ΣΕΙΒ: Αιώνιοι οφειλέτες τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ

εργαστηριΟι υποχρεώσεις των μονάδων του ΕΣΥ αυξήθηκαν τον Ιούλιο, παρά τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τρίτους κατά 600 εκατ. ευρώ, τονίζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), που διοργανώνει το 1ο Συνέδριο για τα Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα στις 30 Οκτωβρίου.

Το ίδιο διάστημα που τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης που δημοσιεύτηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), δείχνουν μια σαφή μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου κατά 600 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο (4,6 δις ευρώ, έναντι 5,2 δις), τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ αύξησαν εκ νέου τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους κατά 29 εκατ. ευρώ, και ανέρχονται πλέον στα 819 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), κύρια αιτία της συνεχούς αύξησης των χρεών του ΕΣΥ, είναι οι πολύπλοκες και αναίτια γραφειοκρατικές διαδικασίες εξόφλησης αλλά και η πλήρης αδυναμία ορθής καταγραφής των Ιατροτεχνολογικών προϊόντων (Ι/Π) από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ). «Όσο η ΕΠΥ και οι αρμόδιοι φορείς αδυνατούν να προβούν στην τεχνική αξιολόγηση των Ιατροτεχνολογικών προϊόντων, να τα καταγράψουν και να αξιοποιήσουν το υπάρχον μητρώο Ι/Π που τηρεί το ΕΚΑΠΤΥ, δυστυχώς οι ανεξόφλητες οφειλές των μονάδων του ΕΣΥ, θα συνεχίσουν να αυξάνονται» επισημαίνει σχετικά ο Πρόεδρος του ΣΕΙΒ, Παύλος Αρναούτης.

Εντύπωση πάντως προκαλεί από τις ανακοινώσεις του ΓΛΚ, η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ τον Ιούλιο, κατά 700 εκατ. ευρώ (διαμορφώθηκαν στα 1,3 δις ευρώ), καθώς όπως υποστηρίζουν τα Μέλη του ΣΕΙΒ δεν έχουν εισπράξει από τον ΕΟΠΥΥ ούτε τα χρέη που ο τελευταίος «κληρονόμησε» από το ΙΚΑ, αλλά ούτε και τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που ο ίδιος δημιούργησε κατά τα έτη 2012-2014.

Συνέδριο ΣΕΙΒ

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) σε μια προσπάθεια ανάδειξης της συμβολής των Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων στην καινοτομία και διάγνωση, καθώς και εξασφάλισης ενός βιώσιμου συστήματος προμηθειών Υγείας, με καλύτερη σχέση κόστους και ποιότητας των χρησιμοποιούμενων προϊόντων από τις μονάδες Υγείας, διοργανώνει το 1ο Συνέδριο για τα Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα στις 30 Οκτωβρίου.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα αναπτυχθούν οι θέσεις και οι προτάσεις της Ελληνικής Βιομηχανίας Ιατροτεχνολογικών προϊόντων με μακροπρόθεσμο στόχο να μειωθούν οι συνολικές δαπάνες Υγείας, χωρίς ποιοτικές εκπτώσεις στα αγαθά και στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τα Νοσοκομεία και τους

http://www.virus.com.gr/site/index.php/health/health-and-pharma-news-reports/item/3795-seiv-aionioi-ofeiletes-ta-nosokomeia-tou-esy

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *