Φάρμακο δίνει ελπίδα σε ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

χαπΒελτίωση της πνευμονικής λειτουργίας αλλά και μείωση των υποτροπών σε ασθενείς με μέτρια ή σοβαρή Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) έδειξε η χρήση, μόνο μία φορά την ημέρα, ενός νέου φαρμάκου που είναι συνδυασμός ινδακατερόλης και βρωμιούχου γλυκοπυρρονίου.

Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα της μελέτης LANTERN, που παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας ERS 2014, το οποίο διεξάγεται στο Μόναχο.

Το φάρμακο αυτό είναι ένα διπλό βρογχοδιασταλτικό εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως βρογχοδιασταλτική θεραπεία συντήρησης για την ανακούφιση των συμπτωμάτων στους ενήλικους ασθενείς με ΧΑΠ. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι προσφέρει στατιστικά σημαντικές βελτιώσεις στη βρογχοδιαστολή σε σύγκριση με θεραπείες που χρησιμοποιούνται ευρέως ως καθιερωμένη περίθαλψη. Προς το παρόν το φάρμακο έχει εγκριθεί για χρήση σε περισσότερες από 40 χώρες, συμπεριλαμβανομένων χωρών εντός της ΕΕ, της Ιαπωνίας, του Καναδά, χωρών εντός Λατινικής Αμερικής και της Αυστραλίας ενώ στην Ελλάδα κυκλοφόρησε τον περασμένο Απρίλιο και ήδη ενταχθεί στη θετική λίστα αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ.

Η ΧΑΠ τρίτη κύρια αιτία θανάτου μέχρι το 2020

Η ΧΑΠ επηρεάζει περίπου 210 εκατ. άτομα παγκοσμίως και προβλέπεται να είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτου μέχρι το 2020, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση της μελέτης, ο Ken Chapman, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τορόντο και διευθυντής του Κέντρου «Άσθματος και Αεραγωγών (Asthma and Airway Centre).

Η ΧΑΠ είναι μια νόσος που επιδεινώνεται προοδευτικά στην πορεία του χρόνου και μπορεί να αποβεί απειλητική για τη ζωή. Στις ΗΠΑ περισσότερα από 12 εκατ. άτομα (δηλαδή το 7% του ενήλικα πληθυσμού), έχουν διαγνωστεί με ΧΑΠ ενώ άλλα 12 εκατ. πάσχουν χωρίς να έχει διαγνωστεί η νόσος.

Στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι το 4-10% του ενήλικα πληθυσμού θα επηρεαστεί από ΧΑΠ.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μέσα στην επόμενη δεκαετία, αν δεν ληφθούν μέτρα για την μείωση των παραγόντων κινδύνου (κάπνισμα , ατμοσφαιρική ρύπανση και επαγγελματική έκθεση) οι θάνατοι από ΧΑΠ θα αυξηθούν κατά 30%.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *