556 κλίνες του ΕΣΥ σε ιδιώτες

Η χρέωση θα γίνεται ανάλογα με την πάθηση και όχι τις μέρες νοσηλείας Οι γιατροί του ΕΣΥ αντιδρούν επισημαίνοντας πως οι όροι ευνοούν τις ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς πληρώνουν μόνο το 50% του υποκοστολογημένου κρατικού τιμολογίου και μόνο αυτό.

Οπως ανέφερε χθες ο υπουργός, η χρέωση θα γίνεται με το νέο σύστημα τιμολόγησης, που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι το κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο (DRGs) δεν χρεώνει ανάλογα με τις μέρες νοσηλείας, αλλά ανάλογα με την πάθηση, ενώ το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) έχει διαμορφώσει 700 κατηγορίες παθήσεων για το σκοπό αυτό.

Το Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ σημείωσε χθες πως «οι υπηρεσίες υγείας που παρέχονται από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι υποκοστολογημένες. Ο λόγος που υποκοστολογούνται οι υπηρεσίες αυτές είναι για να μην επιβαρύνονται τα ασφαλιστικά ταμεία (έμμεση χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό) και, συγχρόνως, να μειώνεται το κόστος νοσηλείας των ανασφάλιστων (κοινωνική πολιτική). Οι όροι της συμφωνίας προσβάλλουν τους άλλους νοσηλευόμενους που δεν έχουν ιδιωτική ασφάλιση».

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος υπογράμμισε ότι κανένα νοσοκομείο με περιορισμένα κρεβάτια δεν θα ενταχθεί στο πρόγραμμα, ενώ δήλωσε πως το μέτρο αφορά «μεταφορά πόρων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και τίποτα περισσότερο».

Χθες κατατέθηκε στη Βουλή και ο νόμος για τη συνένωση των ιδρυμάτων κοινωνικής αλληλεγγύης, ενώ εντάσσονται στο ΕΣΥ και τα Κέντρα Αποκατάστασης. «Χρήματα που διαθέτουν τα ασφαλιστικά ταμεία, κοντά στα 53 εκατομμύρια ευρώ, για να πηγαίνουν οι ασφαλισμένοι στο εξωτερικό ή σε ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης, τώρα διοχετεύονται στο ΕΣΥ, αφού αυτά τα κέντρα αποκατάστασης που έχουμε στην Ελλάδα, άδεια σχεδόν, θα πιάσουν δουλειά», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Με διαρθρωτική αλλαγή που εμπεριέχεται στο παρόν σχέδιο νόμου δίνει τη δυνατότητα στο Δ.Σ. των νοσοκομείων να καλεί για ειδικότητα που δεν έχει έναν γιατρό ο οποίος είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ να κάνει τη δουλειά του μέσα στο νοσοκομείο για μία ημέρα την εβδομάδα.

* Στάση εργασίας κηρύσσει αύριο από τις 11 το πρωί η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος σε όλα τα Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία της χώρας. «Σκοπός της κινητοποίησης είναι να εκφραστεί με τον πλέον κατηγορηματικό και έντονο τρόπο η αντίθεσή μας στα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση και καταστρέφουν τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας», αναφέρει το Δ.Σ. της ΟΕΝΓΕ.

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=313444

Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *