Ένωση Καρδιολόγων προς Υπ. Υγείας. Ζητάμε την άμεση τροποποίηση των Υπουργικών αποφάσεων που καταστρέφουν τους καρδιολόγους

καρσδολ.Προς Υπουργό Υγείας κον Βορίδη Μαυρουδή

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με τις Υπ’ αριθμόν Υ9/οικ.70521/2014 (ΦΕΚ Β΄2243/18-08-2014) και Υ9/οικ.70522/2014(ΦΕΚ Β΄2247/18-08-2014) Υπουργικές αποφάσεις καθορίστηκαν τα ατομικά όρια εκτέλεσης διαγνωστικών εξετάσεων ανά πάροχο και νομό και η διαδικασία επιστροφής (rebate) αντίστοιχα για εργαστηριακούς, κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς και Πολυϊατρεία. Η ένωση μας μετά από μελέτη της απόφασης, θα ήθελε να επισημάνει τα κάτωθι:

α) Ορίζεται εξοντωτικό rebate για τους κλινικοεργαστηριακούς για πρώτη φορά, το οποίο φτάνει το 60% για εισοδήματα άνω των 5000 ευρώ, δυσανάλογο με το αντίστοιχο των Εργαστηρίων-Πολύϊατρείων.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για κύκλο εργασιών από 1000-1500 ευρώ το rebate είναι 30% όταν το αντίστοιχο των Εργαστηρίων-Πολυϊατρείων είναι 10%, ενώ για άνω των 5000 ευρώ είναι 60%, ενώ αντίστοιχα των Εργαστηρίων-Πολυϊατρείων είναι 15% και αυτό και για πράξεις που δεν υπάγονται στην αυτοπαραπομπή, δεδομένου ότι πολλοί κλινικοεργαστηριακοί που έχουν σύμβαση για ιατρικές πράξεις εκτελούν και πράξεις που παραπέμπουν άλλοι συνάδελφοι.

β) Λόγω αυτοπαραπομπής αποζημιώνονται οι ιατροί με ποσό ίσο του 60% της ασφαλιστικής τιμής που ορίζει ο ΕΟΠΥΥ και μάλιστα από το πρώτο ευρώ, όταν μέχρι πρόσφατα ίσχυε το 70% πάνω από 1500 ευρώ. Ουσιαστικά είναι ένα πρώτο rebate 40% που αθροιστικά με αυτό που αναφέρεται στην προηγούμενη παράγραφο, φτάνει τα εξοντωτικά όρια του 70-80% προ φόρων και κρατήσεων.
γ) Ενδεικτικά μετά τα ανωτέρω αναφερόμενα, προ της εφαρμογής του clawback ένας ιατρός για triplex καρδιας θα αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ με 14,79 ευρώ και μαζί με την συμμετοχή του ασθενή σύνολο 25,29 ευρώ ,για ένα test κοπώσεως συνολικά 11,36 ευρώ και για Holter ρυθμού 5,02 ευρώ, όταν για την εκτέλεση αυτών των πράξεων χρειάζεται να απασχοληθεί ένας ιατρός και τουλάχιστον ένας βοηθός 2-2,5 ώρες. Εάν σε όλα αυτά συνυπολογιστεί και το clawback που για το 2014 θα είναι σίγουρα στο 50% (ευσεβείς πόθοι για το 2015 είναι να είναι μικρότερο),είναι αντιληπτό ότι για εξετάσεις υψίστης σημασίας ο ιατρός πρέπει να πληρώνει τελικά τον ασθενή να τις κάνει από το να πληρώνεται, αφού θα πρέπει από αυτές να βγάλει και τα λειτουργικά του έξοδα και τον φόρο και κρατήσεις που παρακρατούνται ύψους 23%.
Προτείνεται λοιπόν η επαναφορά του αρχικού rebate στο 30% και άνω των 1500 ευρώ όπως ήταν (δηλαδή αποζημίωση στο 70% της ασφαλιστικής τιμής του ΕΟΠΥΥ) και κατάργηση του περαιτέρω δεύτερου rebate. Για όσες εξετάσεις εκτελεί ένα καρδιολογικό εργαστήριο, είτε ως φυσικό πρόσωπο είτε με οποιαδήποτε νομική μορφή, και που δεν τις έχουν αποστείλει εργαζόμενοι ιατροί σε αυτό ή με μετοχική σχέση, να ισχύει ότι και για τα λοιπά εργαστήρια και πολυϊατρεία, δηλαδή το κλιμακωτό rebate από 5-25%, αφού στην περίπτωση αυτή λειτουργούν αμιγώς ως εργαστήριο. Αντίθετη αντιμετώπιση και διάκριση θα σημαίνει διωγμό σε βαθμό εμπάθειας εν γένει των κλινικοεργαστηριακών ιατρών ή θα ωφελεί τα μεγάλα πολυϊατρεία.

δ) Δεν υπάρχει πουθενά αναφορά για δυνητικό clawback για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων μετά την λήξη του ατομικού ορίου ανά πάροχο, πράγμα που είχε συμφωνηθεί με τον πρώην Υπουργό Υγείας και ανακοινωθεί δια του τύπου.

ε) Τέλος θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι οι κατευθυντήριες οδηγίες που ανακοινώθηκαν, αφορούν ελάχιστες εξετάσεις και ουδεμία σχέση έχουν με αυτές που παρέδωσαν οι ενώσεις της Ομοσπονδίας μας στην πρώην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δια μέσου του ΠΙΣ και αφορούσαν παθήσεις και τον τρόπο παραπομπής για διαγνωστικές εξετάσεις.Πολλές δε από αυτές που έχει ανακοινώσει του Υπουργείο ανάγονται σε οδηγίες της δεκαετίας του 1990 και είναι παρωχημένες.
Παρακαλούμε, για την διόρθωση των αδικιών που έχουν γίνει με τις Υπουργικές αποφάσεις και σας ενημερώνουμε, ότι με την εφαρμογή αυτών το μόνο που θα γίνει θα είναι η αθρόα παραίτηση των συμβεβλημένων ιατρών από τον ΕΟΠΥΥ προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων και ζημία και για τον ΕΟΠΥΥ αφού το rebate που έχει οριστεί για τα πολυϊατρεία είναι πολύ μικρότερο αυτού των κλινικοεργαστηριακών.

Μετά τιμής

Ο Πρόεδρος.                                                     Ο Γεν. Γραμματέας

Φ.Ν. Πατσουράκος                                   Δημόπουλος Βασίλειος

http://www.hcs.gr/content/articles/21082014_AMESI_TROPOPOIISI_YPOYRGIKON_APOFASEON

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *