Επισκόπηση Ημερησίου Τύπου Θεσσαλονίκης 27-9-11

Θεσσαλονίκη Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2011
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

Στην αγωνία για μισθούς, συντάξεις, χρεοκοπία και στο σοβαρό κίνδυνο κατάρρευσης της Εγνατίας οδού από την Ασπροβάλτα μέχρι τον Προφήτη, αναφέρονται  τα κεντρικά πρωτοσέλιδα των σημερινών τοπικών εφημερίδων της Θεσσαλονίκης,   Συγκεκριμένα:  «Το βαρέλι δεν έχει πάτο…» είναι ο κεντρικός τίτλος του «Αγγελιοφόρου», με υπέρτιτλο: Αγωνία για μισθούς, συντάξεις, χρεοκοπία». Ιδιαίτερα επισημαίνει ότι «στον αέρα» είναι η 6η δόση και έλευση της τρόικας, ενώ επιμένουν τα σενάρια χρεοκοπίας.    «Χαράτσι – ‘‘όλεθρος’’ αποτελειώνει τους Έλληνες», τονίζει με έμφαση ο «Τύπος Θεσσαλονίκης», προσθέτοντας ότι οι αγανακτισμένοι σήμερα θα αποκλείσουν τη Βουλή. Σε κατάσταση «συναγερμού» βρίσκεται η κυβέρνηση – αναφέρει η εφημερίδα- ενόψει της σημερινής κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή επί της τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών για το «χαράτσι» στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.   «Καταρρέει η Εγνατία οδός από την Ασπροβάλτα μέχρι τον Προφήτη / Την πληρώσαμε ακριβά και τώρα θα την ξαναπληρώσουμε» τονίζει η «Μακεδονία» και πληροφορεί ότι παραδέχεται η Εγνατία Οδός Α.Ε. ότι χρειάζονται συμπληρωματικά έργα. Συγκεκριμένα, τονίζει, με ολική κατάρρευση κινδυνεύει η Εγνατία οδός από την περιοχή της Ασπροβάλτας και το Μοναστήρι μέχρι τα όρια του χωριού Προφήτης.   Η «Αυριανή Μακεδονίας -Θράκης» επίσης, στον κεντρικό της τίτλο τονίζει ότι,”σύμφωνα με τον δήμαρχο Δημήτρη Γαλαματη, με κατάρρευση κινδυνεύει η Εγνατία οδός από μια νέα νεροποντή στην περιοχή του δήμου Βόλβης”

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
Πρωτοσέλιδοι τίτλοι

«Αγωνία για μισθούς, συντάξεις, χρεοκοπία / Το βαρέλι δεν έχει πάτο…»
-20% οι μισθοί στο Δημόσιο
Ως -40% οι επικουρικές συντάξεις
Ψαλίδι στις φοροαπαλλαγές από 1-1-2011
– «Στον αέρα» η 6η δόση και η έλευση της τρόικας. Επιμένουν τα σενάρια χρεοκοπίας
– Κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή σήμερα για το τέλος των ακινήτων
– Το σύνολο των νέων μέτρων ανέρχεται σε 6,6 δισ. ευρώ
Δύσκολη συνάντηση Α. Μέρκελ – Γ. Παπανδρέου σήμερα στο Βερολίνο (σελ. 3, 30 – 32, 34, ΑΠΟΨΗ σελ. 4)

«Χωρίς ταξί αύριο και μεθαύριο» (σελ. 14)

«Σε αδιέξοδο φοιτητές – μαθητές λόγω καταλήψεων»
Στο ΑΠΘ η εξεταστική χάθηκε στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, στην Ιατρική Σχολή, στο Τμήμα Φυσικής, όπως και στα Τμήματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Φιλολογίας, Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας, Αγγλικής Γλώσσας και Γαλλικής Γλώσσας. Σενάρια για εξετάσεις τα Σαββατοκύριακα και μαθήματα τα Χριστούγεννα
-Κλειστά 81(!) σχολεία χτες στη Θεσσαλονίκη (σελ. 10 – 11)

«Πεζόδρομος από την Παρασκευή η Αγίας Σοφίας» (σελ. 8)

«Πολύτεκνοι εισακτέοι σε ΑΕΙ-ΤΕΙ μένουν εκτός» (σελ. 9)

«Κίνδυνος πλημμυρών στη σύγχρονη Εγνατία οδό» (σελ. 16)

«Πάρκο ΧΑΝΘ: Μετατρέπεται σε παιχνιδότοπο για μικρά και μεγάλα παιδιά»
Γίνεται πάρκο εναλλακτικών αθλημάτων, το μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα. Ένας στίβος περιπέτειας, μία πίστα αναρρίχησης τριών πλευρών, ένα σκέιτ παρκ, ένας χώρος για πέιντμπολ και ένα μπάντζι τραμπολίνο τοποθετούνται ήδη στην ανατολική πλευρά του πάρκου (σελ. 13)

«Ο Ηρακλής οριστικά στη Δ’ Εθνική» (σελ. 20)

Θέματα εσωτερικών σελίδων

«Μηνύματα…κατά ριπάς στην κυβέρνηση- Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ γίνονται αποδέκτες τεράστιων πιέσεων από τους ψηφοφόρους για το τέλος των ακινήτων» (σελ. 3)
‘Βομβαρδισμό’ από φωνές διαμαρτυρίας και μηνύματα δυσαρεστημένων βουλευτών δέχεται η κυβέρνηση, στην τελική ευθεία για την κρίσιμη ψηφοφορία σήμερα στη Βουλή για την εισφορά στα ακίνητα μέσω ΔΕΗ, την ώρα που ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, θα έχει δείπνο τετ α τετ με την Καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο.

«Συνάντηση Μπουτάρη- Μπιλτεκίν» (σελ. 5)
Το νέο γενικό πρόξενο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, Τουργούλ Μπιλτεκίν, υποδέχτηκε χτες στο δημαρχείο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, καλωσορίζοντάς τον στην πόλη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ανδρών συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και επιβεβαιώθηκε η καλή συνεργασία που έχει ο δήμος με τη γείτονα χώρα, κυρίως σε θέματα επιχειρηματικής και τουριστικής συνεργασίας, ενώ επισημάνθηκαν και από τις δύο πλευρές οι δυνατότητες διεύρυνσης της συνεργασίας αυτής προς όφελος και των δύο πλευρών.

«Υπέρ της επανίδρυσης του ΥΜΑΘ η ΝΔ» (Σελ. 5)
Για επανίδρυση του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης δεσμεύτηκε χτες η ΝΔ Θεσσαλονίκης. Για τη Ζώνη Καινοτομίας, ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής Ν, Δ. Βαρτζόπουλος, σημείωσε ότι η κυβέρνηση την ενέταξε στη λίστα των φορέων για το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας, παρά το γεγονός ότι εκεί σήμερα εργάζονται τρεις υπάλληλοι.

«Πεζοδρομείται πιλοτικά η οδός Αγίας Σοφίας, την Παρασκευή» (σελ.8)
Πεζοδρομείται πιλοτικά, την ερχόμενη Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011, το τμήμα της οδού Αγίας Σοφίας από τη συμβολή της με την Πλατεία Αγίας Σοφίας έως την οδό Τσιμισκή και θα παραμείνει κλειστό στην κυκλοφορία για όλα τα αυτοκίνητα με εξαίρεση τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης.
Την έναρξη της πεζοδρόμησης στην οδό Αγίας Σοφίας θα κηρύξουν το πρωί της Παρασκευής ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης και ο Αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων Ανδρέας Κουράκης.

«Σε απόγνωση δεκάδες παιδιά πολυτέκνων- Κινδυνεύουν να μείνουν εκτός ΑΕΙ-ΤΕΙ επειδή έχουν αδέλφια άνω των 23 ετών» (Σελ. 9)
Όταν πέτυχαν στις πανελλήνιες εξετάσεις, μέσω των ειδικών κατηγοριών, και αντίκρυσαν το όνομά τους στους καταλόγους εισακτέων του Υπουργείου Παιδείας δεν μπορούσαν να φανταστούν τι τους επιφύλασσε το μέλλον. Δεκάδες παιδιά πολυτέκνων οικογενειών κινδυνεύουν να διαγραφούν από τα τμήματα εισαγωγής τους, καθώς προσερχόμενοι στις γραμματείες ενημερώνονται ότι δεν εμπίπτουν στις ειδικές κατηγορίες γιατί έχουν αδέλφια άνω των 23 ετών και κινδυνεύουν με αποκλεισμό από τις πανελλήνιες για δύο χρόνια.
Μετά την κατάργηση των μεταγραφών και την καθιέρωση νέου συστήματος εισαγωγής για τις ειδικές κατηγορίες, το Υπουργείο Παιδείας είχε εκδώσει οδηγίες, αποκλείοντας από αυτές όσους πολύτεκνους είχαν παιδιά άνω των 23 ετών. Μάλιστα, είχε δοθεί η δυνατότητα τροποποίησης των μηχανογραφικών για όσους είχαν διαπιστώσει εκ των υστέρων ότι δεν εμπίπτουν στις ειδικές κατηγορίες. Δεκάδες γονείς, ύστερα από προτροπή της Ανώτατης Συνοσπονδίας Πολυτέκνων συμβούλεψαν τα παιδιά τους να δηλώσουν την πολυτεκνική τους ιδιότητα. Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, 70 τουλάχιστον υποψήφιοι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός σχολών, λόγω ‘ασαφειών των εγκυκλίων του Υπουργείου και μη έγκαιρης πληροφόρησης εντός του Ιουλίου για δυνατότητα διόρθωσης του μηχανογραφικού’, όπως δηλώνουν γονείς υποψηφίων. Για την υπόθεση έχουν ήδη κατατεθεί ερωτήσεις από βουλευτές και η αρμόδια υφυπουργός τόνισε ότι σύντομα θα γίνει ρύθμιση που θα αναστέλλει την απαγόρευση συμμετοχής στις εξετάσεις για δύο έτη. Στην παρούσα φάση, ο έλεγχος των δικαιολογητικών για τις ειδικές κατηγορίες θα γίνει από τις γενικές συνελεύσεις μέχρι τις 20 Οκτωβρίου.

«Υπουργείο Υγείας: Θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση του ΚΕΘΕΑ» (σελ. 8)
Διαβεβαιώσεις ότι δεν θα δημιουργηθεί κανένας κίνδυνος στη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ, έδωσε μέσω ανακοίνωσής του το υπουργείο Υγείας, με αφορμή τις σημερινές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Κέντρο θεραπείας.

«Στη δίνη των καταλήψεων τα ΑΕΙ- Ήδη η εξεταστική χάθηκε σε αρκετές σχολές, ενώ σε άλλες οι πρυτανικές αρχές κάνουν αγώνα δρόμου αναζητώντας λύσεις» (Σελ. 10)
Σε αδιέξοδο οδηγούνται τα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και πολλοί φοιτητές  εξαιτίας των καταλήψεων. Ήδη η εξεταστική χάθηκε σε αρκετές σχολές, ενώ σε άλλες οι πρυτανικές αρχές κάνουν αγώνα δρόμου αναζητώντας λύσεις, ώστε να μπορέσει να πραγματοποιηθεί κανονικά για τα μαθήματα που τελικά δε δοθήκαν. Ωστόσο, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τα περιθώρια έχουν στενέψει σημαντικά. Ήδη η εξεταστική χάθηκε στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, στην Ιατρική, στο Τμήμα Φυσικής όπως και στα Τμήματα Ιστορίας Αρχαιολογίας, Φιλολογίας, Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας, αγγλικής και γαλλικής γλώσσας, με τους καθηγητές να προειδοποιούν  πως, σε περίπτωση που συνεχιστούν οι καταλήψεις, στην ίδια μοίρα θα βρεθούν και άλλες σχολές.

Ηλεκτρονικό πάσο μόνο για τους ενεργούς φοιτητές (σελ.10)
Νέο ηλεκτρονικό πάσο θα διανεμηθεί από φέτος σε 364.380 ενεργούς προπτυχιακούς φοιτητές, μεταπτυχιακούς και υποψήφιους διδάκτορες των πανεπιστημίων και ΤΕΙ, ενώ το κόστος για το δικαιούχο θα είναι 2,46 ευρώ.
«Ο αριθμός των δελτίων που διανεμήθηκαν δεν αντιστοιχεί σε καμία περίπτωση στους πραγματικούς δικαιούχους», σημειώνει το υπουργείο, τονίζοντας πως εκδόθηκαν 140.000 περισσότερα πάσο.
Πάσο δικαιούνται οι 364.380 φοιτητές πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου (προπτυχιακοί ώς και τα ν+2 έτη σπουδών, μεταπτυχιακοί και υποψήφιοι διδάκτορες) που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα των ιδρυμάτων και είναι ενεργοί.

«Ντόμινο καταλήψεων σε σχολεία της Θεσσαλονίκης-Κλειστές πόρτες και λουκέτα σε 81 διδακτήρια» (σελ. 11)
Μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει οι καταλήψεις στα διδακτήρια του νομού Θεσσαλονίκης, καθώς ολοένα και περισσότερα σχολεία μπαίνουν στο χορό των κινητοποιήσεων. Χτες κλειστές παρέμειναν οι πόρτες σε 81 σχολεία από το ανατολικό μέχρι το δυτικό άκρο της πόλης, όταν την περασμένη Παρασκευή οι καταλήψεις δεν ξεπερνούσαν τις 63. Οι μαθητές διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις σε βιβλία και εκπαιδευτικό προσωπικό.

«123 νέα λεωφορεία για τον ΟΑΣΘ» (σελ.12)
Σε… γενναία ανανέωση του στόλου των λεωφορείων του προχωρά ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, ο οποίος σταδιακά θα προμηθευτεί 123 νέα αστικά, αντικαθιστώντας αντίστοιχο αριθμό λεωφορείων που έχουν συμπληρώσει 15 χρόνια ζωής. Οταν ολοκληρωθεί η αντικατάσταση, ο μέσος όρος ζωής των 622 λεωφορείων που αποτελούν το στόλο του ΟΑΣΘ θα πέσει στα πέντε χρόνια από εξίμισι με επτά που είναι σήμερα. Η αρχή γίνεται εντός του έτους, το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, οπότε αναμένεται να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη και να παραδοθούν στον ΟΑΣΘ 18 νέα λεωφορεία των 100 θέσεων (απλά), εκ των οποίων τα 12 με τρεις πόρτες και τα έξι με δύο πόρτες. Τα 15 νέα αρθρωτά λεωφορεία θα αντικαταστήσουν μέρος των μπλε αρθρωτών αστικών που έχουν παραμείνει στην κυκλοφορία και πρόκειται να αποσυρθούν. Ολα τα λεωφορεία θα διαθέτουν κλιματισμό, θα είναι προσβάσιμα στους ανθρώπους με αναπηρίες, θα έχουν μόνον ένα σκαλοπάτι ώστε να είναι εύχρηστα στους ηλικιωμένους, στα παιδιά και γενικότερα στους ανθρώπους με μειωμένη κινητικότητα, θα διαθέτουν σύστημα επίκλισης (θα μπορούν να γέρνουν) και βέβαια θα είναι αντιρρυπαντικά, διαθέτοντας κινητήρα Euro 5.
Σε νέο δημόσιο, διεθνή διαγωνισμό θα προχωρήσει ο οργανισμός, όπως υπογραμμίζει ο κ. Στεφανίδης, τον επόμενο μήνα ή, το αργότερο, το Νοέμβριο, για την προμήθεια ακόμα 90 νέων λεωφορείων. Η νέα αυτή φουρνιά, που θα αρχίσει να έρχεται στη Θεσσαλονίκη το 2012 και η παραλαβή της θα ολοκληρωθεί το 2013, θα αντικαταστήσει όσα μπλε αρθρωτά λεωφορεία έχουν απομείνει και όσα απλά έχουν συμπληρώσει τα 15 χρόνια ζωής.

«Αθλήματα για τολμηρούς στο πάρκο της ΧΑΝΘ- Πίστα αναρρίχησης, τραμπολίνο και πέιντμπολ στην καρδιά της Θεσσαλονίκης» (σελ.13)
Ζωή αποκτά και πάλι το εγκαταλειμμένο πάρκο της ΧΑΝΘ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ο μοναδικός σε έκταση χώρος πρασίνου στην καρδιά της πόλης, που μέχρι σήμερα ήταν απροσπέλαστος για το ευρύ κοινό, μετατρέπεται σε ένα πάρκο εναλλακτικών αθλημάτων, το μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα.
Ενας στίβος περιπέτειας, μία πίστα αναρρίχησης τριών πλευρών, ένα σκέιτ παρκ, ένας χώρος για πέιντμπολ και ένα μπάντζι τραμπολίνο τοποθετούνται ήδη στην ανατολική πλευρά του πάρκου και κάνουν πρεμιέρα στις 2 Οκτωβρίου. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τις δραστηριότητες δωρεάν, εκτός του πέιντμπολ, για το οποίο η τιμή θα είναι δέκα ευρώ στις 120 μπίλιες και πέντε ευρώ και κάθε 100 επόμενες.
Το κόστος κατασκευής του πάρκου, που ανήλθε σε 90.000 ευρώ, κάλυψε εξολοκλήρου με χορηγία η Cosmote, με αποτέλεσμα ο δήμος να μην ξοδέψει ούτε ένα ευρώ. Η ίδια εταιρία παραχώρησε στο δήμο Θεσσαλονίκης το σπιτάκι του φύλακα, αφού το πάρκο θα φυλάσσεται 24 ώρες το 24ωρο, αλλά και ένα πολυόργανο παιδικής χαράς που θα τοποθετηθεί έξω από το πολιτιστικό κέντρο της πρώην αλάνας της Τούμπας. «Αυτή η εμπλοκή της Cosmote στο συγκεκριμένο έργο απεικονίζει τη διάθεση του δήμου να επιζητά και να δέχεται χορηγίες για δράσεις κοινής ωφέλειας», τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και πρόσθεσε ότι ο δήμος θα κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει τέτοιου είδους χορηγίες.
Το πάρκο θα λειτουργεί με γυμναστές του δήμου, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν ειδικά, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και από την πλευρά εθελοντών να υιοθετήσουν το χώρο πρασίνου, όπου μπήκε και πρόσθετος φωτισμός. Το πάρκο θα ανοίξει επισήμως τις πύλες του από τις 10 το πρωί της Κυριακής 2 Οκτωβρίου.

«Χωρίς ταξί αύριο και μεθαύριο» (σελ. 14)
Σε νέα, 48ωρη απεργία κατέρχονται αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη οι ταξιτζήδες ανά την επικράτεια, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το άνοιγμα του επαγγέλματός τους. Η απεργία τους θα ξεκινήσει στις 5 αύριο τα ξημερώματα και θα λήξει στις 5 τα ξημερώματα της Παρασκευής. Την ίδια ώρα, απειλούν με στάση πληρωμών σε ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες κ.ά.
Στη Θεσσαλονίκη οι ιδιοκτήτες ταξί, και τις δύο μέρες της απεργίας, σκοπεύουν να… οργώσουν την πόλη, αφού θα χωριστούν σε μικρά γκρουπ και με τα πόδια θα γυρίσουν όλη τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να μοιράσουν ενημερωτικά φυλλάδια στους πολίτες. Αυτήν τη φορά στη διαμαρτυρία τους δε θα χρησιμοποιήσουν τα ταξί τους, αλλά θα κινηθούν αποκλειστικά πεζοί.

«Το 2015 σε λειτουργία η βασική γραμμή του μετρό της Θεσσαλονίκης – Τα σχέδια για τις επεκτάσεις» (σελ. 15)
Εντός του 2015 θα λειτουργήσει η βασική γραμμή του μετρό της Θεσσαλονίκης, αντί για τον Οκτώβριο του 2012 που είχε οριστεί αρχικά ως η ημερομηνία παράδοσης του έργου.
Σύμφωνα με τον Διευθυντή έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης Α.Ε., Γιώργο Κωνσταντινίδη, ο οποίος ενημέρωσε για το θέμα τη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, τα έργα κατασκευής των σταθμών και των σηράγγων έχουν ολοκληρωθεί κατά 38% καθώς ολοκληρώθηκε η κατασκευή του σταθμού Ευκλείδης και η διάνοιξη των σηράγγων κατά 65%.
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στους σταθμούς Επίσταθμος (περιοχή Άγιοι Πάντες), Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός, Πανεπιστήμιο, Ευκλείδης, Φλέμινγκ και Ανάληψη και στις σήραγγες. Ο πρώτος μετροπόντικας βρίσκεται στο σταθμό Φλέμινγκ και ο δεύτερος στη διαδρομή από Ευκλείδη προς Φλέμινγκ.
Για τις αρχαιολογικές ανασκαφές που πραγματοποιούνται επισήμανε ότι είναι οι μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ στη Θεσσαλονίκη και ανέφερε ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη στο σταθμό Δημοκρατίας, τη διακλάδωση προς Σταυρούπολη, την οδό Βενιζέλου, την πλατεία Αγίας Σοφίας και το Συντριβάνι.
Στο μεταξύ εκκρεμούν οι απαλλοτριώσεις γης στις περιοχές Παπάφη, Πατρικίου, Βούλγαρη, Νέα Ελβετία και Αμαξοστάσιο και το επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν οι εργασίες στο Συντριβάνι, το Παπάφειο και το σταθμό Πατρικίου.
Ο κ. Κωνσταντινίδης σημείωσε ακόμη ότι ο προγραμματισμός του έργου περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός πάρκινγκ στη συμβολή των οδών Δελφών με Μαρτίου και δύο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

«Κίνδυνος πλημμύρων στην Εγνατία οδό- Δεν έχουν γίνει τα αντιπλημμυρικά έργα που έπρεπε- Στο δήμο Βόλβης δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή του συνόλου των ζημιών» (σελ. 16)
Τα ελλιπή αντιπλημμυρικά εργά καθιστούν την Εγνατία οδό ευάλωτη σε έντονα καιρικά φαινόμενα και δυνατές βροχοπτώσεις. Ο κίνδυνος της πλημμύρας και κατ’ επέκταση της διακοπής της κυκλοφορίας είναι ορατός.

«Δεν πληρώνουν τα χαράτσια» (σελ. 27)
Τα νέα φορολογικά χαράτσια και ο τρόπος αντίδρασης σε αυτά βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέλευσης που πραγματοποίησαν την Παρασκευή τα μέλη της Επιτροπής Aκρίβεια-STOP Θεσσαλονίκης. Εκεί αποφασίστηκε σειρά κινητοποιήσεων μέσα στην εβδομάδα αλλά και κάλεσμα για μαζική ανυπακοή και πραγματοποίηση μεγάλης συνέλευσης. Η λέξη – «κλειδί» για τα μέλη του κινήματος είναι η μαζικότητα, αφού, όπως επισημαίνει ο συντονιστής, Γιώργος Θεοδωρόπουλος, «είναι διαφορετικό να μην πληρώσουν τους φόρους 100 με 200 άτομα και διαφορετικό να μην πληρώσει το 50% του πληθυσμού». Τα μέλη της επιτροπής δέχονται βροχή τηλεφώνων και ερωτήσεων από πολίτες οι οποίοι δε θέλουν ή δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους αλλά φοβούνται τις κυρώσεις που συνεπάγεται αυτή η ανυπακοή. Η προτροπή του κινήματος προς τον κόσμο, πάντως, είναι να μην καταβάλουν ούτε τα χρήματα για την εισφορά αλληλεγγύης αλλά ούτε και το τέλος επιτηδεύματος. «Πρέπει να γίνει κατανοητό πως η κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει άλλες θυσίες και να πληρώνει φόρους για ένα επαχθές χρέος», αναφέρει και ο Αποστόλης Χαραλαμπίδης, μέλος της Επιτροπής Aκρίβεια-STOP Θεσσαλονίκης. Οσο για το τέλος ακινήτων, το οποίο θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ήδη τα μέλη της επιτροπής βρίσκονται σε επαφή με δικηγόρους προκειμένου να αναζητηθούν διέξοδοι για όσους δε θα το πληρώσουν.

«Από τους 355 δεν περισσεύει ούτε ένας! Δεν έχουν πλεονάζοντες εργαζομένους οι πολιτιστικοί οργανισμοί της Θεσσαλονίκης» (Σελ. 37)
Τριακόσιοι πενήντα πέντε είναι συνολικά οι εργαζόμενοι σε επτά μεγάλους οργανισμούς της Θεσσαλονίκης που εντάχθηκαν στη λίστα των 151 φορέων που διαβεβαιώνουν την πολιτεία ότι δεν έχουν κανένα περιθώριο συρρίκνωσης του προσωπικού τους. Κανείς από τους πολιτιστικούς οργανισμούς της Θεσσαλονίκης δεν έστειλε κατάλογο με πλεονάζον προσωπικό, γιατί δεν έχουν τέτοιο, όπως λένε.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Πρωτοσέλιδοι τίτλοι

«Καταρρέει η Εγνατία οδός από την Ασπροβάλτα μέχρι τον Προφήτη»
«Την πληρώσαμε ακριβά και τώρα θα την ξαναπληρώσουμε»
Παραδέχεται η Εγνατία Οδός Α.Ε. ότι χρειάζονται συμπληρωματικά έργα
Με ολική κατάρρευση κινδυνεύει η Εγνατία οδός από την περιοχή της Ασπροβάλτας και το Μοναστήρι μέχρι τα όρια του χωριού Προφήτης σε περίπτωση που σημειωθεί νέα δυνατή νεροποντή. Ο δήμος Βόλβης, οι κάτοικοι του οποίου μετρούν ακόμη τις πληγές τους από τις πλημμύρες που έπληξαν προ ημερών την περιοχή, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το τμήμα αυτό της Εγνατίας δεν είναι πλέον ασφαλές, είναι άκρως ευάλωτο, και μια ακόμη ισχυρή βροχόπτωση μπορεί να προκαλέσει την πλήρη κατάρρευσή του.
Μάλιστα ο δήμαρχος Δημήτρης Γαλαμάτης, μιλώντας στη χθεσινή συνεδρίαση της μητροπολιτικής επιτροπής της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, υπέδειξε ως το πλέον προβληματικό σημείο στην πληγείσα περιοχή τη θέση Κρανιόλακας, πάνω από τη λίμνη Βόλβη. Όπως είπε, στο σημείο αυτό τα αντιπλημμυρικά έργα δεν είναι επαρκή και ο αποχετευτικός αγωγός κάτω από την Εγνατία έχει φρακάρει, στην κυριολεξία, από φερτά υλικά και μπάζα λόγω της πρόσφατης νεροποντής.
Στις 14 Οκτωβρίου 2006 η “Μ” είχε αναδείξει στο πρωτοσέλιδό της τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η Εγνατία οδός λόγω των κακοτεχνιών. Τώρα, πέντε χρόνια αργότερα, ο κίνδυνος κατάρρευσης σημαντικού τμήματος του έργου είναι ορατός (σελ. 4-5)

«Πώς θα γίνει ο έλεγχος των 500.000 αρνητών της περαίωσης». Θα κληθούν τηλεφωνικά από τις ΔΟΥ για έλεγχο ή αποδοχή των όρων της αυτόματης περαίωσης (σελ. 19)

«Επιβεβαίωση της “Μ”». Στις 21 Σεπτεμβρίου η «Μ» έιχε γράψει για τις μειώσεις 20% στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν χθες (σελ. 8)

«Σήμερα η κρίσιμη συνάντηση Παπανδρέου – Μέρκελ στο Βερολίνο» (σελ. 6)

ΑΠΟΨΗ / Κουρέψτε μας για να συνεχίσουμε!
Είναι ν’ απορεί κανείς με τα όσα λέει πολύ σοβαρά η αριστερά για το χρέος της χώρας. Καταρχήν προεξοφλεί, όπως οι σκληρότεροι των αγορών, ότι δεν μπορεί με τίποτε να αποπληρωθεί. Συμφωνεί επίσης ότι χρεοκοπήσαμε, αλλά προσθέτει ότι μαζί μας χρεοκοπεί και ο καπιταλισμός. Και μετά εξηγεί πως, χρεοκοπημένοι και εκτός ευρώ προφανώς, θα διεκδικεί μισθούς και συντάξεις με κατώτερο όριο αυτό των 1.400 ευρώ, δουλειά για όλους, δωρεάν παιδεία, υγεία, 35ωρο εργασίας και σύνταξη στα 60… Κοινώς, κατά την αριστερά, οι ξένοι θα κουρέψουν το χρέος μας, αλλά θα συνεχίσουν να μας δανείζουν για να… συνεχίσουμε απτόητοι.

«Φαρμακεία / Τερατούργημα η απελευθέρωση του ωραρίου» Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος διαμαρτύρεται για την απόφαση του υπουργείου Υγείας για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων (σελ. 11)

«Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φοιτητές για το ηλεκτρονικό πάσο»  (σελ. 12)

«Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για την εφεδρεία».  Συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη. Σε κινητοποιήσεις και οι εργαζόμενοι στους δήμους. Σήμερα και αύριο απεργούν οι εργαζόμενοι σε εφορίες και τελωνεία, ενώ 48ωρη απεργία ξεκινούν από τα ξημερώματα της Τετάρτης οι ιδιοκτήτες ταξί (σελ.10)

«“Στηρίξτε τα ελληνικά προϊόντα”». Δεύτερη γιορτή τοπικών προϊόντων στις 30 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου στην Κομοτηνή (σελ. 21)

«Eξαφάνισαν τον Ηρακλή!». Ό,τι επιδίωκε εδώ και έναν χρόνο η ΕΠΟ, το πέτυχε σε λίγες ώρες μία επιτροπή διορισμένη από την κυβέρνηση. Την εξαφάνιση της ΠΑΕ Ηρακλής. Το αίτημα για χορήγηση μίας μικρής προθεσμίας για την κατάθεση των δικαιολογητικών απορρίφθηκε από την ΕΕΑ και ο Ηρακλής οδεύει προς την Δ’ εθνική (σελ. 33)

Θέματα εσωτερικών σελίδων

«Δεύτερη φορά σε πέντε χρόνια αποδεικνύεται ευάλωτο το οδικό τμήμα Ασπροβάλτας-Προφήτη-Μοναστηρίου- Υπό διαρκή κίνδυνο κατάρρευσης η Εγνατία Οδός» (σελ.4-5)
Με ολική κατάρρευση κινδυνεύει η Εγνατία οδός από την περιοχή της Ασπροβάλτας και το Μοναστήρι μέχρι τα όρια του χωριού προφήτης σε περίπτωση που σημειωθεί νέα δυνατή νεροποντή. Ο δήμος Βόλβης, οι κάτοικοι του οποίου μετρούν ακόμη τις πληγές τους από τις πλημμύρες που έπληξαν προ ημερών τ5ην περιοχή, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το τμήμα αυτό της Εγνατίας δεν είναι πλέον ασφαλές, είναι άκρως ευάλωτο και μια ακόμη ισχυρή βροχόπτωση μπορεί να προκαλέσει την πλήρη κατάρρευσή του. Ο Πρόεδρος της Εγνατίας Οδού ΑΕ Τάσος Μουρατίδης δήλωσε ότι θέμα κατάρρευσης δεν υπάρχει. Ανέφερε ότι σε κάποια σημεία στα οποία αναφέρεται ο δήμαρχος Βόλβης είχαν προταθεί έργα, ορισμένα από τα οποία δεν κατασκευάστηκαν, αλλά θα προγραμματιστούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

‘Άποψη’ (σελ.5)
Η Εγνατία είναι ένα από τα πιο ακριβά έργα υποδομής στην Ελλάδα: κοστίζει όσο περίπου ένας γερμανικός αυτοκινητόδρομος, χωρίς όμως ο τελευταίος να αντιμετωπίζει κίνδυνο κατάρρευσης λόγω βροχόπτωσης! Όταν δαπανούνται τόσο μεγάλα ποσά, οι φορολογούμενοι που πλήρωσαν τα έργα δικαιούνται να έχουν απαιτήσεις.

«Τερατούργημα η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου-στο πόδι οι φαρμακοποιοί μετά την άκαρπη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας» (σελ.11)
Επί ποδός πολέμου βρίσκονται οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας. Η αλλοπρόσαλη και ξαφνική, όπως τη χαρακτήρισαν, απόφαση του Υπουργείου να προχωρήσει σε πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων όχι μόνο τους βρίσκει αντίθετους, αλλά τους οδηγεί και σε προσφυγή στα δικαστήρια εναντίον της παράνομης υπουργικής απόφασης. Θεωρούν ότι η ελεύθερη λειτουργία των φαρμακείων είναι ‘η απόλυτη ελευθερία του μεγάλου ψαριού να φάει το μικρό’, ενώ θα δημιουργήσει ένα αλαλούμ όπου το κάθε φαρμακείο θα λειτουργεί όσο  θέλει, με αποτέλεσμα να ζημιώνεται ο ασθενής.

«Προθάλαμος ανεργίας η εφεδρεία- Νέα κινητοποίηση των φορέων της Θεσσαλονίκης» (σελ. 10)
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι ως αντίδραση στην εργασιακή εφεδρεία, τα νέα φορολογικά μέτρα και τις περαιτέρω περικοπές στις αμοιβές τους. Χθες, εργαζόμενοι σε φορείς της Θεσσαλονίκης, στους οποίους ανακοινώθηκε πως θα εφαρμοστεί η εργασιακή εφεδρεία, πραγματοποίησαν τετράωρη στάση εργασίας και συλλαλητήριο, ζητώντας την ανάκληση της απόφασης.

«Όχι στην εργασιακή εφεδρεία, λέει η ΟΛΜΕ- προανήγγειλε 24ωρη απεργία στην πρώτη απόλυση εκπαιδευτικού» (σελ. 12)
Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν καμία αύξηση ωραρίου στα σχολεία και καμία πρόσληψη μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων είναι οι συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ. Στο μεταξύ, δημόσια ανοιχτή συζήτηση με θέμα ‘Ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ –ΤΕΙ’ διοργανώνεται από την πρωτοβουλία του ΑΠΘ ‘συνάντηση με την πόλη’ την Τετάρτη στις 19.00 στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ. Στο μεταξύ, οι καταλήψεις στα ΑΕΙ φθίνουν, ενώ στα σχολεία αυξάνουν γεωμετρικά.

«Το ηλεκτρονικό φοιτητικό πάσο» (σελ. 12)
Από χθες πραγματοποιείται η ηλεκτρονική υποβολή αίτησης για τη χορήγηση πάσο στους φοιτητές. Δικαιούχοι είναι οι φοιτητές που δεν έχουν ήδη πτυχίο του κύκλου σπουδών για τον οποίο αιτούνται πάσο και που δεν έχουν ξεπεράσει τον κανονικό αριθμό των ετών σπουδών τους. Το πάσο κοστίζει 2,46 ευρώ, είναι ανθεκτικό και δεν μπορεί να αντιγραφεί, ενώ είναι γραμμένο και στα λατινικά, δίδοντας πρόσβαση και σε υπηρεσίες για φοιτητές άλλων χωρών.

«Στρατιά υπόπτων στο κύκλωμα εκβιαστών- καταθέσεις θυμάτων και νέος γύρος ερευνών για άλλα 38 πρόσωπα» (Σελ. 34)
Νέος γύρος ερευνών ξεκίνησε χθες για την υπόθεση του κυκλώματος των νονών της νύχτας που εξάρθρωσε η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Τις επόμενες μέρες θα κληθούν να καταθέσουν στο τμήμα οργανωμένου εγκλήματος ένας προς ένας οι ιδιοκτήτες καταστημάτων που εμφανίζονται ότι εκβιάστηκαν, ενώ η έρευνα επεκτείνεται και σε πρόσωπα που δεν έχουν εντοπιστεί.

«Αρχίζει η κατασκευή δύο κάθετων αξόνων στη Δ. Μακεδονία ανακοίνωσε ο Γ. Μαγκριώτης από τη Φλώρινα» (Σελ. 17)
Αρχίζουν άμεσα τα έργα κατασκευής δύο τμημάτων των κάθετων αξόνων Νίκης-Φλώρινας και Κορομηλιάς-Κρυσταλλοπηγής της Εγνατίας Οδού, διαβεβαίωσε χτες από τη Φλώρινα ο Γιάννης Μαγκριώτης.

«Κραυγή αγωνίας από το ΚΕΘΕΑ στη Θεσσαλονίκη» (σελ. 17)
Σήμα κινδύνου εκπέμπει το ΚΕΘΕΑ στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι το Υπουργείο Υγείας, με τη δραμτική μείωση της επιχορήγησης, τις συγχωνεύσεις και  τη μείωση του προσωπικού, καταδικάζει σε αφανισμό τις υπηρεσίες απεξάρτησης, απειλώντας το δικαίωμα χιλιάδων ανθρώπων στη θεραπεία και την επανένταξη. Σήμερα, από τις 8 έως τις 11πμ στην πλατεία Αριστοτέλους θα απευθύνουν ‘κραυτή αγωνίας’ στους συμπολίτες τους.

«2η γιορτή τοπικών προϊόντων Ροδόπης- στηρίξτε τα ελληνικά προϊόντα» (σελ. 21)
Τα κέντρο γεωργικής εκπαίδευσης ‘Δήμητρα’ νομού Ροδόπης προτρέπει τους κατοίκους του νομού να καταναλώνουν προϊόντα της περιοχής τους και τους καλεί να συμμετάσχουν στη δεύτερη γιορτή τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών που διοργανώνει η ομάδα πρωτοβουλίας Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας Ροδόπης στις 30/9 και 1/10 στην Κομοτηνή.

«στόχος η δημιουργία φορολογικών κινήτρων-ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις στη Δράμα από ΕΚΚ και ΕΡΤ» (Σελ. 28)
Τις προτεραιότητες που θα θέσει ως νέος γενικός διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου παρουσίασε από τη Δράμα κατά την πρώτη του δημόσια εμφάνιση από αυτή τη θέση ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Καραντινάκης. Ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται νέο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των κατατεθειμένων και  εγκεκριμένων ταινιών, ετοιμάζεται νέος κανονισμός χρηματοδότησης και επιχειρείται η στήριξη της ταινίας μικρού μήκους.
Η ΕΡΤ, δια του προϊσταμένου  τμήματος δραματοποιημένων ντοκιμαντέρ Μενος Δελιωτζάκης ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε να δίδεται στον σκηνοθέτη που θα αναδειχθεί πρώτος στο φεστιβάλ Δράμας το ποσό των 10.000 ευρώ για την επόμενη ταινία του, ενώ θα μπορεί να κάνει χρήση των υπηρεσιών της ΕΡΤ.

ΑΥΡΙΑΝΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

Πρωτοσέλιδοι τίτλοι

«Σύμφωνα με τον δήμαρχο Δημήτρη Γαλαμάτη: Mε κατάρρευση κινδυνεύει  η Εγνατία οδός» από μια νέα νεροποντή στην περιοχή του δήμου Βόλβης(σελ. 3)

«Η διαδικασία βρίσκεται προ των πυλών / Κατάργηση χιλιάδων οργανικών θέσεων στο δημόσιο, προαναγγέλλει ο Ρέππας» (σελ. 5)

«Έμφραγμα» στις ΔΟΥ  / Συνωστισμός στις εφορίες λόγω λαθών στην έκτακτη εισφορά» (σελ. 4)

«Επιφυλλίδες /  Προνόμια»

«Λέει η Κομισιόν: Δεν θα ληφθούν αποφάσεις για την έκτη δόση στις 3 Οκτωβρίου»  (σελ. 5)

Θέματα εσωτερικών σελίδων

«Επίτιμος Δήμαρχος ο ‘ΚΑΠΗ’ Γιάννης Μπουτάρης» (Σελ.2)
Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει ‘Επίτιμος Δήμαρχος ΚΑΠΗ’, γιατί σε τακτά χρονικά διαστήματα κοιμάται δημόσια, καθώς δεν αντέχει λόγω ηλικίας.

«Με κατάρρευση κινδυνεύει η Εγνατία Οδός από μια νέα νεροποντή, σύμφωνα με το δήμαρχο Βόλβης» (σελ. 3)
Με κατάρρευση κινδυνεύει η Εγνατία Οδός στο τμήμα από Ασπροβάλτα και Μοναστήρι μέχρι τον Προφήτη, σε περίπτωση νέας νεροποντης, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Βόβλης, Δημήτρης Γαλαμάτης, κατά τη συνεδρίαση της Μντροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης. Στη θέση Κρανιόλακας, πάνω από τη λίμνη  Βόλβη έχει φραγεί με φερτά υλικά ο αγωγός που βρίσκεται κάτω από την Εγνατία και έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με κατάρρευση η ίδια η Εγνατία.

«Συλλαλητήριο εργαζομένων κατά της εργασιακής εφεδρείας» (Σελ. 3)
Συλλαλητήριο κατά της εργασιακής εφεδρείας στο άγαλμα του Βενιζέλου πραγματοποίησαν εργαζόμενοι σε οργανισμούς της Θεσσαλονίκης που περιλαμβάνονται στον κατάλογο για την εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας.

«Εμπρησμός σε κτίρια υποδοχής μεταναστών στον Έβρο» (σελ. 4)
Σε εμπρησμό για να μη γίνει κέντρο πρώτης υποδοχής μεταναστών απέδωσε τη φωτιά που έκαψε πέντε κτίρια στην περιοχή του Έβρου ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος τόνισε ότι προχωρούν με γοργούς ρυθμούς οι διαδικασίες κατασκευής του φράχτη στην περιοχή των χερσαίων συνόρων Ελλάδας και Τουρκίας.

«Δεν αναμένουμε νέα μέτρα» (σελ. 8)
Δεν αναμένουμε νέα μέτρα αλλά επιβεβαίωση του πλαισίου που έχει ήδη ανακοινωθεί. Αυτό δήλωσε  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος ένα 24ωρο μετά το τέλος των διαβουλεύσεων που είχε στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Υπουργός Οικονομικών Ε.Βενιζέλος και μία ημέρα πριν τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Πρωτοσέλιδοι τίτλοι

«Χαράτσι- ‘‘όλεθρος’’ αποτελειώνει τους Έλληνες»
«Οι αγανακτισμένοι σήμερα θα αποκλείσουν τη Βουλή»
Σε κατάσταση «συναγερμού» βρίσκεται η κυβέρνηση ενόψει της σημερινής κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή επί της τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών για το «χαράτσι» στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Ο συναγερμός στο κυβερνών κόμμα έχει χτυπήσει κόκκινο, οι διεργασίες είναι πυρετώδεις και οι συναντήσεις συνεχείς, προκειμένου να αποτραπεί τυχόν καταψήφιση, έστω κι από έναν βουλευτή. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει μία δεξαμενή περίπου πέντε ύποπτων βουλευτών για διαφοροποίηση, με πιο τρανταχτή περίπτωση αυτή του Γιάννη Βούρου. Ο δικηγόρος Δημήτρης Τσινικόπουλος, σε συνέντευξή του στον «Τ.Θ.», επισημαίνει πως το τέλος ακινήτων είναι αντισυνταγματικό, ενώ υποστηρίζει πως θα δημιουργηθούν πολλά κοινωνικά προβλήματα. Όσο για τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, τονίζει πως «δεν θα έπρεπε να υπάρχει καν ακίνητη περιουσία». Οι αγανακτισμένοι, ετοιμάζουν σήμερα μαζικές κινητοποιήσεις με αποκλεισμό της Βουλής. Κυρίαρχο σύνθημα; «Τέλος στην προδοσία» (σελ. 9,15)

«Μηχανή αντίστασης στη Μηχανιώνα». Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία της Ν. Μηχανιώνας, η είδηση της αναστολής λειτουργίας της Σχολής Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας, που εδρεύει εδώ και πολλές δεκαετίες στην περιοχή (σελ. 5)

«Η μεγάλη ληστεία του κράτους».  Από τα φετινά εισοδήματα θα ισχύσουν οι περικοπές στις φοροαπαλλαγές στις οποίες θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Την ίδια ώρα, μείωση των επικουρικών συντάξεων μεσοσταθμικά, κατά 15%, σε συγκεκριμένα ταμεία, προανήγγειλε ο υπουργός Απασχόλησης Γ. Κουτρουμάνης  (σελ.  9)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ / Ο Πελεκάνος τρώει την Ορέστεια, ή η Ορέστεια τον Πελεκάνο;
Πελεκάνος : μια κωδικοποιημένη μεταγραφή της Ορέστειας
Μια συνοπτική καταγραφή, κωδικοποιημένη μεταγραφή ολόκληρης της ιστορίας της Ορέστειας είναι κατά τη σκηνοθέτη Σύλβια Λιούλιου ο «Πελεκάνος» του Όγκουστ Στρίντμπεργκ που ανεβάζει για δεύτερη βραδιά απόψε η Εταιρεία Θεάτρου Blue Plague, στο πλαίσιο των Δημητρίων (σελ. 1)

«Αλ. Τσίπρας: ‘‘Να στείλουμε στην εφεδρεία κυβέρνηση και τρόικα’’». Σφοδρή κριτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη Θεσσαλονίκη – «Να φύγει η κυβέρνηση πριν χρεοκοπήσει τη χώρα», ζήτησε στην ομιλία του στο Φεστιβάλ Νεολαίας  8

El Pais: «Ο Γιώργος πρέπει να σκοτώσει τον πατέρα του». Δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας για τον έλληνα πρωθυπουργό (σελ. 9)

«Στα χνάρια της… Τσιτσολίνα, ο Ψωμιάδης!». Όχι, μην…σκανδαλίζεστε! Δεν πρόκειται να γίνει… πορνοστάρ σαν τη Τσιτσολίνα ο Ψωμιάδης, αλλά θα διεκδικήσει, βουλευτική σύνταξη, όπως έκανε πριν λίγες μέρες, η περίφημη Ιταλίδα πορνοστάρ-βουλευτής Ιλόνα Στάλερ! (σελ. 6)

«Νέος γύρος φοιτητικών συνελεύσεων για τις καταλήψεις». Στο νέο γύρο γενικών συνελεύσεων των φοιτητικών Συλλόγων, που θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την Τετάρτη, θα κριθεί η πορεία των καταλήψεων σε τμήματα και σχολές στα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης (σελ. 3)

«Στους δρόμους κατά της εργασιακής εφεδρείας». Την έντονη διαμαρτυρία τους «για την αυθαίρετη, αντικοινωνική αλλά και αναποτελεσματική απόφαση της κυβέρνησης για την εργασιακή εφεδρεία», εξέφρασαν εργαζόμενοι σε οργανισμούς της Θεσσαλονίκης που περιλαμβάνονται στον κατάλογο για εφαρμογή του μέτρου (σελ. 10)

«Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση».
Αντισυνταγματική και παράνομη, αλλά και αντίθετη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία θεωρεί την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στο χώρο της εστίασης η Πανελλήνια Ένωση Φοροτεχνών Επιστημόνων, σε προσφυγή της που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας  (σελ. 10)

«Η ποδηλασία στους δρόμους των πόλεων βλάπτει τους πνεύμονες». Επιβλαβής για την υγεία μας μπορεί να αποδειχθεί η κίνηση στους κεντρικούς δρόμους των πόλεων με το ποδήλατο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Ιατρικής Σχολής του Λονδίνου (σελ. 12-13)

X.A. ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: 784,65 – 1,67 %

Θέματα εσωτερικών σελίδων

«Αντισυνταγματικό» το χαράτσι για τα ακίνητα που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή (σελ. 9,15)
Σε κατάσταση «συναγερμού» βρίσκεται η κυβέρνηση ενόψει της σημερινής κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή επί της τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών για το «χαράτσι» στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η σημερινή ψηφοφορία είναι το κρισιμότερο κρας τεστ για την κυβέρνηση μέχρι τώρα. Ο δικηγόρος Δημήτρης Τσινικόπουλος, σε συνέντευξή του στον «Τ.Θ.», επισημαίνει πως το τέλος ακινήτων είναι αντισυνταγματικό, ενώ υποστηρίζει πως θα δημιουργηθούν πολλά κοινωνικά προβλήματα. Όσο για τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, τονίζει πως «δεν θα έπρεπε να υπάρχει καν ακίνητη περιουσία».

Διαρροές φοβάται το Μαξίμου στη σημερινή κρίσιμη ψηφοφορία -Κρίσιμο crash test στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για το χαράτσι στα ακίνητα (Σελ.9)
Μέσα σε κραδασμούς καλείται να ψηφίσει σήμερα, Τρίτη, για το τέλος των ακινήτων η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Στις φωνές των βουλευτών που αντιδρούν στα μέτρα, προστέθηκαν και κάποιες άλλες που επικρίνουν την κυβέρνηση για αστοχίες και καθυστερήσεις, επισημαίνοντας ότι εκεί οφείλεται η λήψη των άδικων φοροεισπρακτικών μέτρων. Ένας φόβος πλανιέται πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου, αυτός των πιθανών διαφοροποιήσεων από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην κρίσιμη σημερινή ψηφοφορία. Ο συναγερμός στο κυβερνών κόμμα έχει χτυπήσει κόκκινο, οι διεργασίες είναι πυρετώδεις και οι συναντήσεις συνεχείς, προκειμένου να αποτραπεί τυχόν καταψήφιση, έστω κι από έναν βουλευτή. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλει να έχει ούτε μία διαρροή, καθώς ήδη η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ είναι στους 154 βουλευτές και στο μεταξύ ετοιμάζονται νέα μέτρα, για την έγκριση των οποίων θα χρειαστούν θα γίνουν μεγάλες μάχες στη Βουλή.

«Με ρυθμούς χελώνας το μετρό Θεσσαλονίκης-Ακόμα να υπογραφεί το μνημόνιο συνεργασίας των φορέων – Το 2015 θα είναι έτοιμη η… βασική γραμμή!» (σελ.6)
Η μη αναφορά του ακριβούς χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης του μετρό Θεσσαλονίκης είναι ο λόγος για τον οποίο η αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης δεν έχει υπογράψει το μνημόνιο συνεργασίας των φορέων με το μετρό. Το παραπάνω γνωστοποίησε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας, κατά την τακτική συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης.
Στη συνεδρίαση, ο διευθυντής του Μετρό Θεσσαλονίκης, κ. Γιώργος Κωνσταντινίδης, ενημέρωσε το σώμα για την πορεία των εργασιών του μετρό και για τα προβλήματα που υπάρχουν. Σε ερώτηση του κ. Τζιτζικώστα για το πότε προβλέπεται να τελειώσει το έργο και να αρχίσουν να το χρησιμοποιούν οι πολίτες, ο κ. Κωνσταντινίδης απάντησε ότι η βασική γραμμή θα είναι έτοιμη το 2015.
Από την πλευρά του, ο κ. Τζιτζικώστας ενημέρωσε το σώμα για τους λόγους για τους οποίους δεν έχει υπογράψει ακόμα το μνημόνιο συνεργασίας των φορέων με το μετρό λέγοντας ότι ο βασικός λόγος είναι το γεγονός ότι παρά τη δέσμευσή τους ακόμα και μέχρι σήμερα δεν εντάσσουν στο μνημόνιο επίσημα το ακριβές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι παρά το γεγονός ότι δεν έχει υπογραφεί από την αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης το μνημόνιο συνεργασίας, «είμαστε δίπλα στον φορέα κατασκευής του έργου και συμμετέχουμε στην προσπάθεια με όλες μας τις δυνάμεις, γιατί πιστεύουμε στο έργο και θέλουμε την ταχύτερη αποπεράτωσή του με την όσο το δυνατό μικρότερη ταλαιπωρία για τους συμπολίτες μας».

«Συναγερμός» στη Μηχανιώνα για το κλείσιμο της Σχολής Εμπορικού Ναυτικού (σελ.5)
Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία της Ν. Μηχανιώνας, η είδηση της αναστολής λειτουργίας της Σχολής Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας, που εδρεύει εδώ και πολλές δεκαετίες στην περιοχή. Από την περασμένη Παρασκευή που έγινε γνωστό το έγγραφο του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, στο οποίο με εντολή του υπουργού Μ. Χρυσοχοΐδη ανακοίνωνε την αναστολή της λειτουργίας της σχολής λόγω ακαταλληλότητας των κτιριακών εγκαταστάσεων, σήμανε συναγερμός. Παράλληλα υπήρξε έντονη αντίδραση και από τοπικές οργανώσεις κομμάτων οι οποίες με ανακοινώσεις τους κατήγγειλαν την απόφαση αυτή από την πλευρά της κυβέρνησης. Για προχειρότητα άνευ προηγουμένου έκανε λόγο στο πλαίσιο αυτό η διοικούσα επιτροπή της ΝΔ, διά στόματος του προέδρου της, Δημήτρη Βαρτζόπουλου. «Την Παρασκευή, δηλαδή μόλις μία εβδομάδα πριν την έναρξη της διδακτικού έτους, ο υπουργός Μιχ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας της Σχολής Εμπορικού Ναυτικού Θεσσαλονίκης, λόγω κτιριολογικών προβλημάτων. Η προχειρότητα και ο ερασιτεχνισμός δεν έχει προηγούμενο!», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σημείωσε επίσης ότι «ο κ. Χρυσοχοΐδης, μόλις προ 15ημέρου βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και δεν δημοσιοποίησε το παραμικρό. Για να ανακαλύψει τώρα τα κτιριολογικά προβλήματα για τα οποία δεν έκανε το παραμικρό τους προηγούμενους μήνες!».

Στα χνάρια της… Τσιτσολίνα, ο Ψωμιάδης! (σελ.6)
Δεν πρόκειται να γίνει… πορνοστάρ σαν τη Τσιτσολίνα ο Ψωμιάδης, αλλά θα διεκδικήσει βουλευτική σύνταξη, όπως έκανε πριν λίγες μέρες, η περίφημη Ιταλίδα πορνοστάρ-βουλευτής Ιλόνα Στάλερ! Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, είναι έτοιμος να καταθέσει αίτηση, προκειμένου να του χορηγείται στο εξής η σύνταξη την οποία δικαιούται από τη μακρά θητεία του στο κοινοβούλιο.
Ο εν αργία περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, όπως δημοσιεύει η εφημερίδα «Θεσσαλονίκη», φέρεται αποφασισμένος να κινηθεί εντός των ημερών προς αυτήν την κατεύθυνση και μάλιστα σκοπεύει να διεκδικήσει αναδρομικά το σύνολο του ποσού, από τον περασμένο Ιούνιο που διεκόπη η καταβολή του μισθού του. Όπως εξηγεί στέλεχος της παράταξής του στην εφημερίδα, «ο περιφερειάρχης έχει στεγνώσει οικονομικά και πλέον σκέφτεται πολύ σοβαρά να διεκδικήσει τη βουλευτική σύνταξη». Τα… «καμώματα» αυτά κάνει και η θρυλική Τσιτσολίνα που σκανδαλίζει… οικονομικά το ιταλικό κράτος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *