Επιδόματα αναπηρίας με… αστυνομική εγγύηση

Του Κωστή Κεκελιάδη

Τα αποτελέσματα φάνηκαν αμέσως: Την περασμένη Δευτέρα, πρώτη ημέρα λειτουργίας του ΚΕΠΑ, ο συνωστισμός ήταν τέτοιος, που προκάλεσε «τυφλές» εκρήξεις θυμού, με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό μιας υπαλλήλου. Κλήθηκαν διμοιρία των ΜΑΤ από το γειτονικό δικαστικό μέγαρο, καθώς και μοτοσικλετιστές της αστυνομίας, για να προστατεύσουν το προσωπικό του ΙΚΑ.

Από το παράθυρο
Έκτοτε αστυνομικοί έχουν αναλάβει καθήκοντα «τροχονόμων» όσων περιμένουν και φύλαξης σε καθημερινή βάση: Έχουν κλείσει τις εξωτερικές καγκελόπορτες και από έναν ονομαστικό κατάλογο σειράς προτεραιότητας καλούν τον κόσμο να προσέλθει ανά ομάδες στο γραφείο. Όταν τη δεύτερη ημέρα έφτασαν στην Πύλη Αξιού διευθυντικά στελέχη από το ΙΚΑ της Αριστοτέλους, για να διαπιστώσουν την απίστευτη ταλαιπωρία του κόσμου, η μοναδική πρόσβαση, για να μπουν στο γραφείο, ήταν το… παράθυρο.
Τα κέντρα πιστοποίησης αναπηρίας διαδέχονται τις αντίστοιχες καταργηθείσες επιτροπές των ασφαλιστικών φορέων και της πρόνοιας των πρώην νομαρχιών. Το ΚΕΠΑ της Πύλης Αξιού στελεχώθηκε εσπευσμένα με δύο διοικητικούς υπαλλήλους και τρεις γιατρούς, με αποτέλεσμα όσοι υποβάλλουν αιτήσεις, για να εξεταστούν, να συγκεντρώνονται καθημερινά από τα χαράματα. Την προηγούμενη εβδομάδα άνθρωποι από γειτονικούς νομούς έφυγαν άπραγοι το μεσημέρι, για να επιστρέψουν την επόμενη ημέρα.
Ωστόσο υπήρχε χρόνος να οργανωθεί καλύτερα η λειτουργία του ΚΕΠΑ. Η πρώτη σχετική εγκύκλιος είχε αποσταλεί στη διοίκηση του ΙΚΑ της Θεσσαλονίκης από τις 27 Ιουνίου. Προέβλεπε να στεγαστεί σε πρώτη φάση στα κεντρικά γραφεία της Αριστοτέλους και να ενισχυθεί σε δεύτερο χρόνο με το πολυιατρείο του Βαρδάρη. Αιφνιδιαστικά όμως στα μέσα Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε ότι θα στεγαστεί μόνο στην Πύλη Αξιού. Το γραφείο βρίσκεται στην άκρη ενός στενού και σκοτεινού διαδρόμου, η ουρά της αναμονής φτάνει μέχρι την αυλή πίσω από τα δικαστήρια και είναι άγνωστο πώς θα προφυλάσσεται ο κόσμος, όταν βρέχει ή έχει κρύο.
Η διαδικασία προβλέπεται να είναι χρονοβόρα, γιατί:
1. Το σύνολο των αιτήσεων που αναμένεται να κατατεθεί στο ΚΕΠΑ από τους τέσσερις νομούς υπολογίζεται σε 30.000.
2. Κατά προτεραιότητα θα εξεταστούν οι αιτήσεις ανασφάλιστων της πρόνοιας, που φτάνουν τις 17.000, στους οποίους αναμένεται να γίνει σχολαστικός έλεγχος.
3. Οι υπάλληλοι του ΚΕΠΑ της Πύλης Αξιού αποστέλλουν ηλεκτρονικά στα κεντρικά γραφεία της Αθήνας κατά μέσο όρο 60 αιτήσεις την ημέρα, σκανάροντας τις συνοδευτικές ιατρικές εξετάσεις. Άρα, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία -με τους σημερινούς ρυθμούς- θα απαιτηθεί περίπου ένας χρόνος, μόνο για να διαπιστωθεί ποιοι από τους υποψήφιους της πρόνοιας δικαιούνται συντάξεις και οικονομικές ελαφρύνσεις.
4. Στην αναμονή βρίσκονται επίσης περίπου 4.000 ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, για να επαναξιολογηθούν, και άλλοι περίπου 9.000 των υπόλοιπων ταμείων.

Με πληρωμή
Κατά την οργάνωση του τρόπου λειτουργίας του ΚΕΠΑ δεν έγινε καμία εσωτερική αξιολόγηση με βάση τις προτεραιότητες, οπότε εξετάζονται σωρηδόν δικαιολογητικά που αφορούν τόσο συντάξεις όσο και λιγότερο επείγουσες παροχές, όπως εκπτωτικές κάρτες σε μέσα μεταφοράς (πάσο) και φορολογικές ελαφρύνσεις σε ανθρώπους με αναπηρία.
Για πρώτη φορά οι ανασφάλιστοι είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν παράβολο 46 ευρώ μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά. Τις πρώτες δύο ημέρες επικρατούσε τέτοια σύγχυση, που κλήθηκαν να πληρώσουν το παράβολο και ασφαλισμένοι.

«Δεν το περιμέναμε»
Την Παρασκευή το πρωί έγινε έκτακτη σύσκεψη στα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ στην Αριστοτέλους με τη συμμετοχή διευθυντικών στελεχών από το ίδρυμα κοινωνικής ασφάλισης και τις υγειονομικές περιφέρειες. Σε δηλώσεις του στη «Θ» μετά τη σύσκεψη ο διευθυντής του ΙΚΑ Θεσσαλονίκης Κ. Δαλαμπούρας παραδέχτηκε την προβληματική κατάσταση που δημιουργήθηκε. «Δεν περιμέναμε τόσο κόσμο», είπε, ενώ ερωτηθείς γιατί δεν έγιναν έγκαιρες προετοιμασίες υποστήριξε ότι «είναι δύσκολο να βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι που θα στεγάσουν το ΚΕΠΑ» και πως μέσα στην εβδομάδα θα λειτουργήσει ένα δεύτερο γραφείο πάλι στην Πύλη Αξιού και προετοιμάζεται ένα τρίτο σε υπηρεσία του ΙΚΑ στη Βαλαωρίτου.

http://www.makthes.gr/news/reportage/80987/

2 thoughts to “Επιδόματα αναπηρίας με… αστυνομική εγγύηση”

  1. DE EXΩ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΚΟΜΑ ΑΠΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕ ΞΕΡΩ ΓΙΑΤΙ? ΑΝ ΘΕΛΕΤΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΜΟΥ ΔΕ ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΚΕΠΑ Η ΠΡΟΝΟΙΑ

  2. Δεν εχω περασει απο επιτροπη η αιτηση κατατεθηκε με αριθμο πρωτοκ.501-2012-16352 Ημερομηνια 14/08/2012 στο Υποκαταστημα 501περιφερειακο Θεσ/νικης ΠΥΛΗ ΑΞΙΟΥ δεν ειδοποιηθηκα ουτε τηλ. ουτε γραπτος ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΠΟΛΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *