Ομιλία Πολύζου Γ.Γ. Υπουργείου Υγείας με θέμα τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΝΙΚΟΥ ΠΟΛΥΖΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΝΟΣΗΛΙΑ»

Το ένα σημείο, επειδή είναι εδώ οι Διοικητές και έχουν ένα βαρύ έργο να διεκπεραιώσουν τις επόμενες ημέρες και τον επόμενο μήνα, ότι οι Οργανισμοί των Προνοιακών θα γίνουν από τους νυν Διοικητές των Προνοιακών ΚΑΦΚΑ – ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, οι οποίοι θα είναι εκεί μέχρι τις 31/12 και θα είναι αντικείμενο στη συζήτησή μας το Νοέμβριο. Μη βάλουμε κι αυτό μέσα στον Οκτώβριο.

Άλλωστε ο νόμος θα ψηφιστεί και θα δημοσιευθεί προς το τέλος Οκτώβρη και είπε και ο κ. Κατριβάνος ότι θα αναλάβει εκείνος το μεγάλο βάρος να το μαζέψει από όλους τους Διοικητές. Άρα θα είναι αντικείμενο συζητήσεώς μας προς το τέλος Νοεμβρίου.

Την καλημέρα μου, την καλημέρα σε όλους. Νομίζω ότι ένα χρόνο μετά από το ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι ότι τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια ή τα κλειστά ενιαία νοσήλια ή τα DRGs κατά τους Αμερικανούς και τους Εγγλέζους, σε λιγότερο από 12 μήνες από τη Δευτέρα είναι εφικτό να εφαρμοστούν με τις όποιες αδυναμίες κι αν διαθέτουν.

Έναν ορισμό ξέρετε όλοι ότι οι διαγνωστικές ομογενείς κατηγορίες περιλαμβάνουν τις υπηρεσίες του νοσηλευόμενου, τη διάγνωση την αρχική και την τελική, τις επιπλοκές κατά τη διάρκεια της νοσηλείας, τις πιθανές συνυπάρχουσες παθήσεις, το κόστος – είναι αν θέλετε ο κυριότερος λόγος το κόστος και η τιμή που κάνουμε αυτή την προσπάθεια – την ηλικία και το φύλο. Τα DRGs χρησιμοποιούνται στην αποζημίωση των υπηρεσιών και τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων σε πάρα πολλές χώρες πια του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η FYROM. Γιατί όχι και στην Ελλάδα.

Τα DRDs περιέχουν την κοστολόγηση κάθε επιμέρους κατηγορίας και την αποζημίωση των νοσοκομείων από τα ασφαλιστικά ταμεία με έναν ενιαίο τρόπο, να πάψουν δηλαδή τα λογιστήρια να τιμολογούν το κάθε τι.

Η δομή της ταξινόμησης γενικά είναι σε 25 μεγάλες διαγνωστικές κατηγορίες. Μία από αυτές παραδείγματος χάρη είναι οι ασθένειες του ουροποιητικού συστήματος με τον αριθμό 11 στο MDC, και όπως βλέπετε αριστερά είναι τα μη χειρουργικά περιστατικά και δεξιά τα χειρουργικά περιστατικά. Η πρώτη επιλογή δηλαδή είναι αν το περιστατικό είναι χειρουργικό ή μη χειρουργικό. Εάν δεν είναι χειρουργικό, όπως εισάγεται κάποιος με ένδειξη σκωληκοειδίτιδας. Εάν δεν χειρουργηθεί πηγαίνει στο μη χειρουργικό περιστατικό.

Είναι η ηλικία, όπως το είπαμε. Άλλο DRG έχουν τα παιδιά, άλλο έχουν οι ενήλικες. Είναι οι επιπλοκές και ανάλογα από αυτές τις διαβαθμίσεις σας έχω 3 – 4 παραδείγματα. Αριστερά είναι η ουρολοίμωξη. Πώς φτάνουμε δηλαδή στο DRG 20, DRG 321 με ή άνευ επιπλοκών, ουρολοίμωξη με ή άνευ επιπλοκών και στο δεύτερο, επεμβάσεις στην ουρήθρα με ή άνευ επιπλοκών, το DRG 312 και το 313.

Αυτό που θέλω να προσέξετε είναι μόνο τα bold κάτω κάτω στη διαφάνεια. Τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουμε συμφωνήσει όλοι, και θα το εγκρίνουμε σήμερα στο ΚΕΣΥΠΕ ως προϋπολογισμό των 131 νοσοκομείων συν τα πέντε του ΙΚΑ.

Τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ του 2012 θα αποτελούν τα έσοδα και τα αντίστοιχα έξοδα των νοσοκομείων όσον αφορά τα 2 εκατομμύρια περίπου νοσηλείας των ασθενών και θα καταβάλλονται μέσω του ΕΟΠΥΥ από την 1/1/2012. Το μέσο κόστος, λειτουργικό κόστος ανά περιστατικό είναι το 1.100. Αφήνουμε έξω τη μισθοδοσία για τους γνωστούς σε όλους λόγους. Η δική μου πρόταση θα ήταν μελλοντικά, ίσως το 2013 να ενοποιηθεί και η μισθοδοσία έτσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε πλήρη αξιολόγηση του κάθε DRG στο κάθε νοσοκομείο.

Περίπου 11 μήνες πίσω συστήθηκε η πρώτη Επιτροπή υπό τον κ. Μανιαδάκη, που κάθεται εξ αριστερών μου τελευταίος. Ορίστηκε αυτή η Επιτροπή, η οποία χειρίστηκε το όλο θέμα και με τη συμβολή τη δική μου, με μικροκοστολόγηση από επιλεγμένα ελληνικά νοσοκομεία σε επιλεγμένες παθήσεις, χειρουργικές, ορθοπαιδικές, καρδιολογικές, καρδιοχειρουργικές και ούτω καθεξής.

Επειδή όμως δεν μπορούσε να γίνει πρότυπη κοστολόγηση σε όλες αυτές τις διαγνωστικές κατηγορίες, ένα δεύτερο τεστ ήταν η εφαρμογή στο μέσο κόστος του ελληνικού περιστατικού, ας πούμε τα 1.100 ευρώ που σας είπα το 2012, με τη χρήση της εμπειρίας των αυστραλιανών δεικτών κόστους.

Στο κάθε δηλαδή ένα από τα 700 DRGs υπήρχε ένα cost weighting value. Δηλαδή να το πω απλοϊκά, ο καταρράκτης μπορεί να ήταν 0,5 και μια καρδιοχειρουργική επέμβαση 10. Άρα το 1.100 στον  καταρράκτη, παράδειγμα, είναι 500 ευρώ. Στην καρδιοχειρουργική επέμβαση by pass είναι 10.000 ευρώ.

Η δουλειά η μεγάλη έγινε το 2011 όπου η πρόταση της πρώτης Επιτροπής, υπό το συντονισμό του κ. Μανιαδάκη, παρέδωσε το πόρισμα. Το επεξεργάστηκα εγώ προσωπικά και οι υπηρεσίες και το διαβιβάσαμε στο ΚΕΣΥ, του οποίου ο Αντιπρόεδρος είναι εδώ και θα τον παρακαλέσω μετά να κάνει μια μικρή εισήγηση, και μπορώ να πω ότι το ΚΕΣΥ ενήργησε τάχιστα και τον Μάιο ενέκρινε μέσω της Επιτροπής, μέσω και της αντίστοιχης εισήγησης της Επιτροπής Κοστολόγησης τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια.

Αμέσως μετά ο Υπουργός Υγείας ο κ. Λοβέρδος και ο Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων ο κ. Κουτρουμάνης και ο κ. Σαχινίδης από τη μεριά του Υπουργείου Οικονομικών. Υπέγραψαν την Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία δημοσιεύθηκε περί το τέλος Ιουλίου – αρχές Αυγούστου και αμέσως συστήθηκε η Επιτροπή, η δεύτερη Επιτροπή υπό το συντονισμό του κ. Σαριβουγιούκα και την αναπλήρωση του κ. Μανιαδάκη ούτως ώστε να πάμε σ’ αυτό το μεγάλο έργο που κάνουμε τους τελευταίους δύο μήνες, την εφαρμογή, όπου η εφαρμογή, η  μεγαλύτερή της δυσκολία είναι η ολοκλήρωση της αντιστοίχισης μεταξύ του ICD10, το οποίο από πέρυσι έπρεπε να έχει εφαρμοστεί και έχει εξελληνιστεί από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και το ΚΕΣΥ και τις ιατρικές πράξεις, δουλειά που έκανε το ΚΕΣΥ διαμέσου του Αντιπροέδρου του ΚΕΣΥ κ. Δατσέρη.

Άρα έχουμε τρία πράγματα σε ένα. Πρώτα το ICD10, μετά οι ιατρικές πράξεις πάνω στη διάγνωση του ICD10, για να καταλήξουμε στο ΚΕΝ που είναι ένας τρόπος διάγνωσης, τιμολόγησης, κοστολόγησης, για να πάει στο ασφαλιστικό ταμείο ένα δελτίο παροχής υπηρεσιών και να μπορεί και το λογιστήριο ασθενών να το εκδώσει εύκολα και το ασφαλιστικό ταμείο να πληρώσει γρήγορα.

Σχηματικά το έχουμε κάνει και στην εγκύκλιό μας. Υπάρχει το ιατρικό εξιτήριο, όπου πια από τη Δευτέρα ο γιατρός, η ιατρική ομάδα, ο διευθυντής της κάθε κλινικής, ο διοικητής θα παρακολουθεί, θα πρέπει να συμπληρώνει το ICD10, ηλεκτρονικά όπου τα συστήματα το διεκπεραιώνουν, έστω χειρόγραφα εκεί που το ιατρικό εξιτήριο δεν καλύπτεται μηχανογραφικά.

Και ένα δεύτερο εξιτήριο, ας το ονομάσουμε διοικητικό εξιτήριο, από το γραφείο κινήσεως, όπου μέσω των όσων στο ICD10 έχει συμπληρώσει ο γιατρός και τη βοήθεια της ομάδας που υπάρχει στο κάθε νοσοκομείο να αντιστοιχίζει τις ιατρικές πράξεις, να καταλήγουμε στο ΚΕΝ μέσω του δελτίου παροχής υπηρεσιών που θα πηγαίνει στο ασφαλιστικό ταμείο.

Σε κάποιο demo ενός μηχανογραφικού συστήματος βλέπετε εδώ ιατρικό εξιτήριο, εξιτήριο του γραφείου κινήσεως. Το ICD10 εδώ είναι η ομάδα C80 κακοήθες νεόπλασμα χωρίς καθορισμένη εντόπιση. Μία ιατρική πράξη που αντιστοίχισαν οι γιατροί είναι η εκτίμηση επιχρίσματος μυελού των οστών και υπάρχει το δίλημμα αν θα καταλήξουμε στο ΚΕΝ λέμφωμα και λευχαιμία με μείζονες χειρουργικές επεμβάσεις με ή άνευ καταστροφικών συνεπειών, έτσι ώστε να διαλέξουμε ένα από τα δύο ΚΕΝ που ταιριάζουν στην περίπτωση του ασθενούς.

Προφανώς οι ιατρικές πράξεις που είναι στη μέση είναι πολύ περισσότερες της μίας που έχω βάλει ως παράδειγμα. Και σας δείχνω από τους κωδικούς των διαγνώσεων το ICD10 που είναι και στα ελληνικά και στα αγγλικά στην ιστοσελίδα μας, την αντίστοιχη νόσο στο C80 κακοήθες νεόπλασμα κλπ.

Στην αντίστοιχη κωδικοποίηση των ιατρικών πράξεων αυτό που διάλεξαν οι γιατροί, την εκτίμηση επιχρίσματος μυελού των οστών, για να καταλήξουμε στα δύο ΚΕΝ, το λέμφωμα με παθήσεις άλλες ή επιπλοκές ή άνευ παθήσεων ή επιπλοκών. Βλέπετε ότι όταν δεν έχει επιπλοκή, η τιμή που δόθηκε είναι 2,2 χιλιάδες ευρώ ενώ με επιπλοκές, που οδηγεί και σε χειρουργείο, η τιμή είναι 8.558.

Ένα κρίσιμο σημείο εδώ είναι η μέση διάρκεια νοσηλείας, που τη βλέπετε στην τελευταία στήλη. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση των τριών Υπουργών καθορίζει την τιμή σε σχέση με τη μέση διάρκεια νοσηλείας. Αν στην πρώτη περίπτωση ο ασθενής ξεπεράσει τις 23 ημέρες ή στη δεύτερη τις έξι ημέρες, υπάρχει χρέωση με το ανοιχτό νοσήλιο και όλα τα εξτρά του ανοιχτού νοσηλίου που είναι τα υλικά, τα φάρμακα και οι διαγνωστικές εξετάσεις.

Τι θα θέλαμε εμείς ως χρονοδιάγραμμα από τους Διοικητές των νοσοκομείων και τους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, τους οποίους παρακαλώ να εποπτεύσουν όλου αυτού του δύσκολου εγχειρήματος. Από 1η Οκτωβρίου, από 3 ας το πούμε, ημέρα Δευτέρα, κάποιοι ρώτησαν αν εισαχθεί πριν τις 30 Σεπτεμβρίου και η εξαγωγή γίνει μέσα στον Οκτώβριο. Η δική μου προσωπική άποψη είναι η εξαγωγή που γίνεται μετά την 1η Οκτώβρη να χαρακτηρίζεται από ένα ΚΕΝ για να μην έχουμε προβλήματα.

Και ένα δεύτερο που ρώτησαν πολλά νοσοκομεία, τι θα γίνει με την πιλοτική εφαρμογή. Την πιλοτική εφαρμογή την κάναμε για να δούμε πώς πάμε. Πριν τις 30/9 έξοδος ασθενούς σημαίνει το παλαιό σύστημα. Νομίζω είναι ό, τι καλύτερο.

Συνεπώς, τέσσερα πράγματα. Να εποπτεύουν οι διοικητές το ιατρικό εξιτήριο που θα περιλαμβάνει οπωσδήποτε από τον γιατρό την κωδικοποιημένη διάγνωση της εξόδου σύμφωνα με το ICD10. Δεύτερον, το χρεωστικό του ασθενούς με όλους τις ιατρικές πράξεις για την εσωτερική παρακολούθηση.

Τρίτον, το διοικητικό εξιτήριο μετά την έξοδο του ασθενούς που θα περιλαμβάνει το ΚΕΝ και θα αντιστοιχίζεται οπωσδήποτε με το ΙCD και το πρώτο χρονικό διάστημα προαιρετικά αλλά από την 1/1/2012 υποχρεωτικά και με τις ιατρικές πράξεις. Και το τέταρτο που είναι το πιο σημαντικό – και θα ήθελα ο κ. Σαριβουγιούκας να το καλύψει γιατί δεν έχουμε την ανταπόκριση μέχρι στιγμής εγκυκλίου του ΙΚΑ, πρέπει κ. Σαριβουγιούκα μέχρι την Παρασκευή να προκύψει κάποια εγκύκλιος – πώς η κατάσταση των απαιτήσεων των νοσοκομείων προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα γίνεται πράξη, σύμφωνα με τη δική μας εγκύκλιο, με ποιους μηχανογραφικούς ή άλλους τρόπους για να εξοφλούνται γρήγορα τα δελτία παροχής υπηρεσιών που θα σας στέλνονται.

Άρα οι διοικητές πρέπει να επιτηρούν την ομαλή έκδοση των ανωτέρω. Οι Διοικητές των νοσοκομείων θα πρέπει να συντονίζουν τις ομάδες που αντιστοιχίζουν τα ΚΕΝ και τις ιατρικές πράξεις και οι Διοικητές των νοσοκομείων τους παρακαλούμε να ελέγχουν την ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας έτσι ώστε να μας ενημερώνουν. Η ιστοσελίδα και το κατάλληλο σημείο που θα μπαίνετε είναι ακριβώς κάτω από το esynet με το διακριτικό ΚΕΝ – DRGs – MDC.

Εγώ να ευχαριστήσω πάρα πολύ όλους όσους δούλεψαν γι’ αυτή την προσπάθεια και να πω ότι αυτή η προσπάθεια από τη Δευτέρα θα μετουσιωθεί σε πράξη. Κι αν μου επιτρέπετε κ. Υπουργέ, έχω κανονίσει ένα δίλεπτο από τον καθένα μας ξεκινώντας από τον κ. Μανιαδάκη και τελειώνοντας με σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *