Κως. Τραγικές καταστάσεις με τα κυκλώματα των τουριστογιατρών

χατζημhxahlΤο νησί μας υποφέρει και διασύρεται διεθνώς εδώ και αρκετά χρόνια από ένα θρασύτατο κύκλωμα που λυμαίνεται τον χώρο της υγείας των τουριστών που επισκέπτονται την Κω.

Όλοι όσοι είμαστε στα τουριστικά πράγματα ακούμε συνεχώς καταγγελίες από πελάτες ή από ντόπιους γιατρούς, για τις απίστευτες διαστάσεις που έχει πάρει το ζήτημα.

Μαθαίνουμε για υπέρογκες χρεώσεις, για αντιδεοντολογική συμπεριφορά τουριστογιατρών, για γιατρουδάκια με ανύπαρκτες ή ελλιπείς γνώσεις να κάνουν διαγνώσεις σε παθήσεις που χρειάζονται ειδικευμένο γιατρό, για παράνομες μεταφορές με ψευτο-ασθενοφόρα, για αρπαγές ασθενών μέσα από το νοσοκομείο, για εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων και των μηχανημάτων του νοσοκομείου για τους ασθενείς τους, χωρίς να αποδίδουν στο νοσοκομείο ούτε ένα Ευρώ από αυτά που εισπράττουν από τους τουρίστες, ακούμε ακόμα για περιπτώσεις εγκληματικής αμέλειας που βάζει σε άμεσο κίνδυνο την ζωή των τουριστών, ακούμε…….. ακούμε……. ακούμε…….!!

Κάποιες περιπτώσεις είναι κωμικοτραγικές. Μου αναφέρθηκε για παράδειγμα ότι αν κάποιος τουρίστας χρειάζεται μια ακτινογραφία και είναι πελάτης κάποιας από αυτές τις εταιρείες, τον κρατάνε στις εγκαταστάσεις τους μέχρι την ώρα που τελειώνει η πρωινή βάρδια του νοσοκομείου και τον πάνε εκεί για ακτινογραφία μετά τις 15:00 γιατί δεν υπάρχει κανένας για είσπραξη στο ταμείο κατά την απογευματινή ή την βραδινή βάρδια. Έτσι η ακτινογραφία γίνεται στο νοσοκομείο χωρίς κανένα κόστος για την εταιρεία αλλά βέβαια η εταιρεία την χρεώνει και με το παραπάνω, στον ασθενή!!! Έτσι χάνονται καθημερινά τεράστια ποσά από το νοσοκομείο χωρίς κανείς να κάνει κάτι! Απίστευτο!! Είναι για γέλια και για κλάματα!!!

Όλοι εκμεταλλεύονται την αδιαφορία του κράτους και τις προφανείς ελλείψεις του νοσοκομείου μας, σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, για να θησαυρίσουν. Κάποιους τους εξυπηρετεί πολύ αυτή η κατάσταση! Τα ποσά που “παίζονται” είναι τεράστια, τα συμφέροντα ακόμα πιο μεγάλα και τα στόματα ερμητικά κλειστά!!

Υπάρχουν και κάποιοι σοβαροί γιατροί ή εταιρείες στον χώρο, αλλά δυστυχώς είναι η μειονότητα.

Όλοι γνωρίζουν, όλοι ψιθυρίζουν, κανένας δεν τολμά να καταγγείλει, κανένας δεν τολμά να σπάσει το απόστημα! Σε πολλές συζητήσεις που είχα στο παρελθόν με ντόπιους γιατρούς, ιδιώτες και νοσοκομειακούς, που ζητούσαν την βοήθειά μου για το ζήτημα, ως προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, το αποτέλεσμα ήταν πάντα το ίδιο. Όλοι μου ζητούσαν να μπω μπροστά, αλλά όταν φθάναμε στο “δια ταύτα” και τους έλεγα ότι ευχαρίστως θα επέμβω αρκεί να έχω κάτι συγκεκριμένο, κανείς δεν δεχόταν να μου φέρει μια έγγραφη καταγγελία ή κάποιο αποδεικτικό στοιχείο για όλα αυτά.

Σε αρκετές περιπτώσεις μέρος της ευθύνης έχουν και κάποια ξενοδοχεία, ευτυχώς όχι πολλά, οι υπάλληλοι Ρεσεψιόν, οι ξεναγοί αλλά και Tour Operators, που επιτρέπουν σε αυτά τα κυκλώματα να έχουν πρόσβαση στους πελάτες τους. Τα πλοκάμια απλώνονται παντού, όλοι παίρνουν ένα μέρος της πίτας και κανείς δεν μιλά.

Πριν τρεις ημέρες ήρθε στα χέρια μου κάποιο αποδεικτικό στοιχείο. Μια απόδειξη εταιρείας τουριστογιατρών, η οποία χρέωσε Γάλλο τουρίστα 350,00€ για διάγνωση ωτίτιδας. Ο τουρίστας που από ότι έμαθα, για κακή τους τύχη ήταν και ο ίδιος γιατρός, έγινε έξαλλος και απειλεί ότι θα μας διασύρει σε όλα τα ΜΜΕ της χώρας του. Τα στοιχεία της εταιρείας που χρέωσε αυτό το ποσό, βρίσκονται στα γραφεία της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, σε περίπτωση που κάποιος θελήσει να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα.

Προχθές, παραμονή της Παναγιάς, βρέθηκα στο νοσοκομείο επισκεπτόμενος συγγενικό μου πρόσωπο στα εξωτερικά ιατρεία, εκεί έζησα ένα συγκλονιστικό γεγονός. Ένα εξάχρονο παιδάκι που περνούσε τις διακοπές με τους γονείς και το τρίχρονο αδελφάκι του στο νησί μας, εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο σε λιπόθυμη κατάσταση. Οι γιατροί του νοσοκομείου κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να το σώσουν, σε ελάχιστα λεπτά έτρεξαν στο νοσοκομείο ακόμα και γιατροί που βρίσκονταν σε άδεια, όμως δυστυχώς το παιδάκι χάθηκε, πιθανότατα από σκωληκοειδίτιδα! Το κλάμα από το τρίχρονο αδελφάκι του στους άδειους διαδρόμους του νοσοκομείου θα αντηχεί για πολύ καιρό στα αυτιά μου, το βουβό κλάμα της μάνας θα μείνει για πάντα στη σκέψη μου.

Αναφέρω αυτό το θλιβερό περιστατικό για ένα και μόνο λόγο. Άκουσα ότι η μητέρα του παιδιού είπε, ότι τις προηγούμενες 2-3 ημέρες το παιδάκι δεν αισθανόταν καλά, έκανε εμετούς, κλπ και το είχε εξετάσει τουριστογιατρός, ο οποίος προφανώς και δεν κατάλαβε την σοβαρότητα της κατάστασης. Αν όντως έτσι έγιναν τα πράγματα, τότε μιλάμε για τραγικά λάθη ή για εγκληματική αμέλεια.

Αυτοί οι άνθρωποι μας εμπιστεύτηκαν, εμπιστεύτηκαν ότι έρχονται να περάσουν τις διακοπές τους σε ένα φιλόξενο, πολιτισμένο τόπο. Προδόθηκαν με τον χειρότερο τρόπο!! Ποιός θα παρηγορήσει αυτούς τους γονείς; Ποιος θα επιστρέψει στο τρίχρονο αγοράκι το αδικοχαμένο του αδελφάκι;

Τέτοια περιστατικά δυστυχώς δεν είναι μεμονωμένα, η υγεία στο νησί του πατέρα της Ιατρικής πάσχει και έχει εγκαταλειφτεί στην μοίρα της από το ανάλγητο κράτος.

Ο καθένας δηλώνει ειδικευμένος γιατρός , χρεώνει ότι θέλει (οι ασφαλιστικές εταιρείες να ‘ναι καλά), ζωές χάνονται άδικα στο βωμό του κέρδους, η φήμη και η αξιοπιστία του νησιού μας καταρρακώνεται καθημερινά αλλά κανείς δεν αντιδρά!!!

Όταν στο νησί μας, υπάρχουν ήρωες γιατροί που τιμούν τον όρκο τους και καθημερινά δίνουν την ψυχή τους, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στον συνάνθρωπο για ένα κομμάτι ψωμί, είναι αμαρτία κάποιοι στυγνοί επαγγελματίες να καταρρακώνουν την φήμη του ιατρικού λειτουργήματος και του νησιού μας.

Θα τολμήσει επιτέλους κάποιος (Υπουργείο, Εισαγγελέας, Δήμος, Βουλευτές, Ιατρικός Σύλλογος), να επέμβει προτού είναι πολύ αργά;

 

Με τιμή,

Μηνάς Χατζημιχαήλ

Αντιπρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Κω

6 thoughts to “Κως. Τραγικές καταστάσεις με τα κυκλώματα των τουριστογιατρών”

  1. Συμφωνω με αυτα που λετε κυριε αντιπροεδρε των ξενοδοχων. Με μια μικρη διαφοροποιηση. Εσεις που χρεωνεται την καθε τρυπα ξενοδοχειου 300 ευρω τη βραδια με αισχρο πρωινο, τολματε να λετε αν ειναι πολλα η λιγα τα χρηματα που παιρνει καποιος για να κανει καποια διαγνωση?????? Και με τι γνωσεις το κανετε αυτο???? Εχουμε χασει καθε μετρο δυστυχως. Εγω παλι ως γιατρος διαμαρτυρομαι γιατι περυσι πληρωσα 1 (ΕΝΑ) πιατακι μακαρονια για το παιδι μου ασπρα μονο με τυρι 11 ευρω , και λεω να μην ξαναπατησω στο λησταρχικο νησι σας, λογω των λησταρχο-ξενοδοχων , και οχι των τουριστο-γιατρων οπως πολυ υποτιμητικα τους αποκαλειτε…

  2. Πολυ καλα τα λεει ο συνάδελφος.επειδη κατάγομαι κι εγω απο τουριστικό νησί,με γονεις να απασχολούνται στον ξενοδοχειακό τομέα,γνωριζω κάλλιστα τα εκ των εσω,οποτε κόψτε κατι κυριε αντίπρόεδρε..δουλεια σε αυτους τους στυγνους-οπως χαρακτηρισατε- επαγγελματίες δίνουν και οι δικοί σας στυγνοί επαγγελματίες,οταν πχ το βιολογικό τους υπερφορτωνεται ή δεν λειτουργεί και καταλήγουν ολοι οι πελάτες με ωραιότατες γαστρεντερίτιδες στην καλυτερη των περιπτώσεων..αν θέλετε να μιλάτε για το ποιος εξευτελίζει τον τουρισμό καλο ειναι να μην εκτιθεστε..και δεν σας φταίνε τα”γιατρουδακια”που πανε τα παιδια να βγάλουν ενα μεροκάματο,οι αντίστοιχοι επιχειρηματιες του κλάδου μας τους προσλαμβάνουν οπως οπως,ακριβως οπως κανετε κι εσεις με ανίδεους υπαλλήλους ανήλικους απο την Πολωνία ή αλλου που τους δίνετε τρεις και εξήντα,μαύρη εργασία,αρπαγή δικαιώματος νόμιμης εργαςιας σε αυτες τις δύσκολες εποχές για τους ντόπιους και κλέψιμο κατ’αυτο τον τροπο του κράτους…και μην πείτε αμεσως οτι δεν ειναι το ιδιο,μιλήσατε για αξιοπιστία προς τον τουρίστα κι εκει ειναι ακριβως το ιδιο..
    Οσο εγκληματεί λοιπον το “γιατρουδακι”αλλο τοσο εγκληματούν και τα ανθρωπάκια του χώρου σας που ταΐζουν κολοβακτηρίδια και σάπια τρόφιμα τον κοσμο στο βωμό του κέρδους..δέχομαι οτι υπαρχει προβλημα,δεν δέχομαι τις ηθικιστικες κορώνες και το υψωμένο δάχτυλο απεναντι σε ανθρωπους που στην τελική εχουν φαει τη ζωη τους στα θρανία ,οταν το προβλημα εντοπίζεται στους επιχειρηματιες ειτε του ενος ειτε του αλλου κλάδου..

  3. Πραγματικά απίστευτη επίθεση στους γιατρους και παλι απο ενα τουριστικο νησι οπου οι ξενοδόχοι βγαζουν απίστευτα κερδη. Οσον αφορα το παιδακι που αναφερεται στο αρθρο, διάβασα σε μετέπειτα άρθρα οτι ειχε συγγενη καρδιοπάθεια…. Ανυπόστατες κατηγορίες που απλα δημιουργουν εντυπωσεις. Αν εχουν εκει τοσο μεγάλη ευαισθησία για τους πελάτες τους, θα μπορουσαν να προσλάβουν για το καλοκαίρι ιδιώτες ειδικευμενους γιατρούς και να οργανωσουν ενα δικτυο γιατρων για τα ξενοδοχεια τους και οχι να κατηγορούν και να απαιτουν συνεχεια. Θελουν και την πιτα ολοκληρη και το σκυλο χορτατο οπως λεει και ο σοφός λαός μας…

  4. Βαριές κατηγορίες και υποτιμητικά λόγια ειπωμένα με μεγάλη ευκολία και εκ του ασφαλούς… Επειδή έχω υπάρξει και “τουριστογιατρός” στην ανάγκη μου για μεροκάματο και το αν ήμουν και είμαι “γιατρουδάκι” αφήνω να το κρίνουν μονάχα οι ασθενείς μου και οι συνάδελφοι μου, το τσουβάλιασμα είναι κάτι πολύ κακό κύριε Χατζημιχαήλ. Δεν θα σχολιάσω το συγκεκριμένο πρόσφατο γεγονός γιατί δεν γνωρίζω λεπτομέρειες και καλό θα ήταν να μην κάνουμε τους κατα φαντασίαν ντετέκτιβς άνευ γνώσης.
    Υπάρχουν παρα-ιατρικά κυκλώματα που εκμεταλεύονται τους τουρίστες; ΝΑΙ. Αλλά ποιοι τα ελέγχουν; Τα “γιατρουδάκια” του μεροκάματου ή τα φανερά ή κρυφά αφεντικά τους; Μήπως οι κλειστές συμφωνίες με τους ξενοδόχους ή τους υπαλλήλους αυτών; Μήπως οι tour ops και οι ξεναγοί που πληρώνονται *με το κεφάλι* για κάθε ασθενή που θα φέρουν στην άλφα ή την βήτα “μπίζνα”;
    Είναι οι “τουριστογιατροί” άσχετοι και επικίνδυνοι; Κάποιοι ίσως και να είναι… Και ποιος θα πρέπει να τους κρίνει αν όχι το Κράτος που χορήγησε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος; Σίγουρα όχι εσείς, όχι οι συνάδελφοι σας, όχι οι υπάλληλοί σας ή τα αφεντικά των γιατρών αυτών που πιέζουν το περιστατικό “να λυθεί εδω” για να μην “ταλαιπωρηθει ο πελάτης”. Εσείς και το “κλίμα” σας δημιουργείτε την αίσθηση πως ο σωστός γιατρός που θα ζητήσει περαιτέρω διερεύνηση και εργαστηριακούς ή απεικονιστικούς ελέγχους είναι κακός γιατρός. Γιατί στους 10 που θα παραπέμψεις με την υποψία, οι 9 δεν θα έχουν τίποτα σοβαρό και ο 1 θα έχει το χοντρό πρόβλημα. Και η “μπίζνα” χάνει λεφτά και “πρόσωπο”…
    Η παρουσία του ΕΣΥ στους τουριστικούς προορισμούς της χώρας κρίνεται ανεπαρκής; ΣΑΦΩΣ. Και ποιος φταίει για αυτο; Σίγουρα όχι οι γιατροί… Αναζητήστε τους ενόχους στα υπουργεία, στις διοικήσεις αλλά ΚΑΙ στην τοπική κοινωνία που δεν αντιδρά και δεν απαιτεί.
    Το ΕΣΥ δεν κάνει απαιτητά τα νοσήλεια ή το αντίτιμο εξετάσεων από τους ξένους τουρίστες; Μήπως θα έπρεπε να πιέσετε τις διοικήσεις για αυτό;! Δεν σας φταίνε οι “τουριστογιατροί” και τα “γιατρουδάκια”…
    Η ουσία των πραγμάτων είναι απλή κ. Χατζημιχαήλ: Όταν στην Υγεία υπεισέρχεται το κέρδος, η Υγεία φεύγει από το παράθυρο! Είτε μιλάμε για “τουριστο-ιατρεία” της τουριστικής περιφέρειας είτε για μεγάλα ιδιωτικά συμπλέγματα στα αστικά κέντρα… it’s just business. Θέλετε πραγματικά να αλλάξει κάτι; Στηρίξτε το ΕΣΥ, αντιδράστε στην διάλυσή του, απαιτείστε την βελτίωσή του! Τα υπόλοιπα είναι χάιδεμα αυτιών και ματιών…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *