Νέα από Αρκαδία. Παντού αρχαία

ARKADIA18-150x15017Η διαμάχη που έχει ξεκινήσει μεταξύ δημάρχου και κατοίκων Τζίβα και Θάνα για την οριοθέτηση δημοτικού χώρου, προκειμένου να γίνεται μεταφόρτωση των απορριμμάτων με τελικό αποδέκτη του ΧΥΤΑ Φυλής, αρχίζει να ταλαιπωρεί όλους μας. Ασχέτως του τελικού αποτελέσματος, που ευχόμαστε να είναι αίσιο για το κοινό συμφέρον, και με αφορμή τις ενστάσεις που κατατίθενται από τους κατοίκους προκειμένου να αποτραπεί η δημιουργία του, δεν μπορούμε να μην σταθούμε σε εκείνη που θέλει την περιοχή ως χώρο ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας, καθόσον, όπως ελέχθη, το σημείο εκείνο ήταν μέρος του δρόμου που οδηγούσε κάποτε από την Τρίπολη στο Μυστρά. Συνεπώς κάθε δραστηριότητα παρέλκει.

Δεν ξέρουμε αν αυτό αποτελεί λόγο αποτροπής για τη δημιουργία χώρου μεταφόρτωσης απορριμμάτων – η αρχαιολογική υπηρεσία ως η μόνη αρμόδια ήδη αποφάσισε και απέρριψε τις αιτιάσεις των κατοίκων – ωστόσο μπαίνουμε στον πειρασμό να υπενθυμίσουμε προς όλους ότι οποιοδήποτε έργο κι αν ξεκινήσει στη χώρα, όλο και κάποια αρχαία δικαιολογία θα βρεθεί, προκειμένου να το σταματήσει. Κάπου αγκυροβόλησε ο Ξέρξης, κάπου ξάπλωσε ο Μιλτιάδης, από κάπου πέρασε ο Μανουήλ ο Κομνηνός, κάπου έφαγε ο Κολοκοτρώνης ( στο Αστρος π.χ κάτω από τον ίσκιο ενός τήλιου), κάπου στρατοπέδευσε ο Κιουταχής κ.ο.κ. Οταν ομνύεις σε τρισχιλιετή ιστορία είναι στατιστικά απίθανο να υπάρχει έστω ένα τετραγωνικό μέτρο το οποίο δεν έχει ιστορικό ενδιαφέρον. Οπότε όλη η Ελλάδα πρέπει να μείνει ως έχει. Δεν πρέπει να υπάρξει κτήριο υψηλότερο του αρχαιολογικού μουσείου σε απόσταση χιλιομέτρων ή ΧΥΤΑ πουθενά (και για τους ΧΥΤΑ, κάποιες αρχαίες πέτρες ορθώνονται) κ.λ.π, κ.λπ. Αρα η Τρίπολη λόγω του ιστορικού φορτίου που κουβαλά, δεν πρέπει να δεχτεί οιοδήποτε έργο σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο.

Κανονικά θα έπρεπε να ήταν ένα απέραντο αρχαιολογικό πάρκο, για να πηγαίνουμε κι εμείς κι οι ξένοι να προσκυνούμε. Μόνο που αν ψάξει κανείς τους δορυφορικούς χάρτες του Google, θα δει ότι όλη η περιοχή είναι χτισμένη. Κυρίως από σπίτια και ξωλέντζες – κάποια από τα οποία πιθανότατα ανήκουν σε εκείνους που σχίζουν τα ιμάτιά τους για τη βεβήλωση του ιστορικού χώρου.

Επαναλαμβάνουμε, δεν μπορούμε να ξέρουμε, αν ο χώρος μεταφόρτωσης που επέλεξε ο δήμαρχος, πρέπει να γίνει εκεί ή όχι. Έτσι, όμως, όπως παίρνονται οι αποφάσεις του ελληνικού κράτους, τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται αθώο. Απλώς αυτή η χιλιοπαιγμένη άρνηση για έργα υποδομής με βάση το ιστορικό ενδιαφέρον ενός τόπου, όταν μάλιστα αυτός ο τόπος έχει βουλιάξει από τα μικρά ιδιωτικά συμφέροντα, δεν πείθει πλέον…

 

 

Μνημείο χωρίς προσθήκες – συμπληρώματα

Με έκπληξη αντικρίσαμε προ ημερών την είσοδο του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Βασιλείου να έχει πλημυρίσει από γλάστρες ποικίλλων ειδών και μεγεθών. Στην αρχή πιστέψαμε πως είχαν παραμείνει από την εορτή του Σταυρού και πως σύντομα θα απομακρύνονταν. Το θέαμα όμως εξακολουθεί να παραμένει έως σήμερα, σε ένα χώρο ιερό που δεν χρειάζεται ούτε παραγεμίσματα ούτε φτιασιδώματα για να ομορφύνει. Από μόνος του ο ναός είναι ένα μνημείο ιδιαίτερου κάλλους, που δίνει σημάδια ζωής. Μιλά εκκωφαντικά και εκπέμπει μεγαλείο. Γι αυτό και δεν συμβιβάζεται με τον ακατανόητο αισθητικό εκβαρβαρισμό, όπως το κιτς των πλαστικών γλαστρών που πλημύρισαν το χώρο, που αντί να προσθέτουν αφαιρούν από το μεγαλείο του μνημείου. Ας το σκεφθούν καλύτερα οι αναλαβόντες τη πρωτοβουλία του «καλλωπισμού».

Τουρκοδέντρι – αρχαιότητες

Ελεύθερο αρχαιοτήτων είναι το οικόπεδο του δήμου στο Τουρκοδέντρι όπου προβλέπεται να δημιουργηθεί χώρος μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Τούτο απεφάνθη η αρχαιολογική υπηρεσία σε σχετικό ερώτημα των κατοίκων της περιοχής Τζίβα –Θάνα λύνοντας τα χέρια του δήμου στο θέμα αυτό. Απομένει η απόφαση του δικαστηρίου, τις επόμενες μέρες για τα ασφαλιστικά μέτρα, στα οποία έχουν καταφύγει οι κάτοικοι, και τα οποία συζητήθηκαν χθες.

Βιολογικός Αστρους

Ένα σημαντικό έργο ανάσα για την περιοχή του Αστρους τροχιοδρόμησε, μετά τις υπογραφές που μπήκαν στο δημαρχείο της Βόρειας Κυνουρίας, για την έγκριση του προσυμβατικού έλεγχου για το έργο του βιολογικού καθαρισμού, χθες Πέμπτη, μεταξύ του δημάρχου και του Διευθυντή του Ταμείου ΕΠΕΡΑΑ κ. Μαμαλούγκα, παρουσία του υφυπουργού κ. Κωνσταντινόπουλου. Ο τελευταίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία του έργου, το οποίο χαρακτήρισε ως αναπτυξιακό για την περιοχή που θα φέρει νέες θέσεις εργασίας, το θεώρησε δε σαν στοίχημα που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2015.

Τις ευχαριστίες του εξέφρασε και ο δήμαρχος κ. Μαντάς, εκ των βασικών συντελεστών της ομαλής εξέλιξης του έργου, γνωστοποιώντας και υπενθυμίζοντας τις συντονισμένες προσπάθειες «απεμπλοκής» που κατέβαλλε προς τούτο, υποσχόμενος την τήρηση του χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης του έργου.

Έργα ΔΕΥΑΤ

Η ΔΕΥΑΤ στο πλαίσιο της αναβάθμισης της ποιότητας του δικτύου αποχέτευσης εκτελεί το έργο «Αντικατάσταση ελαττωματικών τμημάτων αποχέτευσης Δ.Κ. Τρίπολης», προϋπολογισμού 61.500€.

Ο πρωταρχικός σκοπός της ΔΕΥΑΤ είναι να θωρακίζει το περιβάλλον της πόλης και όλα τα υπό εκτέλεση έργα ακολουθούν την κατεύθυνση αυτή. Οι εργασίες αντικατάστασης δικτύου αποχέτευσης εκτελούνται αυτή την περίοδο στην οδό Καλαβρύτων (στο ύψος της οδού Παπαρηγοπούλου) και θα διαρκέσουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2014. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν εργασίες στην οδό Μουτζουροπούλου στο ύψος της οδού Ατρέως, στην οδό Υψούντος, καθώς επίσης και στην οδό Λουσίου στο ύψος της πλατείας στον Ι.Ν. Αγ. Βαρβάρας.

Σύνδεση Μεγαλόπολης με ΝΕΟΤ

Την Τρίτη 16-9-2014, ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Διονύσης Παπαδόπουλος συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Έργων κ. Στράτο Σιμόπουλο, αναφορικά με την εξεύρεση λύσης στην ολοκλήρωση του έργου της συνδετήριας οδού Μεγαλόπολης με τη Νέα Εθνική Οδό Τρίπολης- Καλαμάτας. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Διευθυντής της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων ( ΕΥΔΕ) του Υπουργείου Μεταφορών κ. Ιωάννης Καρνέσης και ο κ. Γεώργιος Συριανός Γενικός Διευθυντής της ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην απομόνωση που έχει οδηγηθεί η πόλης της Μεγαλόπολης με ανυπολόγιστες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, καθώς οι δημότες υποχρεώνονται να διανύσουν επιπλέον απόσταση 15 χιλιομέτρων για να μπουν στην Ε.Ο. και να πληρώνουν αδίκως διόδια. Το θέμα συζητήθηκε σε όλες τις παραμέτρους του και υπήρξε η δέσμευση από όλες τις πλευρές, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα και μετά τη διευθέτηση βασικών λεπτομερειών η συνδετήρια οδός θα είναι έτοιμη να δοθεί στην κυκλοφορία.

Πανελλαδική σύσκεψη κτηνοτρόφων

Την Κυριακή 21 Σεπτέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη κτηνοτρόφων που οργανώνουν: η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), η Επιτροπή Αγώνα για την καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού στην Πελοπόννησο και για μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας. Στη σύσκεψη αυτή οδηγήθηκαν, σύμφωνα με ανακοίνωση, μετά τα πλήγματα που δέχεται η μικρομεσαία αγροτιά και η κτηνοτροφία, που κάθε χρόνο γίνονται και μεγαλύτερα, καθώς

στην πλειοψηφία τους φτωχοί και μεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι έχουν απλήρωτες παραγωγές από προηγούμενες σοδειές ή είναι απλήρωτοι για πολλούς μήνες για τα αγροτοκτηνοτροφικά τους προϊόντα. Επίσης, επειδή οι τιμές είναι στο έλεος των διαθέσεων εμπόρων και μεσαζόντων, το κόστος παραγωγής έχει σκαρφαλώσει στα ύψη με τις συνεχείς ανατιμήσεις σε αγροτικά μέσα και εφόδια , οι επιδοτήσεις πετσοκόβονται και με τη νέα ΚΑΠ 2014 – 2020, τα χαράτσια «πέφτουν σαν το χαλάζι» με τον ΕΝΦΙΑ, τις εισφορές σε ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, ΟΣΔΕ, για την αδειοδότηση των αρδευτικών γεωτρήσεων, για την λειτουργία των σταβλικών εγκαταστάσεων, την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων, και πάει λέγοντας. «Δεν πάει άλλο», καταλήγει η ανακοίνωση που καλεί όλους να μαζευτούν, να συντονιστούν και να οργανώσουν τον αγώνα τους.

Χαμογελάτε

-Ένα 4Χ4 θα ήθελα.
-Έχω, Σουζούκι με 10.000€.
-Κάτι πιο φθηνό;
-Κια με 5000€
-Φθηνότερο;
-Λάντα με 1000€.
-Πιο φθηνό;
-ΕΒΓΑ πύραυλο με 2,30€…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *