Νοσοκομείο – πρότυπο το «Παπαγεωργίου»

papageorgiou2Το νοσοκομείο που κατασκευάστηκε από δωρεά του Ιδρύματος Παπαγεωργίου είναι το πλέον αποδοτικό, λειτουργικό, οικονομικό και με το μεγαλύτερο ποσοστό ικανοποίησης ασθενών, με βάση την αξιολόγηση από ειδικούς συμβούλους του Υπουργείου Υγείας.

Το 2013 άφησε πίσω όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της υπόλοιπης Ελλάδας αφού ήρθε πρώτο όσον αφορά τον αριθμό των νοσηλευθέντων και δεύτερο στις επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία.

Έχει αναπτύξει 759 από τις 800 κλίνες, εμφανίζει πληρότητα 85% και στόχος της διοίκησης είναι να ανοίξουν οι δυο πτέρυγες που παραμένουν κενές και αντιπαραγωγικές λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και να λειτουργήσουν οι χειρουργικές αίθουσες τα απογεύματα, επισημαίνει με αφορμή τον απολογισμό του 2013 ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου Βασίλης Παπάς. ¨οπως προσθέτει, στα σχέδια του νοσοκομείου -πρότυπο- που εξυπηρετεί ασθενείς από όλη τη Βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια, είναι να παρέχει υπηρεσίες ανάλογες με τα αξιόλογα νοσοκομεία των προηγμένων χωρών και να βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας.

Δεν το «χτύπησε» η κρίση

Η οικονομική κρίση δεν έχει επιπτώσεις στον τρόπο λειτουργίας του νοσοκομείου, τονίζει ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας, Αναστάσιος Κυριακίδης. Το «Παπαγεωργίου» , σύμφωνα με το Σύστημα Συλλογής Στατιστικών Δεδομένων Μονάδων Υγείας Esynet, πέτυχε το 2013 να είναι πρώτο όσον αφορά τους νοσηλευθέντες, δεύτερο όσον αφορά τις επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία, τέταρτο στις επισκέψεις στα απογευματινά ιατρεία και τέταρτο όσον αφορά τους εξετασθέντες στα τμήματα επειγόντων περιστατικών.

Στο νοσοκομείο, που απασχολεί 1.553 εργαζόμενους, έγιναν το 2013 18.239 χειρουργικές επεμβάσεις και εξετάστηκαν ή νοσηλεύτηκαν συνολικά 1.068.573 άτομα, περισσότερα από το 2012. Συγκεκριμένα, το επισκέφτηκαν 870.422 ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία, 103.984 στα επείγοντα, 20.406 στα απογευματινά ιατρεία και άλλοι 73.761 ασθενείς εισήχθησαν για νοσηλεία. «Έχοντας επίγνωση των δυσκολιών που υπάρχουν από τις επιπτώσεις της οικονοιμικής κρίσης στην υγείας, η πιαπίστωση ότι το νοσοκομίεο παρέχει υψηλής ποιότητας ιατρικές υπηρεσίες προς τους κατοίκους, όχι μόν της Θεσσαλονίκης αλλά και της Βόρειας Ελλάδας γενικότερα, μας γεμίζει με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια», αναφέρει ο επίτιμος πρόεδρος του νοσοκομείου Νικόλαος Παπαγεωργίου.

Πρωτοπορεί και σχεδιάζει

Στα θετικά του νοσοκομείου για το 2013 καταλογίζονται εκσυγχρονισμοί ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και καινοτομίες. Χαρακτηριστικά είναι η απόκτηση υπερσύγχρονου συστήματος μέτρησης οστικής πυκνότητας, η εφαρμογή νέων μεθόδων αντιμετώπισης νεοπλασιών, η εγκατάσταση νέου στεφανιογράφου, η αναγνώριση του νοσοκομείου ως κέντρου κοχλιακής εμφύτευσης και ανίχνευσης παιδικής βαρηκοΐας. Επιπλέον, στην παιδοχειρουργική εισήχθη για πρώτη φορά πανελλαδικά η εισαγωγή της θωρακοσκοπικής αντιμετώπισης σε χειρουργικές παθήσεις του θώρακα, η ΜΕΘ αναδείχτηκε πρώτη, για δεύτερη συνεχή χρονιά, στη δωρεάν οργάνων πανελλαδικά. Παράλληλα, πέρσι λειτούργησε στο «Παπαγεωργίου» για πρώτη φορά στην Ελλάδα κοινό ιατρείο δερματικών λεμφωμάτων και παθήσεων εξωγεννητικών οργάνω- σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Πολλές είναι και οι διεθνείς δημοσιεύσεις από το προσωπικό των εργαστηρίων και των κλινικών. Το «Παπαγεωργίου» μπορεί να χαρακτηριστεί «φιλικό» προς τους ασθενείς, αφού διαθέτει οθόνες πληροφόρησης, infokiosk και είναι από τα πρώτα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία με υπηρεσία on line ραντεβού. Το νοσοκομείο τηρεί τις αρχές του βιοκλιματικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού κτιρίων έχει πετύχει μείωση 30% της κατανάλωσης ενέργειας σε σύγκριση με τα συμβατικά ελληνικά νοσοκομεία, ενώ έχει ξεκινήσει και προσπάθεια κομποστοποίησης. Ο σχεδιασμός για το επόμενο διάσημα προβλέπει, σύμφωνα με την κ. Γιοκατζή, την υλοποίηση νέων έργων μέσω του ΣΕΣ (Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης), όπως η επέκταση της βραχείας νοσηλείας και ενοποίηση μ τη μονάδα νοσηλείας ακτινοθεραπείας.

«Θέλουμε να λειτουργήσουμε τα χειρουργεία και τις απογευματινές ώρες το συντομότερο δυνατόν αλλά θα πρέπει να δοθούν κατευθύνσεις από το υπουργείο Υγείας. θεωρούμε τα χειρουργεία «καρδιά του νοσοκομείου» και με τη συνεχή λειτουργία θα αντιμετωπιστούν οι λίστες αναμονής», επισημαίνει η κ. Γιογκατζή. Σημαντική για τους ασθενείς με καρκίνο είναι η λειτουργία του τομογράφου PET-CT, τον Ιανουάριο 2015, που θα τερματίσει την ταλαιπωρία τους, καθώς αναγκάζονται μεταβαίνουν στην Αθήνα για υποβληθούν στην πρωτοποριακή αυτή εξέταση που βελτιώνει τη διάγνωση, παρακολούθηση και θεραπεία του καρκίνου.

«θα ήμασταν αυτοχρηματοδοτούμενοι»

Το «Παπαγεωργίου», σύμφωνα με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου Βασίλη Παπά, έχει τη δυνατότητα να γίνει το πρώτο αυτοχρηματοδοτούμενο νοσοκομείο στην Ελλάδα, αντλώντας τους πόρους που απαιτούνται μόνο από τις υπηρεσίες που θα παρέχει. «Ολα τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ καλύτερα, αν η Πολιτεία αντιμετώπιζε, επιτέλους, το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» ισότιμα με τα υπόλοιπα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας», αναφέρει, διευκρινίζοντας ότι θα πρέπει τα ασφαλιστικά ταμεία να καταβάλλουν τις οφειλές τους σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Όπως εξηγεί η γενική διευθύντρια Μαρία Γιογκατζή, αν το νοσοκομείο λάμβανε τα νοσήλια εντός ενός μήνα, τότε τα χρήματα αυτά θα αξιοποιούνταν προς όφελος του νοσοκομείου και των ασθενών. «Αν μας εξοφλούσαν έγκαιρα τα χρέη, θα μπορούσαμε για παράδειγμα να κάνουμε καλύτερη διαπραγμάτευση με τους προμηθευτές. Τα ασφαλιστικά ταμεία μάς χρωστούν περίπου 160 εκατομμύρια ευρώ από οφειλές προηγούμενων ετών», υπογραμμίζει.
Τα έσοδα του νοσοκομείου δείχνουν να σταθεροποιούνται τα τελευταία δυο χρόνια, κυρίως λόγω της εφαρμογής της τιμολόγησης με KEN (Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια) και της μείωσης των τιμών των υλικών. Το 2013 τα έσοδα ήταν 91,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα έξοδα 101,5 εκατομμύρια ευρώ.
Ωστόσο, τα ποσά των επιχορηγήσεων από την Πολιτεία μετά το 2009 παρουσιάζουν μείωση και καλύπτουν ποσοστό μόνο του κόστους της μισθοδοσίας. «Αν και θα έπρεπε η μισθοδοσία να καλύπτεται 100% από την επιχορήγηση, το 2013 η επιχορήγηση των 30 εκατομμυρίων ευρώ κάλυψε μόνο το 77% του κόστους της μισθοδοσίας. Για τα έτη 2011,2012 και 2013 πήραμε λιγότερα χρήματα από άλλα νοσοκομεία», τονίζει η κ. Γιογκατζή.

Πηγή: Εφημερίδα Αγγελιοφόρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *