Υπερψηφίστηκε από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ η ΕΣΑΝ ΑΕ

βοριδης βουληΜε τις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Γ΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για το Σύστημα Αμοιβών Νοσοκομείων και τη δημιουργία της ΕΣΑΝ Α.Ε.

Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από τις ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών, που καταγγέλλουν ότι σηματοδοτεί την πλήρη απόσυρση του κράτους από τη χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας, ότι τα δημόσια νοσοκομεία θα λειτουργούν πλέον σαν οικονομικά αυτοτελείς επιχειρήσεις, θα αυξηθεί η ιδιωτική δαπάνη των πολιτών για την υγεία και οι μισθοί του υγειονομικού προσωπικού θα συμπιεστούν ακόμα περισσότερο.

Ωστόσο, στο επίκεντρο και της σημερινής αντιπαράθεσης ήταν η κοινή υπουργική απόφαση για τον έλεγχο των διαγνωστικών ιατρικών εξετάσεων.
Τόσο ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης έκαναν λόγο για ένα ελεγκτικό σύστημα που θα περιορίζει τις σπατάλες και υποστήριξαν ότι σε καμία περίπτωση δεν απαγορεύει τις συνταγογραφήσεις, που έχουν ανάγκη οι ασθενείς.

Από την πλευρά της, όμως, σύσσωμη η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική που εφαρμόζει καταργεί τη δημόσια πρωτοβάθμια περίθαλψη και «βάζει μαχαίρι» στην πρόληψη.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «πολιτική σχιζοφρένεια» και «κροκοδείλια δάκρυα», τονίζοντας ότι ο υπουργός Υγείας προχώρησε στην ικανοποίηση σχετικού αιτήματος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για τις διαγνωστικές ιατρικές εξετάσεις.

«Δεν αλλάζει τίποτα απολύτως. Αυτά που λέτε ότι δεν θα κάνουν τρίπλεξ ή τεστ ΠΑΠ οι ασφαλισμένοι είναι παραμύθια της Χαλιμάς. Για προαιρετικές συνταγογραφικές οδηγίες πρόκειται», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Ζαχαριάς, έκανε λόγο για άκρως απαράδεκτη και αντιλαϊκή ρύθμιση και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προωθεί μια άκρως νεοφιλελεύθερη πολιτική, καταργεί την δυνατότητα πρόληψης στους ασφαλισμένους, ενώ μεταβιβάζει τους δημόσιους πόρους σε μία Ανώνυμη Εταιρία, ελεγχόμενη ουσιαστικά από το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν κι οι επικρίσεις του εισηγητή των ΑΝΕΛ, Γιάννη Δημαρά, ο δε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μίλησε για υποκρισία τόσο της κυβέρνησης όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που αποδέχονται, όπως είπε, την πολιτική του κεφαλαίου και των πολυεθνικών. Από την πλευρά της Χρυσής Αυγής, ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος χαρακτήρισε τη ρύθμιση ως ένα ακόμα μέτρο διάλυσης της δημόσιας υγείας και περίθαλψης.

«Στο όνομα του εξορθολογισμού του Συστήματος, γίνονται τυφλές και οριζόντιες περικοπές στις κλινικές και στις εργαστηριακές δυνατότητες διάγνωσης, οδηγώντας στην περαιτέρω επιδείνωση του επιπέδου υγείας των Ελλήνων πολιτών», υπογράμμισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη.

Πηγή: newsbomb

Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia-politiki/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *