Απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Λεωνίδα Γρηγοράκου, σε ερώτηση στη ΒτΕ για το Τζάνειο Νοσοκομείο.

γρηγορακοςΑπάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού κου Λεωνίδα Γρηγοράκου στην επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτή του ΚΚΕ κας Διαμάντω Μανωλάκου σχετικά με το Τζάνειο Νοσοκομείο και πιο συγκεκριμένα για τη Μαιευτική και Γυναικολογική κλινική, όπως επίσης και για την παιδοχειρουργική κλινική, το καινούργιο Κέντρο Μητέρας-Παιδιού και το νεογνολογικό τμήμα.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κυρία συνάδελφε, εκτιμώ πάρα πολύ τις διαπιστώσεις που κάνατε, αλλά θέλω να σας διαβεβαιώσω από το Βήμα αυτό, από το επίσημο θεσμικό Βήμα, ότι δεν πρόκειται να κλείσει η Μαιευτική Γυναικολογική κλινική του Τζάνειου Νοσοκομείου. Και εσείς είπατε προηγουμένως ότι έχει ήδη τέσσερις μόνιμους γιατρούς.
Επειδή, δόξα τω Θεώ, ακόμα είμαι μάχιμος γιατρός -ήμουν πριν αναλάβω καθήκοντα στην Κυβέρνηση- θέλω να σας πω ότι δεν παρουσιάζεται δυσλειτουργία στα πλαίσια του Γυναικολογικού-Μαιευτικού τμήματος στο Τζάνειο. Έχει επαρκές ιατρικό προσωπικό, έχει και τους ειδικευόμενους.
Θέλει στήριξη, βέβαια, όπως θέλουν όλα τα νοσοκομεία, κύριε Πρόεδρε. Διότι τα τελευταία χρόνια -δεν πρέπει να παραβλέπουμε την αλήθεια- η οικονομική κρίση που ενέσκηψε στη χώρα δεν μπορούσε να μην επηρεάσει τη λειτουργία των νοσοκομείων και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Αυτό όποιος το αμφισβητήσει ζει σε μια άλλη κοινωνία, ζει σε μια άλλη Ελλάδα, σε έναν διαφορετικό κόσμο.
Κυρία συνάδελφε, πιστεύω, όμως, ότι τα προβλήματα της υγείας του ελληνικού λαού δεν είναι προβλήματα της τελευταίας πενταετίας. Είναι γεγονός ότι επιδεινώθηκε η κατάσταση την τελευταία πενταετία. Πάντα, όμως, υπήρχαν προβλήματα στα νοσοκομεία, διότι ποτέ δεν ολοκληρώσαμε αυτό που είχαμε ονειρευτεί τη δεκαετία του 1980, το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Θέλω, λοιπόν, να σας διαβεβαιώσω ότι ο Πειραιάς θα τύχει της περισσότερης προσοχής μας, διότι, όπως είπατε προηγουμένως, έχει μεγάλο πληθυσμό να εξυπηρετήσει. Τα νοσοκομεία σε σχέση με την Αθήνα είναι πολύ λιγότερα. Γνωρίζουμε την κατάσταση. Γνωρίζουμε, βέβαια, και την κατάσταση την κτιριολογική και την τεχνολογική των νοσοκομείων και θα κάνουμε το καλύτερο.
Αυτό, όμως, που μπορώ να σας πω σχετικά με τον αξονικό τομογράφο, για τον οποίο μιλήσατε, είναι ότι έχουν βγει οι 600.000 χιλιάδες ευρώ και είναι στην τελική διαδικασία επιλογής ενός καινούργιου μηχανήματος. Νομίζω ότι πρέπει να σας έχουν ενημερώσει και οι συνάδελφοι που σας έδωσαν τις πληροφορίες για να κάνετε αυτή την πολύ καλή ερώτηση.
Κυρία συνάδελφε, σχετικά με τον μαγνητικό τομογράφο, δεν μπορώ να σας υποσχεθώ. Κάνουμε μια καινούργια κατανομή των μαγνητικών τομογράφων. Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει τους περισσότερους αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους σε όλη την Ευρώπη και θα πρέπει να είμαστε πολύ φειδωλοί. Δεν αποκλείω να γίνει ένας μαγνητικός τομογράφος στο Τζάνειο, αλλά πρέπει να είμαστε πια πολύ φειδωλοί στην εγκατάσταση μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας στα νοσοκομεία στην Ελλάδα και σε οποιοδήποτε μέρος. Δεν μπορούν τα μηχανήματα αυτά να είναι σε μικρές πληθυσμιακές ομάδες. Μακάρι να μπορούσαμε να βάλουμε και έναν μαγνητικό τομογράφο στο τελευταίο νοσοκομείο της Ελλάδας.
Θα ήθελα, λοιπόν, να σας διαβεβαιώσω ότι η Μαιευτική-Γυναικολογική κλινική δεν θα κλείσει, θα ενισχυθεί. Ξέρω ότι αυτό το πρόβλημα ενέσκηψε τις τελευταίες ημέρες επειδή επισκέφτηκε το Νοσοκομείο η κυρία Παπακώστα. Θέλω να σας πω ότι με την κυρία Παπακώστα συνεργαζόμαστε πάρα πολύ καλά και δεν θα επηρεαστεί το Νοσοκομείο και η λειτουργία του από τον ψυχιατρικό τομέα και την ψυχιατρική μεταρρύθμιση.
Θέλω, λοιπόν, να σας πω ότι σχετικά με τις μαίες υπάρχει προγραμματισμός να προσληφθεί νοσηλευτικό, υγειονομικό και ιατρικό προσωπικό και το 2014 και το 2015. Θα μου επιτρέψετε στη δευτερολογία μου να σας πω και ακριβή νούμερα, τα οποία, βέβαια, μπορώ και να σας τα κοινοποιήσω.
Σας ευχαριστώ πολύ.

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Κύριε Υπουργέ, την ίδια περίπου ερώτηση είχαμε ξανακάνει το Μάρτιο αυτής της χρονιάς. Συνεπώς, δεν προέκυψε, επειδή πήγε η κυρία Παπακώστα στο Τζάνειο, τουλάχιστον για μας.
Δυστυχώς, οι προκάτοχοί σας δεν μας την απάντησαν το Μάρτιο του 2014 και η κατάσταση χειροτέρευσε. Δηλαδή, το Παιδοχειρουργικό τότε δεν είχε κλείσει αλλά υπολειτουργούσε. Τώρα είναι κλειστό.
Και εσείς όμως, δυστυχώς, δεν μου δώσατε απαντήσεις χειροπιαστές. Και γιατί το λέω; Το ότι πάει για κλείσιμο η Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική του Τζανείου δεν είναι εκτίμηση απλώς δική μας. Ο ΕΙΝΑΠ έχει βγάλει ανακοίνωση και καταγγελία. Ο Ιατρικός Σύλλογος του Πειραιά το ίδιο. Κινητοποιήσεις έχουν γίνει από συλλόγους γυναικών της ΟΓΕ, από σωματεία συνταξιοδοτικά.
Και θέλω να σας πω ότι, πριν την καταθέσουμε, εγώ επισκέφθηκα το Νοσοκομείο και μίλησα με το Διευθυντή της Κλινικής και μου έδωσε και τα στοιχεία. Μάλιστα, είχε κάνει και ολόκληρη μελέτη για την πορεία των περιστατικών που δέχεται συγκριτικά τα τελευταία χρόνια. Βεβαίως, δεν είναι της τελευταίας πενταετίας, αλλά την τελευταία πενταετία έχει επιδεινωθεί ανεπίτρεπτα.
Συνεπώς, αν λέτε για ανάπτυξη της Γυναικολογικής και του Παιδιατρικού -για τα οποία δεν μου απαντήσατε και υπάρχει ανάγκη- εμείς σας ζητάμε να μην μπει στη λογική κόστους-οφέλους το θέμα της υγείας. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο. Και εσείς που είστε γιατρός το καταλαβαίνετε ακόμη καλύτερα, γιατί ακόμα κι η ζωή ενός συνανθρώπου να σωθεί μέσα από διαγνωστικές και περίθαλψη είναι πολύ πιο σημαντικό. Γιατί σε τελευταία ανάλυση η ανθρώπινη ζωή δεν κοστολογείται. Είναι πολύ πιο ακριβή.
Και σε τελευταία ανάλυση, εμείς θα διεκδικούμε την προστασία της υγείας του λαού. Δεν είναι τυχαίο ότι χθες υπήρχαν κινητοποιήσεις των εργαζομένων από τα νοσοκομεία και το βασικό σύνθημα που φώναζαν ήταν «το κέρδος σκοτώνει την υγεία, εμπρός λαέ για άλλη κοινωνία». Κι αυτό, γιατί η πολιτική σας συνολικά και της πρόληψης και της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας υγείας για το λαό συρρικνώνεται.
Εμείς ζητάμε και θα καλέσουμε το λαό να διεκδικήσει δημόσια δωρεάν υγεία, όπως και παιδεία και πρόνοια, αλλά και μόνιμη και σταθερή δουλειά.
Αναμένω τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις σας για τις κλινικές του Τζανείου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Σας απαντώ, λοιπόν, συγκεκριμένα. Αυτήν τη στιγμή στο Τζάνειο στις συγκεκριμένες ειδικότητες, για τις οποίες ρωτήσατε, υπάρχουν δυο θέσεις Παιδοχειρουργικής, τρεις θέσεις Επιμελητών Μαιευτικής-Γυναικολογίας και ο Διευθυντής τέσσερις. Το Νοσοκομείο, βέβαια, εφημερεύει μέρα παρά μέρα. Έτσι δεν είναι;

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Ναι. Άρα, δεν είναι καθημερινά.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Πάει μια χαρά, λοιπόν. Άρα, λοιπόν, μέρα παρά μέρα, δεκαπέντε ημέρες το μήνα.

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Και από τους τέσσερις ο ένας είναι ειδικευόμενος.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Αφήστε, κυρία Μανωλάκου. Το ξέρω το θέμα, αφού έχω δουλέψει τόσα χρόνια στα νοσοκομεία. Οι τέσσερις γιατροί, λοιπόν, κάνουν τέσσερις εφημερίες ο καθένας το μήνα. Υπάρχουν ειδικευόμενοι και υπάρχουν και επτά θέσεις Παιδιατρικής.
Εμείς δεν ωραιοποιούμε την κατάσταση, κυρία Μανωλάκου. Ξέρουμε ότι υπάρχουν προβλήματα. Αυτό που μπορώ να σας πω και να σας διαβεβαιώσω -και δεν έχω κανέναν άλλο σκοπό να είμαι στο Υπουργείο Υγείας- είναι το εξής: Εγώ πήγα στο Υπουργείο Υγείας, για να απαλύνω την όλη κατάσταση όσο μπορώ, σαν άνθρωπος, σαν στάση ζωής, για να μπορέσουμε να φτιάξουμε τις σχέσεις του Υπουργείου Υγείας με τους συναδέλφους μου γιατρούς, τους υγειονομικούς, με τους συνταξιούχους και με την πολιτεία, γιατί είχαν διαταραχθεί τον τελευταίο χρόνο. Εννοείται ότι μιλάω στη Βουλή των Ελλήνων και τα λέω αυτά.
Σας λέω, λοιπόν, τα εξής: Μέχρι το τέλος του χρόνου σκοπός μας είναι, επειδή υπάρχουν αυτές οι πιστώσεις, να διορίσουμε και θα γίνει αυτό. Από τους δύο χιλιάδες εννιακόσιους που είπε ο κ. Βορίδης, όταν παραλάβαμε το Υπουργείο τον Ιούνιο, έχουν διορισθεί μέχρι στιγμής χίλιοι διακόσιοι.
Μένουν χίλιοι επτακόσιοι, οι οποίοι –και θα σας δώσω τα στοιχεία- θα διοριστούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Δεν μιλάω για τους γιατρούς. Ο κ. Ζαχαριάς και οι συνάδελφοί μου που είναι δίπλα σας, είναι καλοί μου φίλοι από το πανεπιστήμιο. Θα διοριστούν επτακόσιοι γιατροί, οι οποίοι ήταν πριν από τις κρίσεις του 2011.
Έχουμε δώσει εντολή να κριθούν όλες οι θέσεις που είχαν προκηρυχθεί στα νοσοκομεία πριν το 2011 και ο κ. Λοβέρδος τις είχε αναστείλει λόγω του μνημονίου. Από εκεί, λοιπόν, θα προσληφθούν πάρα πολλοί γιατροί. Θα σας δώσω τα στοιχεία. Μπορείτε να κάνετε μια ερώτηση, να είμαι πιο αναλυτικός.
Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, έχουμε τριακόσιες εβδομήντα θέσεις ειδικευμένων γιατρών κλάδων του ΕΣΥ οι οποίες υλοποιούνται, υπογράφονται και πηγαίνουν στα νοσοκομεία και διακόσιες ενενήντα επτά θέσεις ειδικευμένων γιατρών κλάδων του ΕΣΥ οι οποίοι είναι σε μια δεύτερη φάση για τώρα, για το 2014. Αυτές, λοιπόν, οι θέσεις είναι εξακόσιες ογδόντα δύο. Υπάρχουν τετρακόσιες ενενήντα οκτώ θέσεις επικουρικών οι οποίοι πήγαν και ζητήσαμε να μας εγκριθούν και τριακόσιες δύο ακόμη τώρα, για φέτος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Ξέρω ότι δεν φτάνουν. Είπατε προηγουμένως κάτι πολύ σημαντικό και γι’ αυτό υπάρχουν πολιτικές ευθύνες όλων μας. Αφήσαμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας να γεράσει. Μπήκα από τους πρώτους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όταν γύρισα από την Αμερική. Με τους συναδέλφους που εκπαίδευσα μετά από το πανεπιστήμιο, είχαμε διαφορά δύο γενεών. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημά του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Και αυτό είναι το πρόβλημα το οποίο θα προσπαθήσουμε να λύσουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα, λέγοντας στους συναδέλφους μου γιατρούς ότι θα προκηρύξουμε άμεσα και θα αλλάξουμε τους όρους διαδικασίας προκήρυξης των γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, διότι με το παλιό σύστημα το οποίο είχε όλες τις παθογένειες –και ξέρουν τι εννοώ οι συνάδελφοί μου- προκηρύσσαμε τη θέση και τους παίρναμε μετά από τρία χρόνια. Πιθανόν να ήταν μια πολιτική. Τώρα αυτές οι πολιτικές είναι πολυτέλεια.
Θέλουμε, λοιπόν, να συντομεύσουμε το χρόνο της διαδικασίας πρόσληψης των γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας και το κάνουμε τώρα φέρνοντας τροπολογία την επόμενη εβδομάδα για τους συντονιστές των νοσοκομείων σε όλη την Ελλάδα. Δεν είναι δυνατόν να είναι ακέφαλα τα νοσοκομεία, να υπάρχει αυτό το χάσμα γενεών στα νοσοκομεία και γι’ αυτό έχουμε όλοι τις ευθύνες μας.
Μια άλλη φορά που θα μου δοθεί η ευκαιρία, θα σας δώσω περισσότερα στοιχεία.
Για τον Πειραιά να ξέρετε ότι την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθώ και το ένα νοσοκομείο και το άλλο και θα χαρώ πολύ να είσαστε μαζί να βάλουμε επί τάπητος τα προβλήματα.
Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Εμείς ευχαριστούμε.

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Συγκεκριμένα νούμερα δεν μου είπατε.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Γι’ αυτά που με ρωτήσατε, σας είπα.

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Για το Τζάνειο Νοσοκομείο με ενδιαφέρει.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Κυρία Μανωλάκου, σας παρακαλώ.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Κύριε Πρόεδρε, ένα λεπτό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Ορίστε, κύριε Υπουργέ.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Του χρόνου, λοιπόν, έχουμε προγραμματίσει -φέρνουμε τώρα τη λύση- δυόμισι νοσηλευτές κα υγειονομικό προσωπικό και χίλιους πεντακόσιους γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας, συν τους αγροτικούς γιατρούς. Είχαμε και εκεί μεγάλα προβλήματα. Και θα αλλάξουμε τη νομοθεσία ούτως ώστε να υπάρχουν αγροτικοί γιατροί. Τώρα, βέβαια, σας αναλύω όλη την πολιτική του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Έχουμε επτακόσιες τριάντα εννιά κενές θέσεις αγροτικών γιατρών. Και γιατί τις έχουμε κενές; Διότι, με 600 ευρώ δεν μπορεί να πάει ένας αγροτικός γιατρός σε ένα αγροτικό ιατρείο, κύριε Πρόεδρε.
Θα πρέπει, λοιπόν, να δούμε τι θα κάνουμε με όλο αυτό το σύστημα και να αυξήσουμε επιτέλους τις αποδοχές των υγειονομικών στην Ελλάδα, οι οποίες τελευταία έχουν περάσει πολύ δύσκολα.
Ευχαριστώ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *