Νέο σύστημα χρέωσης στο Ε.Σ.Υ.

Ένα νέο σύστημα χρέωσης θα εφαρμόζεται πλέον στα ασφαλιστικά ταμεία από τα νοσοκομεία.
Πρόκειται για τα 700 κλειστά ενοποιημένα νοσήλια, που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.

Στην ουσία, πρόκειται για ισάριθμα πακέτα διαχείρισης του συνόλου των ασθενειών, τα οποία θα έχουν συγκεκριμένους κωδικούς και κόστος.

Για παράδειγμα, το ταμείο ενός ασθενή με έμφραγμα του μυοκαρδίου, ο οποίος χρειάζεται αγγειοπλαστική και πενθήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο, θα γνωρίζει εκ των προτέρων πόσο θα κοστίζει η νοσηλεία του.

Στο κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο που θα αφορά στη συγκεκριμένη νοσηλεία θα περιλαμβάνονται οι εξετάσεις, το κόστος των παρεμβάσεων, κ.λπ..

Στα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια υπάρχουν προβλέψεις και για περιπτώσεις επιπλοκών, που ίσως αναγκάσουν έναν ασθενή να παρατείνει τη νοσηλεία του ή να υποβληθεί εκ νέου σε εξετάσεις ή να προχωρήσει σε κάποια επεμβατική μέθοδο ή εγχείρηση.

Όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, τα ασφαλιστικά ταμεία θα έχουν στο εξής έναν κατάλογο με προκαθορισμένες τιμές, ανάλογα με τη διάγνωση, και θα γνωρίζουν πόσα χρήματα θα πρέπει να δαπανήσουν ανά περίπτωση.

Το Υπουργείο Υγείας φιλοδοξεί με τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια να εξοικονομήσει χιλιάδες ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία και να περιορίσει τη σπατάλη, από την πλευρά κυρίως των γιατρών.

Ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε, ακόμη, ότι επτά ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ήδη υπογράψει συμβάσεις με τα νοσοκομεία για τα κλειστά νοσήλια, ενώ, όπως έγινε γνωστό, άλλες 11 ενδιαφέρονται να προχωρήσουν άμεσα στη συνεργασία αυτή.

Με βάση τις συμβάσεις αυτές, για 556 κρεβάτια που αφορούν κυρίως μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια δημόσιων νοσοκομείων, η ασφαλιστική καλείται να πληρώσει κατά 50% αυξημένο νοσήλιο σε σχέση με το κλειστό νοσήλιο που ισχύει στις συμβάσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία, εάν ο ασφαλισμένος έχει μόνο ιδιωτική ασφάλιση, και 20% αυξημένο, αν έχει ιδιωτική ασφάλιση αλλά και άλλο ασφαλιστικό ταμείο, όπως π.χ. το Ι.Κ.Α..

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *