Νέα από Αρκαδία. Ποιος φταίει;

ΟARKADIA18-150x15017λα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στο δήμο Τρίπολης σχετικά με τη διαχείριση των σκουπιδιών, θυμίζουν μια φράση του Αντενάουερ: «Η ιστορία είναι το σύνολο των πραγμάτων που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί». Σ ε λιγότερο από δυο εβδομάδες, η δημοτική αρχή, η δημοτική αντιπολίτευση και κατ επέκταση ολόκληρος ο δήμος έγιναν άνω κάτω.

Να πάνε σε χώρο ιδιοκτησίας του δήμου, στο Τουρκοδέντρι, και με νόμιμη αδειοδότηση η διαχείριση και μεταφόρτωση των σκουπιδιών που προορίζονται για το ΧΥΤΑ Φυλής, λέει η δημοτική αρχή.

Όχι, εκεί, λένε οι κάτοικοι της περιοχής και η αντιπολίτευση του δήμου, με τον πρώην δήμαρχο να επιμένει στην Αγία Τριάδα για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα και μέχρις ότου τη διαχείριση αναλάβει η Περιφέρεια.

Μια απόπειρα, προηγουμένως χωροθέτησης στον Αγιο Κωνσταντίνο ή μεταφοράς στο Βιολογικό Καθαρισμό της ΒΙΠΕ βρίσκει λογικά και με το δίκιο τους αντίθετους κατοίκους και εργαζόμενους, που δεν θέλουν τον «καρκίνο» στην πόρτα τους. Στη μέση πάντα, ως συνήθως και θύματα της κατάστασης οι κάτοικοι της Τρίπολης που «γεύονται» καθημερινά τις μυρωδιές απορριμμάτων.

Όλα αυτά παραπέμπουν στο αβγό του Κολόμβου: φταίνε τα γεγονότα ή ο χειρισμός τους; Υπάρχουν «σκοτεινοί κύκλοι», «μυστηριώδη κέντρα» «δολιοφθορείς του δήμου» ή απλώς δεν υπάρχει κοινή λογική και οι αρμόδιοι θυμίζουν το παλιό σύνθημα στους τοίχους των Εξαρχείων «έχουν ένα πρόβλημα για κάθε λύση»; Διαλέγετε και παίρνετε.

Η ουσία είναι πως μιας κρίση φέρνει την άλλη, ο φαύλος κύκλος της επικαιρότητας αναπαράγεται με ακατανόητο τρόπο και από μια άποψη αυτή την ώρα τα πράγματα κινούνται προς όλες τις κατευθύνσεις ταυτόχρονα. Θα είχαν αποφευχθεί αν εδώ και χρόνια γινόταν αποδεκτή και είχε εφαρμοστεί η περίφημη ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή και θάψιμο των υπολειμμάτων. Αυτό δηλαδή που οικολόγοι και αριστεροί διαλαλούν εδώ και χρόνια.

Αν όλα αυτά αποβαίνουν σε βάρος του Παυλή και της δημοτικής πλειοψηφίας, το βασικό ερώτημα επανέρχεται: Φταίνε οι εξελίξεις ή ο τρόπος που τις χειρίστηκε;

 

 

 

 

Πολιτικό αεροδρόμιο

Απόλυτη επιτυχία και δικαίωση για τον Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη η κοινή υπουργική απόφαση που υπεγράφη χτες από τους Δ. Αβραμόπουλου και Μ. Χρυσοχοΐδη, για τη λειτουργία του αεροδρομίου της Τρίπολης ως αεροδρόμιο κοινής χρήσης μεταξύ Πολεμικής και Πολιτικής Αεροπορίας. Τούτο γιατί η εδώ και χρόνια δεδηλωμένη απόφασή του για το σκοπό αυτό είχε πολλάκις λοιδορηθεί αλλά και καταπολεμηθεί σκληρά, κυρίως από παράγοντες της Μεσσηνίας , και κάποια αριστερά κόμματα. Ήδη στη Μεσσηνία λένε πως το αεροδρόμιο Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» θα αποκτήσει ανταγωνιστή πριν ακόμη ξεκινήσουν οι μελέτες αναβάθμισης για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών και των πτήσεων. Κατόπιν αυτού η Τρίπολη σύντομα και εφόσον λειτουργήσει το αεροδρόμιο αυτό, αναμένεται να μετατραπεί σε σημαντικό τουριστικό και εμπορευματικό κέντρο της Πελοποννήσου και της χώρας γενικότερα. Η Περιφέρεια αναμένεται άμεσα να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό με χρηματοδοτικό εργαλείο τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, για την προσέλκυση επενδυτή που θα καλύψει εξ ολοκλήρου την επένδυση, χωρίς να μπει ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Βιολογικός Αστρους

Σημαντική από κάθε άποψη η αυριανή υπογραφή στο Δημαρχείο Βόρειας Κυνουρίας από τον διευθυντή του Ταμείου ΕΠΕΡΑΑ κ. Νίκο Μαμαλούγκα της έγκρισης προσυμβατικού ελέγχου για το έργο «Ολοκλήρωση δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων, οικισμών Αστρους – Χειμερινής Μελιγούς και Παρ. Αστρους Δήμου Βόρειας Κυνουρίας». Πρόκειται για έργο ανάσα – ζωής μιας ολόκληρης περιοχής, που υποφέρει τραγικά στον τομέα αυτό. Να σημειωθεί πως τα έργα που έχουν προηγηθεί αφορούσαν στη σύνδεση της μονάδας του Βιολογικού με τα δίκτυα από το Αστρος ,το Παράλιο Αστρος και με τον το υποθαλάσσιο αγωγό. Η υπογραφή θα γίνει παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.

Ασφαλιστικά μέτρα

Στα δικαστήρια βρέθηκε ο πληρεξούσιος δικηγόρος και κάτοικοι των περιοχών Τζίβα και Θάνα, χθες το μεσημέρι και κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για έκδοση προσωρινής διαταγής που θα αναστέλλει οποιαδήποτε εργασία στο επίμαχο σημείο του Τουρκοδεντρίου, που ο δήμαρχος επέλεξε ως χώρο προσωρινής μεταφόρτωσης των σκουπιδιών.

Οργανωτική Επιτροπή για Πολιτιστική Πρωτεύουσα

Η νέα Οργανωτική Επιτροπή για την προετοιμασία διεκδίκησης της αναδοχής του θεσμού της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 2021, όπως συστάθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης με απόφασή του, στη συνεδρίαση της 12/09/2014, έχει ως εξής.
1. Παυλής Δημήτρης, Δήμαρχος 2. Κακλαμάνος Αναστάσιος, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου 3. Βόσνος Δημήτρης, Αντιδήμαρχος, εκπρόσωπος Παράταξης «Τρίπολη Πρωτεύουσα Πόλη» 4. Σμυρνιώτης Ιωάννης, επικεφαλής Παράταξης «Νέα Τρίπολη», με αναπληρώτρια τη Ζαμπαθά Χριστίνα
5.Τζιούμης Κωσταντίνος, επικεφαλής Παράταξης «Τρίπολη Αύριο», με αναπληρωτή τον Κούρο Ηλία
6. Τσιαμούλος Νικόλαος, επικεφαλής Παράταξης «Αλλάζουμε Δεδομένα», με αναπληρωτή τον Νίκου Παρασκευά 7. Γιαννούλη Αντωνία, επικεφαλής Παράταξης «Μαντινειακή Συμπολιτεία», με αναπληρωτή τον Λάζαρη Ιωάννη 8. Χριστοδουλόπουλος Γεώργιος, Ιδρυτής Αρκαδικού Μουσείου Τέχνης και Ιστορίας, ως Εμπειρογνώμονας κατά το άρθρο 70 του Ν. 3852/2010.
9. Σιάμπου Κατερίνα, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Προγραμματισμού, Ανάπτυξης, Οργάνωσης και Πληροφορικής Δήμου Τρίπολης 10.Στεφανόπουλος Ευάγγελος, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Διεύθυνση Προγραμματισμού, Γραφείο Δημάρχου Δήμου Τρίπολης 11.Γκουτζιούλης Στέφανος, Πτυχιούχος ΤΕΙ Διοίκηση Επιχειρήσεων, Τμήμα Εσόδων και Ακίνητης Περιουσίας Δήμου Τρίπολης

Στις συνεδριάσεις της Επιτροπής συμμετέχει και η Γενική Σύμβουλος Αναστασία Πάπαρη, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος. Η Οργανωτική επιτροπή θα προχωρήσει στην άμεση ανασύσταση των ομάδων εργασίας και τη σύσταση του Διευρυμένου Φορέα της Υποψηφιότητας.

Ανέξοδη παροχολογία

Σχετικά με τις εξαγγελίες του κ.Τσίπρα για το κοινωνικό πρόγραμμα 300.000 θέσεων εργασίας για 2 χρόνια και την χρηματοδότησή του με 3 δις ευρώ από ανακατανομή των κονδυλίων ΕΣΠΑ , ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας , αρμόδιος για το ΕΣΠΑ κ. Κωνσταντινόπουλος, δήλωσε ότι ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν κακούς συμβούλους με άγνοια σε θέματα κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, αν και το θέμα, κατ αυτόν, έχει σοβαρότερη διάσταση: Είναι μία επικίνδυνη παροχολογία για την ίδια την χώρα και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που γίνεται στην πλάτη των… ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων. Και αφού αναφέρει πως « όλα μα όλα τα έργα έχουν συμβασιοποιηθεί και υλοποιούνται από τις 13 Περιφέρειες και τα αρμόδια Υπουργεία, με κονδύλια που έχουν πια νομικές δεσμεύσεις και συνιστούν υποχρεώσεις της χώρας , με τελική καταληκτική ημερομηνία τις 31/12/2015» καλεί τον κ. Τσίπρα και τους συμβούλους του να αφήσουν… τις ανέξοδες και αδιέξοδες εξαγγελίες και τον προσκαλεί επίσημα όποτε θέλει μαζί με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, στο ΥΠΑΑΝ, ώστε να τους γίνει μία πλήρης και υπεύθυνη ενημέρωση από εμένα προσωπικά και στελέχη του ΥΠΑΑΝ που συντονίζουν τα προγράμματα και έργα του ΕΣΠΑ.

Αρκάδες Χαλανδρίου

H Ένωση Αρκάδων Χαλανδρίου παρουσιάζει σήμερα Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου στις 19:30 στο Ευριπίδειο θέατρο της Ρεματιάς Χαλανδρίου μία βραδιά γεμάτη από αρκαδικούς ήχους, ήθη και έθιμα. Το Λύκειο Ελληνίδων Τρίπολης παρουσιάζει τον παραδοσιακό αρκαδικό γάμο. Στο γλέντι του γάμου συμμετέχει η παραδοσιακή ορχήστρα του Δημήτρη Κώτσικα και τραγουδούν οι Αρκάδες τραγουδιστές Νάντια Καραγιάννη, Διαμαντής Ρουμελιώτης και Νίκος Δελής. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Εις μνήμην

Εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν δυο σημαντικών προσωπικοτήτων της Γορτυνίας, του μακαριστού π. Ευσέβιου Ματθιόπουλου, με καταγωγή από τη Μελισσόπετρα και του επίσης μακαριστού καθηγητή Παναγιώτου Τρεμπέλα, από τη Στεμνίτσα, διοργανώνονται από τη Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως. Έτσι, το Σάββατο 4 Οκτωβρίου, μετά τον εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Μελισσόπετρας θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια προτομής του π. Ευσέβιου Ματθιόπουλου, ενώ την επομένη Κυριακή, 5 Οκτωβρίου , μετά τη θεία λειτουργία στον Αγιώργη της Στεμνίτσας, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αείμνηστου καθηγητή Παναγιώτη Τρεμπέλα.

Χαμογελάτε

-Τι ωραία μάτια..

-Φοράω φακούς επαφής.

-Και χαμόγελο τέλειο!

-Θήκες πορσελάνης.

-Τα μαλλιά σου πάντως

-Φοράω εξτένσιονς

-Στήθος…

-Σιλικόνης

-Κώστα εσύ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *