“Αφιέρωμα” El Pais στην ελληνική Υγεία: Νοσοκομεία χωρίς φάρμακα, χρέος 8 δις στις φαρμακευτικές

«Το νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” βρίσκεται μόλις 10 λεπτά από την ελληνική Βουλή, κι όμως αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα στη διανομή φαρμάκων στο ογκολογικό τμήμα», αναφέρει το δημοσίευμα της ισπανικής El Pais, στο οποίο περιγράφονται οι επιπτώσεις της κρίσης στα νοσοκομεία.

Η αμερικανική Wall Street Journal ανέφερε τις προηγούμενες ημέρες ότι η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche αποφάσισε να διακόψει την προμήθεια αντικαρκινικών φαρμάκων και άλλων ακριβών σκευασμάτων στα ελληνικά νοσοκομεία «τα οποία έχουν συσσωρεύσει χρέη 4 ετών».

Το συνολικό χρέος των ελληνικών νοσοκομείων στις φαρμακευτικές εταιρείες εκτιμάται ότι αγγίζει τα 8 δισ. ευρώ.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ισπανικού συνδέσμου φαρμακοβιομηχανιών Farmaindustria στην El Pais, προβλήματα υψηλού χρέους αντιμετωπίζουν και τα ισπανικά νοσοκομεία, όμως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι χειρότερη, διότι οι εταιρείες φοβούνται ότι τα χρέη αυτά δεν θα πληρωθούν ποτέ.

Το αντίστοιχο χρέος των ισπανικών νοσοκομείων αγγίζει τα 5,4 δισ. ευρώ.

«Αν η κατάσταση στην Ισπανία είναι τεταμένη, στην Ελλάδα είναι πλέον εκρηκτική» σημειώνει ο Ισπανός αρθρογράφος. Η εφημερίδα αναφέρει ότι πολλοί ασφαλισμένοι αγοράζουν τα φάρμακά τους «ιδίαις δαπάναις», ενώ οι πιο «τυχεροί» ασθενείς είναι όσοι χρειάζονται φθηνά φάρμακα, τα οποία κατά κανόνα δεν παρουσιάζουν ακόμα ελλείψεις.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=24625&Itemid=170

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *