Αμερικανικά ΜΜΕ: Στη χώρα του Ιπποκράτη το Μνημόνιο διέλυσε το σύστημα υγείας

nosokomeia-2_0Τα αμερικανικά ΜΜΕ κάνουν εκτεταμένη αναφορά στην καταστροφή που έχει υποστεί το σύστημα υγείας στην Ελλάδα.Η σημειολογία του πράγματος είναι προφανής: στην Κω, την πατρίδα του Ιπποκράτη, ο χρόνος αναμονής για ένα δημόσιο ασθενοφόρο είναι οι έξι ώρες! Οι περισσότερες, δε, κλινικές για τους τουρίστες και τους ντόπιους ανήκουν σε ιδιωτικά χέρια.

Όλες αυτές οι εκτιμήσεις ανήκουν στην δημοσιογράφο Afshin Rattansi η οποία γράφοντας στον αμερικανικό ιστότοπο «counterpunch.org» αναφέρεται στη ραγδαία επιδείνωση του τομέα της υγεας στην Ελλάδα, απότοκη της επιβολής των μνημονίων από την Τρόικα.

Η δημοσιογράφος αναφέρει πως οι συνθήκες στα δημόσια νοσοκομεία είναι πολύ κακές, το προσδόκιμο ζωής έχει πέσει απότομα προς τα κάτω, ενώ αρκετοί Έλληνες έχασαν τη ζωή τους λόγω της ραγδαίας φτωχοποιησής τους. Οι δημόσιες υπηρεσίες, αναφέρει η δημοσιογράφος, ήταν τα πρώτα θύματα της επιβολής οικονομικών πιέσεων του ΔΝΤ και της ΕΕ προς την Ελλάδα. Έστω και αν ο πρώτος «εταίρος» των δανειστών παραδέχθηκε στη συνέχεια πως υπήρξαν λάθη στο πρόγραμμα.

Η δημοσιογράφος διερωτάται τι θα έλεγε ο Ιπποκράτης αν έβλεπε το σημερινό σύστημα υγείας της Ελλάδας. Με την παιδική θνησιμότητα να αυξάνει, τους 35.000 γιατρούς και νοσηλευτές να χάνουν σημαντικό μέρος των μισθών τους και τις περικοπές στον τομέα της υγείας που αγγίζουν το 40%. Τρανό παράδειγμα, αναφέρει, είναι η αύξηση των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό του HIV και την επανεμφάνιση της ελονοσίας έπειτα από πάρα πολλά χρόνια «σιγής».

Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας στην Αθήνα, λέει πως το ένα τρίτο του συνόλου των ελληνικών ασθενείς πρέπει να λαμβάνει μικρότερες δόσεις του φαρμάκου που έχουν συνταγογραφηθεί, επειδή δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τη θεραπεία.

Και όλα αυτά σε μια χώρα που βρίσκεται μεταξύ αντιμαχόμενων πυρών. Από το εξωτερικό πεδίο έρχεται η πίεση της Τρόικα και από το εσωτερικό η Χρυσή Αυγή και η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *