Ομιλία υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδου στη συνάντηση με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικο Σύλλογο

Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2011
Δίνουμε  έναν αγώνα για το φάρμακο, για να περιοριστεί δηλαδή η σπατάλη και να εξαλειφθεί η διαφθορά. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καταφέραμε να μειώσουμε την δαπάνη του 2010 κατά 750 εκατ. € και το 2011 αναμένεται να κλείσουμε με εξοικονόμηση 1,3 δισ.  €.

Υπογράψαμε την λίστα που ισχύει από την 1/9/2011, με  τις φαρμακοβιομηχανίες  να υποχρεούνται να μας  καταβάλουν επιπλέον 262 εκ. €  και με τον νόμο αύριο στην Βουλή, ορίζουμε τον τρόπο είσπραξης και την  προθεσμία καταβολής του ποσού αυτού έως την 15/11/2011.

Σημαντικός ήταν ο αγώνας που δώσαμε με επιτυχία για την απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού. Μετά τον σχετικό νόμο που η Βουλή (Ν. 3918/2011) ψήφισε, έχουμε 800 νέες άδειες επί 1000 που εξ αντικειμένου υπάρχουν – δηλαδή περίπου 200 δεν χρησιμοποιήθηκαν, δηλαδή κάναμε παρέμβαση πάνω από τις ανάγκες της αγοράς -, ενώ δημιουργήθηκαν 300 συνεργασίες φαρμακείων. Σπάνια νόμος του Ελληνικού Κράτους είχε τόση γρήγορη εφαρμογή.

Ήρθε η ώρα να απελευθερώσουμε και το ωράριο, τώρα που τελειώνει η θερινή περίοδος. Έγινε συζήτηση, φάνηκε πως καταλήξαμε στην λύση Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο το 30%, ή κάτι σχετικό, αλλά το Υπουργείο καταλήγει τελικώς στην εξής απόφασή του, την οποία θέτουμε σε συζήτηση, πριν την υπογράψω, για να ισχύει από την 1η Νοεμβρίου:

1)     Οι οικείοι σύλλογοι φαρμακοποιών εκδίδουν τις αποφάσεις περί διημερεύσεων, διανυκτερεύσεων, κ.λπ., όπως ακριβώς γίνεται έως σήμερα

2)     Παράλληλα, όποιος φαρμακοποιός το επιθυμεί, μπορεί να ανοίγει το φαρμακείο του, διημερεύοντας, διανυκτερεύοντας κ.ο.κ.
3)     Οι ανωτέρω φαρμακοποιοί που επιθυμούν να ανοίγουν το φαρμακείο τους οφείλουν να ενημερώσουν το σύλλογό τους και να τηρήσουν το πλήρες ωράριο διημέρευσης, διανυκτέρευσης και κ.ο.κ. Προφανώς η «πειρατεία» θα σημαίνει την επιβολή κυρώσεων ( να ανοίγει δηλαδή ένα φαρμακείο μόνο τις ώρες αιχμής μιας διημέρευσης).
4)     Ο φαρμακοποιός που δηλώνει πως θα ανοίξει, ή που το φαρμακείο του καθορίζεται πως θα διημερεύει, ή διανυκτερεύει  και δεν το πράττει, θα τιμωρείται με αφαίρεση της άδειάς του για ένα μήνα.
Τέλος, με νομοθετική προσθήκη αύριο, επιτρέπεται στους   φαρμακευτικούς συλλόγους, ως ΝΠΔΔ, να προκηρύσσουν διαγωνισμούς για την ψηφιοποίηση των λειτουργιών τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *