Νέα από Αρκαδία. Ο φόρος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

ARKADIA18-150x15017Μεγάλος ο θόρυβος και δικαιολογημένες οι διαμαρτυρίες που ξεσηκώνει η εφαρμογή του φόρου ακινήτων στους αεί χειμαζόμενους έλληνες ιδιοκτήτες. Προφανώς και ο ΕΝΦΙΑ δεν περιλαμβάνεται στις ευτυχέστερες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Ανήκει, άλλωστε, όπως και πολλές άλλες, στις επιλογές που επέβαλε η δημοσιονομική πραγματικότητα της χώρας και είχαν πρωτίστως εισπρακτικό στόχο. Και αν ο θόρυβος που προκλήθηκε ήταν δικαιολογημένος, άλλο τόσο επιβεβλημένες ήταν οι τροποποιήσεις που επήλθαν. Ισως μάλιστα να έπρεπε να ήταν και περισσότερες ή να είχαν προσεχτεί ενωρίτερα.

Παρόλα αυτά και πέρα από τις διορθώσεις ήρθε η ώρα να κοιταχτούν με άλλο μάτι οι κυβερνητικές προθέσεις, του υπουργού Οικονομικών πιο συγκεκριμένα, που μιλούν για τη μεταφορά του φόρου στην τοπική αυτοδιοίκηση. Πρώτα από όλα γιατί ο υπολογισμός του φόρου θα γίνεται με πιο ακριβή τρόπο, αφού οι τοπικές αρχές γνωρίζουν πολύ καλύτερα τις ιδιαιτερότητες της περιοχής τους, άρα θα αποφεύγονται ακραίες επιβαρύνσεις, όπως αυτές που διαπιστώθηκαν πρόσφατα. Δεύτερο και ίσως σημαντικότερο γιατί οι δημοτικοί φόροι είναι ανταποδοτικοί, άρα τα έσοδα τους θα κατευθύνονται σε έργα και δράσεις της περιοχής που θα γίνονται αμέσως αντιληπτά από τους κατοίκους που πληρώνουν. Και τρίτον γιατί θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσου ελέγχου από τους πολίτες, που επιλέγοντας τους τοπικούς άρχοντες θα επιλέγουν ταυτόχρονα και το μοντέλο διαχείρισης και ανάπτυξης της περιοχής όπου ζουν.
Η αποκέντρωση του φόρου, θα αποτρέψει παράλληλα και τις ακραίες και κυρίως δημαγωγικές πολιτικές αντιδράσεις, που υπονομεύουν και την αξιοπιστία και τη χρησιμότητα του φόρου. Θα είναι επίσης μια σημαντική ευκαιρία για την αυτοδιοίκηση, να αποκτήσει έσοδα και να σταματήσει να εξαρτάται από τον κρατικό κορβανά.

Πέρα όμως από τα παραπάνω, εξυπακούεται ότι η φορολογική ελάφρυνση θα πρέπει να αποτελέσει από δω και πέρα βασικό στόχο της κυβέρνησης. Αλλά με συντονισμένο και προγραμματισμένο τρόπο και όχι με κίνητρο το πολιτικό όφελος του ενός ή του άλλου βουλευτή και ιδιαίτερα εκείνων που αδίστακτα μεταβάλλουν άποψη από τη μια μέρα στην άλλη, αν κρίνουν ότι τους εξυπηρετεί προσωπικά.

 

 

 

Προσωρινά, στον Αγιο Κωνσταντίνο;
Αποτάσσει το «σατανά» του σκουπιδότοπου της Αγίας Τριάδας και του Πλατώματος ο νέος δήμαρχος κ. Παυλής και ακολουθεί την μόνη σωστή και ενδεδειγμένη οδό. Αυτήν που οδηγεί σε αδειοδοτημένο οικόπεδο στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου, το οποίο διαθέτει και κτίσμα, κατάλληλο για το σκοπό αυτό. Ο ίδιος με την προχθεσινή παρουσία του στο Πνευματικό Κέντρο του δημοτικού διαμερίσματος Αγίου Βασιλείου αναφέρθηκε στο σχεδιασμό της προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων και συζήτησε με κατοίκους των γύρω χωριών, ώστε να ενημερωθούν και να έχουν σαφή εικόνα και χρονοδιάγραμμα του όλου εγχειρήματος. Τα σκουπίδια, δηλαδή, θα συγκεντρώνονται στο χώρο και θα μεταφορτώνονται πάραυτα με τελικό προορισμό τον ΧΥΤΑ της Φυλής. Τίποτα δεν θα μένει εκεί, ούτε υπάρχει πρόβλεψη για νέα χωματερή. Μάλιστα, όπως είπε, έχει δώσει οδηγίες στο νομικό σύμβουλο που θα συντάξει το συμφωνητικό με τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου, να υπάρχει ρήτρα ακυρότητας του συμφωνητικού, εφόσον τα σκουπίδια μείνουν πλέον του 24ωρου στο χώρο. Όλα αυτά για χρονικό διάστημα 6-8 μηνών, έως ότου αδειοδοτηθεί άλλη έκταση 12 χιλιόμετρα μακράν της Τρίπολης, οπότε και θα λυθεί το πρόβλημα.

 

Αντιδρούν οι κάτοικοι

Οι κάτοικοι ωστόσο δεν θέλουν να ακούσουν κουβέντα για το θέμα αυτό. Γι αυτό και μετά τη συνάντησή τους με το δήμαρχο εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις για την αποτροπή της εγκατάστασης αυτής. Λένε στην ανακοίνωσή τους:

«Οι κάτοικοι, ο πρόεδρος και οι εκπρόσωποι των τοπικών Κοινοτήτων Αγίου Κωνσταντίνου, Αγίου Βασιλείου και Πελάγους που συγκεντρωθήκαμε στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Βασιλείου στις 10 Σεπτεμβρίου παρουσία του Δημάρχου Τρίπολης Δημήτρη Παυλή και εκπροσώπων Δημοτικών και Περιφερειακών παρατάξεων, μετά τις τοποθετήσεις που έγιναν και την εν συνεχεία αποχώρηση του δημάρχου και των εκπροσώπων των παρατάξεων και μετά τη διαλογική συζήτηση που ακολούθησε αποφασίσαμε ομόφωνα: Να αποτρέψουμε με κάθε τρόπο, νόμιμο μεν αλλά και δυναμικό, κάθε σκέψη μεταφοράς των απορριμμάτων του Δήμου Τρίπολης στην περιοχή μας, στην οποία ήδη υπάρχουν δραστηριότητες που επιβαρύνουν το περιβάλλον (πχ προβληματικός Βιολογικός καθαρισμός, οχλούσες βιοτεχνικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, δεξαμενές λυμάτων αεροδρομίου κλπ).

Η Συντονιστική Επιτροπή Τραχανάς Ιωάννης Πρόεδρος Συμβουλίου ΤΚ Αγίου Κωνσταντίνου, Μουλόπουλος Γεώργιος Εκπρόσωπος ΤΚ Πελάγους, Μαλλίρης Κωνσταντίνος Εκπρόσωπος ΤΚ Αγίου Βασιλείου».

 

Διαμαρτυρία Μητροπολίτη

Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Ταγαρά απέστειλε ο Μητροπολίτης κ. Αλέξανδρος ύστερα από απόφαση του πρώτου να αποδεχθεί «την ὑπ’ ἀριθμ. 4/25-9-2009 τοῦ Συμβουλίου Ἰδιοκτησίας Δασῶν μέ ἕδρα τήν Ἀθήνα καί να απορρίψει τήν ἀπό 1/4/1991 ὑποβληθεῖσα αἴτηση τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου Ἀρτοκωστᾶς Κυνουρίας, γιά ἀναγνώριση δικαιώματος κυριότητος ἐπί δασικοῦ χαρακτῆρα ἔκταση συνολικοῦ ἐμβαδοῦ σαράντα ἐννέα χιλιάδων ἑξακοσίων πενῆντα (49.650) τετραγωνικῶν μέτρων κειμένης στή θέση «ΧΕΡΡΟΝΗΣΙ τοπικῆς Κοινότητος Ἁγίου Ἀνδρέα Κυνουρίας ἡ ὁποία θά διαχειρίζεται ὡς δημοσία ἔκταση».

Μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης αναφέρει πως «…Με γνωματεύσεις που ποτέ δεν είναι αντικειμενικές των Δασικών Επιτροπών καταπατούνται οι Νόμοι και οι Αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Κράτους και δημεύονται Εκκλησιαστικές Περιουσίες». Γι αυτό και ζητά από τον υπουργό: «νά δώσετε τίς ἀπαραίτητες ἐντολές στήν Ὑπηρεσία Σας, προκειμένου νά μᾶς ἀποσταλῆ, ὡς δικαιούμεθα, ὁ Φάκελος τῆς προκείμενης ὑποθέσεως, ὥστε νά προσφύγωμε εἰς τήν κρίσιν τῆς Ἑλληνικῆς Δικαιοσύνης διά τήν ἀποκατάστασιν τῶν πραγμάτων, ὅπως ἄλλωστε μᾶς συνιστᾶτε μέ τήν ἄνω Ἀπόφασιν.

 

Απάντηση στον κ. Φούχτελ:

Ένα σαφές υπονοούμενο… γενετήσιου προσανατολισμού, εξαπέλυσε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης προς τον Γερμανό υφυπουργό αρμόδιο για την Ελλάδα, Γιοακίμ Φούχτελ, με αφορμή την πρωτοβουλία του τελευταίου να στείλει ερωτηματολόγιο στους δήμους και τις περιφέρειες ζητώντας να μάθει τα… πάντα γι’ αυτές. Ιδού τι αναφέρει:

«Ο κ. Φούχτελ, Γερμανός Έπαρχος εν Ελλάδι, έστειλε πολυσέλιδο ερωτηματολόγιο στους δημάρχους και περιφερειάρχες της Ελλάδας για να καταγράψει από τα περιουσιακά στοιχεία και τον πληθυσμό μέχρι και τα σκουπίδια που παράγει κάθε τόπος.

Τα πραγματικά αφεντικά μάλλον θεωρούν ότι δεν υπάρχει πλέον ελληνική κυβέρνηση και σκέφτονται να πάρουν κατευθείαν τα ηνία στα χέρια τους. Την απάντηση όμως του ελληνικού λαού την έχουν δώσει τα λόγια του τραγουδιού του Βασίλη Παπακωνσταντίνου:
«Ποιος είν’ αυτός, που μπαίνει ανάμεσα μας / και με το ζόρι ν’ αμαρτήσεις προσπαθεί
ποιος είν’ αυτός που λέει παιδιά του τα παιδιά μας / και με το μέλλον τους ζητάει ν’ ασχοληθεί
ποιος είν’ αυτός που λέει παιδιά του τα παιδιά μας / πες του αγάπη μου να πάει να να να να…
Ποιος είν’ αυτός που μπαίνει ανάμεσα μας / και σαν κατάσκοπος μας παρακολουθεί
ποιος είν’ αυτός που λέει δικά του τα δικά μας / και στο κρεβάτι μας ζητάει να κοιμηθεί
ποιος είν’ αυτός που λέει δικά του τα δικά μας / πες του αγάπη μου να πάει να να να να…»

Οδυσσέας Βουδούρης

Βουλευτής Β’ Αθήνας, «Κοινωνία Πρώτα»

 

«Δολοφονικές» περικοπές

Σκληρές εκφράσεις και κριτική από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δέχεται ο Υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης στη Βουλή με αφορμή την περιορισμό των διαγνωστικών εξετάσεων για διάφορες ασθένειες στον ΕΟΠΥΥ που προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση. Με βαριές κουβέντες επέκρινε την περικοπή των προληπτικών εξετάσεων και ο Κώστας Ζαχαριάς από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για δολοφονικές περικοπές της κυβέρνησης καθότι με το νομοσχέδιο «σκοτώνει την πρόληψη».
«Το νομοσχέδιο επιβεβαιώνει τη δραματική τομή στη δημόσια πρωτοβάθμια περίθαλψη προς όφελος των ιδιωτών. Εμείς θέλουμε καθολική και δωρεάν πρόσβαση για όλους. Πρέπει άμεσα να φύγει αυτή η κυβέρνηση που με την καταστροφική της πολιτική προχωρά στην ιδιωτικοποίηση όλων των δημόσιων κοινωνικών φορέων. Δεσμευόμαστε ότι θα αποκαταστήσουμε την πρόσβαση στη δημόσια περίθαλψη», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Χαμογελάτε
Ανέβηκαν πολύ οι βάσεις… Δεν πέρασα Ιατρική για 18.000 μόρια.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *