Νέα από Αρκαδία. Προς απένταξη;

ARKADIA18-150x15017Το παγκόσμιο ενδιαφέρον που έχει προκαλέσει η ανασκαφή η οποία διενεργείται στον τύμβο της Αμφίπολης, φέρνει στην επιφάνεια για μια φορά ακόμα τη σημασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Έχουμε το μοναδικό προνόμιο να ζούμε σε μια χώρα όπου άνθισαν σημαντικοί πολιτισμοί, που σχεδόν κάθε κομμάτι γης κρύβει και ένα κομμάτι ιστορίας, ένα απομεινάρι αρχαίων αλλά και νεότερων μνημείων, θραύσματα ή και ολοκληρωμένα έργα σπουδαίων δημιουργών.

Αυτή η απίστευτη κληρονομιά, αποτελεί το μεγάλο πλούτο της χώρας μας.

Δεν αρκεί όμως να υπερηφανευόμαστε για την αξία και την παγκόσμια ακτινοβολία των πολιτιστικών αριστουργημάτων που δημιουργήθηκαν σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο από ανεπανάληπτους δημιουργούς. Έχουμε και την υποχρέωση να τα προστατεύσουμε και κυρίως να τα αναδείξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Κι αυτό δεν είναι μόνο ένα ηθικό χρέος ή μια υποχρέωση στην ιστορία μας. Είναι και μια διέξοδος για ένα καλύτερο αύριο.

Στην περιοχή μας η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως ανεκτίμητης αξίας ψηφιδωτά στην βίλα του Ηρώδη Αττικού, στη Λουκού Δολιανών. Κι αντί να κάνουν μάθημα εκεί όλα τα σχολεία της χώρας, αντί να υπάρχει ένα υπερσύγχρονο μουσείο που να σε μεταφέρει στην εποχή Ηρώδη Αττικού με προβολές, διαλέξεις, πωλητήρια βιβλίων και αναμνηστικών υψηλής ποιότητας, υπάρχει ένας εγκαταλειμμένος εργολαβικός χώρο, με τα περίφημα ψηφιδωτά να είναι καλυμμένα στο έδαφος για την προστασία τους. Η εργολαβία που αναδείχτηκε ύστερα από διαγωνισμό για τη δημιουργία στεγάστρου σκόνταψε στον εργολάβο, που τα εγκατέλειψε αφού έπεσε έξω. Έκτοτε το θέμα καρκινοβατεί, τα χρήματα του ΕΣΠΑ κινδυνεύουν να χαθούν και η απένταξη του έργου είναι προ των πυλών. Επειγόντως ζητείται λύση.

Και ταυτόχρονα να συνειδητοποιήσουμε ως πολίτες και ως κράτος τη μοναδική αξία των αρχαίων και νεότερων μνημείων μας και να φροντίσουμε ώστε οι ξένοι, που έλκονται απ’ αυτά, να είναι σε θέση να τα απολαύσουν.

Η έκρηξη ενδιαφέροντος που δημιούργησε η Αμφίπολη, ανεξαρτήτως του τι θα αποκαλυφθεί τελικά, είναι ένα μοναδικό έναυσμα για να ξαναδούμε πώς μπορούμε να ζωντανέψουμε ακόμα περισσότερο την ακτινοβολία του πολιτισμού μας. Η περίπτωση της Βίλλας του Ηρώδη, κλασσικό δείγμα αβελτηρίας του ελληνικού δημοσίου, γιατί να αποτελέσει εξαίρεση;

 

Συνέδριο Νέων Αγροτών

Στο 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών, που θα πραγματοποιηθεί σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου από 7 έως 9 Σεπτεμβρίου 2014 στο “The Ranch”, στο Σοφικό Κορινθίας, οι αγρότες θα έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Για πρώτη φορά σε έναρξη συνεδρίου τον πρώτο λόγο θα έχουν οι σύνεδροι οι οποίοι θα απευθύνουν πρώτοι τις προτάσεις τους, τις απόψεις τους και τις ιδέες τους στην πολιτική ηγεσία. Για το σκοπό αυτό έχουν προσκληθεί τα πολιτικά κόμματα και η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Α.Α.&Τ. την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου να παρακολουθήσουν τις εισαγωγικές τοποθετήσεις των αγροτών (19.30-21.00) και έπειτα να ακολουθήσουν οι σύντομες τοποθετήσεις των θεσμικών εκπροσώπων των κομμάτων (21.00) με την ακόλουθη σειρά: Εκπρόσωπος Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Και Τροφίμων, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και εκπρόσωποι κομμάτων.

Ελπίζουμε η πρόσκληση αυτή να βρει την δέουσα ανταπόκριση και οι θεσμικοί εκπρόσωποι να συμμετέχουν με έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό τρόπο.

 

Σύνδεση Μεγαλόπολης με Ε.Ο

Συνάντηση του Δημάρχου Μεγαλόπολης κ. Διονυσίου Παπαδόπουλου με τον επιβλέποντα μηχανικό της Διεύθυνσης Έργων Παραχώρησης του Υπουργείου Δημοσίων Έργων κ. Γεώργιο Μαναράκη, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου, στο Δημαρχείο Μεγαλόπολης, με θέμα την επίσπευση των έργων διάνοιξης της κύριας οδού η οποία θα συνδέει την Μεγαλόπολη με την Εθνική Οδό. Κ. Μαναράκης άκουσε τα αιτήματα της νέας Δημοτικής Αρχής, κατανόησε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η επίσπευση των διαδικασιών και τόνισε ότι, ως αρμόδιος, ταυτίζεται με τις απαιτήσεις και τις συγκεκριμένες προτάσεις επίλυσης του χρονίζοντος προβλήματος που εκτέθηκαν από τη νέα Δημοτική Αρχή.

 

Για την ΕΝΠΕ

Η διαφαινόμενη επιλογή (χρίσμα) της Ν. Δ για τον Κ. Αγοραστό, δεν φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση από τους ΝΔκράτες των άλλων Περιφερειών. Κυρίως από όσους έχουν αιτιολογημένη λόγο, επειδή προεκλογικά, δεν είχαν πάρει την επίσημη στήριξη από το κόμμα. Ούτε όμως και οι επανεκλεγέντες και προερχόμενοι απο το ΠΑΣΟΚ, έχουν τέτοια διάθεση.
Αντίθετα ο Π. Τατούλης “συνθέτει” δίπλα του, τις περισσότερες από τις υπάρχουσες εκλεγμένες δυνάμεις των διαφόρων αποχρώσεων και ιδιαίτερα των …εξ αναγκασμού “ανεξαρτήτων”(περίπτωση Τζιτζικώστα). Ωστόσο έχει και σοβαρές αντιδράσεις από “σκληρούς” κομματικούς της Ν. Δ.
Το σίγουρο είναι πως ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του κόμματος, Αντώνης Σαμαράς, δεν εχει πρόθεση να υποδείξει κάποιον για την Προεδρία της ΕΝΠΕ. Ωστόσο το…περιβάλλον του, μεταφέρει δήθεν “επιθυμίες”, οι οποίες όμως είναι μάλλον προσωπικές τους. Πηγή: kontranews.gr

 

Περιφερειακό Συμβούλιο

Την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου στις 16:00 στο «Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρίπολης» θα διεξαχθεί η προβλεπόμενη από τα άρθρα 165 και 175 του Ν.3852/2010 εκλογή των μελών του Προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου και εκλογή των μελών της Οικονομικής Επιτροπής.

 

Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή

Οι εκδηλώσεις του 40ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή, έχουν ήδη ξεκινήσει σε όλη την Ελλάδα με κεντρικό σύνθημα: “Για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων” (απολογία Νίκου Μπελογιάννη) . Στην Τρίπολη, υπήρξε προφεστιβαλική δραστηριότητα όλο το προηγούμενο διάστημα με εκδηλώσεις στο Αστρος και στη Γορτυνία καθώς και με τη διενέργεια θερινού σινεμά από την ΚΝΕ. Οι εκδηλώσεις του 40ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στο νομό μας θα κορυφωθούν με το κεντρικό Φεστιβάλ που θα γίνει στην Τρίπολη, στην Πλ. Πετρινού στις 4 Σεπτέμβρη. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει: Μουσικό Αφιέρωμα στο πολιτικό-επαναστατικό τραγούδι Αντιφασιστικό θεατρικό σκετς. Πολιτική ομιλία από την Ζωή Χαχάμη μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου-Ζακύνθου-Κεφαλλονιάς της ΚΝΕ Συναυλία με τους Black Peaks & KAZOOR! Στο χώρο του φεστιβάλ θα λειτουργούν παράλληλα βιβλιοπωλείο της Σύγχρονης Εποχής, Μαθητικό Στέκι, αφιέρωμα στην Ε.Ε. και χώρος ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός Graffiti.

 

Μακάβριο λάθος

Μεγάλη αναστάτωση σε δύο οικογένειες προκάλεσε ένα μακάβριο λάθος γραφείου τελετών.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, οι φίλοι ενός εκ των εκλιπόντων συγκεντρώθηκαν στην εκκλησία της Σκάλας, για την κηδεία και ανέμεναν τον νεκρό τους. Όταν έφτασε το γραφείο τελετών κι άνοιξαν το φέρετρο είδαν ότι δεν ήταν μέσα ο συγγενής τους, αλλά ένας άγνωστος. Επικράτησε αναστάτωση και στην συνέχεια ξεκίνησαν για τη Σπάρτη, όπου πληροφορήθηκαν ότι σε κεντρικό ναό της πόλης γινόταν άλλη κηδεία. Φτάνοντας εκεί και ανοίγοντας το φέρετρο, που δεν είχαν ανοίξει οι συγγενείς τού εκεί εκλιπόντος, διαπιστώθηκε το λάθος.

 

Δεν της αναγνώρισαν το πτυχίο

Τι κι αν είναι μόλις 34; Γιατρός σε ένα από τα οκτώ νοσοκομεία του Χάρβαρντ, καθηγήτρια στο διάσημο αμερικανικό πανεπιστήμιο και με μια σημαντική ανακάλυψη στο χέρι, οδεύει ήδη προς νέες επιτυχίες.
Η Αγγελική Ασημάκη δεν είναι μόνο λαμπρή επιστήμονας. Ξεκίνησε από την Αθήνα και κατέκτησε τον κόσμο. Καρδιοπαθής και η ίδια, έβαλε βηματοδότη στα 15 κι έκανε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς στα 30. Μετά από πέντε χρόνια έρευνας, ανακάλυψε με την ομάδα της μια ουσία που μπορεί να βοηθήσει όσους πάσχουν από καρδιακές αρρυθμίες. Η πολύ σημαντική ανακάλυψη έγινε με πειράματα και σε ανθρώπινα κύτταρα, με ελπιδοφόρα αποτελέσματα και ήδη βρίσκεται στα χέρια της φαρμακευτικής βιομηχανίας. Η Ελληνίδα ερευνήτρια εργάζεται ήδη για τους επόμενους στόχους με μετριοφροσύνη, ελπίζοντας πως το φάρμακο θα μπορέσει να βοηθήσει τελικά και την ίδια.
Όπως διαβάσαμε στο e-go.gr πριν από μερικά χρόνια, όταν η Αγγ. Ασημάκη προσπάθησε να αναγνωρίσει στην Ελλάδα τα πτυχία της από το UCL και το Χάρβαρντ, σκεπτόμενη το ενδεχόμενο μιας ακαδημαϊκής καριέρας στην πατρίδα της, συνειδητοποίησε τι σημαίνει: η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της. «Ήμουν ήδη κλινικός ερευνητής στο Χάρβαρντ και μου απάντησαν πως μου λείπει ένας χρόνος σπουδών. Μπορούσα να αναγνωρίσω έναν τίτλο αντίστοιχο με ΤΕΙ ιατρικών εργαστηρίων». Απογοητεύτηκε κι εγκατέλειψε τον νόστο… Τώρα, το e-mail και ο λογαριασμός της στο facebook γέμισαν με δεκάδες μηνύματα από Έλληνες που θέλουν να τη συγχαρούν, από μητέρες που θέλουν να εμψυχώσει τα παιδιά τους…

 

Χαμογελάτε
-Παίζω τάβλι με τον κολλητό μου και με ρωτάει η δικιά του..
-Τι παίζετε;
-“Φεύγα” της λέω..

Γιαν. Παπαμήτρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *