“Το ΙΚΑ δεν “βλέπει” ανταγωνιστικά το θεσμό της επαγγελματικής ασφάλισης”

Θετική στάση απέναντι στο θεσμό της επαγγελματικής ασφάλισης κράτησε ο υποδιοικητής του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ), Ιωάννης Σαριβουγιούκας, υπογραμμίζοντας ότι το ΙΚΑ δεν “βλέπει” ανταγωνιστικά το θεσμό.

Μιλώντας σε συνέδριο, με θέμα “Η Επαγγελματική Ασφάλιση και οι προοπτικές της στο Σύγχρονο Εργασιακό Περιβάλλον”, που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, επεσήμανε ότι το εργασιακό περιβάλλον βρίσκεται αντιμέτωπο με πλήθος αρνητικών εξελίξεων, όπως η παγκόσμια οικονομική αστάθεια, το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, η εγχώρια αγορά, που χαρακτηρίζεται από την πτώση της κατανάλωσης και τον περιορισμό των επενδύσεων, καθώς και ο Δημόσιος τομέας, ο οποίος αδυνατεί να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της αγοράς.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, οι προοπτικές της επαγγελματικής ασφάλισης στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον μπορούν να είναι ευοίωνες, αρκεί να δοθούν κίνητρα για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού “μοντέλου” επαγγελματικής ασφάλισης, το οποίο θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των Ελλήνων εργαζομένων και θα συμβάλει όχι μόνο στη δημιουργία ενός βέλτιστου εργασιακού περιβάλλοντος, αλλά και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας.

“Στενά είναι τα περιθώρια ανάπτυξης της επαγγελματικής ασφάλισης στην Ελλάδα, θεσμού που πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα μας το 2002, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη και παγκοσμίως, όπου η επαγγελματική ασφάλιση συμπληρώνει την κοινωνική ασφάλιση”. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων ο Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Νικολόπουλος, ενώ ανέφερε ότι οι κυριότεροι παράγοντες, που ευθύνονται για την περιορισμένη ανάπτυξη του θεσμού, είναι η ύπαρξη υποχρεωτικής συμπληρωματικής προστασίας από την επικουρική ασφάλιση, που λειτουργεί από το δημόσιο διανεμητικό σύστημα, η εξάντληση της εισφοροδοτικής ικανότητας των εργαζομένων και των εργοδοτών, με τις υψηλές εισφορές στην κύρια και επικουρική κοινωνική ασφάλιση, καθώς και το γεγονός ότι η πολιτεία δεν θέσπισε με νόμο σαφές ειδικό πλαίσιο για τα φορολογικά κίνητρα.

“Στη χώρα μας, αντιμετωπίζεται εσφαλμένα ο θεσμός της επαγγελματικής ασφάλισης με αυτόν της απλής ιδιωτικής ασφάλισης”, ανέφερε ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Γιάννος Γραμματίδης, διευκρινίζοντας ότι σε όση έκταση αλληλοεξυπηρετούνται οι δύο θεσμοί, προσφέρουν τη βέλτιστη δυνατή λύση στο χώρο της συμπληρωματικής ασφάλισης.

Υπέρ της σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα με τα επαγγελματικά ταμεία τάχθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, Γεώργιος Κώτσαλος. Επεσήμανε δε ότι η ασφαλιστική αγορά διαθέτει τόσο την εμπειρία όσο και την τεχνογνωσία, που της επιτρέπει να αναλάβει ρόλο και να αναπτύξει συνέργειες με το δημόσιο. “Αυτό που επιδιώκει η ασφαλιστική αγορά δεν είναι να αντικαταστήσει τα επαγγελματικά Ταμεία, αλλά λειτουργώντας εκ παραλλήλου, να παρέχει αυτές τις υπηρεσίες, τη στιγμή που στην Ευρώπη η πλειοψηφία των επαγγελματικών Ταμείων γίνεται μέσα από ασφαλιστικές εταιρείες”, δήλωσε ο κ. Κώτσαλος.

http://www.nooz.gr/economy/to-ika-den-vlepei-antagonistika-to-8esmo-tis-epaggelmatikis-asfalisis

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *