Νέα από Αρκαδία. Η πρόκληση της δημόσιας εκπαίδευσης

ARKADIA18-150x15017Το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς χτύπησε σήμερα για χιλιάδες μαθητές των Δημόσιων Δημοτικών και Νηπιαγωγείων της χώρας, με τα κενά στη στελέχωση των σχολείων από εκπαιδευτικούς να είναι τεράστια, και το πρόβλημα να οξύνεται σε ολοήμερα και ειδικά σχολεία.

Η οικονομική κρίση έχει πλήξει αναμφίβολα, πέραν των άλλων και τα δημόσια αγαθά.

Η υγεία εμφανώς υποβαθμίσθηκε, το ηλεκτρικό έγινε πανάκριβο, οι μεταφορές επίσης, ο πολιτισμός έχασε πόρους, η απονομή δικαιοσύνης χρονοτριβεί επικίνδυνα, η προστασία του περιβάλλοντος υποχωρεί και η παιδεία αντιμετωπίζει ουσιαστικά προβλήματα λειτουργίας, έχει ξεμείνει από πόρους, οι εκπαιδευτικοί υποαμείβονται, η οικονομική θέση τους έχει επιδεινωθεί, επηρεάζοντας καθοριστικά το εκπαιδευτικό έργο.

Μια κοινωνία πιθανώς μπορεί να τα αντέξει όλα. Την υποβάθμιση της Παιδείας όμως όχι. Γιατί απλούστατα αποτελεί τη βάση του μέλλοντος.

Γι αυτό και τώρα είναι η στιγμή που κάτι πρέπει να αλλάξει στην ελληνική Παιδεία. Οχι όμως όπως γινόταν στο παρελθόν. Πρέπει να καταλάβουν οι πολιτικές παρατάξεις ότι η έξοδος της χώρας από την κρίση θα στηριχθεί και στην αλλαγή νοοτροπίας στο χώρο της Παιδείας. Το δημόσιο σχολείο ήταν το αποκούμπι των φτωχών και των κατατρεγμένων, η βάση προσδοκιών και ελπίδων. Και ως τέτοιο πρέπει να παραμείνει. Μην το πυροβολούμε διαρκώς.

Επιβάλλεται άμεσα να συνεννοηθούν, να δουν τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν και να βάλουν τις βάσεις για μια μεταρρύθμιση με συγκεκριμένους στόχους που θα εξελιχθεί μακροχρόνια, χωρίς παρεμβάσεις, μικροκομματικού χαρακτήρα.

Ας καταλάβουν όλοι ότι οι πειραματισμοί πρέπει να σταματήσουν. Με την επανάσταση που συντελείται καθημερινά στην τεχνολογία, τα πάντα αλλάζουν με ασύλληπτη ταχύτητα. Οι χώρες που πήγαν μπροστά, είχαν ως βάση το εκπαιδευτικό τους σύστημα. Στην χώρα μας ακόμη πειραματιζόμαστε. Γι αυτό και δεν πάει άλλο. Έφτασε πλέον ο καιρός, κάτι αντίστοιχο να γίνει και σε μας. Αλλά για να πετύχει, αυτή τη φορά χρειάζεται τη συναίνεση όλων.

Είναι ζήτημα εθνικής επιβίωσης η διάσωση της δημόσιας εκπαίδευσης και η ανύψωσή της μεγάλη πρόκληση στο παρόν περιβάλλον της οικονομικής κρίσης.

Ας ευχηθούμε να είναι η φετινή χρονιά η τελευταία με τα συσσωρευμένα προβλήματα.

 

 

 

 

 

«Νύφες: Παράδοση και μόδα …»

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, το περασμένο διάστημα (Ιανουάριος – Μάιος 2014), η έκθεση «Νύφες: Παράδοση και μόδα στην Ελλάδα» επέστρεψε εμπλουτισμένη με 35 επιπλέον νυφικά στο Ναύπλιο, ήτοι στον τόπο της – καθώς παρουσιάζει νυφικά ενδύματα από τις συλλογές του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, που εδρεύει στην αργολική πρωτεύουσα.
Από τα κομψά και περίτεχνα νυφικά του 19ου αιώνα έως τις πρωτοποριακές δημιουργίες των σύγχρονων σχεδιαστών και τις εκκεντρικές εμφανίσεις του 21ου αιώνα, το νυφικό ένδυμα συμβαδίζει με τις τάσεις της μόδας με έναν ιδιαίτερο τρόπο, αντλώντας συχνά έμπνευση από σχήματα του παρελθόντος ή προαναγγέλλοντας τη μόδα του αύριο.
Η έκθεση, που εγκαινιάστηκε το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 9 Νοεμβρίου, εντάσσεται στον εορτασμό των 40 χρόνων από την ίδρυση του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος.

 

Εξόρμηση σε Φωκιανό

Ο ΣΑΟΟ διοργανώνει διήμερη εξόρμηση 13 και 14 Σεπτεμβρίου 2014 στο Φωκιανό και στο Κυπαρίσσι. Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί 4ωρη πορεία στο παλιό παραλιακό μονοπάτι που οδηγεί από τον Φωκιανό προς το Κυπαρίσσι, κατηγορίας Α (εύκολη). Την Κυριακή μετάβαση με το λεωφορείο στην Κρεμαστή και από εκεί 6ωρη κατάβαση στο Κυπαρίσσι, η πορεία είναι κατηγορίας Β (σχετικά δύσκολη). Διανυκτέρευση σε σκηνές και δυνατότητα για κάποια δωμάτια. Μπάνιο, διασκέδαση και παραλιακό ξεφάντωμα!!! Αναχώρηση από Τρίπολη (πλ. Αγ. Βασιλείου) Σάββατο 13/9 στις 10 π.μ. .

 

Μεταφορά μαθητών

Σχετικά με την απρόσκοπτη μεταφορά μαθητών της σχολικής περιόδου 2014 – 2015, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου ανακοινώνεται πως στις Περιφερειακές Ενότητες Αρκαδίας, Κορινθίας και Αργολίδας οι διαδικασίες των πρόχειρων διαγωνισμών έχουν ολοκληρωθεί σε όλα τα δρομολόγια και υπήρξε θετική ανταπόκριση των δημοσίων μεταφορέων (ΚΤΕΛ, Ταξί, κλπ).

Στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, υπήρξε ανταπόκριση των δημόσιων μεταφορέων και επιλύονται τα προβλήματα σε μικρό αριθμό δρομολογίων που εκκρεμούν.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας η ανταπόκριση των μεταφορέων με μικρά και μεγάλα λεωφορεία ήταν θετική. Σε ότι αφορά τα δρομολόγια που εκκρεμούν και που θα εκτελούνται με ταξί, εκτιμάται ότι στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας με τους επαγγελματίες σύντομα και αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί.

 

Ο κίνδυνος από τα σκουπίδια

Το κίνδυνο που εγκυμονεί για τη δημόσια υγεία η μη περισυλλογή των σκουπιδιών, αποτέλεσμα της οποίας είναι η ανεξέλεγκτη διασπορά των μικροβίων, σε συνδυασμό με τις μετεωρολογικές συνθήκες, που διογκώνουν το πρόβλημα, επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας Γιώργος Παπασταματάκης. Και καλεί τους αρμοδίους για την άμεση περισυλλογή και απομάκρυνσή τους από την πόλη.

 

Ερωτηματολόγιο Φούχτελ

Τον είχαμε ξεχάσει τον αγαπημένο υπουργό της κ. Μέρκελ Γιοακίμ Φούχτελ, ο οποίος όμως δεν μας ξέχασε, αλλά ξαναχτύπησε. Πριν καλά καλά αναλάβουν οι νέοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες τα καθήκοντά τους έλαβαν ένα ερωτηματολόγιο από τον κ. Φούχτελ με το οποίο τους ζητεί να κάνουν μια πλήρη απογραφή για τα πάντα: Για τα γεωμορφολογικά, πληθυσμιακά, κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά της περιοχής τους. Καθώς επίσης για τις υποδομές που υπάρχουν, την πολιτιστική δραστηριότητα και βεβαίως για τα απορρίμματα. Αυτά είδαν οι της παράταξης «Πελοπόννησος πρώτα» του Οδυσσέα Βουδούρη και με ανακοίνωσή τους θεωρούν ως απαράδεκτο αυτό το ερωτηματολόγιο και κάνουν λόγο για: «Γερμανική επικυριαρχία η οποία ξεφεύγει από τα στενά όρια της Πελοποννήσου και απροκάλυπτα επεκτείνεται σε όλη τη χώρα, αφού το προηγούμενο τριετές πείραμα του «Συστήματος Τατούλη-Φούχτελ» έφερε αποτελέσματα, όπως προσδοκούσε η Τρόικα». Γι αυτό και λένε πως: «Κανένας «Έπαρχος» δεν δικαιούται να παρακάμπτει την Ελληνική κυβέρνηση, ακόμα και αν αυτή ντε φάκτο παραδίδεται σε ξένα συμφέροντα. Αυτό οφείλει να αντιληφθεί και η περιφερειακή Αρχή, η οποία καυχιέται στα λόγια για τον πατριωτισμό και την ανεξαρτησία της».

 

Παιδικός σταθμός

Αγιασμός τελέστηκε χθες για πρώτη φορά στον καινούργιο παιδικό σταθμό της Μητρόπολης «Ζωοδόχος Πηγή». Ο Μητροπολίτης καλωσόρισε τους μικρούς και τους γονείς τους και όλους όσοι συνέδραμαν στην υλοποίηση του ως άνω έργου . Επίσης παρουσίασε τον υπεύθυνο του σταθμού, κ. Βαλασσόπουλο, ο οποίος θα κατέχει τη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου.

Η Επίσημη έναρξη του Παιδικού Σταθμού θα γίνει την Κυριακή του Σπορέως όπου η τοπική μας Εκκλησία ξεκινά το Πνευματικό της έργο.

Οι Καρυάτιδες

Την περασμένη Κυριακή το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε την ανακάλυψη ακόμα δύο μοναδικών ευρημάτων. Πρόκειται για δύο εξαιρετικής τέχνης Καρυάτιδες από θασίτικο μάρμαρο, οι οποίες συμφυείς με πεσσούς στήριζαν το μαρμάρινο επιστύλιο μπροστά από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο. Τι γνωρίζουμε όμως για αυτόν τον τύπο των γλυπτών, με διασημότερους εκπροσώπους τις έξι Κόρες που στήριζαν την οροφή της νότιας πρόσοψης του Ερεχθείου και οι οποίες σήμερα βρίσκονται οι πέντε «ξαναγεννημένες» με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας στο Μουσείο της Ακρόπολης και η έκτη, που αφαίρεσε βίαια ο Έλγιν το 1801, στο Βρετανικό Μουσείο;
Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, οι Καρυάτιδες ταυτίζονται με τις νεαρές κοπέλες από τις Καρυές της Λακωνίας, που χόρευαν με καλάθια στο κεφάλι σε τελετουργίες προς τιμήν της Καρυάτιδος Αρτέμιδος. Οι γυναικείες μορφές τους χρησιμοποιήθηκαν στην αρχαία αρχιτεκτονική -κυρίως στον ιωνικό ρυθμό- αντί για κίονες, ενώ το «ανδρικό» τους αντίστοιχο είχε τη μορφή του Ατλαντα.

 

Χαμογελάτε

Είναι κάποιες στιγμές που θέλεις ένα χάδι, μια κουβέντα, μια συμπαράσταση, δύο πίτες γύρο απ΄ όλα, μια μερίδα πατάτες, μια εξάδα μπύρες…

 

Γιαν. Παπαμήτρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *