των «χαρατσιών» διοργανώνει κι ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε ενεργά στην κινητοποίηση που έγινε στο άγαλμα Βενιζέλου και αύριο την ίδια ώρα δίνει δυναμικό παρών  στο συλλαλητήριο που οργανώνεται για το ίδιο θέμα. Χτες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησαν χάπενιγκ ενάντια στα χαράτσια στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς.

«Εσωκομματικές εντάσεις στη Ν.Δ  »… ( σελ. σελ. 8)
Εσωκομματικές εντάσεις δημιουργεί στη Ν.Δ. η γραμμή που επέλεξε ο Αντ. Σαμαράς για εκλογές εδώ και τώρα, αλλά και η επιλογή του να προχωρήσει σε ανανέωση προσώπων. Ο δικηγόρος και προσωπικός φίλος του προέδρου της Ν.Δ. Φαήλος Κρανιδιώτης δήλωσε ότι οι μεγάλες αλλαγές που θα γίνουν πρέπει να αντιστοιχούν και σε πρόσωπα. . Κανείς μην να μην ράβει κοστούμια. Ας πάρουν μπλέιζερ που πάει με όλα και είναι χρήσιμο όταν ψάχνεις για δουλιά, δήλωσε. Στο μπλογκ «Antinews» το οποίο απηχεί τις απόψεις του «Δικτύου 21» μαίνεται  ο πόλεμος κατά των φιλελεύθερων στελεχών (Χατζηγάκης).

«Αγωνία για τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ»  (σελ.11)
Κραυγή αγωνίας ακούστηκε χτες από μέλη των θεραπευτικών προγραμμάτων, των οικογενειών τους, εργαζομένους και φίλους του ΚΕΘΕΑ που συγκεντρώθηκαν στην Αριστοτέλους για να εκφράσουν την ανησυχία τους για το μέλλον των προγραμμάτων. Σήμα κινδύνου εξέπεμψαν και τα μέλη του συλλόγου «Ιθάκη».

«Κινητοποιήσεις στα δημόσια νοσοκομεία» (σελ. 11)
Ξεκινούν από αύριο οι γιατροί και λοιποί εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία αντιδρώντας στις περικοπές μισθών και συντάξεων.

«”Κόντρα” για τα …εκατόχρονα» (σελ. 12)
Αιχμές δημοσίως και κατηγορίες για αλαζονική συμπεριφορά στα πηγαδάκια εισέπραξε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης εξαιτίας της απουσίας του από τη σύσκεψη που διοργάνωσε η αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης με τους δημάρχους του νομού για τον συντονισμό δράσεων στον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.  Από τους 14 δημάρχους της Θεσσαλονίκης μοναδική απουσία ήταν αυτή του κ. Μπουτάρη που δεν έστειλε ούτε εκπρόσωπο.

«Νοθεία στη βενζίνη, ακρίβεια στο πετρέλαιο.» (σελ. 12)
Στο 1 ευρώ θα φτάσει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην έναρξη της χειμερινής περιόδου, υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι της πανελλήνιας ομοσπονδίας πρατηριούχων –εμπόρων  υγρών  καυσίμων, οι οποίοι καταγγέλλουν έξαρση του λαθρεμπορίου αλλά και της νοθείας της βενζίνης με εισαγωγή βιοαιθανόλης από τη Βουλγαρία και την Ιταλία σε ποσοστό που φτάνει το 30%.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Πρωτοσέλιδοι τίτλοι

«Σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης η συνάντηση Παπανδρέου με τη γερμανίδα καγκελάριο»
«Στήριξη Μέρκελ στην Ελλάδα»
Ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως αναπόσπαστο μέρος της ευρωζώνης
Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει εντός ευρώ, ξεκαθάρισε η  Άγκελα Μέρκελ πριν από το χθεσινό δείπνο εργασίας με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως αναπόσπαστο μέρος της ευρωζώνης, ότι η προσπάθεια είναι για περισσότερη πολιτική – οικονομική ενοποίηση και ότι η βαθμολογία που θα βάλει η τρόικα στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση θα καθορίσει τα επόμενα βήματα. Θέλοντας να δείξει την προσήλωσή της στο κοινό νόμισμα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αναγνωρίζει πως οι αδυναμίες του ενός είναι αδυναμία όλων και η δύναμη του ενός είναι δύναμη όλων, και πρόσθεσε: “Περιμένουμε από την Ελλάδα να τηρήσει όλες τις προϋποθέσεις που θέτει η τρόικα και μετά θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, για να τη βοηθήσουμε στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης” (σελ. 4)

ΛΕΖΑΝΤΑ σε σχετική φωτό
Η κ. Μέρκελ αναγνώρισε ότι οι Έλληνες “σηκώνουν μεγάλο βάρος” και πληρώνουν για πράγματα που δεν ευθύνονται άμεσα. Από την πλευρά του, ο Γ. Παπανδρέου εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησής του και την εικαζόμενη βούληση του ελληνικού λαού να κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο.

«Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για το ειδικό τέλος ακινήτων» (σελ. 5)

«Τι αλλάζει σε αφορολόγητα όρια, φοροαπαλλαγές και αποδείξεις». Μεγάλη αύξηση στους φόρους εισοδήματος θα κληθούν να καταβάλουν το 2012 εκατομμύρια φορολογούμενοι, εξαιτίας των νέων φορολογικών μέτρων που αποφάσισε να εφαρμόσει αναδρομικά η κυβέρνηση για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1-1-2011(σελ. 6-7)

Άποψη / Κάθε έδρανο και καημός…
Υπερψηφίστηκε χωρίς διαρροές και με μία επιπλέον ψήφο το θεωρούμενο “επικίνδυνο” νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, για άλλη μια φορά, στήριξαν την κυβέρνηση λέγοντας τη γνωστή επωδό: “Ψηφίζουμε για να μη χρεοκοπήσει η χώρα, αλλά μέχρι εδώ!  Όχι άλλα μέτρα!” Πόσες φορές το έχουν πει; Δυστυχώς αρκετές! Πόσες θα το πουν ακόμη; Ελπίζουμε, για το καλό του τόπου, καμία… Η πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης όμως δεν μπορεί να βασίζεται σε τέτοιας ποιότητας “ναι” ούτε σε βουλευτές που έχουν προ πολλού ξεπεράσει τα όριά τους. Οι εκλογές είναι πλέον η μόνη έντιμη λύση.

«Στον “Αρκτούρο” οι αρκούδες, οι λύκοι και οι αλεπούδες του ζωολογικού του Σέιχ Σου»
Τη μεταφορά των ζώων άγριας πανίδας του ζωολογικού κήπου του Σέιχ Σου στο περιβαλλοντικό κέντρο της οργάνωσης “Αρκτούρος”, στο Νυμφαίο της Φλώρινας, έχει αποφασίσει η δημοτική αρχή της πόλης (σελ. 15)

«Απειλή λουκέτου και σε προγράμματα του ΚΕΘΕΑ». Κραυγή αγωνίας από μέλη, γονείς και εργαζόμενους στη Θεσσαλονίκη (σελ. 24)

«Μπλόκο στην εκτροπή του Νέστου». Αναστέλλεται με απόφαση του ΣτΕ, πριν ακόμη αρχίσει, το έργο μεταφοράς νερού από τον Νέστο ποταμό στον παραθαλάσσιο κάμπο της Ξάνθης και της Κομοτηνής (σελ. 11)

«Ξέσπασμα της Νατέλας: “Πείτε μου πού πετάξατε τον  Άλεξ”. Καταδικάστηκαν έξι γονείς των πέντε ανηλίκων (σελ. 13)

«91 κλειστά σχολεία στη Θεσσαλονίκη». Πανελλαδικά περισσότερα από 400 σχολεία τελούν υπό κατάληψη (σελ. 16)

Θέματα εσωτερικών σελίδων

«Περί μέτρων» (σελ. 2,  από τη στήλη: ΓΝΩΜΗ)
Το μεγαλύτερο πρόβλημα των τελευταίων παρτίδων μέτρων δεν είναι τόσο η τεράστια επιβάρυνση που επιφέρουν, όσο η απουσία του στοιχείου της φορολογικής δικαιοσύνης. Δεν είναι δυνατόν να απαιτείται από τους ίδιους ανθρώπους να πληρώνουν όλο και μεγαλύτερο τίμημα και να μην γίνεται τίποτα για να παταχθεί η φοροδιαφυγή. Η κυβέρνηση έδωσε πολλές υποσχέσεις, επί της ουσίας όμως τίποτε δεν έπραξε, πλην κινήσεων εντυπωσιασμού, όπως οι κατά καιρούς λίστες φοροφυγάδων ή οι απειλές για ελέγχους στους μεγαλοκαταθέτες. Η κυβέρνηση θα όφειλε να βρει τρόπους να πληρώσουν όσοι συνεχίζουν να ζουν παρασιτικά σε βάρος των συμπολιτών τους. Όσο δεν το πράττει τόσο εξαντλεί τις αντοχές μιας ήδη πιεσμένης κοινωνίας με αστάθμητες συνέπειες.

«Το χαράτσι έγινε νόμος…»  (σελ. 5)
Η ανεξάρτητη Έλσα Παπαδημητρίου έκανε τη διαφορά. Τουλάχιστον σε ψυχολογικό επίπεδο αφού η κυβέρνηση όχι μόνο δεν είχε διαρροή στην κρίσιμη ψηφοφορία για την επιβολή τέλους στα ακίνητα, αλλά κατάφερε να ψηφίσει το μέτρο με 155 ψήφους, μια παραπάνω από τη δύναμη του ΠΑΣΟΚ!

« “Πηγαδάκια” στο εντευκτήριο για την εφεδρεία» (σελ. 5)
ΚΙ ενώ η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ δείχνει ότι θα ψηφίσει συντεταγμένα όλα τα μέτρα που θα ακολουθήσουν, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά.  Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατηγορούν την κυβέρνηση με τον ίδιο τρόπο που την κατηγορεί η κοινή γνώμη. «Παίρνουμε μέτρα σε συνθήκες πανικού», Δεν είναι δυνατόν να μην πιάνουμε την φοροδιαφυγή και να την πληρώνουν οι έντιμοι» έλεγαν και ξαναέλεγαν κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες οι οποίοι έχουν μεταφέρει τις αντιρρήσεις τους στα ενδότερα.  Στο επίκεντρο βρέθηκε η εφεδρεία, Ακόμη κι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας έδειξε να κατανοεί ότι η σύνταξη της λίστας με ονοματεπώνυμο είναι σχεδόν αδύνατη. Οι εισηγήσεις που δέχθηκε ο κ. Ρέππας είναι να διευρύνει το όριο των υπαλλήλων που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη.

«Η ανεργία μας γυρίζει στο 1960» (σελ.8)
Ολοταχώς πίσω και τη δεκαετία του 1960 επιστρέφει η χώρα, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που παραθέτει έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. Η ανεργία το 2012 θα αγγίξει το 22%-23%.

«Ρεμπέτ ασκέρ η κυβέρνηση» (σελ. 9)
Πλήρη αναξιοπιστία καταλογίζει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγ. Βενιζέλο η Ν.Δ. η οποία σημειώνει πως η κυβέρνηση έχει έλλειμμα πολιτικού θάρρους και πλεόνασμα πολιτικής αμετροέπειας.  Ο κ. Σταϊκούρας εξαπολύει επίθεση στον κ. Βενιζέλο καταλογίζοντας του ότι οι αποκλίσεις και οι αστοχίες οδηγούν σε νέα δυσβάσταχτα μέτρα. Στη Συγγρού εκφράζουν την ικανοποίηση τους για τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων και κάνουν λόγο για εντυπωσιακά αυξανόμενο προβάδισμα της Ν.Δ. έναντι του ΠΑΣΟΚ στην  πρόθεση ψήφου.

«Αδύνατη η εφεδρεία στο Αριστοτέλειο»   (σελ. 10)
Δεν περισσεύει κανείς ή καλύτερα υπάρχουν κενές 50 οργανικές θέσεις διδακτόρων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και 300 κενές θέσεις διοικητικών υπαλλήλων. Οι ανάγκες είναι τέτοιες που αν φύγει έστω κι ένας δεν θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε, εκτιμά η αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και προσωπικού του ΑΠΘ Δέσπω Λάλιου.

«Χωρίς τον Μπουτάρη η σύσκεψη για τα 100 χρόνια της Θεσσαλονίκης  » (σελ. 16)
Αιχμές και επικριτικά σχόλια σε βάρος του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος φαίνεται ότι αρνείται να συμμετέχει στις κοινές δράσεις των δήμων και της αντιπεριφέρειας για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, άφησαν χθες οι 13 δήμαρχοι και ο αντιπεριφερειάρχης Απ. Τζιτζικώστας. «Η Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο από τη Λαγκαδά έως τον Βότση και οι εκδηλώσεις δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως υπόθεση ενός μόνο δήμου, σχολίασαν δηκτικά οι αιρετοί.

ΑΥΡΙΑΝΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

Πρωτοσέλιδοι τίτλοι

«Ενώ οι απεργίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή / 155 ναι στα νέα μέτρα»
Ψηφίστηκαν χθες βράδυ από τους κυβερνητικούς βουλευτές και την  ανεξάρτητη Έλσα Παπαδημητρίου (σελ.8)

«Στις 15 Οκτωβρίου η έναρξη της διανομής / στο 1 ευρώ η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης όπως εκτιμούν οι έμποροι των καυσίμων» (σελ.4)

«Οι επιπτώσεις της κρίσης: στο 22%-23% η πραγματική ανεργία προειδοποιεί η ΓΣΕΕ» (σελ.5)

«Επιφυλλίδες / Ατιμωρησίας συνέπειες»

«Μια γκρίζα πόλη / Λιγότερα από 3 τ.μ. πράσινου αντιστοιχούν σε κάθε κάτοικο της Θεσσαλονίκης» (σελ.3)

Θέματα εσωτερικών σελίδων

«Αν δεν υλοποιήσει …ο Σαμαράς θα «πέσει» γρήγορα» (σελ. 2, από τη στήλη των σχολίων)
Επειδή ο Σαμαράς δίνει ελπίδα στο λαό περί αναδιαπραγμάτευσης του χρέους, αν δεν το κάνει και απλά γίνει πρωθυπουργός  για να εκτελέσει τα συμφωνηθέντα του Γ. Παπανδρέου ο λαός θα ξεσηκωθεί και μάλιστα πολύ γρήγορα. Επειδή όμως θα είναι «δεμένος χειροπόδαρα» από τις συμφωνίες Παπανδρέου δεν θα μπορέσει να κάνει τίποτα, ο κόσμος  θα αγριέψει και γρήγορα μάλιστα με τον Σαμαρά.

«Εκδηλώσεις για τα 100χρονα απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης» (σελ. 3)
Σε μια προσπάθεια να συντονιστούν οι αυτοδιοικητικοί φορείς της πόλης οργανώθηκε από την αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης σύσκεψη. Απουσίαζε μόνο ο Γιάννης Μπουτάρης. Είναι τραγικό λάθος να γίνουν εκδηλώσεις μόνο στον κεντρικό δήμο… Ο κ. Μπουτάρης επιλέγει τον μοναχικό δρόμο τον οποίο δεν θα ακολουθήσουμε, δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας. Όλοι συμφώνησαν ότι οι εκδηλώσεις θα πρέπει να είναι λίγες και λιτές εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

«Πορεία διαμαρτυρίας εργαζομένων στην Τ.Α» (σελ. 4)
Μηχανοκίνητη πορεία στην Αθήνα., Η ΠΟΕ ΟΤΑ αποφάσισε σειρά κινητοποιήσεων. Το επταήμερο των κινητοποιήσεων

«Απεργία στις 5 και 19 Οκτωβρίου αποφάσισαν οι δάσκαλοι» (σελ. 4)
Συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε το δ.σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας.

«Η εκταμίευση της 6ης δόσης θα γίνει εγκαίρως, λέει ο Ευάγ.. Βενιζέλος» (σελ. 5)
Ρεπορτάζ από τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών

«Κάλεσμα Παπανδρέου στους Γερμανούς να επενδύσουν στην Ελλάδα που αλλάζει» (σελ. 8)
Ρεπορτάζ από την ομιλία του πρωθυπουργού στους Γερμανούς βιομήχανους. Ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα έδωσε η κ. Μέρκελ στη δική της ομιλία και χαιρέτισε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και ξεκαθάρισε ότι η χώρα της θα βοηθήσει την Ελλάδα.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Πρωτοσέλιδοι τίτλοι

«Παπανδρέου αισιόδοξος,
Βουλευτές, βολευτές
Ο λαός σε απόγνωση»
-Ο Βενιζέλος θέλει να πείσει Έλληνες και ξένους ότι δε θα χρεοκοπήσουμε
Τι πίνει και δε μας δίνει ο Παπανδρέου; Από πού αντλεί τόση…αισιοδοξία;
Στη διάρκεια της ομιλίας του στο Βερολίνο, σε ακροατήριο βιομηχάνων, επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα, ώστε να επιστρέψει η χώρα σε πορεία ανάπτυξης και ευημερίας. Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών, λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, ο κ. Παπανδρέου είπε χαρακτηριστικά: «Σας εγγυώμαι ότι η Ελλάδα θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της». Εν τω μεταξύ, μέσα στην τόση… ευφορία, πέρασε  με 154 πράσινα «ΝΑΙ» η τροπολογία για την επιβολή του τέλους στα ακίνητα, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, παρά το γεγονός πως τα τελευταία λεπτά πριν την ψηφοφορία ήταν δραματικά, καθώς τουλάχιστον τρεις βουλευτές του κόμματος έλεγαν πως θα καταψηφίσουν το μέτρο. Πολύ κακό για το… τίποτα! Οι βουλευτές, για ακόμα μια φορά, βολεύτηκαν! Και μέσα σ’ αυτό το εκρηκτικό τοπίο, φυσικά κανείς δεν σκέφτηκε το λαό, που μέσα στη γενική αισιοδοξία κυριαρχεί η δική του απαισιοδοξία. Παράλληλα, για ακόμη μια φορά ακούσαμε πως «δεν νοείται πτώχευση». Μπορεί να έχει βουίξει ο τόπος με την συντεταγμένη χρεοκοπία, όμως ο Β. Βενιζέλος το διαψεύδει (για τώρα). Οπότε, σύμφωνα με αυτή τη λογική, άπαξ και η χώρα δεν χρεοκοπήσει τότε θα πρέπει να επιτύχει τους στόχους για τους οποίους γίνονται και αυτές οι «θυσίες» (σελ. 7, 10, 11)

«Πρωτεύουσα της εσωστρέφειας η Θεσσαλονίκη» Η χώρα καταρρέει και Μπουτάρης-Τζιτζικώστας δεν μπορούν να συνεννοηθούν για τα αυτονόητα, επιβεβαιώνοντας, με εμφατικό τρόπο, γιατί η πόλη μας αντί για πρωτεύουσα των Βαλκανίων έχει καταντήσει πρωτεύουσα της εσωστρέφειας. Αφορμή, ο προγραμματισμός των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (σελ. 6)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ  / «Και Μπετόβεν και μπουζούκια, λέει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης». «Βάλτε τη μουσική στη ζωή σας! Δεν χρειάζεται κανείς να ξέρει από κλασσική μουσική. Μόνο πρέπει να καθίσει και να ακούσει. Αν δεν καταλάβει κάτι, τότε φταίνε αυτοί που είναι πάνω στη σκηνή. Το δίλημμα Μπετόβεν ή μπουζούκι είναι ψεύτικο. Φυσικά χρειαζόμαστε και τα δυο», δήλωσε ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης κ. Αλέξανδρος Μυράτ χθες κατά την παρουσίαση του προγραμματισμού της χρονιάς 2011-2012 (σελ. 15)

«‘‘Πράσινο φως’’ από το ΑΠΘ για παράταση της εξεταστικής». Μέσα σε κλίμα έντασης οι φοιτητές αποφασίζουν για το μέλλον των καταλήψεών τους – Εξαίρεση των πανεπιστημιακών από την εργασιακή εφεδρεία ζητούν οι πρυτάνεις (σελ. 3)

«Εκβίαζαν ιδιοκτήτες καταστημάτων, για «παροχή προστασίας». Γραφείο ιδιωτικών ερευνών, χωρίς νόμιμη άδεια, διατηρούσαν οι δύο δράστες (σελ. 5)

«Μαλλιά κουβάρια με το… καλημέρα στην ΠΕΔ-ΚΜ”. Διαπαραταξιακό προεδρείο στην ΠΕΔ-ΚΜ θέλει ο Δανιηλίδης, ενώ ο Κυρίζογλου πατά… πόδι! (σελ. 6)

«Ανεβάζουν πάλι το θερμόμετρο οι ‘‘βόλτες’’ του Πίρι Ρέις . Την ίδια στιγμή με δηλώσεις της η υπ. Εξωτερικών της Κύπρου Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή υποβαθμίζει το ρόλο και τις δυνατότητες του Πίρι Ρέις  (σελ. 8)

«Παγωμένος χειμώνας με ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης». Ακριβότερο σε σύγκριση με πέρυσι εκτιμάται ότι θα διατίθεται από 15 Οκτωβρίου το πετρέλαιο θέρμανσης, στα 0,98 έως 1 ευρώ το λίτρο, κατά μέσο όρο, έναντι 65 – 70 λεπτών το 2010, όπως ανέφεραν χθες, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων – Εμπόρων Καυσίμων (σελ. 9)

«Αντικαταθλιπτικές για τις γυναίκες οι ιδιότητες του καφέ!».  Λιγότερο πιθανό να πάθουν κατάθλιψη είναι οι γυναίκες που πίνουν δύο ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την μέρα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα η οποία αποδίδει αυτό το αποτέλεσμα στη καφεΐνη η οποία με κάποιο τρόπο μεταβάλλει την χημεία του εγκεφάλου και την ψυχική διάθεση 12-13

X.A. ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: 791,19+ 0,83 %

Θέματα εσωτερικών σελίδων

«Πράσινο φως για παράταση της εξεταστικής. » (σελ. 3)
Με διακοπή της λειτουργίας των  πανεπιστημίων προειδοποιούν οι πρυτάνεις εάν εφαρμοστεί στα ιδρύματα ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας. Επιστολή της συνόδου των πρυτάνεων στην κ. Διαμαντοπούλου.

«”Παιχνίδια” Μπουτάρη – Τζιτζικώστα με φόντο την …ιστορία της πόλης!» ΠΑΣΟΚ» (σελ. 6)
Το απόλυτο «ξεγύμνωμα»! Τζιτζικώστας και Μπουτάρης κάνουν καμώματα για τον εορτασμό των 100 χρόνων  από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Ο αντιπεριφερειάρχης με τους δημάρχους όλων των δήμων του ν. Θεσσαλονίκης αποφάσισαν χθες τη δημιουργία συντονιστικού οργάνου για τον εορτασμό την ώρα που ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ξεκαθαρίζει ότι ο δήμος θα διοργανώσει τις δικές του εκδηλώσεις υπό την «Μητροπολιτική Αναπτυξιακή ΑΕ» με πρόεδρο τον ίδιο και αντιπρόεδρο τον επιχειρηματία Σταύρο Ανδρεάδη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *