Νέα από Αρκαδία. Αρκαδική κουζίνα και φιλοξενία


ARKADIA18-150x15017Την αυθεντική Αρκαδική   φιλοξενία δεν θα τη βρεις σε κοσμικά, δημοφιλή μέρη της Τρίπολης, της Βυτίνας του Αστρους ή της Μεγαλόπολης αλλά σε υποφωτισμένους προορισμούς, που μπορεί και κατά τύχη να σε βγάλει ο δρόμος. Σε χωριά και λιμανάκια που δεν έχουν παρελάσει σε σελίδες περιοδικών με λίστες βαρύγδουπες για φαγώσιμα. Εκεί όπου η αρχόντισσα της κουζίνας  θα σου φτιάξει  μία ομελέτα και μία τοματοσαλάτα και θα είναι ό,τι πιο νόστιμο έχεις φάει ποτέ με αυγά απ’ το κοτέτσι της οικογένειας και ζουμερές τομάτες απ’ το μποστάνι. Και το γλυκό του κουταλιού σταφύλι, κέρασμα του μαγαζιού. Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο,  πιο  μοναδικό από το πάντρεμα της λελογισμένης εξέλιξης με την παράδοση και την ομορφιά αυτού του ευλογημένου τόπου.  Γεμίζεις με αισιοδοξία όταν γνωρίζεις νέα παιδιά στα χωριά μας που ακολουθώντας το επάγγελμα των γονιών  τους, ψάχνονται, βελτιώνονται  θεαματικά σε σχέση με εκείνους, γίνονται σωστοί επαγγελματίες και ταυτόχρονα φροντίζουν τα πανηγύρια τους και τα έθιμά τους. Παιδιά που γνωρίζουν  πόσο σημαντικό είναι να διατηρούμε την αυθεντικότητά μας, τις καθαρές γεύσεις και να αναδεικνύουμε τους θησαυρούς του τόπου μας. Που  έχουν συνειδητοποιήσει τη σημασία που έχει για μεγάλο αριθμό τουριστών η τοπική γαστρονομία, αυτά τα πέντε μοναδικά πράγματα που παράγει ο τόπος τους δηλαδή, και επενδύουν στη διαφοροποίηση του προϊόντος που προσφέρουν. Σίγουρα δεν μπορούμε να μιλήσουμε για κάτι καθολικό, αλλά σε σημαντικές περιοχές της Αρκαδίας  παρατηρείται πρόοδος.

Το γεγονός δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο από την Πολιτεία η οποία, μέσω της Περιφέρειας, του Επιμελητηρίου  και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, πρέπει να έρθει αρωγός στην προσπάθεια αυτή ενισχύοντάς την   με συντονισμένες δράσεις, οπότε τα οφέλη για όλους –παραγωγούς, εστιάτορες, τοπική οικονομία– θα είναι πολλά.

Δεν μας λείπει η φαντασία, ίσως και να μπορούσαμε να πούμε ότι  είμαστε πρωταθλητές στον αυτοσχεδιασμό. Γι αυτό και δεν συμμεριζόμαστε  την αγωνία όσων προβλέπουν ότι αυτές οι «γωνιές» του νομού  θα σβήσουν. Αντεξαν σε εποχές που οι άνθρωποι ήταν πολύ λιγότερο ευαισθητοποιημένοι στην παράδοσή τους και την ανάγκη της προστασίας του περιβάλλοντος. Θέλουμε να πιστεύουμε  ότι θα αντέξουν πολλές δεκαετίες ακόμη και πως τα παιδιά μας δεν θα διηγούνται στα δικά τους πώς ήταν μια Ελλάδα που δεν θα υπάρχει πια. Νομίζουμε  ότι αυτή η νέα γενιά Αρκάδων  θα καταφέρει να παντρέψει την παράδοση με την εξέλιξη, τον μαγικό ελληνικό αυθορμητισμό με τον επαγγελματισμό.

 

 

 

Επείγει η μεταφορά των σκουπιδιών 

Αλλεπάλληλες συναντήσεις και συσκέψεις πραγματοποιούνται τις μέρες αυτές από το δήμαρχο για το θέμα των σκουπιδιών, η σώρευση των οποίων αρχίζει να γίνεται ενοχλητική για  όλους. Πρώτα με τους επί κεφαλής των δημοτικών παρατάξεων  και μετά με τον Περιφερειάρχη κ. Τατούλη. Η λύση που προκρίνεται κατά τα φαινόμενα, είναι εκείνη του χώρου στον Αγιο Κωνσταντίνο, ιδιοκτησίας πολίτη Πολωνικής καταγωγής,  λύση που και κατά το παρελθόν είχε συζητηθεί.  Το κόστος θα είναι 2.800 για κάθε μήνα και για συνολικό διάστημα 4 μηνών.

Σε αυτό συμφωνούν  λίγο ως πολύ  και οι Τζιούμης – Τσιαμούλος, με ανακοινώσεις τους, δεδομένου πως η διαχείριση των σκουπιδιών θα γίνεται σε κλειστό χώρο, στο υπάρχον κτήριο. Συμφωνεί και ο Περιφερειάρχης , ο οποίος θεωρεί συμφέρουσα τη λύση γιατί ο χώρος έχει εγκριθεί κατά το παρελθόν με συγκεκριμένους  περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας. Περίπτωση να ξανανοίξει το Πλάτωμα, ή να πηγαίνουν τα σκουπίδια στην Αγία Τριάδα, αποκλείστηκε στη συνάντηση των εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων με το δήμαρχο, πλην του πρώην δημάρχου που επιμένει στην περιοχή της Αγίας Τριάδας. Η όλη διαδικασία θα δώσει λύση για τους επόμενους 3-4 μήνες μέχρι να μεταφερθούν οι 4.800 τόνοι απορριμμάτων που είναι και προπληρωμένη η μεταφορά τους στη Φυλή . Κατόπιν θα αναλάβει και την προσωρινή διαχείριση η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Προτάσεις Τζιούμη

Οι θέσεις και προτάσεις   της παράταξης «Τρίπολη Αύριο» του  Κώστα Τζιούμη, που συμμετείχε σε δύο συσκέψεις για το ακανθώδες πρόβλημα των απορριμμάτων  είναι χαρακτηριστικές:

Εντατικοποίηση της ανακύκλωσης στην πηγή (σε κάθε νοικοκυριό).Ανεύρεση χώρου και αδειοδότηση  για την δημιουργία, από τον δήμο, μονάδας διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, κομποστοποίησης και τελικά δεματοποίησης του υπολείμματος .Για το άμεσο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, προτείνεται η μεταφορά  των σκουπιδιών  που παράγονται καθημερινώς  να γίνεται απευθείας στη Φυλή με μεταφόρτωση, χωρίς  να εναποτίθενται κάτω καθόλου σκουπίδια ώστε  να αποφευχθεί ένας νέος σκουπιδότοπος όπως η περιοχή της Αγίας Τριάδας. Η μεταφόρτωση να γίνεται σε νόμιμο χώρο που θα επιλέξει ο Δήμαρχος. Η ποσότητα της μεταφοράς αντιστοιχεί σε  4800 τόνους που ο Δήμος  Τρίπολης  έχει ήδη προπληρώσει.

Προτάσεις Τσιαμούλου

Οι  θέσεις της παράταξης «Τρίπολη – Αλλάζουμε τα Δεδομένα» του Νίκου Τσιαμούλου,  τις οποίες και κατέθεσε στη συνάντηση είναι οι εξής:

Να γίνει αποκομιδή απορριμμάτων  άμεσα, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Να  γίνει ο σταθμός μεταφόρτωσης και η μεταφορά 4800 τόνων, χωρίς να μένει υπόλειμμα, παρά μόνο μεταφορά απευθείας στη Φυλή. Η θέση  που προτάθηκε είναι να γίνεται η μεταφόρτωση στο Δ.Δ. Αγίου  Κωνσταντίνου , στο κτίριο του Πολωνού (όπισθεν Λιαρόπουλου).

Να  μην γίνει χρήση δεματοποιητή,  όπως προτάθηκε από άλλους, διότι  τούτο είναι πάγια θέση της παράταξης  και επιπλέον έχει κόστος.

Να  βρεθεί άμεσα δημόσιος χώρος, με εξουσιοδότηση Παυλή,  για την μελλοντική διαχείριση των απορριμμάτων και να γίνουν  όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε ο χώρος να είναι καθόλα νόμιμος.

Στο  χώρο αυτό να γίνει χρήση της μελέτης της προηγούμενης δημοτικής αρχής για ΚΔΑΥ, κομποστοποίηση, ανακύκλωση, δεματοποίηση και διαλογή στη πηγή το οποίο είχαμε ψηφίσει το 2012 στο δημοτικό συμβούλιο.

Οριστικά

Απέρριψε το δικαστήριο και την  ένσταση Μπούρα  κατά του κύρους των εκλογών στη Μεγαλόπολη και έτσι δήμαρχος πλέον παραμένει ο Διονύσιος Παπαδόπουλος, ο οποίος ορκίστηκε  στις 29 / 08 / στην Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου.

Μυγδαλιά – Λίμνη Λάδωνα

Συμφωνητικό υπογράφτηκε στις 4 Σεπτεμβρίου ανάμεσα στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη και στην ανάδοχο Βασιλική Δημοπούλου  για το έργο «Βελτίωση της επαρχιακής οδού Μυγδαλιά – Λίμνη Λάδωνα», αντί του ποσού των τριακοσίων δέκα πέντε χιλιάδων ευρώ (315.000,00€).Η συνολική προθεσμία περάτωσης του έργου, ορίζεται σε εκατόν είκοσι (120) ημερολογιακές ημέρες, από την ημέρα υπογραφής της Σύμβασης.

Χαλασμένοι σηματοδότες

Από το δήμο Τρίπολης ανακοινώνεται πως  μετά από έλεγχο για τα ακριβή αίτια της μη λειτουργίας των φωτεινών σηματοδοτών επί των οδών Μουτζουροπούλου – Ναυπλίου – Αλ. Σούτσου, εξακριβώθηκε ότι  το σύστημα έχει υποστεί σοβαρή ηλεκτρονική βλάβη ( έχει καεί η ηλεκτρονική πλακέτα ελέγχου του προγράμματος λειτουργίας των σηματοδοτών). Η αντικατάστασή της εξαρτάται από εργοστάσιο και συνεργείο, το οποίο βρίσκεται εκτός Τρίπολης, κάτι που θα διαρκέσει γύρω τις δέκα μέρες. Γι’ αυτό το λόγο, ζητήθ8ηκε η  συνδρομή της Τροχαίας για διευθέτηση της κίνησης. Αλλά πάνω απ’ όλα εφιστάται  η προσοχή των διερχομένων οδηγών καθώς και η κατανόησή τους.

Πελοπόννησος Οικολογική

Η Πελοπόννησος Οικολογική και η επικεφαλής Δήμητρα Λυμπεροπούλου δηλώνουν  παρόντες στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο αρχής γενομένης από την προσεχή Κυριακή παρά τις προσπάθειες, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους,  ορισμένων να φιμώσουν την φωνή της οικολογίας, της αειφορίας και της βιωσιμότητας, να παρακάμψουν την ψήφο των πολιτών της Πελοποννήσου,  να ερμηνεύσουν  το ισχύον εκλογικό σύστημα κατά το συμφέρον τους και να αλλοιώσουν την πολυφωνική σύνθεση του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου. Όλα αυτά, ύστερα και από την απόφαση 416/2014 του Διοικητικού Εφετείου Τρίπολης, η οποία δικαιώνει απόλυτα την Πελοπόννησο Οικολογική και προσωπικά την Δήμητρα την Λυμπεροπούλου.

Χαμογελάτε

Βράδυ , μεσάνυχτα , χιονίζει και ένας τυπάκος αναγκάζεται να περάσει μέσα από ένα νεκροταφείο για να κόβει δρόμο , αν και τρέμει από το φόβο του .  Καθώς περπατάει ακούει ένα “τικ – τακ ,τικ – τακ , τικ-τακ “…. πλησιάζει στο σημείο απ όπου προερχόταν ο ήχος και κατατρομαγμένος .. βλέπει λοιπόν έναν τύπο να σκαλίζει κάτι πάνω σε μια ταφόπλακα …
– Τι …τι κάνεις εκεί ; …  του λέει με τρεμάμενη φωνή.
– Τι να σε πω ρε φιλαράκι! Αυτοί οι βλάκες έγραψαν το όνομά μου λάθος!

Γιαν. Παπαμήτρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *