«Μεγαλύτερο χαράτσι από τον ΕΝΦΙΑ, είναι το χαράτσι της υγείας, διότι ο πολίτης το πληρώνει καθημερινά».

φαρμακοΗ φράση αυτή του προέδρου του ΠΦΣ κ. Κυριάκου Θεοδοσιάδη σε συνέντευξή του στην ΝΕΡΙΤ πριν από δύο ημέρες, είναι ενδεικτική της κατάστασης που βιώνουμε όλοι οι πολίτες σήμερα σε θέματα υγείας, ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης, μετά τις καταστροφικές πολιτικές της τρόικα και του Μνημονίου και οι οποίες όπως όλα δείχνουν δεν έχουν τελειωμό.

Στην Ελλάδα του 2014, ο πολίτης απαγορεύεται να αρρωστήσει, τόνισε ο κ. Θεοδοσιάδης χαρακτηριστικά, ή για την ακρίβεια, επιτρέπεται να αρρωστήσει, όσο έχει χρήματα ο ΕΟΠΥΥ για να αποζημιώνει. Δεν είναι δυνατόν όμως να υπάρχει προγραμματισμός στην ασθένεια, τονίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ, δεν μπορούμε να σταματήσουμε τον καρκινοπαθή, τον διαβητικό και τον υπερτασικό να παίρνει τα φάρμακά του. Μπορεί οι αριθμοί να βγαίνουν όχι όμως οι άνθρωποι, οι οποίοι βγαίνουν πιο άρρωστοι μετά από μία επίσκεψη σε ένα φαρμακείο, διαπιστώνοντας την συμμετοχή που καλούνται να πληρώσουν σημειώνει ο κ. Θεοδοσιάδης.

Από 10% και 25% που ήταν η συμμετοχή πριν τρία χρόνια, έφθασε σήμερα να ανέρχεται σε 35%, 45% και 65%, υπογραμμίζει, προσθέτοντας, ότι είναι πράγματι παράδοξο, τα τελευταία τρία χρόνια, οι τιμές των φαρμάκων να έχουν μειωθεί 14 φορές, αλλά να έχει αυξηθεί υπέρμετρα η συμμετοχή του ασφαλισμένου.

Το θέμα πλέον της υγείας, πρέπει να φθάσει στον πρωθυπουργό, σημειώνει με έμφαση ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Αναφερόμενος στο θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης, ο κ. Θεοδοσιάδης πνέει μένεα, επισημαίνοντας ότι κυριολεκτικά, πήγαμε από την μία άκρη στην άλλη. Πλέον με μία δαπάνη στα 2 δις ευρώ για το 2014 και το 2015, στην οποία περιλαμβάνονται ανασφάλιστοι, καθώς και παράγωγα αίματος και εμβόλια, τα πράγματα είναι εξαιρετικά κρίσιμα. «Ποια επιδημιολογική μελέτη λέει ότι πρέπει η φαρμακευτική δαπάνη να είναι στα 2 δις ευρώ, αυτή η προσέγγιση είναι καθαρά λογιστική και επικίνδυνη. Επιπλέον, τα ασφαλιστικά ταμεία κάθε χρόνο θα εισπράττουν λιγότερα χρήματα με την τρομακτική ανεργία που σαρώνει την χώρα».

Εν τω μεταξύ από χθες, οι φαρμακοποιοί είναι αντιμέτωποι με έναν ακόμη μπελά, αυτόν της επιλογής από τον ασφαλισμένο του φθηνότερου σκευάσματος, σε διαφορετική περίπτωση (δηλαδή εάν επιλεγεί το ακριβότερο), θα πρέπει να συναινέσουν και οι δύο πλευρές, σύμφωνα με την σχετική υπουργική απόφαση.

Οι φαρμακοποιοί που εκτελούν συνταγές απευθείας στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και σε περίπτωση επιλογής ακριβότερου φαρμάκου συγκεκριμένης δραστικής, περιεκτικότητας και συσκευασίας θα ενημερώνονται από το σύστημα με το παρακάτω μήνυμα:
«Επιλέξατε φάρμακο με τιμή υψηλότερη της χαμηλότερης τιμής της συγκεκριμένης ομάδας φαρμάκων. Θα πρέπει να έχετε τη ρητή συγκατάθεση του ασφαλισμένου, καθώς και ο ασφαλισμένος να υπογράψει στο έντυπο της συνταγής ότι ενημερώθηκε και επιθυμεί να λάβει ακριβότερο φάρμακο. Σε αντίθετη περίπτωση επιλέξτε φάρμακο με τη χαμηλότερη τιμή». Στην περίπτωση αυτή και αφού λάβουν την συγκατάθεση του ασφαλισμένου θα πατήσουν ΟΚ για να προχωρήσουν στην εκτέλεση της συνταγής.

Στο εκτυπωμένο φύλλο της εκτέλεσης της ηλεκτρονικής συνταγής ο ασφαλισμένος θα υπογράφει κάτω από το ειδικό πεδίο που αναφέρει «Ενημερώθηκα από το φαρμακοποιό για το χαμηλότερης τιμής φάρμακο και επιθυμώ να λάβω ακριβότερο φάρμακο». Επισημαίνεται ότι είναι υποχρεωτικό η υπογραφή του ασφαλισμένου να τεθεί στο συγκεκριμένο χώρο της συνταγής και όχι σε κάποιο άλλο σημείο.

Να σημειωθεί, ότι ο Φ.Σ.Α. έχει ήδη προσφύγει στο Σ.τ.Ε. εναντίον της Υπουργικής Απόφασης Βορίδη και το Σ.τ.Ε. σε ολομέλεια θα εκδικάσει την προσφυγή στις 7/11/2014.

«Εντός των επομένων ημερών μάλιστα, θα κατατεθούν πρόσθετοι λόγοι που αφορούν την ακύρωση της απόφασης αυτής και για την οποία όχι μόνο είμαστε αντίθετοι αλλά την καταδικάζουμε και ως ύποπτη», αναφέρουν τα μέλη του ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.

Πηγή: http://www.onmed.gr/farmako/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *