Έμπολα: Στην “μαύρη αγορά” για λίγο από το αίμα ατόμων που θεραπεύτηκαν

embolaΜεγάλη ανησυχία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) αλλά και σε όλους τους άλλους διεθνείς οργανισμούς που συμβάλλουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης της εξάπλωσης του ιού Έμπολα στην Αφρική, προκαλεί η είδηση ότι υπάρχουν επιτήδειοι οι οποίοι εμπορεύονται στην “μαύρη αγορά” το αίμα από πρώην ασθενείς με Έμπολα που θεραπεύτηκαν, σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Η ζήτηση για το αίμα από αυτούς τους ανθρώπους αυξήθηκε κατακόρυφα από την ώρα που έγινε γνωστό ότι γιατροί στις ΗΠΑ επιχειρούν να θεραπεύσουν έναν 51χρονο ασθενή με Έμπολα, με το αίμα από τον 33χρονο Kent Brantly, τον γιατρό που θεραπεύτηκε από το θανατηφόρο ιό.

Η τελευταία εξέλιξη έρχεται μόλις λίγες μέρες μετά από την πραδοχή της επικεφαλής του ΠΟΥ, Margaret Chan, ότι ο Έμπολα εξαπλώνεται με ρυθμό που αδυνατεί η διεθνής κοινότητα αυτήν τη στιγμή να ακολουθήσει.

Περισσίτεροι από 2.400 άνθρωποι έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής στην Δ. Αφρική από τον Έμπολα, ενώ έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά 4.700 κρούσματα.

Το αίμα των επιζώντων περιέχει φυσικά αντισώματα που μπορεί να προστατεύσουν ενάντια στον ιό. Τα αντισώματα που παράγονται από τα λευκά κύτταρα του αίματος του σώματος συνδέονται/κολλάνε στους “ξένους εισβολείς”, όπως οι ιοί και τα βακτήρια, για να τους εξουδετερώσουν και να απομακρύνουν τον κίνδυνο για τον οργανισμό.

Περίπου οι μισοί από τους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί με τον Έμπολα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας επιδημίας έχουν διασωθεί, γεγονός που τους καθιστά υποψήφιους για να “πουλήσουν” το αίμα τους στην “μαύρη αγορά”.

Ο ΠΟΥ ανησυχεί επειδή η μετάγγιση αίματος κρύβει φυσικά πολλούς άλλους κινδύνους για την υγεία των ασθενών. Ως εκ τούτου οι επικεφαλής του, προσπαθούν να ελέγξουν τη νέα αυτή εξέλιξη και το λιγότερο να κατορθώσουν η όποια μετάγγιση αίματος σε ασθενείς με τον Έμπολα να επιβλέπεται παντού και πάντα από τους κατάλληλους γιατρούς.

Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia-eidhseis/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *