Νέα από Αρκαδία. Όλα δυνατά

ARKADIA18-150x15017Κοινότοπη η φράση «δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω». Γνωστή σε όλους, όπως επίσης γνωστή είναι και η εκδοχή της «δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν τολμώ». Η δεύτερη αποδίδει περισσότερο την πραγματικότητα. Δεν νομίζουμε πως υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να μείνουν στάσιμοι και αρνούνται να πάνε μπροστά και ψηλά. Απλώς δεν τολμούν να υιοθετήσουν πρακτικές πέρα και πάνω από τα καθιερωμένα. Όποιοι τολμούν και κάνουν τις σωστές επιλογές πετυχαίνουν. Η προχθεσινή πρόκριση του Αστέρα στους ομίλους του Europa League αυτό ακριβώς αποδεικνύει.

Λίγο ως πολύ όλοι ξέρουμε το γιατί. Μικρή επαρχιακή ομάδα ο Αστέρας, με όχι τρανταχτά ονόματα στο δυναμικό του, με την έναρξη των υποχρεώσεών του στην Ευρώπη, ελάχιστοι περίμεναν αυτήν την πορεία. Αντε να κέρδιζε την πρώτη ομάδα, την άσημη Φιλανδική, και μετά … θα περιοριζόταν στα εντός Ελλάδας ματς.

Δεν ήταν, άλλωστε, λίγοι εκείνοι που θεωρούσαν αυταπόδεικτα καταστροφική την επιλογή και ανάθεση της συγκρότησης και την οργάνωσης της ομάδας προ έτους, μετά την απομάκρυνση Τσιώλη, σ΄ έναν αδοκίμαστο και άπειρο προπονητή, τον Βεργέτη.

Κι όμως το πείραμα απέδωσε. Κι αυτό γιατί μπορεί να ήταν τολμηρό, αλλά κάπου πατούσε. Ο εν λόγω προπονητής αποδείχθηκε επαρκέστατος για τη δουλειά και ίσως καλύτερος του δασκάλου του, Σάκη Τσιώλη. Όπως έχει συμβεί και σε εκατοντάδες άλλα επιχειρηματικά εγχειρήματα σ’ αυτά τα χρόνια της κρίσης. Από τη γεωργία μέχρι και την πιο εξελιγμένη τεχνολογία είναι δεκάδες οι περιπτώσεις που κάποιοι τόλμησαν και πέτυχαν. Όσο κι αν το εγχείρημά τους έδειχνε αρχικά να είναι παρακινδυνευμένο. – Αλλωστε το μόνο που δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς είναι η τόλμη των διοικούντων την ομάδα. Η μέχρι τώρα επαγγελματική τους πορεία επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές-.

Σίγουρα δεν πέτυχαν όλοι όσοι τόλμησαν. Δεν θα ήταν δυνατό, άλλωστε. Αλλά ο δείκτης της επιτυχίας είναι αρκετά ψηλός. Και δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι μόλις δημιουργηθούν προϋποθέσεις τραπεζικής δανειοδότησης για επιχειρηματικές πρωτοβουλίες νέων, ο δείκτης θα φτάσει ακόμη υψηλότερα. Φτάνει να υπάρχουν γνώση του αντικειμένου, σχέδιο και προγραμματισμός δράσης. Και φυσικά τόλμη και αποφασιστικότητα.

Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για κάθε επιτυχία. Είτε σε αθλητικό, είτε σε επιχειρηματικό, είτε σε εθνικό επίπεδο, τη θέλουμε και την επιδιώκουμε. Η πορεία του Αστέρα το αποδεικνύει.

 

 

 

Παράνομη συλλογή

Στην παράνομη συλλογή αρωματικών φυτών που παίρνει διαστάσεις σε ολόκληρη τη χώρα αναφέρεται αφιέρωμα της Καθημερινής του περασμένου Σαββάτου. Μια συλλογή που έχει οδηγήσει σε δεκάδες συλλήψεις, και στην Αρκαδία, με κατάσχεση σημαντικών ποσοτήτων ρίγανης, τσαγιού και άλλων βοτάνων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα: «Το τελευταίο κρούσμα σημειώθηκε στον Νομό Αρκαδίας την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου. Το Δασαρχείο Τρίπολης εντόπισε τρία άτομα -δύο αλλοδαπούς και τον ημεδαπό οδηγό τους- που μετέφεραν με ένα αγροτικό αυτοκίνητο 19 σακιά ρίγανης και 17 σακιά τσαγιού του βουνού. Το φορτίο κατασχέθηκε και οι συλληφθέντες διώκονται σε βαθμό πταίσματος». Το κύριο πρόβλημα της παράνομης αυτής πρακτικής είναι η καταστροφή των φυτών, καθώς τη συλλογή αναλαμβάνουν έναντι πινακίου φακής άνθρωποι που δεν γνωρίζουν ή δεν ενδιαφέρονται.
«Ενα κιλό ρίγανης, λέει στην «Κ» ο δασάρχης Τρίπολης, Θανάσης Αργειτάκης “βγάζει” δέκα σακουλάκια, που πωλούνται προς 1,5 έως 2 ευρώ. Επομένως ένα κιλό ρίγανη μπορεί να αποφέρει μέχρι 20 ευρώ. Αν βάλεις έναν εργάτη να μαζέψει καμιά τριανταριά κιλά την ημέρα, τότε μπορείς να βγάλεις έως 600 ευρώ/μήνα “μαύρα”».

«Όπως καταλαβαίνετε, το πρόβλημα δεν είναι η γιαγιάκα από το διπλανό χωριό, που θα μαζέψει ένα κιλό για να καλύψει τις ανάγκες της τον χειμώνα, αλλά οι εργάτες που τους βάζει κάποιος να μαζέψουν όσο πιο πολύ μπορούν, όσο πιο γρήγορα μπορούν», λέει ο κ. Αργειτάκης.
Υπεράσπιση με … κότσια

Το βαρύ φορτίο της υπεράσπισης του παιδοκτόνου στο Αστρος ανέλαβε οι συμπολίτες μας δικηγόροι Αντώνης Μίγας και Παναγιώτης Τυροβολάς, από κοινού με γνωστό δικηγορικό γραφείο της Αθήνας. Οι εν λόγω καλούνται να υπερασπιστούν μια δύσκολη περίπτωση που συγκλόνισε το πανελλήνιο για την ωμότητά της στην εκτέλεση και στην προσπάθεια συγκάλυψή της, με τη βοήθεια μελών της οικογένειας και στενών συγγενών. Καλή δύναμη και επιτυχία.

Έτη πολλά

Από τη Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας ανακοινώνεται πως σήμερα Σάββατο, 30 Αυγούστου, εορτή του Αγίου Αλεξάνδρου, ο Μητροπολίτης κ. Αλέξανδρος, θα τελέσει τη θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου του χωριού του, Πάπαρι Μαντινείας. Να ευχηθούμε υγεία και μακροημέρευση στο Μητροπολίτη μας, σημειώνοντας ότι τα ονομαστήρια του Επισκόπου αποτελούν εορτή σύσσωμης της τοπικής Εκκλησίας, εφόσον ο Επίσκοπος είναι «εις τύπον και εις τόπον Χριστού» κατά τον Άγιο Ιγνάτιο τον Θεοφόρο και το ορατό σημείο ενότητας της Τοπικής Εκκλησίας.

Σχολικά είδη

Με την έναρξη του σχολικού έτους 2014 – 2015, ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως συγκεντρώνει και φέτος σχολικά είδη: τσάντες και κασετίνες, τετράδια, είδη γραφής, ζωγραφικής και χειροτεχνίας καθώς και σχολικά βοηθήματα. Τα είδη αυτά μπορεί να είναι είτε καινούρια είτε μεταχειρισμένα αλλά σε καλή κατάσταση.

Η συγκέντρωση των ειδών θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου 2014, τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του Φιλανθρωπικού Προγράμματος « Το Καλάθι του Πτωχού Αδελφού», δηλαδή κάθε Δευτέρα και Πέμπτη 5.30-7.30 καθώς και καθημερινά στο Γραφείο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού, επί της Πλατείας Αγίου Βασιλείου. Καλούνται όλοι, όσοι μπορούν, να συνδράμουν και αυτή την προσπάθεια της ενορίας.

Πολιτικός όρκος

Η ορκωμοσία των νέων δημοτικών αρχών που λαμβάνει χώρα τις μέρες αυτές επαναφέρει στην επιφάνεια το θέμα του θρησκευτικού όρκου, καθώς πολλοί σύμβουλοι αρνούνται να ορκιστούν στο ευαγγέλιο. Η ισχύουσα νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα στους Έλληνες Χριστιανούς Ορθοδόξους –αν θέλουν– να μη δίνουν θρησκευτικό όρκο στα δικαστήρια ή στις υπηρεσίες, όπως και σε όσους δηλώνουν ότι δεν πιστεύουν σε καμία θρησκεία (άθεοι), αν και η αποκάλυψη όμως της θρησκευτικής ταυτότητας θεωρείται για το ευρωπαϊκό δικαστήριο παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας του ατόμου.

Με την κατάργηση του θρησκευτικού όρκου συμφωνούν και πολλοί μητροπολίτες της Ελλαδικής εκκλησίας, όπως ο Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος, ο οποίος πριν ένα χρόνο είχε δηλώσει πως: ««Σήμερα, ο όρκος δεν χρειάζεται», ενώ ο ίδιος αισθάνεται «ευθύνη και ενοχή όταν με επίσημη εκκλησιαστική τελετή, “αναγκάζω” βουλευτές, περιφερειάρχες και δημάρχους να επιορκήσουν… Επειδή, σίγουρα επιορκούν! Αυτό ομολογούν τα ειδικά δικαστήρια, όσα γίνονται κι όσα δεν γίνονται στη χώρα»! Γι αυτό και αντί του όρκου στο ευαγγέλιο, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως προτείνει «να ορκιζόμαστε στην τιμή και στη συνείδησή μας, που ή τα έχει κανείς ή δεν τα έχει»!

Αλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε όσα αναφέρει ο Ιησούς στην επί του Ορους ομιλία: Εγώ δε λέγω υμίν μη ομόσαι όλως· μήτε ἐν τω ουρανώ, ότι θρόνος εστὶ του Θεού.( Ματθ. 5,34) Έστω δε ὁ λόγος υμών ναι ναι, ου ου· τὸ δὲ περισσὸν τούτων εκ του πονηρού εστίν.( Ματθ. 5,37).

Επινίκια

Μια μικρή Ομόνοια θύμιζε η πλατεία Αρεως το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, με την λήξη του αγώνα Μακάμπι – Αστέρας, καθώς νεαροί, κυρίως, φίλαθλοι βγήκαν στους δρόμους της Τρίπολης και κατευθύνθηκαν στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη, πανηγυρίζοντας την επιτυχία της ομάδας. Μετά την ψυχρολουσία των τριών τερμάτων από τη Μακάμπι, όπου ο Αστέρας έπαιξε με τη φωτιά αλλά δεν κάηκε… το τελικό 3-1 ήρθε σαν ανακούφιση και χαιρετίστηκες δεόντως από όλους.

Παράλληλα ο Αστέρας σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως: Ένα ευχαριστώ δεν είναι αρκετό για να εκφράσουμε τα συναισθήματα μας! Ποδοσφαιριστές, κόσμος, προπονητές και διοίκηση είμαστε ένα και θα πάμε ακόμη πιο ψηλά!

Συγχαρητήρια

«Καλό ταξίδι στον κόσμο της γνώσης» εύχεται με μήνυμά του ο νέος δήμαρχος Τρίπολης κ. Παυλής στους επιτυχόντες μαθητές και μαθήτριες των Πανελλήνιων εξετάσεων. Και τους προτρέπει να απολαύσουν αυτό το ταξίδι ώστε να γεμίσουν με εφόδια «που θα σας επιτρέψουν να γίνετε χρήσιμοι στην κοινωνία και στον τόπο σας».

Χαμογελάτε
– Συγνώμη κυρία μου, μπορείτε να πείτε στο γιο σας να πάψει να με μιμείται;
– Κώστα χρυσό μου, μην κάνεις σα βλαμμένο. Ενοχλείται ο κύριος…!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *