Πέθανε ο εφευρέτης του καρδιακού βηματοδότη

Ο βηματοδότης για πρώτη φορά εμφυτεύτηκε στον άνθρωπο το 1960 και είναι μία μικρή συσκευή που επιτρέπει στην καρδιά να χτυπά σε κανονικό ρυθμό. Τώρα, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι λαμβάνουν βηματοδότες κάθε χρόνο.

Η αιτία του θανάτου του Greatbatch δεν είναι γνωστή. Αλλά ο Larry Maciariello, ο γαμπρός του, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η υγεία του αντιμετώπιζε προβλήματα.

Ο Greatbatch είχε αποκτήσει πάνω από 150 διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Η πρώτη επιτυχημένη εμφύτευση του βηματοδότη πραγματοποιήθηκε σε μία ασθενή 77 ετών και παρέτεινε τη ζωή της για 18 μήνες.

http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=313479

Η εταιρεία του Greatbatch Ltd – πρώην Wilson Greatbatch Ltd – ιδρύθηκε το 1970 και κατασκευάζει μπαταρίες για τον εμφυτεύσιμο βηματοδότη.

Οι εφευρέσεις ήταν δια βίου πάθος για τον Greatbatch. Το 1998 έγινε δεκτός στο National Inventors’ Hall of Fame στο Akron του Οχάιο. Το 1983, ο εμφυτεύσιμος βηματοδότης αναδείχθηκε σε μία από τα 10 μεγάλες μηχανικές συνεισφορές στην κοινωνία στα τελευταία 50 χρόνια, από την Εθνική κοινωνία των επαγγελματικών μηχανικών.

“Εννέα πράγματα από τα 10 δεν λειτουργούν,” είχε πει ο Greatbatch στο Associated Press το 1997. “Το 10ο όμως θα αποζημιώσει για τις προηγούμενες εννέα αποτυχίες.”

Στα τελευταία του χρόνια, Greatbatch εργάστηκε αναζητώντας πιθανές θεραπείες για το AIDS. Τιμήθηκε με το βραβείο ζωής Lemelson-MIT το 1996, σε ηλικία 76 ετών. Προκάλεσε επίσης την επόμενη γενιά των εφευρετών επιχειρώντας να αναπτύξει την πυρηνική σύντηξη χρησιμοποιώντας ένα τύπο του χημικού στοιχείου ήλιον που βρέθηκε στο φεγγάρι. Τα ορυκτά καύσιμα, πίστευε ο Greatbatch, θα έχουν εξαντληθεί έως το 2050.

Σπούδασε μηχανολόγος-ηλεκτρολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κορνέλ και του Μπάφαλο όπου δίδαξε κιόλας τη περίοδο 1952-57.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *