Οφθαλμολογική εταιρεία Β. Ελλάδος. ‘’ Η πολιτεία υποβαθμίζει και ουσιαστικά καταργεί το θεσμό των προληπτικών οφθαλμολογικών ελέγχων στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία’’

οφθαλμος‘’ Η πολιτεία υποβαθμίζει και ουσιαστικά καταργεί το θεσμό των προληπτικών οφθαλμολογικών ελέγχων στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία’’

Η Οφθαλμολογική εταιρεία Β. Ελλάδος, αποδέκτης πολλών παραπόνων από οφθαλμιάτρους και γονείς, με αφορμή την ΄΄ παράδοξη΄΄ απόφαση του Υπουργείου Υγείας να καταργήσει τους υποχρεωτικούς οφθαλμολογικούς ελέγχους στα παιδιά του Νηπιαγωγείου και της πρώτης Δημοτικού, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, ξεκινά μια προσπάθεια ενημέρωσης της Ελληνικής κοινωνίας για την αυταπόδεικτη αξία των ελέγχων αυτών.

Το υπουργείο Υγείας, με εγκύκλιό του, κατάργησε τον υποχρεωτικό προληπτικό οφθαλμολογικό έλεγχο κάθε παιδιού που εισάγεται στην εκπαιδευτική διαδικασία και τον κατέστησε προαιρετικό. Αναθέτει δε την ευθύνη των προαιρετικών αυτών ελέγχων στους παιδιάτρους και γενικούς ιατρούς, και όχι σε οφθαλμιάτρους!!! Και όλα αυτά για να μην επιβαρύνεται ο οικογενειακός προϋπολογισμός λόγω οικονομικής κρίσης.

Η Ελληνική οφθαλμολογική κοινότητα, και μεγάλη μερίδα γονέων, παρακολουθούν έκπληκτοι την υποβάθμιση ενός καταξιωμένου θεσμού, την ουσιαστική κατάργησή του, και εύλογα αναρρωτιούνται:

α. Για ποιο λόγο το υπουργείο δεν θεωρεί πλέον απαραίτητους τους προληπτικούς οφθαλμολογικούς ελέγχους στα παιδιά που ξεκινούν το σχολείο;
Είναι γνωστό ότι από τα παιδιά αυτά, ένα ποσοστό 5-7% αντιμετωπίζει οφθαλμολογικά προβλήματα. Η πρώιμη διάγνωση και αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών οδηγεί σε αποκατάστασή τους, ώστε τα παιδιά να βιώσουν μια φυσιολογική σχολική ζωή. Αντίθετα, παιδιά που παραμένουν με διαταραγμένη όραση, παρουσιάζουν δυσκολίες συγκέντρωσης, προσοχής, μαθησιακές (διάβασμα, γράψιμο), αδεξιότητες στα αθλήματα, φαινόμενα που μπορεί να τα στιγματίσουν.
β. Για ποιο λόγο το υπουργείο αναθέτει σε μη οφθαλμιάτρους (και σε προαιρετική βάση) τους οφθαλμολογικούς ελέγχους, υποβαθμίζοντας την αξιοπιστία τους;
Η σωστή εκτίμηση της οπτικής ικανότητας ενός παιδιού απαιτεί γνώσεις, εκπαίδευση, εμπειρία και βέβαια ειδικό εξοπλισμό, που δικαιολογημένα δεν διαθέτουν ιατροί άλλων ειδικοτήτων. Οι σωστοί έλεγχοι έχουν μεγάλη σημασία, ιδιαίτερα σε μια εποχή που ολοένα και περισσότερα παιδιά εκτίθενται σε οπτικές ηλεκτρονικές συσκευές από τρυφερές ηλικίες.
γ. Γιατί στη πατρίδα μας καταργούμε θεσμούς με αυταπόδεικτη αξία και πλήρη αποδοχή από την Ελληνική κοινωνία, ΄΄λόγω οικονομικής επιβάρυνσης΄΄;
Ζούμε στην εποχή της εικόνας που απαιτεί ισχυρή όραση. Το επιχείρημα περί επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού με το κόστος μιας επίσκεψης, αφήνουμε να το σχολιάσουν οι ίδιοι οι γονείς. Εξάλλου οι έλεγχοι μέχρι τώρα γινόταν, τόσο από ιδιώτες οφθαλμιάτρους, όσο και από ιατρούς ασφαλιστικών ταμείων και από οφθαλμιάτρους σε δημόσια νοσοκομεία. Η ουσία αφορά στην ύπαρξη και στην αξιόπιστη εφαρμογή τέτοιων προγραμμάτων, από εξειδικευμένους επιστήμονες.

Η Ελληνική Οφθαλμολογική κοινότητα συνιστά την άμεση επαναφορά του θεσμού της απαραίτητης προληπτικής οφθαλμολογικής εξέτασης στα παιδιά του Νηπιαγωγείου και της Α’ Δημοτικού, από Οφθαλμιάτρους και μόνο!!!

Πιστεύουμε ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, θα αξιοποιήσει τις επισημάνσεις της επιστημονικής κοινότητας και θα προχωρήσει άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις.
Με τιμή,

Δρ Νικόλαος Κοζέης
Χειρουργός Οφθαλμίατρος-Παιδοφθαλμίατρος
Πρόεδρος Οφθαλμολογικής εταιρείας Β. Ελλάδος

ΔΕΛΤΙΟ           ΤΥΠΟΥ.                        κλικ εδώ

 

One thought to “Οφθαλμολογική εταιρεία Β. Ελλάδος. ‘’ Η πολιτεία υποβαθμίζει και ουσιαστικά καταργεί το θεσμό των προληπτικών οφθαλμολογικών ελέγχων στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία’’”

  1. αν δε θελουν να επιβαρυνουν τον οικογενειακο προυπολογισμο μπορουνε να οργανώσουν δωρεαν ελέγχους στα νοσοκομεια, η στους συμβεβλημενους οφθαλμιατρους με τον εοπυυ, δεν ειναι αυτη δικαιολογια για την κατάργηση ενός από τους πιο σημαντικους προληπτικους ελεγχους….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *