ΕΟΠΥΥ: Τι συμβουλεύει η γερμανική GIZ τον Οργανισμό & τι νέες περικοπές προτείνει

εοπυυΈνας ακόμη γερμανικός οίκος συμβουλεύει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ειδικότερα τον ΕΟΠΥΥ, ασκώντας όπως όλα δείχνουν ασφυκτικό κλοιό στην διοίκησή του η οποία θα μετακυλιστεί τελικά στους ασφαλισμένους.

Ειδικότερα, η γερμανική εταιρεία συμβούλων «Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit» (GIZ), όπως αναφέρεται τη Δευτέρα σε δημοσίευμα της εφημερίδας “Έθνος” μετά από σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ της εταιρείας και του ΕΟΠΥΥ, προτείνει σειρά μέτρων για τους ασφαλισμένους και για τον εξορθολογισμό του Οργανισμού.

Μεταξύ άλλων, μόνο όσες κλινικές και κέντρα αποκατάστασης πληρούν συγκεκριμένες ποιοτικές προδιαγραφές θα υπογράφουν πλέον σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Ανοικτό παραμένει και το θέμα της αυξημένης συμμετοχής των ασφαλισμένων στη δαπάνη, εφόσον οι παροχές επηρεάζουν δυσμενώς το κόστος. Επίσης, αναγκαία είναι η δημιουργία ιατρικού φακέλου για κάθε ασφαλισμένο, στο πλαίσιο των ηλεκτρονικών συστημάτων που διαθέτει ο Οργανισμός (eΔΑΠΥ, ηλεκτρονική συνταγογράφηση) και η διασύνδεση των συστημάτων Ταμείων – ΕΟΠΥΥ.

Να σημειωθεί, ότι η GIZ έχει υπογράψει σχετική σύμβαση με το υπουργείο Υγείας τον Ιούλιο του 2013 και έως τον Ιούνιο του 2015 πρέπει να παραδώσει προοδευτικά το σύνολο των προτάσεών της.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός προχώρησε σε συγκρότηση ομάδων εργασίας από υπαλλήλους του Οργανισμού με σκοπό την αξιοποίηση της τεχνικής βοήθειας που παρέχει η εταιρεία GIZ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ξένοι τεχνοκράτες «τρέχουν» ήδη τα 52 θέματα που έχουν αναλάβει, προκειμένου να αξιολογηθούν οι προτάσεις τους από τη διοίκηση του Οργανισμού, η οποία θα αποφασίσει τι και πότε θα εφαρμόσει.

Οι προτάσεις που έχουν ήδη γίνει περιλαμβάνουν τα εξής:

– Σύμφωνα με πληροφορίες, με πρότασή της προς τον Οργανισμό η γερμανική εταιρεία ζητά να ισχύσει μια σειρά από κριτήρια αξιολόγησης, τα οποία θα αξιολογεί ο ΕΟΠΥΥ πριν συμβληθεί με τους ιδιώτες παρόχους.

– Αξιοποιώντας τη γερμανική και διεθνή εμπειρία, η εταιρεία συμβούλων καθορίζει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ποιότητας, όπως χωροταξικά, επάρκειας εξοπλισμού και προσωπικού και την ύπαρξη επιπλοκών ή λοιμώξεων κατά τη νοσηλεία. Βεβαίως η έλλειψη ρευστότητας δημιουργεί τριβές στη διαπραγμάτευση. Για πράδειγμα οι οδοντίατροι έχουν ενημερώσει τον πρόεδρο της επιτροπής ότι αποσύρονται από τον διάλογο, ενώ κλινικές, γιατροί και διαγνωστικά κέντρα αντιδρούν έντονα στις υποχρεωτικές επιστροφές ποσών που υπερβαίνουν τους κλειστούς προϋπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ (claw back).

– Ενιαίο πληροφορικό σύστημα και πλήρη ιατρικό φάκελο για κάθε ασφαλισμένο θεωρούν οι ξένοι τεχνοκράτες ως αναγκαία προϋπόθεση για να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία του ΕΟΠΥΥ. Ο Οργανισμός διαθέτει σήμερα μια σειρά ηλεκτρονικών συστημάτων (eΔΑΠΥ, ηλεκτρονική συνταγογράφηση) με τα οποία χορηγούνται παραπεμπτικά για εξετάσεις και συνταγές για φάρμακα.

Στον αντίποδα, τα Ταμεία που συμμετέχουν στον ΕΟΠΥΥ (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ, ΟΓΑ, Οίκος Ναύτου, ΤΥΔΚΥ, Νομικών, Τραπεζών) διαθέτουν δικές τους βάσεις δεδομένων, στις οποίες βρίσκονται όλα τα δεδομένα των 9,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων τους. Το παράδοξο είναι ότι ο γιατρός που εξετάζει τον ασφαλισμένο δεν μπορεί να δει το ιατρικό του ιστορικό.

Ακόμη χειρότερο είναι ότι ο τελικός πάροχος των υπηρεσιών (ΕΟΠΥΥ) δεν γνωρίζει εάν ο ασφαλισμένος έχει πληρώσει τις εισφορές του, για τι ποσά έχει αποζημιωθεί, ακόμη και τη διεύθυνσή του, καθώς δεν έχει πρόσβαση στο σύστημα του ασφαλιστικού Ταμείου!

Η GIZ προτείνει να γίνει διασύνδεση των παραπάνω συστημάτων και να διαμορφωθεί ένας αναλυτικός ιατρικός φάκελος στον οποίο να έχουν πρόσβαση οι εξουσιοδοτημένοι χρήστες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανοιχτό αφήνουν οι ξένοι σύμβουλοι το ενδεχόμενο να επιβαρυνθούν επιλεκτικά ορισμένοι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ με επιπλέον πληρωμές για υπηρεσίες Υγείας.

Η σχετική πρόταση δεν έχει ακόμη υποβληθεί, αλλά βρίσκεται στο τραπέζι, εφόσον το σχέδιο παροχών του Οργανισμού επηρεάσει το κόστος.
Τις βασικές κατευθύνσεις στο συγκεκριμένο θέμα θα δώσει ο ΕΟΠΥΥ, ενώ η τελική απόφαση θα ληφθεί από την πολιτική ηγεσία.

Μεταξύ των θεμάτων που βρίσκονται υπό διερεύνηση είναι οι επικείμενες αλλαγές στο χρηματοδοτικό σύστημα του ΕΟΠΥΥ. Οι ξένοι εμπειρογνώμονες θεωρούν εξόχως προβληματική τη σημερινή κατάσταση του Οργανισμού, με τα Ταμεία που συμμετέχουν στον ΕΟΠΥΥ να μην καταβάλλουν τη συμμετοχή τους, δηλαδή τις εισφορές κλάδου περίθαλψης που εισπράττουν από τους ασφαλισμένους.

Μεταξύ των σχεδίων που εξετάζονται είναι η επιβολή ποινών στα Ταμεία που δεν είναι συνεπή στις υποχρεώσεις τους. Το θέμα είναι πολύ λεπτό, καθώς τα Ταμεία δοκιμάζονται από την ύφεση και εμφανίζουν μεγάλα ελλείμματα σχολιάζει το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Πάντως σε κάθε περίπτωση, το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται τώρα οι ασφαλισμένοι στην χώρα μας, είναι ένα ακόμη κουτσούρεμα των εξετάσεών τους, ή της αύξησης της συμμετοχής, μετά από μία μεγάλη ταλαιπωρία που έχουν υποστεί τα χρόνια της κρίσης και του μνημονίου. Την ίδια αγωνία έχουν και οι πάροχοι υγείας οι οποίοι έχουν ταλαιπωρηθεί κυρίως με καθυστερήσεις στις πληρωμές

Πηγή: http://www.onmed.gr/eopyy/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *