Νέα από Αρκαδία. Οι νέες δυνατότητες

ARKADIA18-150x15017Με την εκλογή του νέου προεδρείου στο Δημοτικό Συμβούλιο και τον ορισμό των αρμοδίων αντιδημάρχων ο δήμος εισέρχεται σε περίοδο εντατικής εργοθεραπείας. Από την περασμένη Κυριακή όλοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα των προβλημάτων που σωρεύονται καθημερινά και απαιτούν βιώσιμη λύση. Τα νέα πρόσωπα που έρχονται στο δημοτικό προσκήνιο θα δοκιμαστούν στη πράξη και θα κριθούν αναλόγως, όπως όλοι κρίθηκαν στο παρελθόν. Η ανανέωση της πολιτικής σκηνής, που επέβαλαν όσοι δεν ιδιωτεύουν, δείχνει ότι υπάρχει μεγάλο μέρος της κοινωνίας που αντιδρά στη σήψη και ανοίγει παράθυρα για να μπει φρέσκος αέρας στη δημοτική πολιτική, με ευελπιστούμενα θετικά αποτελέσματα.

Ο Δημήτρης Παυλής και οι συνεργάτες του καλούνται να πιάσουν το νήμα από εκεί που το άφησαν οι προκάτοχοί τους και ή να συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο ή να επανασχεδιάσουν όσα κατά τη γνώμη τους θέλουν επανεξέταση. Όπως η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας π.χ που δεν πρέπει να μείνει όπως είναι. Κυρίως όμως να προσέξουν τα οικονομικά, τώρα που οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί , βάσει νόμου, αποτελούν την αναγκαία και βασική προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία του δήμου.

Ταυτόχρονα όμως επιβάλλεται η ενεργοποίηση πλήθους ατόμων της πόλης όπως: τεχνοκράτες, επιστήμονες, πνευματικοί και καλλιτεχνικοί δημιουργοί, πολίτες που ασφυκτιούν, νέοι που πάλλονται χωρίς εκφραστικό διέξοδο, προς συγκεκριμένη κατεύθυνση που έχει ανάγκη ο δήμος. Το κεφάλαιο αυτό είναι πόρος πολυτελείας, είναι πόρος επιβίωσης, μια σημαντική αποσκευή του νέου δημάρχου απέναντι στο πελατειακή τέρας. Αυτούς πρέπει να κινητοποιήσει, αυτούς να εκμεταλλευτεί την ώρα αυτή της ύφεσης και της μεγάλης οικονομικής ανέχειας . Για να το κατορθώσει χρειάζεται αγώνας και πολιτική διπλωματία, η οποία περνά μέσα από την σοβαρή άσκηση των καθηκόντων του, μιας και τίποτα δεν είναι δεδομένο, πέραν των κολάκων της εξουσίας.

Στη σημερινή δημοτική πραγματικότητα ευτυχώς υπάρχουν δυνατότητες όχι μιας μονοκομματικής προοπτικής αλλά μιας λογικής πολυδύναμης και συντονισμού δημοτικών απόψεων και σχηματισμών, που δίνουν προτεραιότητα στις συνθήκες ζωής, στην αντιμετώπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων του καθενός. Αυτές οι δυνατότητες ανοίγονται μπροστά στο νέο δήμαρχο και έχουν ανάγκη από επίπονη επεξεργασία και γνώση, ώστε να υπερβαίνουν ακραίες αντιπαλότητες ηγετικών ομάδων, υστερικές κραυγές και μερικές φορές πνευματικές απλοϊκότητες. Δεν είναι δύσκολο να επιτευχθεί τούτο. Αρκεί να υπάρχει πραγματική θέληση για το καλύτερο. Και το καλύτερο δεν βρίσκεται στα λόγια αλλά στην πράξη. Ιδού η Ρόδος, λοιπόν, κ. Παυλή.

 

 

 

 

Προεδρείο Πε. Συ.

Μαραθώνιος υπήρξε η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου, αντιπροέδρου και γραμματέως του Περιφερειακού Συμβουλίου. Μετά από εξάωρο διαβουλεύσεων, εντάσεων και αντεγκλήσεων Πρόεδρος εξελέγη με την πρώτη ψηφοφορία ο κ. Χαράλαμπος Σκούρος, ο οποίος προτάθηκε από τον Περιφερειάρχη. Στη συνέχεια η εκλογή αντιπροέδρου και γραμματέως υπήρξε αγωνιώδης και αναποτελεσματική στις δυο πρώτες ψηφοφορίες ενώ χρειάστηκε στην τρίτη να αποχωρήσει η παράταξη Τατούλη για να διευκολύνει την εκλογή του Τάκη Γατσόπουλο ως αντιπροέδρου και της κ. Μαριαλένας Σούκουλη, ως γραμματέως.

 

Αποχωρήσεις

Με το «καλημέρα σας» στο Περιφερειακό Συμβούλιο της περασμένης Κυριακής 7 Σεπτεμβρίου είχαμε την πρώτη διαμαρτυρία και αποχώρηση συμβούλου. Πρόκειται για τον επί κεφαλής της παράταξης «Πελοποννησιακή Ένωση» Γιάννη Μανώλη, ο οποίος αποχώρησε διαμαρτυρόμενος για την καθυστέρηση έναρξης των εργασιών του Συμβουλίου κατά μια ώρα. Ήταν μια καλή αφορμή για τη δημιουργία θορύβου, αν και καλόν είναι να τηρείται ο χρόνος που η πρόσκληση αναφέρει.

 

Προκαλεί ο Γιαννακόπουλος

Το θέμα του εκπεσόντος από το αξίωμα του Περιφερειακού Συμβούλου κ Γιαννακόπουλου και οι δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης αντί να καταλαγιάσουν το κλίμα μάλλον το υποδαυλίζουν, με αποτέλεσμα πολλοί να εξεγείρονται. Μεταξύ άλλων ο κ. Γιάννης Μανώλης της «Πελοποννησιακής Ένωσης» με δελτίο τύπου που εξέδωσε καταφέρεται κατά του εν λόγω συμβούλου διότι οι δηλώσεις του τελευταίου «προσβάλλουν κατάφωρα την κειμένη Νομοθεσία (Καλλικρατικός νόμος 3258/2010 άρθρο 117 παρ.3 α), αλλά και αυτόν τον θεσμό της Δικαιοσύνης που ήδη έχει ανακοινώσει την ετυμηγορία της , αφού δηλώνουν με περισσό θράσος πως : «θεωρούν άνευ ουσίας τον Νόμο του Καλλικράτη» , δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην «θέληση των εκλογέων από τη Νομοθεσία» και θα «βγάλουν το Νόμο αντισυνταγματικό». Και καλεί τον Περιφερειάρχη κ. Τατούλη «να τοποθετηθεί άμεσα ενώπιον του λαού της Πελοποννήσου, ο οποίος τον ψήφισε, για το μείζον θέμα που εγείρουν οι γραπτές δηλώσεις του : Αν δηλαδή, όντως σέβεται τον όρκο που έδωσε στο ευαγγέλιο ενώπιον όλων και αν σέβεται τους Νόμους που ορκίστηκε πως θα τηρεί».
Τα προεδρεία των δήμων μας

Δημαιρεσίες σε όλους τους δήμους του νομού Αρκαδίας είχαμε την περασμένη Κυριακή. Έτσι στο δήμο Τρίπολης Πρόεδρος αναδείχθηκε ο κ. Τάσος Κακλαμάνος, με αντιπρόεδρο το Δημήτρη Κοσκινά (της παράταξης Σμυρνιώτη) και Γραμματέα τον Ιμπραχήμ Φαχούρι (της παράταξης Τζιούμη). Στο δήμο Βόρειας Κυνουρίας Πρόεδρος του ΔΣ εξελέγη ο κ. Κατσής, με αντιπρόεδρο τον κ. Ι. Καμπύλη και γραμματέα τον κ. Αγγ. Καμπύλη. Στο δήμο Μεγαλόπολης Πρόεδρος ο κ. Βασίλης Χίνης, αντιπρόεδρος ο κ. Κανέλλος Δράκος (της μείζονος αντιπολίτευσης) και γραμματέας η κ. Χριστίνα Μακρή (της ήσσονος αντιπολίτευσης). Στη Νότια Κυνουρία Πρόεδρος ο κ. Μιχαλης Σωτηρόπουλος, αντιπρόεδρος ο κ. Αντώνης Τσουκάτος και γραμματέας ο κ. Γεωργιος Ψαρολόγος. Τέλος, στο δήμο Γορτυνίας Πρόεδρος του ΔΣ εξελέγη ο πρώην Δήμαρχος Τροπαίων και ΔΣ της παράταξης του Δημάρχου Γιάννη Γιαννόπουλου, Δημήτρης Παπασπηλίου, με αντιπρόεδρο τον Κωνσταντίνο Σταθά και γραμματέα το Δημήτρη Γαβρά, από την παράταξη του κ. Στάθη Κούλη .

 

Ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου

Ευχαριστήριο επιστολή απέστειλε στο δήμαρχο Δημήτρη Παυλή ο νέος Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου κ. Καραλής Θεόδωρος, στην οποία δηλώνει πως αναλαμβάνει τα καθήκοντά του έχοντας απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης αλλά και των υποχρεώσεων που φέρει η θέση αυτή και διαβεβαιώνει ότι θα προσπαθήσει να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του και θα διαχειριστεί τις 24 Δημοτικές Επιχειρήσεις του Νομικού Προσώπου με τον καλύτερο τρόπο.

 

Ερευνητικό πρόγραμμα TerraSubmersa

«Βουτιά» στα 225 μέτρα στη θαλάσσια περιοχή του όρμου Κοιλάδας στον Αργολικό Κόλπο, έκαναν οι συμμετέχοντες στο ερευνητικό πρόγραμμα TerraSubmersa που έγινε σε συνεργασία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων με την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή, το Πανεπιστήμιο της Γενεύης και του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) στη θαλάσσια περιοχή του όρμου Κοιλάδας και ευρύτερα του Αργολικού Κόλπου.Τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την πρώτη επεξεργασία και ερμηνεία των Θαλάσσιων γεωλογικών-γεωφυσικών δεδομένων περιλαμβάνουν:

1) Τον εντοπισμό της παλαιο-ακτής σε διάφορα βάθη (μέχρι 225 μέτρα κάτω από τη σημερινή στάθμη της θάλασσας) και σε διάφορες χρονικές στιγμές της Προϊστορικής περιόδου (20.000 χρόνια, 60.000 χρόνια, 140.000 χρόνια πριν από σήμερα).

2) Πλούσια στοιχεία για την αναπαράσταση του προϊστορικού αναγλύφου κοντά στο Σπήλαιο Φράχθι, συμπεριλαμβανομένης της κοίτης του ποταμού που έρρεε κοντά στο σπήλαιο και τώρα είναι βυθισμένη και καλυμμένη από θαλάσσιο ίζημα.

3) Την ύπαρξη μιας περιοχής καλυμμένης από 2-3 μέτρα λάσπης σε βάθος 10-12 μέτρων περίπου, κοντά στο Σπήλαιο Φράχθι, η οποία είναι πιθανόν να περιέχει υπολείμματα προϊστορικής ανθρώπινης παρουσίας και πρέπει να ερευνηθεί με υποβρύχια ανασκαφική έρευνα. http://www.iefimerida.gr

 

Θα κλείσει;

Με λουκέτο κινδυνεύουν 49 τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ και πιθανότατα δεν θα συμπεριληφθούν στο μηχανογραφικό για την επόμενη χρονιά. Πρόκειται για σχολές που παρουσιάζουν πρόβλημα βιωσιμότητας, σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).
Οι σχολές αυτές, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του «Έθνους», χαρακτηρίζονται από τους αξιολογητές ως «μη αυτοδύναμες» και λειτουργούν αυτή την στιγμή με λιγότερα από εννέα μέλη ΔΕΠ, κάτι που δεν συνιστά πανεπιστήμιο ή τεχνολογικό ίδρυμα. Μεταξύ αυτών, στο Πελοποννήσου και η σχολή Οικονομικών Επιστημών, με 7 θέσεις ΔΕΠ.
Χαμογελάτε
-Γιατί ο Καίσαρας φορούσε σανδάλια; – Γιατί ήταν Ιούλιος.

– Ποιο είναι το αντίθετο του Μηχανόβιος; – Βιομήχανος.

Γιαν. Παπαμήτρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *