Αύξηση προϋπολογισμού για την υγεία, άμεσες προσλήψεις στο ΕΣΥ, άνοιγμα ΕΟΠΥΥ στους νέους ιατρούς διατύπωσε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης κατά την επίσκεψη του Υπουργού Υγείας κ. Γρηγοράκου στον ΙΣΑ

ΙΣΑsmallΟ Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος επισκέφτηκε τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο κ. Γ. Πατούλη και τα μέλη του Δ.Σ. του Ι.Σ.Α. Ο Αναπληρωτής Υπουργός κος Γρηγοράκος ενημερώθηκε διεξοδικώς από τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΙΣΑ για τα σημαντικά ζητήματα του χώρου της υγείας. Ειδικότερα αναφέρθηκαν τα κάτωθι ζητήματα:

Ι) Όσον αφορά στους ελευθεροεπαγγελματίες και τον ΕΟΠΥΥ τονίστηκε ότι είναι η επιτακτική η ανάγκη για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων των κατά τόπους Ιατρικών Συλλόγων υπό την αιγίδα του ΠΙΣ, για την ύπαρξη ελεύθερης επιλογής γιατρού, ισότιμου δικαιώματος όλων των γιατρών να συμβληθούν και αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση. Επίσης πρέπει άμεσα να προωθηθεί η αποπληρωμή των ληξιπροθέσμων του ΕΟΠΥΥ και η Έκδοση ΠΟΛ από το Υπουργείο Οικονομικών για να συμπεριληφθούν τα πιστωτικά τιμολόγια του clawback που αφορούν το 2013, στην φορολογική δήλωση του 2013, αν και η ημερομηνία έκδοσης τους είναι το έτος 2014 .

 

ΙΙ) Για τους Ιατρούς του ΕΣΥ είναι αναγκαία :

 

Η έγκαιρη πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών σε ειδικευμένους και ειδικευόμενους γιατρούς.

Ανανέωση του Ε.Σ.Υ. μέσα από νέες προσλήψεις για κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων.

Το μισθολόγιο των ιατρών του ΕΣΥ είναι πολύ χαμηλό, οι ειδικευόμενοι δεν λαμβάνουν άνω των 1000ΕΥΡΩ μηνιαίως, ενώ ο αγροτικός ιατρός μόλις 800ΕΥΡΩ.

Οι συνθήκες λόγω της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι άθλιες , οι ιατροί που εργάζονται στο ΕΣΥ αναγκάζονται να ξεπερνούν κατά πολύ τις 5 εφημερίες μηνιαίως, οι οποίες τις περισσότερες φορές δεν τους καταβάλλονται.

Τοποθέτηση των ήδη κριθέντων 2.000 γιατρών προς κάλυψη των υφιστάμενων κενών.

Οι επιπλέον εφημερίες (υπερβάσεις ή πρόσθετες) που υποχρεώθηκαν να εκτελέσουν οι Ιατροί, προκειμένου να προκύψει ασφαλές πρόγραμμα για το Νοσοκομείο, πρέπει να αναγνωρίζονται διότι παραμένουν απλήρωτες μέχρι σήμερα.

Μέτρα για την ανεργία και υποαπασχόληση των γιατρών

Χορήγηση ΕΣΠΑ και επιδοτήσεων για τους νέους ιατρούς αλλά και για τα ιατρεία, πολυιατρεία και ιατρικές εταιρίες.

Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη Δημόσια Υγεία, στα πλοία, σε αθλητικούς χώρους, στα σχολεία, στις τουριστικές περιοχές και αλλού.

 

ΙΙΙ) Για τους γιατρούς των μονάδων ΕΟΠΥΥ νυν ΠΕΔΥ και για τους Νοσοκομειακούς ιατρούς των μονάδων του ΙΚΑ Οι ιατροί αυτοί έως ότου αποκτήσουν το ίδιο εργασιακό καθεστώς με τους ιατρούς του ΕΣΥ θα πρέπει να διατηρήσουν το ιατρείο τους και εν συνεχεία να έχουν τη δυνατότητα επιλογής.

 

IV) Σχετικά με το ζήτημα της ανεργίας πρέπει να ληφθούν :

 

V) Ιατροί σε άγονες γραμμές : παροχή κινήτρων για εγκατάσταση εξειδικευμένων γενικών γιατρών σε άγονες και παραμεθόριες περιοχές με τριετή τουλάχιστον παραμονή

 

Τηλεϊατρική

Κάρτα Υγείας

Γρήγορες Αεροκομιδές

 

Ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. κ. Γ. Πατούλης κλείνοντας τη συνάντηση, ανέφερε ότι «το ιατρικό λειτούργημα έχει δοκιμαστεί πολύ, οι ιατροί παρουσιάζονται σαν να παίρνουν όλοι φακελάκι ενώ το πρόβλημα με τα ληξιπρόθεσμα που τους οφείλει η πολιτεία αποσιωπάται. Οι πρόχειρες αλλαγές στην ΠΦΥ από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είχε ως αποτέλεσμα να αποσαθρωθεί το σύστημα υγείας τόσο το πρωτοβάθμιο όσο και το δευτεροβάθμιο. Το πρόβλημα με τους ανασφάλιστους οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στην δωρεάν νοσηλεία συνεχίζει να υφίσταται παρά την έκδοση της σχετικής ΥΑ και από πλευράς του οι εθελοντές του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής συνεχίζουν την προσφορά τους παρέχοντας τα φάρμακα στους ανασφάλιστους αλλά και τις ιατρικές τους υπηρεσίες. Ταυτόχρονα το νέο χαράτσι που επιβλήθηκε στην συμμετοχή στο φάρμακο θα δημιουργήσει απρόβλεπτες συνέπειες καθότι οι ασφαλισμένοι δεν θα δύνανται να λάβουν τα φάρμακα τους.» Ο Πρόεδρος τόνισε ότι «Μια γόνιμη και παραγωγική συνεργασία με τη Νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ώστε να επιλυθούν τα σοβαρότατα ζητήματα που αναφέρθηκαν, μόνο θετικά αποτελέσματα θα επιφέρει για τους ιατρούς αλλά και τους ασθενείς».

 

Ο κος Υπουργός δήλωσε ότι: «Ως ιατρός και πρώην μέλος του πειθαρχικού συμβουλίου του ΙΣΑ προσβλέπει σε μια αγαστή συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών. Είναι ανοιχτός στο διάλογο και ο ΙΣΑ είναι ένας από τους σημαντικότερους συνομιλητές που θα έχει. Τέλος ανέφερε ότι στα άμεσα σχέδια του είναι η δημοσίευση διάταξης για την άμεση πληρωμή των εφημεριών των ιατρών αλλά και τη κάλυψη των ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *