Θεσσαλονίκη. Πρωτοποριακή αρθροσκοπική επέμβαση εμφύτευσης χονδροκυττάρων

αρθροσκοπικΜε μια πρωτοποριακή σε πανελλαδικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο χειρουργική μέθοδο, που εφαρμόστηκε στη Θεσσαλονίκη, ορθοπαιδικοί αποκατέστησαν σοβαρές βλάβες στο γόνατο, με εμφύτευση χονδροκυττάρων του ίδιου του ασθενούς, σε μία και μόνο επέμβαση.

Η μέχρι σήμερα χειρουργική θεραπεία των μεγάλων χόνδρινων ελλειμμάτων πραγματοποιούνταν σε δύο επεμβάσεις, αφού μετά την πρώτη έπρεπε να ακολουθήσει διάστημα τουλάχιστον 6 εβδομάδων μέχρι τα χονδροκύτταρα να απομονωθούν και να πολλαπλασιαστούν σε συνθήκες εργαστηρίου και στη συνέχεια, σε δεύτερη χειρουργική επέμβαση, να γίνει η τοποθέτηση του μοσχεύματος για την κάλυψη της βλάβης στο γόνατο.

Πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή της μεθόδου στην Ελλάδα και την πρώτη αρθροσκοπικά παγκοσμίως, η οποία πέρα από την αποτελεσματικότητά της πετυχαίνει ταυτόχρονα σημαντική μείωση κόστους και νοσηρότητας. Oπως εξηγούν τα μέλη της ιατρικής ομάδας TheMIS – Ορθοπαιδικό Κέντρο, που εφάρμοσαν με επιτυχία την πρωτοποριακή μέθοδο σε δύο ασθενείς στην κλινική «Aγιος Λουκάς» της Θεσσαλονίκης, με τη νέα τεχνική το εργαστήριο έχει πλέον μεταφερθεί εντός της χειρουργικής αίθουσας και με μικρή μόνο αύξηση του χειρουργικού χρόνου ετοιμάζεται το μόσχευμα με τα χονδροκύτταρα του ασθενούς.

Αυτά απομονώνονται στο φορητό εργαστήριο από το εξειδικευμένο προσωπικό, με πιστοποιημένο και πατενταρισμένο τρόπο, και τοποθετούνται σε ειδική μεμβράνη-φορέα, η οποία τοποθετείται στην περιοχή της βλάβης.

Η συγκεκριμένη μέθοδος υποστηρίζεται από επιστημονικές πολυκεντρικές μελέτες με διετή ήδη κλινικά και ιστολογικά αποτελέσματα, με εξαιρετική πορεία των ασθενών. Οι δύο ασθενείς εξήλθαν από την κλινική την επόμενη μέρα της επέμβασης, χωρίς προβλήματα που να σχετίζονται με τη μέθοδο και ακολουθούν ήδη το μετεγχειρητικό πρωτόκολλο.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64064036

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *