Αγροτικό για όλους τους νέους γιατρούς

agrot. iatr.Την επαναφορά του αγροτικού για όλους τους νέους γιατρούς προωθεί το υπουργείο Υγείας. Η υπηρεσία υπαίθρου θα είναι υποχρεωτική για διάστημα ενός έτους σε μονάδες της περιφέρειας και θα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη ειδικότητας.
Υποχρεωτικό για όλους, πριν από την απόκτηση της ειδικότητας και μάλιστα προϋπόθεση για την απόκτηση αυτής, καθίσταται το «αγροτικό» για τους νέους γιατρούς, σύμφωνα με το σχέδιο που προωθεί το υπουργείο Υγείας.

Στόχος του μέτρου είναι οι περίπου 1.000, ετησίως, απόφοιτοι των Ιατρικών Σχολών να κατευθύνονται σε άγονες περιοχές, ώστε να υπάρξουν επαρκής στελέχωση απομακρυσμένων μονάδων και καλύτερη υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού. Οι παράμετροι της απόφασης είναι υπό αξιολόγηση και η σχετική ρύθμιση αναμένεται το επόμενο διάστημα.

Οι ελλείψεις γιατρών στις μονάδες τις περιφέρειας

Τα μισά από τα 1.500 περιφερειακά ιατρεία της χώρας είναι υποστελεχωμένα
Μόνο 2 από τις 10 θέσεις γιατρών που προκηρύσσονται σε απομακρυσμένες περιοχές καλύπτονται
Χωρίς γιατρούς παραμένουν τα περιφερειακά ιατρεία σε Σαντορίνη, Νάξο, Χανιά, Πάρο, Αντίπαρο, Αλόννησο και ορεινή Αχαΐα

Όπως αναφέρει το Έθνος, το 1997, καταργήθηκε η υποχρεωτικότητα της υπηρεσίας υπαίθρου και οι θέσεις καλύπτονταν από επιμελητές Β΄, οι οποίοι υπηρετούσαν με θητεία. Με τον τρόπο αυτό, αυξήθηκαν τα προβλήματα στελέχωσης των μονάδων και στο τέλος του 2013 ο τότε υφυπουργός Υγείας κ. Αντώνης Μπέζας κατέστησε υποχρεωτικό το “αγροτικό”, προκειμένου ένας γιατρός να πάρει άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Από την άλλη πλευρά είναι γεγονός, ότι πολλοί από τους γιατρούς, φτάνουν σε ηλικίες 40 ετών και πάνω και δεν έχουν ακόμη εκπληρώσει τη θητεία τους στην περιφέρεια.

Να σημειωθεί, ότι με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Λεωνίδα Γρηγοράκου, εξαιρέθηκαν από το “αγροτικό” οι γιατροί που εισήχθησαν στης Ιατρικές Σχολές το ακαδημαϊκό έτος 2000 – 2001, ενώ είχε προηγηθεί ανάλογη απόφαση για το ακαδημαϊκό έτος 1998 – 1999.

Το υποχρεωτικό “αγροτικό” θα αφορά και όσους έχουν κάνει ειδικότητα στο εξωτερικό και επιστρέφουν στην Ελλάδα για να εργασθούν καθώς για να πάρουν τη σχετική αναγνώριση ειδικότητας από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υγείας, θα τους ζητηθεί αντίστοιχα βεβαίωση υπηρεσίας υπαίθρου.
Παράλληλα η τροπολογία προβλέπει παράταση του αγροτικού κατά έναν ολόκληρο χρόνο ενώ αν στο μεταξύ εμφανισθεί νέος γιατρός για να καλύψει τη θέση που έχει προκηρυχθεί, ο υπηρετών μπορεί να συνεχίσει έως την ολοκλήρωση του έτους τη θητεία του σε άλλο περιφερειακό ιατρείο που να ανήκει όμως στο ίδιο Κέντρο Υγείας.

http://www.ethnos.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *