Τροποποίηση Υπουργικών αποφάσεων για Rebate και Clawback

ΙΣΑsmallΗ παρέμβαση του ΙΣΑ αποδίδει καρπούς

Σε συνέχεια επικοινωνίας που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Προέδρου του ΙΣΑ κ. Γ .Πατούλη, του Υπουργού Υγείας κ. Βορίδη Μαυρουδή και του Νομικού Συμβούλου του Υπουργού Υγείας κ. Θανάση Πλεύρη, και σε συνέχεια έντονων πιέσεων επί δεκαημέρου, αναφορικά με το μείζον θέμα που έχει προκύψει με την επιβολή του εξοντωτικού μέτρου του rebate ιδίως για τους κλινικοεργαστηριακούς Ιατρούς αλλά και την επιβολή του πλαφόν ανά πάροχο που αφορά όλα τα εργαστήρια, υπήρξε θετική προσέγγιση και αναμένουμε άμεσα την υλοποίηση των κάτωθι θεμάτων:

Αναφορικά με την επιβολή εις διπλούν του rebate που έχει τεθεί για τους κλινικοεργαστηριακούς Ιατρούς, ήτοι τους Ιατρούς που εξετάζουν κατά πράξη και περίπτωση ως αυτοπαραπέμποντες, ο Υπουργός θεωρεί προς την σωστή κατεύθυνση την κατάργηση του δεύτερου rebate, ώστε εφαρμογή νε έχει μόνο η περίπτωση του ποσοστό αποζημίωσης των ανωτέρω γιατρών για τις εξετάσεις αυτοπαραπομπής, στο ύψος του 60%.
Επίσης με θετική διάθεση αντιμετωπίστηκε από τον Υπουργό και το γεγονός της εφαρμογής του ίδιου rebate που ισχύει για τα εργαστήρια και στα παραπεμπτικά εξετάσεων που εκτελούνται μεν από τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς αλλά έχουν συνταγογραφηθεί από έτερο ιατρό, δηλαδή της τάξης του 5-25% ανάλογα με τον μηνιαίο κύκλο εργασιών.
Τέλος συζητήθηκε και η ύπαρξη του δυνητικού clawback με εφαρμογή της δυνατότητας εκτέλεσης του παραπεμπτικού ιδιωτικά.

Οι ανωτέρω τροποποιήσεις των Υπουργικών αποφάσεων αποτελούν μέρος των διεκδικήσεων του ΙΣΑ για τα δικαιώματα Ιατρών και ασθενών, προκειμένου να υπάρχει σωστή παροχή υπηρεσιών Υγείας, χωρίς βέβαια να μας ικανοποιούν πλήρως, αφού ανεξάρτητα των βελτιώσεων οι εκπτώσεις που θα εφαρμοστούν είναι πολύ υψηλές και καθιστούν λίαν δυσχερή την λειτουργία των Ιατρείων.

Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε και να μαχόμαστε για την ελεύθερη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ Ιατρών- εργαστηρίων-Πολυιατρείων για όσους το επιθυμούν κατά πράξη και περίπτωση μέσω των Ιατρικών συλλόγων, αναπλήρωση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για ΠΦΥ από αδιάθετα κονδύλια, εφαρμογή των οδηγιών συνταγογράφησης που παρέδωσαν οι επαγγελματικές ενώσεις δια μέσου του ΠΙΣ στο Υπουργείο, αλλά και την πάγια θέση μας για καμία χορήγηση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή.

Ο ΙΣΑ ως θεματοφύλακας της Δημόσιας Υγείας θα συνεχίσει τον αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των μελών του.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *