Θεραπευτικά πρωτόκολλα αντί πλαφόν

syntagiΤην εφαρμογή θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων προτείνουν οι γιατροί προς αντικατάσταση του πλαφόν, μετά την νέα ανασταλτική απόφαση του μέτρου από το ΣτΕ.

Προσωρινή απάντηση του Υπουργείου Υγείας στην απόφαση αναστολής του μέτρου του πλαφόν από το ΣτΕ, έως την εκδίκαση της προσφυγής του ΠΙΣ στα μέσα Σεπτεμβρίου, θα αποτελέσει η αίτηση ανάκλησης της αναστολής. Η αίτηση είναι έτοιμη προς κατάθεση, μόλις κοινοποιηθεί η απόφαση του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου.
Αν το δικαστήριο κάνει αποδεκτό το νομικό αίτημα του Υπουργείου Υγείας, θα δώσει παράταση ζωής στο μέτρο του πλαφόν, επιτρέποντας στο Μάκη Βορίδη να προετοιμάσει τις εναλλακτικές τους κινήσεις για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, στην περίπτωση που στην εκδίκαση της υπόθεσης το Σεπτέμβριο γίνει τελικά αποδεκτή η προσφυγή του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Βέβαια, αν το ΣτΕ απορρίψει τώρα την αίτηση της Αριστοτέλους, τότε θα πρέπει και πάλι να παγώσει η εφαρμογή του μέτρου.

Θεραπευτικά πρωτόκολλα

Η λύση για τους γιατρούς, ωστόσο, είναι η πλήρη αλλαγή πορείας. Τόσο ο ΠΙΣ όσο και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) εκτιμούν πως αντί του πλαφόν, αποτελεσματικότερη θα ήταν η άμεση και πλήρης εφαρμογή των θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων.

«Τα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα οδηγούν σε ουσιαστικό και αποτελεσματικό εξορθολογισμό τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη», δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Μ. Βλασταράκος.

«Ο εξορθολογισμός και η εξυγίανση της υγείας θα επιτευχθεί θέτοντας πρωτίστως τους πυλώνες του ελέγχου, υλοποιώντας την συνταγογράφηση βάσει διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών (guidelines) και την θέσπιση πρωτοκόλλων διαγνωστικών – θεραπευτικών, έτσι ώστε να καθιστά αδύνατη την μετακύλυση του βάρους στον ίδιο τον ασθενή της επιλογής του φαρμάκου του» προσθέτει και ο ΙΣΑ.

Πάντως, όπως τόνισε πρόσφατα ο Γενικός Γραμματέας Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, Ε. Θηραίος, θεραπευτικά πρωτόκολλα είναι έτοιμα, όπως και η ψηφιακή απεικόνιση τους, μέσω μιας πλήρως λειτουργική ηλεκτρονική web-εφαρμογή.

Σύμφωνα με τον κ. Θηραιό, στη σταδιακή ανάπτυξη του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, προγραμματίζονται για παραγωγική λειτουργία και διασύνδεση με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα:

η ενσωμάτωση ενός Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Ασθενή (patient summary),
η δημιουργία Μητρώου Δεδομένων Ασθενών (patient registries),
η ανάπτυξη κλινικών/διαγνωστικών πρωτοκόλλων.

Γράφει: Βασιλική Αγγουρίδη

http://www.virus.com.gr/site/index.php?option=com_k2&view=item&id=3523:therapeftika-protokolla-anti-plafon&Itemid=169&utm_source=MailingList&utm_medium=email&utm_campaign=Virus+Newsletter

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *