Νέα από Αρκαδία. Η αδιαφορία εκτρέφει την επιθετικότητα

ARKADIA18-150x15017Τρίτη βράδυ και η πλατεία Αρεως ήταν κατάμεστη λόγω ζέστης, με τον κόσμο να απολαμβάνει τη δροσιά και την άπλα της. Από κοντά και μια αγέλη σκύλων, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, σουλατσάρει στο χώρο προκαλώντας αρχικά το σχολιασμό, μετά το φόβο, και όταν άρχισε να δείχνει τις άγριες διαθέσεις της στους περιπατητές, θύμα της οποίας παρά λίγο να υπάρξει γνωστός γιατρός – καρδιολόγος του Παναρκαδικού νοσοκομείου, τον πανικό.

Το σκηνικό δεν είναι καινούργιο, έρχεται από το παρελθόν και η απάντηση των αρμοδίων του δήμου είναι ο «νόμος» που επιτρέπει μόνο τη στείρωση και στη συνέχεια την απελευθέρωση των αδέσποτων, τα οποία εν τέλει καθίστανται δεσπότες της πλατείας. .

Έτσι, λοιπόν, αναγκαζόμαστε να ανεχόμαστε και στις πλατείες τα αδέσποτα, όπως έχουμε μάθει να ανεχόμαστε όχι μόνο τα σκουπίδια, τους ξέχειλους κάδους, αλλά και τις μουτζούρες στους τοίχους -δήθεν ότι είναι γκράφιτι-, αλλά πάνω απ’ όλα τη δηλητηριώδη νοοτροπία που έχει ως αποτέλεσμα την εξοικείωση με την ίδια τη βρωμιά. Μια κατάσταση που δείχνει την περιφρόνηση προς το περιβάλλον, πάνω απ’ όλα, όμως, δείχνει την περιφρόνηση προς τον άλλον.
Ποτέ δεν μας περίσσευε ο πολιτισμός της καθημερινότητας, αλλά τα τελευταία χρόνια η αδιαφορία έχει εκτραχυνθεί σε επιθετικότητα. Πολλοί βρωμίζουν επιδεικτικά, οδηγούν με τσαμπουκά ανάποδα σε μονόδρομους, διασχίζουν οριζοντίως και καθέτως τους πεζόδρομους με υπερβολική ταχύτητα χωρίς καμιά ενόχληση από τα αρμόδια αστυνομικά όργανα, κάποιοι μάλιστα ενοχλούνται κιόλας όταν τους το επισημαίνεις. Κάποιοι μάλιστα, κομματικοποιημένοι, το πάνε πολύ πιο πέρα. Ιδεολογικοποιούν την αυθαιρεσία και τη γαϊδουριά τους θεωρώντας την παρανομία ως μια μορφή αντίστασης στους δανειστές μας.
Δεν εκπορεύεται φυσικά απ’ όλους αυτή η νοοτροπία. Παντού υπάρχουν θύλακες αξιοπρέπειας και αλληλεγγύης, όμως όλοι υφιστάμεθα τα αποτελέσματα της αναισθησίας. Δεν υπάρχει πιο θλιβερό παράδειγμα της ηθικής και αισθητικής απαξίωσης που κρύβει αυτή η νοοτροπία από το θέαμα των αδέσποτων που λυμαίνονται μια ολόκληρη πλατεία, παρότι όλοι αναγνωρίζουν ότι τούτο συνιστά απειλή για τη δημόσια υγεία, βάναυσο βασανισμό για τους πολίτες και θέαμα τριτοκοσμικής αθλιότητας.
Δείτε το σαν συμβολισμό: πώς να προχωρήσεις ως σύγχρονη κοινωνία όταν υπονομεύεις με την αδιαφορία σου σημεία συνάντησης και κοινότητας σκοπών που θεωρείς ως τα πιο ασφαλή, μετά την κατοικία σου; Κε Κακλαμάνο, έχεις πολλή δουλειά να κάνεις από το Σεπτέμβρη.

 

 

Έργα Claude BEAUJOUP

Προσφορά στην προσπάθεια της Τρίπολης να διεκδικήσει το χρίσμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης , αποτελεί η έκθεση ζωγραφικής που λαμβάνει χώρα στην αίθουσα τέχνης «Κούρος», με έργα του διακεκριμένου Γάλλου Ζωγράφου Claude BEAUJOUP, υπό τον τίτλο «Ο χορός και το φώς της Μεσογείου». Τούτο τόνισε ο εκ των ομιλητών κ. Ταλαγάνης ο οποίος αναφέρθηκε στο συλλέκτη, συμπατριώτη μας που ζει από 50ετίας στο Παρίσι και έργα της συλλογής του εκτίθενται στο χώρο αυτό. Τα εγκαίνια της έκθεσης, που θα διαρκέσει ως τις 10 Σεπτεμβρίου 20214, έγιναν την Τρίτη το βράδυ, παρουσία του νέου δημάρχου κ. Παυλή και πολλών φιλότεχνων.

Προσέξτε το

Αυτό και αν δεν είναι από τα … αμελέτητα. Και από εκείνα που επισύρουν την εισαγγελική παρέμβαση, αυθωρεί και παραχρήμα. Αξιόπιστοι συμπολίτες μάς καταγγέλλουν ότι στην περιοχή του «Ατσίγγανου» στο Παράλιο Αστρος, η θέση του ναυαγοσώστη είναι κενή, ωστόσο πινακίδα ενημερώνει πως σε περίπτωση ανάγκης μπορεί κανείς να απευθυνθεί σε συγκεκριμένο τηλέφωνο, που αναγράφεται. Τι να πει κανείς; Αφέλεια; Βλακεία; Κοροϊδία; Τίποτα από όλα αυτά. Έγκλημα, εν ψυχρώ και εκ προμελέτης.

Ορκωμοσίες

Με τη βεβαιότητα πως η απόφαση του δικαστηρίου στην ένσταση Σμυρνιώτη για το εκλογικό αποτέλεσμα δεν πρόκειται να αλλάξει τα δεδομένα, η παράταξη Παυλή προχωρά στη ορκωμοσία του νέου Δημάρχου και Δημοτικού Συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη 27 Αυγούστου. Η πρόσκληση ήδη αποστέλλεται προς τα τακτικά μέλη του Δημοτικού Συμβούλιου, του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας αλλά και των τοπικών κοινοτήτων, καθώς και σε εκπροσώπους των τοπικούς κοινοτήτων.

Παράλληλα ορκωμοσίες θα γίνουν και στους άλλους δήμους της Αρκαδίας την Κυριακή 24 Αυγούστου 2014. Συγκεκριμένα ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Παναγιώτης Μαντάς και το Δημοτικό Συμβούλιο θα ορκιστούν στο Αστρος, στην αίθουσα του Ιδρύματος «Μνήμη Αγγελικής και Λεωνίδα Ζαφείρη», στις 12 το μεσημέρι.

Στη Γορτυνία ο Γιάννης Γιαννόπουλος και το εκεί Δημοτικό Συμβούλιο θα δώσουν τον νενομισμένο όρκο στο Διασυνεδριακό Κέντρο Δημητσάνας, στις 11:00 το πρωί, ενώ το αυτό θα γίνει και στο δήμο Νότιας Κυνουρίας όπου ο νέος δήμαρχος Χαράλαμπος Λυσίκατος θα ορκιστεί στον αύλειο χώρο του Δημαρχείου Νότιας Κυνουρίας, στο Λεωνίδιο, στις 7.00 το απόγευμα.

Αδιαφορία

Σε κακή κατάσταση ο δρόμος για το Αστρος, ιδίως στο σημείο όπου και τα έργα βελτίωσης, από Ελαιοχώρι και κάτω. Αποτέλεσμα, η ατμόσφαιρα να γίνεται αφόρητη, με τη σκόνη των διερχομένων αυτοκινήτων να παραπέμπει σε αφρικανικές ερήμους. Σε κάθε πολιτισμένο κράτος και σε ανάλογη περίπτωση η λύση είναι πολύ πολύ απλή. Μια υδροφόρα που καταβρέχει συνεχώς το οδόστρωμα. Αλλά αυτά είναι για τους ευρωπαίους και όχι για τους ιθαγενείς της Αφρικής, εμάς δηλαδή.
Ενίσχυση ΟΑΕΔ

O Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέας Λοβέρδος και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ύστερα από εισήγηση του Ειδικού Γραμματέα Ευρωπαϊκών Πόρων κ. Ευάγγελου Ζαχαράκη αποφάσισαν την εκχώρηση 45 εκατομμυρίων ευρώ από κονδύλια του ΕΣΠΑ στον ΟΑΕΔ, για την υλοποίηση προγράμματος πρακτικής άσκησης 8.500 αποφοίτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. H πρακτική αυτή άσκηση θα παρέχει πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και θα είναι εξάμηνης διάρκειας. Η σχετική προκήρυξη θα δημοσιευθεί αρχές Σεπτεμβρίου και η εφαρμογή του προγράμματος θα ξεκινήσει στα μέσα Οκτωβρίου.

Φεστιβάλ Ελληνόφωνου Ροκ

Την ερχόμενη Κυριακή 24 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί για άλλη μια χρονιά στην Τρίπολη το Φεστιβάλ Ελληνόφωνου Ροκ. Πρόκειται για μία προσπάθεια που ξεκίνησε δειλά το καλοκαίρι του 2012 με σκοπό την ανάδειξη του ελληνόφωνου ροκ ήχου κατέληξε στο πιο πιστό ετήσιο καλοκαιρινό ραντεβού. Οι Salto Mortale,μαζί με τους Face Control και τους Blank Faces

είναι αυτοί που δίνουν το σύνθημα και τον τόνο στο φετινό φεστιβάλ καθώς εξακολουθούν μέχρι σήμερα να διαμορφώνουν την ελληνική μουσική πραγματικότητα εμπνέοντας με την αυθεντικότητα και τη δημιουργικότητά τους το σημερινό καλλιτεχνικό δυναμικό.
Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό

Η νεολαία Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τον αγώνα του Αστέρα Τρίπολης με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, διοργανώνει διήμερο δράσεων αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό. Απόψε το βράδυ στις 9, στα Κλωναντζίδικα, θα γίνει προβολή του ντοκιμαντέρ «Πού να πετάξουν τα Πουλιά», με θέμα τη μαζική επίθεση των 23 ημερών του Ισραήλ στη Γάζα που άρχισε στις 27 Δεκεμβρίου 2008.
Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ θα μιλήσει μέλος του Συλλόγου Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ που είχε βρεθεί εκείνη την εποχή στη Λωρίδα της Γάζας και θα ακολουθήσει συζήτηση. Τέλος, αύριο Πέμπτη 21 Αυγούστου στις 8 μ.μ. έξω από το γήπεδο του Αστέρα θα υπάρξει συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό με σύνθημα: Να σταματήσουν οι σφαγές και ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας.

Χαμογελάτε
“Τα πτυχία copies κτώνται”
(Σύνθημα σε τοίχο στην περιοχή Γκύζη)

Γιαν. Παπαμήτρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *