Νέα από Αρκαδία. Το αεροδρόμιο Τρίπολης

ARKADIA18-150x15017«Ξανα-ζεσταίνεται» το θέμα της μετατροπής του στρατιωτικού αεροδρομίου Τρίπολης σε πολιτικό

για την πραγματοποίηση πτήσεων charter από αεροπορικές εταιρείες low cost και την ανάπτυξη δραστηριοτήτων σε cargo και logistics, με παράλληλη στρατιωτική χρήση. Τα εμπόδια σε θέματα προμηθειών σε εξοπλισμό και κατασκευαστικών προσθηκών που επιφέρει η αλλαγή της λειτουργίας δείχνουν, όπως λένε αρμοδίως, να έχουν βρει λύση και πως μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ληφθεί η έγκριση για τις πρώτες προσγειώσεις.

Πρόκειται για φλέγον ζήτημα, πολιτικά «πιασιάρικο» που αγγίζει ευαίσθητες οικονομικά χορδές, με ανυπολόγιστα οφέλη για την τουριστική ανάπτυξη των προορισμών της Αργολίδας, της Κορινθίας, της Λακωνίας και φυσικά της Αρκαδίας, αφού το έργο αυτό σε συνδυασμό με τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καλαμάτας, και την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Καλαμάτα – Τρίπολη – Κόρινθος θεωρούνται ότι θα δώσουν μεγάλη ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη της Πελοποννήσου, με τις επιδιώξεις ιδιαίτερα για την επόμενη τουριστική σεζόν να παραμένουν υψηλές.

Το θέμα επανέφερε στην επικαιρότητα ο Υπουργός Υποδομών κ. Χρυσοχοίδης, στην προχθεσινή επίσκεψή του με τον κ. Τατούλη στη γέφυρα της Τσακώνας, και ο ντόρος που δημιουργήθηκε είναι μεγάλος. Μακάρι να είναι έτσι όπως τα λένε. Όμως επειδή πολλά ακούσαμε στο παρελθόν για το έργο και επειδή έχουμε μάθει να δυσπιστούμε σε κάθε μεγαλεπήβολο σχέδιο που ακούμε πως πρόκειται να γίνει, γι αυτό επιτρέψτε μας να κρατούμε κάποιες επιφυλάξεις. Όχι πως δεν υπάρχει ενδιαφέρον για το θέμα, αλλά επειδή οι υπερβολές πολλές φορές, εν προκειμένω για το χρόνο λειτουργία του που, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού, τοποθετείται την ερχόμενη άνοιξη, προκαλούν. Βλέπετε το «σύντομα» στο δημόσιο σημαίνει αιώνας. Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα. Μια γέφυρα στο δρόμο Τρίπολης – Αστρους τελείωσε σε πραγματικά λογικό χρόνο και μια κυκλοφοριακή σύνδεση του αυτού δρόμου μας ταλαιπωρεί μήνες.

Μακάρι να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα του υπουργού και την άνοιξη να υποδεχθούμε τους πρώτους επισκέπτες. Όμως ως τότε ας είμαστε σπεπτικιστές. Ιδίως σε μια χρονική συγκυρία που η πιθανότητα εκλογικής αναμέτρησης το φθινόπωρο δεν είναι απίθανη. Και οι πολιτικοί μας, παλιές καραβάνες οι περισσότεροι, ξέρουν καλά πώς να μαγειρεύουν πριν οι ψηφοφόροι τους πεινάσουν.

Ποτέ δεν έχασαν υποσχόμενοι, μόνο που τώρα μετά την κρίση στην οποία μας οδήγησαν δεν γίνονται και τόσο πιστευτοί. Μακάρι να διαψευστούμε.

Οι πράξεις θα κρίνουν τα λόγια τους

Λόγια πολλά ακούστηκαν στην προχθεσινή ορκωμοσία του νέου δημάρχου Τρίπολης, παρουσία των αρχών της πόλης, του νομού και της Περιφέρειας. Όμως πόσα από αυτά γίνονται πραγματικότητα; Και δεν αναφερόμαστε μόνο σε εκείνα που έχουν σχέση με την μετάλλαξή τους σε έργα αλλά και σε όσα άπτονται της δημοκρατικής λειτουργίας του δήμου και των διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ των ατόμων που συγκροτούν τη «βουλή» του δήμου.

Σταχυολογούμε κάποια από αυτά, με την ευχή και ελπίδα να μην παρεκκλίνουν από την πραγμάτωσή τους.

Ο κ. Παυλής δήλωσε πως όλα θα έρχονται στο φως, δεν θα υπάρξουν αδικίες σε βάρος των χωριών, οι υπάλληλοι του δήμου θα είναι δίπλα στον πολίτη, και γενικά δεν ήρθε να γκρεμίσει όσα έκαναν οι προηγούμενοι καθώς στόχος του είναι η υλοποίηση ενός σχεδίου ισόρροπης ανάπτυξης που θα φτάσει σε κάθε γωνιά του Δήμου. Θα αγωνιστεί δε ώστε η Τρίπολη να γίνει η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021. Τέλος έστειλε μήνυμα συνεργασίας προς όλες τις παρατάξεις, με την διευκρίνιση ότι τα μέλη του νέου ΔΣ θα είναι γι’ αυτόν πολύτιμοι συνεργάτες και όχι αντίπαλοι.

 

Ο απερχόμενος δήμαρχος κ. Σμυρνιώτης αναφέρθηκε στο έργο που αφήνει και στην παρακαταθήκη που θα βρει ο νέος δήμαρχος για υλοποίηση νέων έργων. Δήλωσε δε πως θα στηρίζει κάθε θετικό και θα μάχεται για κάθε αρνητικό που θα έρχεται προς ψήφιση στο ΔΣ.

 

Ο κ. Τζιούμης υπενθύμισε πως όλοι εξελέγησαν με σκοπό να υπηρετήσουν τους συμπολίτες τους, ενώ ο κ. Νίκος Τσιαμούλος είπε πως μόνο με έργα και προτάσεις δημιουργικές θα συμμετέχει στο ΔΣ.

 

Ο Δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Τρίπολης, Δημήτρης Νικολάου, δήλωσε πως θα αγωνιστεί για να κατευθύνονται τα περιορισμένα κονδύλια που φθάνουν στον Δήμο στην εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών και όχι να στηρίζονται επιχειρηματικοί όμιλοι και κάθε λογής εργολάβοι. Για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων ενάντια στις απολύσεις, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τους άθλιους μισθούς. Για την προστασία του περιβάλλοντος που είναι στο στόχαστρο των επιχειρηματιών όπως έδειξαν οι περιπτώσεις των εγκαταστάσεων στην Μπέλμπερη, στην Παλιόχουνη και αλλού. Γι αυτό και κάλεσε τους εργαζόμενους, τους Δημότες της πόλης μας να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα.

 

Απούσα η κ. Αντωνία Γιαννούλη, λόγω σοβαρού προβλήματος, θα ορκιστεί τις επόμενες μέρες.

Παρόντες στην ορκωμοσία ο Μητροπολίτης κ. Αλέξανδρος, ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Κωνσταντινόπουλος, ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης, ο βουλευτής Αρκαδίας κ. Λυκουρέντζος, ο Πρόεδρος του κόμματος Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και Αντιπρόεδρος της Βουλής της Αλβανίας κ. Ντούλες ο οποίος παρέστη ομού με τον Υφυπουργό Γεωργίας και το Δήμαρχο Αλύκου, ένα δήμο της γειτονικής χώρας όπου υπάρχουν Έλληνες, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου και δήμαρχος Καλαμάτας κ. Νίκας, ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας κ. Μαντάς κ. ά.
Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος εντός των επόμενων ημερών. Η εφαρμογή του μέτρου θα ξεκινήσει πιλοτικά σε 13 δήμους, δηλαδή σε ένα δήμο κάθε Περιφέρειας. Συνεπώς και η Τρίπολη, από πλευράς Αρκαδίας, σύμφωνα και με δήλωση του κ. Κωνσταντινόπουλου, στην προχθεσινή ορκωμοσία του νέου δημάρχου κ. Παυλή. Η επιλογή των δήμων θα γίνει αξιοκρατικά για να βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα με την εφαρμογή του προγράμματος. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα ανέρχεται στα 400 ευρώ περίπου, για περιπτώσεις όπως οικογένειες με δύο ανήλικα παιδιά, οι οποίες δεν έχουν άλλα εισοδήματα. Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι η σχετική υπουργική απόφαση είναι έτοιμη και καθορίζει τους δικαιούχους, το ύψος του καταβαλλόμενου ποσού, αλλά και τη διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα. Σημειώνουν δε, ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα προβλέπεται να είναι αφορολόγητο και δεν θα υπόκειται σε καμία κράτηση.

 

Συλλογική ηγεσία

Επιχείρηση προσέγγισης του αντιπάλου του για την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) Πέτρου Τατούλη ξεκινάει ο Κώστας Αγοραστός μετά το ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr για τη «μάχη» που δίνεται για την προεδρία της ΕΝΠΕ. Όπως δηλώνει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας «στόχος του είναι να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή προέδρου στην Ένωση Περιφερειών ενωτικά» γι’ αυτό και «θα επικοινωνήσει με τον Πέτρο Τατούλη» προτείνοντάς του «οι δυο τους να βρουν κοινό τόπο». Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό «θα προτείνει να υπάρξει συλλογική ηγεσία στην ΕΝΠΕ».

 

Θάνος Μικρούτσικος

Την Κυριακή, 31 Αυγούστου (ώρα 21:30), κλείνοντας το φετινό του πολιτιστικό πρόγραμμα ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας διοργανώνει μία ακόμα μοναδική βραδιά, με ελεύθερη είσοδο. Κατ αυτήν ο Θάνος Μικρούτσικος συναντά τη Ρίτα Αντωνοπούλου στην Πλ. Καρυτσιώτη Αστρους, για να μοιραστούν «το πιο ωραίο τους τραγούδι» και να ταυτιστούν μαζί μας σε μία τελική μέθεξη. Οι δύο Καλλιτέχνες πλαισιωμένοι από τρεις μοναδικούς μουσικούς παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα που σφυγμομετρά την εποχή μας με τραγούδια που γράφτηκαν στις δεκαετίες που πέρασαν, αλλά παραμένουν διαχρονικά, όχι μόνο μέσα από τους στίχους τους, αλλά και μέσα από την μουσική τους φόρμα.

 

Πλωτό μουσείο

Το μοναδικό στη χώρα μας πλωτό μουσείο με τη δυνατότητα να πραγματοποιεί πλόες και ένα από τα πλοία-σύμβολα της χρυσής εποχής του τουρισμού στον Αργοσαρωνικό θα βρίσκεται στο λιμάνι του Ναυπλίου από τις 27 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλους τους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης. Η εν λόγω δράση πραγματοποιείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, σε συνεργασία με τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού, Περιβάλλοντος,

Το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα στόχο έχει την ανάδειξη του πεδίου της επιχειρηματικής ιστορίας και την προβολή της ναυτιλιακής και ναυτικής ιστορίας της χώρας μας στις νεώτερες γενιές και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, ως μία από τις τρεις βασικές περιοχές δραστηριοποίησης του Ιδρύματος. Οι άλλοι δύο τομείς στους οποίους εστιάζει το Ίδρυμα είναι το τρίπτυχο εκπαίδευση-επιστήμη-πολιτισμός και ο χώρος της κοινωνικής αλληλεγγύης και ανάπτυξης.

 

Χαμογελάτε

– Πες μου ένα όνομα που αρχίζει με ωμέγα.
– Ωμέγας Αλέξανδρος!

Γιάν. Παπαμήτρος

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *