Οι πρώτοι τυχεροί, επικουρικοί γιατροί που θα προσληφθούν στα νοσοκομεία;Τα κίνητρα

επικουρικοίΠόσοι επικουρικοί γιατροί θα προσληφθούν στα νοσοκομεία; Οι πρώτοι τυχεροί
Στα νοσοκομεία επτά μεγάλων πόλεων και άλλων περιοχών της χώρας θα πιάσουν δουλειά οι πρώτοι 112 νεοπροσληφθέντες επικουρικοί γιατροί.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο υγείας, το σύνολο των θέσεων θα καλύψει ανάγκες στις πόλεις Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο Κρήτης, Αλεξανδρούπολη και Ιωάννινα αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας. Πόσοι ακόμη θα προσληφθούν;

Στα νοσοκομεία όλης της χώρας αναμένεται να διορισθούν επικουρικοί γιατροί – με συμβάσεις προκειμένου να καλύψουν τα κενά.

Ήδη τα πρώτα ονόματα των υποψηφίων δόθηκαν στη δημοσιότητα ώστε να μπορούν να έχουν τοποθετηθεί στο ΕΣΥ. Πρόκειται για 112 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων που αναμένεται να διορισθούν σε πολλά νοσοκομεία της χώρας.

Η διαδικασία τοποθέτησης επικουρικών γιατρών με θητεία, έχει καθυστερήσει σημαντικά λόγω γραφειοκρατικών προσκομμάτων αλλά και άρνησης των γιατρών να μεταβούν σε μματα ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν την εργασία τους.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ακολουθηθεί αντίστοιχη διαδικασία και για άλλους 600, δεδομένου πως ο υπουργός Υγείας έχει δηλώσει ότι 900 επικουρικοί γιατροί θα στελεχώσουν το σύστημα. Οι υπόλοιποι αναμένεται να διοριστούν και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ώστε να καλύψουν κάποια από τα κενά στα πολυιατρεία του ΠΕΔΥ.

Βέβαια τα κενά που παρουσιάζει σήμερα το δημόσιο σύστημα είναι πολλά και ελάχιστες ανάγκες θα καλυφθούν με επικουρικούς γιατρούς και φυσικά μόνο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Δεν είναι τυχαίο ότι τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών (ΟΕΝΓΕ) ζητούν εδώ και χρόνια προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού.

Τα κίνητρα

Ο υπουργός υγείας σε μια προσπάθεια να μεταβούν γιατροί στις περιοχές αυτές δίνει σειρά κινήτρων όχι όμως και οικονομικών. Συγκεκριμένα:

Ο χρόνος διάρκειας της σύμβασης των επικουρικών ιατρών οι οποίοι τοποθετούνται στις περιοχές του άρθρου 1 της παρούσας, μπορεί να ορίζεται έως και τρία (3) έτη, με την προϋπόθεση ότι στον προϋπολογισμό των νοσοκομείων ή των Υγειονομικών Περιφερειών, θα έχει προβλεφθεί η ανάλογη
πίστωση.
Όταν ένας εκ των συζύγων τοποθετείται ως επικουρικός ιατρός στις παραπάνω περιοχές, ο άλλος δικαιούται να τοποθετηθεί σε θέση επικουρικού ιατρού της ειδικότητάς του, κατά προτεραιότητα και κατά παρέκκλιση του καταλόγου, εφόσον αυτή προκηρυχθεί.

Σε περίπτωση κατά την οποία υποβληθούν περισσότερες αιτήσεις για την ίδια θέση, προηγείται ο ιατρός με προϋπηρεσία σε θέση επικουρικού γιατρού.

Όμοια, και σε περίπτωση ισόχρονης προϋπηρεσίας, προηγείται ο ιατρός που έχει εγγραφεί πρώτος στον κατάλογο των επικουρικών.

Η προϋπηρεσία επικουρικού ιατρού υπολογίζεται εις διπλούν σε σχέση με την προϋπηρεσία στα υπόλοιπα νοσοκομεία, για την κατάληψη θέσης κλάδου ιατρών Ε.Σ.Υ.

Οι σύζυγοι των επικουρικών ιατρών που τοποθετούνται στις ανωτέρω περιοχές, και είναι τακτικοί υπάλληλοι και υπάλληλοι ΙΔΑΧ δημοσίων υπηρεσιών και Ν.Π.Δ.Δ. που κατέχουν οργανικές ή προσωποπαγείς θέσεις, επιτρέπεται να αποσπώνται κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων σε υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα κατά προτεραιότητα και σε περίπτωση έλλειψης υπηρεσιακών αναγκών σε υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στην περιοχή που υπηρετεί ο/η σύζυγός τους.

http://www.iatropedia.gr/articles/read/6681

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *