Νέα από Αρκαδία. Εμπόδια για τη ανάπτυξη

ARKADIA18-150x15017Παρατηρώντας κανείς προσεκτικά τη φετινή τουριστική κίνηση στο Παράλιο Αστρος και γενικότερα στην παραλιακή Κυνουρία και ακούγοντας τους ίδιους τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή να δηλώνουν ικανοποίηση για την πορεία των οικονομικών τους, δεν μπορεί παρά να αισθάνεται αισιοδοξία για το μέλλον. Αν και σε σύνολο τουριστών η κίνηση αυτή δεν μπορεί ακόμη να συγκριθεί με κάποια κοσμοπολίτικα νησιά, το επίπεδο της ποσοστιαίας αύξησης δεν παύει να είναι αξιόλογο.
Αναμφίβολα στην εξέλιξη αυτή σημαντικό ρόλο παίζει η πληθώρα ιδιόκτητων διαμερισμάτων αλλά και πολλών ενοικιαζόμενων δωματίων, σε μια περιοχή που γειτνιάζει με το κοσμοπολίτικο Ναύπλιο αλλά και την ορεινή Αρκαδία, με αποτέλεσμα σήμερα οι εν λόγω περιοχές να εμφανίζουν πληρότητες που ξεπερνούν το 90%.

Το γεγονός αποκτά ιδιαίτερη σημασία εν όψει της ολοκλήρωσης του λιμανιού του Παραλίου Αστρους, το οποίο πέρασε από σαράντα κύματα αμφισβητήσεων και περίεργων καθυστερήσεων από γνωστά και άγνωστα κέντρα που αρνούνται κάθε πρόοδο στον τόπο μας. Η κατασκευή του, ωστόσο, προχωρά, γοργά, με μια μικρή παύση εργασιών που κρίθηκε αναγκαία λόγω της τουριστικής περιόδου, και αναμένεται να συνεχιστεί το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για το σημαντικότερο αναπτυξιακό έργο της περιοχής, εδώ και πολλά χρόνια, που αναμένεται να προσελκύσει τουρίστες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου. Γι αυτό και είναι κρίμα που κάποιοι, μυωπικά προσηλωμένοι σε αναχρονισμούς του παρελθόντος, αρνούνται να δουν την πραγματικότητα και πυροδοτούν λόγω και έργω αντιδράσεις στις λεγόμενες «τοπικές κοινωνίες», οι οποίες δημιουργούν πρόσθετα εμπόδια σε έργα του δημοσίου ή σε τολμηρούς επιχειρηματίες που αποφασίζουν να τα βάλουν με το θηρίο της γραφειοκρατίας του Ελληνικού Δημοσίου. Είναι πολλά τα παραδείγματα σε ολόκληρη την επικράτεια που πρέπει να προβληματίσουν αυτές τις κοινωνίες, οι οποίες, επί τέλους, θα πρέπει να διευκολύνουν την υλοποίηση αντίστοιχων επενδυτικών σχεδίων διότι τελικά κερδίζουν και οι ίδιες πολλά, μαζί με τους επιχειρηματίες. Είναι επίσης κρίμα ο τουριστικός πλούτος της χώρας σε περιοχές όπως η παραλιακή Κυνουρία, με τεράστιες εκτάσεις οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν κάθε είδους τουριστική δραστηριότητα, να παραμένει ανεκμετάλλευτος επειδή κυριαρχούν νοοτροπίες εχθρικές προς την επιχειρηματικότητα. Ήρθε η ώρα να ξεπεραστούν, όπως ξεπεράστηκαν κάποτε από τις ίδιες τοπικές κοινωνίες διάφορα ταμπού που μας κρατούσαν στανικά δεμένους με ότι πιο αναχρονιστικό υπήρχε.

 

 

Μια συνεργασία με ουσία

«Η συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Von Karman Institute θα αποτελέσει την απαρχή της ανάπτυξης του τομέα της έρευνας στη διαστημική επιστήμη στην Πελοπόννησο και τη χώρα» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά την επίσκεψή του στην έδρα του Ινστιτούτου στις Βρυξέλλες στις 6 Αυγούστου 2014 και τη συνάντησή του με τον Γενικό Διευθυντή κ. Jean Muylaert, συνοδευόμενος από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Κωνσταντίνο Μασσέλο και τον Πρύτανη της Πολυτεχνικής Σχολής του American University of Athens κ. Παναγιώτη Παπαδόπουλο.

Ο Γενικός Διευθυντής του Von Karman Institute κ. Jean Muylaert εξέθεσε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Καλαμάτας, τα οποία την καθιστούν το ιδανικό σημείο για τη δημιουργία της πρώτης Ευρωπαϊκής Διαστημικής Πύλης και συμφώνησε στη δημιουργία ενός χάρτη ενεργειών που θα περιλαμβάνει και τη δημιουργία παραρτήματος στην Πελοπόννησο. Οι πρώτες δράσεις της συνεργασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Von Karman Institute περιλαμβάνουν τη διεξαγωγή σειράς διαλέξεων του Ινστιτούτου στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου σε θέματα κοινού ερευνητικού ενδιαφέροντος στη διαστημική επιστήμη και τη συνεπίβλεψη διδακτορικών διατριβών από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Von Karman Institute.

Έκθεση Ζωγραφικής

Η αίθουσα τέχνης Κούρος φιλοξενεί από σήμερα 19 Αυγούστου και μέχρι τις 10 Σεπτέμβρη έργα του διακεκριμένου Γάλλου Ζωγράφου Claude BEAUJOUP. Τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Ο χορός και το φώς της Μεσογείου» θα γίνουν την απόψε στις 21:00. Ο Beaujour διετέλεσε μαθητής δύο εκ των σημαντικότερων γάλλων ζωγράφων, του Ανρί Ματίς και του Πολ Σεζάν.

Κοντοζαμάνης: ΓΓ Υγείας

Την Τετάρτη 6 Αυγούστου έγινε παρουσία του Υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη, και της Υφυπουργού, Κατερίνας Παπακώστα, η ανάληψη των καθηκόντων του νέου Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη. Ο κ. Κοντοζαμάνης αντικαθιστά τον επί δύο περίπου χρόνια προκάτοχό του, Πελοπίδα Καλλίρη, ο οποίος παραιτήθηκε προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντά του, ως αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας. Κατά τη διάρκεια της λιτής τελετής ο υπουργός Υγείας Μ. Βορίδης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι κ. Κοντοζαμάνης έχει μεγάλη εμπειρία και θα συνεχίσει η δουλειά σε αυτή τη θέση, η οποία έχει πάρα πολλές προκλήσεις. Ούτως ή άλλως προέρχεται από μια θέση στην οποία έχει εικόνα των θεμάτων…». Από τη στήλη: Σιδερένιος…

Γενικός Γραμματέας του Δήμου

Πολύ ενωρίς και πριν ορκιστεί η νέα δημοτική αρχή, Νέος Γενικός Γραμματέας του Δήμου Τρίπολης ορίστηκε ο κ. Σωτήριος Καπόγιαννης από τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο κ. Δημήτρη Παυλή. Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Παυλή ο κ. Καπόγιαννης είναι ένας άνθρωπος γνώστης της διοίκησης και έχει κριθεί θετικά στην πορεία του από όποια θέση και αν υπηρέτησε, γεγονός που «θα μας βοηθήσει ιδιαίτερα». Να σημειωθεί ότι, ο νέος Γενικός Γραμματέας του Δήμου έχει πτυχίο οικονομικών και πολιτικών επιστημών (Ο.Π.Ε.) της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει διατελέσει διευθυντής σε διάφορες διευθύνσεις της Νομαρχίας Αρκαδίας και η συμμετοχή του στα κοινά είναι γνωστή αφού έχει διατελέσει: α) Τα έτη 1999-2002 μέλος του Δ.Σ. και αντιδήμαρχος του τέως Δήμου Μαντινείας. β) Τα έτη 2003-2006 ως Πρόεδρος και μέλος του Δ.Σ. του τέως Δήμου Μαντινείας. γ) Τα έτη 2011-2012 ως Πρόεδρος της Δ.Κ. Τρίπολης.

Ευχαριστούν

Ευχαριστήριο επιστολή προς τον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο για την ευγενική δωρεά του να εξοπλίσει το ΚΥ Δημητσάνας με Zoll (M-series) (Monitor / Ηλεκτροκαρδιογράφο / Απινιδωτή / Βηματοδότη), που ήδη στο πρώτο 24ωρο λειτουργίας του πήρε το βάπτισμα του πυρός στην αντιμετώπιση οξέος εμφράγματος μυοκαρδίου σε κάτοικο της περιοχής, εξέδωσαν οι γιατροί του ΚΥ. Σε αυτήν μεταξύ άλλων τονίζουν πως : «στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε τέτοιες χειρονομίες φωτίζουν τον δρόμο μας και δίνουν δύναμη και κουράγιο, σε όλους μας. Εκεί που η γραφειοκρατία και η αναβλητικότητα ορθώνουν ανυπέρβλητα εμπόδια, η θέληση και η αποφασιστικότητα ευεργετών σαν τον κύριο Αθ. Μαρτίνο ανοίγουν δρόμους ανθρωπιάς»!

Θανατηφόρο ατύχημα

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά μέσα στον Αύγουστο, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΣ του ΣΟΣ ΔΕΗ Μεγαλόπολης, έχουμε ένα νέο θανατηφόρο ατύχημα στο ορυχείο Ψαθιού στο Λιγνιτικό Κέντρο της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη με θύμα το Θανάση Αναστόπουλο, εργοδηγό ηλεκτρολόγο, πατέρα δυο παιδιών. Ο άτυχος εργαζόμενος στην προσπάθεια του να αποκαταστήσει βλάβη στον Εκσκαφέα Ε 15 κεραυνοβολήθηκε από ηλεκτρικό ρεύμα 6KV. Στην ανακοίνωση του Σωματείου αναφέρεται πως ο άτυχος υπήρξε: « θύμα της εντατικοποίησης της εργασίας και της πίεσης που υπάρχει στους χώρους δουλειάς σ’ ολόκληρη τη ΔΕΗ και ιδιαίτερα στα μέτωπα των Ορυχείων και των Μονάδων παραγωγής, της μη τήρησης μέτρων ασφάλειας λόγω εργοδοτικής πίεσης για αύξηση της παραγωγής, της έλλειψης προσωπικού, της ελλιπούς συντήρησης και έγκαιρης παροχής ανταλλακτικών και της έλλειψης προληπτικής πολιτικής για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων».

Ο Φάρος του Π. Αστρους

Εντυπωσιάζει και συγκινεί τους παλιότερους η έκθεση φωτογραφικού-αρχειακού υλικού για τον ΦΑΡΟ του Αστρους και την θαλασσινή ιστορία του τόπου (ακτοπλοΐα, εμπόριο και αλιεία), στο δημοτικό σχολείο του Παραλίου Αστρους. Ο παλαιός πέτρινος Φάρος του Αστρους, που προβάλει σε περίοπτη θέση στο ανατολικό άκρο του οικισμού του Παραλίου Αστρους στον λόφο «Νησί», πάνω από το λιμάνι, αποτελεί σημείο αναφοράς για τους ναυτικούς αλλά και για τους κατοίκους όλης της περιοχής. Ιδρύθηκε από το νεότερο Ελληνικό Κράτος το έτος 1893 (έτος 1ης αφής), και ανήκει στην Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού. Ανακηρύχθηκε σχετικά πρόσφατα με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, σε ιστορικό αρχιτεκτονικό μνημείο, επειδή ακριβώς αποτελεί αξιόλογη αρχιτεκτονικά κατασκευή και ιδιαίτερο δείγμα μιας ειδικής κατηγορίας κτιρίων (των φάρων), έχοντας συμβάλει στην ανάπτυξη, στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή και είναι συνδεδεμένος με την ναυτική παράδοση της Ελλάδος.

Χαμογελάτε
– Ποιός είδε νύχτα με δυο φεγγάρια, ποιός είδε ήλιο σαν αχινό κι ερωτευμένα πουλιά και ψάρια, να κολυμπάνε στον ουρανό;
– Ο μαστουρωμένος…!

Γιαν. Παπαμήτρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *