Νέα από Αρκαδία. Βιώσιμες αναπλάσεις

ARKADIA18-150x15017Δεν χρειάζεται να τρέξουμε χιλιόμετρα μακριά, σε πόλεις του εξωτερικού για να υιοθετήσουμε ή να αποφύγουμε μοντέλα βιώσιμης ανάπτυξης σε υπό ανάπλαση αστικές περιοχές. Η διεθνής εμπειρία διδάσκει αλλά και δικές μας πόλεις έχουν εγγράψει θετικά και αρνητικά αποτελέσματα της πολιτικής παρεμβάσεων σε διάφορα σημεία τους.

Η ανάπλαση της πλατείας Πετρινού και της οδού Εθνικής Αντίστασης, χωρίς κανονισμούς χρήσης δεν προδιαγράφει μέλλον καλό για τον τόπο. Αδιάψευστος μάρτυρας και οδηγός η αντίστοιχη ανάπλαση του πεζόδρομου της Δεληγιάννη όπου η άνευ όρων και ορίων λειτουργία της όλα αυτά τα χρόνια έσχε καταστροφικά αποτελέσματα στην ύπαρξή της. Αποτέλεσμα, η παρακμή και η εγκατάλειψη.

Η εμπειρία, επίσης, διδάσκει ότι σύστημα που τείνει προς τη μονοθεματική λειτουργία σύντομα πεθαίνει. Και στην περίπτωση της πλατείας Πετρινού, με τη «μονοθεματικότητα» που την διαπερνά, αφού η «κουλτούρα αναψυχής» να επεκτείνεται ως το τελευταίο μικρομάγαζο, τη στιγμή που δεν υπάρχει επιχειρηματική ιστορική μνήμη των καφέ, η οποία να είναι σχεδόν εγγεγραμμένη στο αστικό της DNA, τα πράγματα σύντομα θα υποχωρήσουν.

Η αναπτυξιακή διαδικασία μιας περιοχής, χρειάζεται επί πλέον μικρούς ευφυείς παρεμβατισμούς που να στηρίζονται στην αυτοφυή δυναμική, να σέβονται τον κύκλο ζωής και τους ρυθμούς των αστικών οικοσυστημάτων –μια προσέγγιση πολύ πιο δύσκολη από τις επενδύσεις και τα μεγάλα έργα–, αλλά που μόνον έτσι μπορεί να έχει αντοχή και διάρκεια.
Κλασσικό παράδειγμα αντίστοιχης περίπτωσης, τα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης, τα οποία βίωσαν πολύ νωρίς την (προϊούσα) παρακμή τους –απόρροια της μονοθεματικής εκμετάλλευσης– ήδη από το 2000, όταν άρχισαν να μειώνονται κατακόρυφα οι περίπου 60 εγκαταστάσεις αναψυχής που μετρούσε το 1996.

Κατόπιν αυτού, προτεραιότητα της νέας δημοτικής αρχής πρέπει να οι αυστηροί όροι λειτουργίας και η αναζωογόνηση με “πολυχρωμία” χρήσεων: αναψυχή, εμπόριο, κατοικία, υπηρεσίες. Πρόκειται για μια ανάπλαση-πρότυπο, που στόχο θα έχει να αναδείξει τον πολυλειτουργικό της χαρακτήρα και να προσελκύσει δραστηριότητες της νεανικής επιχειρηματικότητας.

 

 

Ταξιδιωτικά βραβεία

Από το 1193 έχει καθιερωθεί ο θεσμός των Ταξιδιωτικών Βραβείων στον Κόσμο (World Travel Awards), κάτι αντίστοιχο με τα Όσκαρ της βιομηχανίας του κινηματογράφου. Πρόκειται για βραβεία με υψηλό κύρος καθώς κάθε χρόνο επιλέγονται μόνο οι υποψήφιοι που ανήκουν στην αφρόκρεμα της τουριστικής αγοράς. Στην κορυφή της Ευρώπης βρέθηκε η Ακρόπολη στην κατηγορία με τα καλύτερα αξιοθέατα, και το Costa Navarino στην κατηγορία του υπεύθυνου τουρισμού.
Με αφορμή την απονομή του βραβείου στο Costa Navarino o πρόεδρος των World Travel Awards, κ. Γκράχαμ Κουκ, σημείωσε ότι «το Costa Navarino είναι ήδη ανάμεσα στα πιο δυνατά brands στην Ευρώπη και τώρα λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερη προσοχή με την επιλογή από τους ψηφοφόρους των βραβείων».

Αγώνες Εργασιακού Αθλητισμού

Στην Πελοπόννησο θα πραγματοποιηθούν οι 1οι Παγκόσμιοι Αγώνες Εργασιακού Αθλητισμού τον Ιούνιο του 2016, όπως συμφώνησαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης και ο κ. Didier Besseyre, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Εργασιακού Αθλητισμού, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στην έδρα της Περιφέρειας, την Τρίτη 5 Αυγούστου 2014, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Ελληνικού Οργανισμού Άθλησης και Υγείας κ. Νίκο Κερασοβίτη και του Προέδρου του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου κ. Σπύρου Καραβούλη. Το πρόγραμμα των αγώνων περιλαμβάνει περισσότερα από 20 αθλήματα και οι συμμετοχές των αθλητών ξεπερνούν τις 7.500 συμμετοχές, ενώ ο αριθμός μαζί με τους συνοδούς ξεπερνά τα 10.000 άτομα.

Στέγη Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας

Η Στέγη Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας σχεδιάζει για το έτος 2014-15 δράσεις με σκοπό την προώθηση και δικτύωση μαθητών και αποφοίτων της Σχολής Στεμνίτσας, καθώς και την υποστήριξη του έργου της Σχολής. Οι δράσεις για το 2014-15 περιλαμβάνουν κυρίως: συμμετοχές σε κλαδικές εκθέσεις, σε Ελλάδα και -αν γίνει κατορθωτό- στο εξωτερικό (Γερμανία ή Γαλλία) – προτάσεις συνεργασίας σε Μουσεία: Μπενάκη (παλαιό και νέο), Κυκλαδικής Τέχνης, Ισλαμικής Τέχνης, Πλανητάριο, Λαλαούνη, με κοσμήματα εμπνευσμένα είτε από τις συλλογές των παραπάνω μουσείων, είτε από την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Κάθε σχεδιαζόμενη δράση/project θα ανακοινώνεται ξεχωριστά. Οι αιτήσεις συμμετοχής θα εξετάζονται από τριμελή επιτροπή της Στέγης με γνώμονα την πρωτοτυπία του σχεδιασμού, την αισθητική αξία και την παραγωγική δυνατότητα των κοσμημάτων.

Προβολή Νότιας Κυνουρίας

Στα Πέρα Μέλανα βρέθηκε την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ο γενικός γραμματέας Μέσων Επικοινωνίας της Κυβέρνησης και Αρκάς κ. Γιάννης Παναγιωτόπουλος, προσκεκλημένος στην καθιερωμένη τοπική γιορτή του μελιού. Ο κ. Παναγιωτόπουλος στον σύντομο χαιρετισμό του αποκάλυψε ότι στις 7 Σεπτεμβρίου, μετά από πρόσκληση της Κυβέρνησης, θα επισκεφτούν την Νότια Κυνουρία ρωσικά τηλεοπτικά συνεργεία, που θα πραγματοποιήσουν λήψεις από τα μοναστήρια μας που θα προβληθούν σε όλη τη Ρωσία. Με αυτό τον τρόπο ευελπιστεί ότι από την επόμενη χρονιά θα μπορέσουν να διοχετευθούν στην περιοχή μας περισσότεροι Ρώσοι τουρίστες, ώστε να αυξηθεί η τουριστική κίνηση καθώς και η κατανάλωση των τόσο σημαντικών προϊόντων μας. Πηγή: leonidion.gr

Τα λάθη του ΕΝΦΙΑ

Τα κραυγαλέα λάθη που προκάλεσε ο ΕΝΦΙΑ και έκανε έξαλλους πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων αφού μετέτρεψε μικρών εκτάσεων χωράφια σε… παλάτια τρέχει να διορθώσει το οικονομικό επιτελείο. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις οι αντικειμενικές αξίες έφτασαν έως και 1.700% πάνω.

Όπως γράφει και το ΕΘΝΟΣ που συγκέντρωσε τα στοιχεία εκτάσεις σε βραχώδεις περιοχές και λόγγους «μεταμορφώθηκαν» σε ακίνητα-φιλέτα. Συνολικά σε 25 νομούς της Ελλάδας σε χωριά, οικισμούς και κωμοπόλεις ιδιοκτήτες ακινήτων έγιναν Κροίσοι με ακίνητη περιουσία αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ευρώ. Μεταξύ των περιοχών αυτών φιγουράρει και η Αρκαδία στην 21η θέση.

Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης

Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) αρμοδιότητας του υπουργείου Τουρισμού ιδρύονται σε οχτώ περιοχές της Ελλάδας. Ανάμεσα σε αυτές βρίσκεται και το Αργος όπως και η Αλεξανδρούπολη, η Ανάβυσσος Αττικής, το Ηράκλειο Κρήτης, η Ρόδος, η Θεσσαλονίκη, το Γαλαξίδι και η Κέρκυρα. Τα εν λόγω ΙΕΚ θα λειτουργούν με ειδικότητες της Ομάδας Προσανατολισμού Επαγγελμάτων Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας του αρ. 24 του Ν.4186/2013 του υπουργείου Παιδείας.

Να αποδοθούν ευθύνες

«Ο θάνατος του Θανάση Αναστόπουλου, εργαζόμενου και Προέδρου του Σωματείου Ορυχείων – Σταθμών (Σ.Ο.Σ.) ΔΕΗ Μεγαλόπολης, είναι ανοιχτή πληγή στο σώμα των εργαζόμενων, στη συνείδηση όλων των πολιτών της Αρκαδίας, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής κ. Ζαχαριάς Και ζητά την « άμεση διερεύνηση των συνθηκών του ατυχήματος και θεωρεί πως «η απόδοση ευθυνών, ο σχολαστικός έλεγχος για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και των κανονισμών υγιεινής και ασφάλειας στην επιχείρηση της ΔΕΗ, η υπεράσπιση και αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα της, είναι τα λιγότερα που πρέπει να κάνουμε για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζόμενων».

Ορκωμοσία Περιφερειάρχη

Το Σάββατο 30 Αυγούστου στις 12.00 θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, των Αντιπεριφερειαρχών και των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η ορκωμοσία θα λάβει χώρα στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης, παρουσία εκπροσώπων αρχών και φορέων από την Περιφέρεια. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, μετά τη λήξη της τελετής θα μιλήσει σχετικά με το Σχέδιο Δράσης για την Περιφέρεια και τα νέα του καθήκοντα που θα αναλάβει επίσημα από την 1η Σεπτεμβρίου 2014.

Χαμογελάτε
Χαμογελάτε

– Παππούς: Κρύψου…έρχεται η δασκάλα σου σπίτι επειδή έκανες κοπάνα σήμερα!
-Εγγονός: Εσύ Κρύψου, της είπα ότι πέθανες!!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *