Ομερτά για το ρουσφέτι του «Ιπποκρατείου»

Του Νίκου Ηλιάδη
Όπως αποκάλυψε την περασμένη Δευτέρα η «Θ», η ανάδοχος κοινοπραξία «Ράπτη Αντιγόνη – Fountain Greece», στην οποία ανατέθηκε η εκμετάλλευση του κυλικείου του νοσοκομείου κατόπιν διαγωνισμού, έχει προβεί σε σωρεία παραβιάσεων των βασικών όρων της σύμβασης παραχώρησης. Ωστόσο η διοίκηση του νοσοκομείου επιδεικνύει προκλητική ανοχή, ενώ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου περιέργως κάνει τα στραβά μάτια. Υπενθυμίζεται ότι ο ανάδοχος έχει μετατρέψει το κυλικείο σε ένα σύγχρονο sport café, επεκτείνοντας τον παραχωρηθέντα χώρο των 85 τ.μ. σε περίπου 300 τ.μ., καταλαμβάνοντας τον αύλειο χώρο του νοσοκομείου και τοποθετώντας τηλεοράσεις με αναμετάδοση συνδρομητικών καναλιών, μπαρ, κ.λπ. Παράλληλα, κι ενώ οφείλει ενοίκια αρκετών μηνών, ζητά τη μείωση του ενοικίου κατά 35%, από τα 43.000 στα 28.000 ευρώ. Επικαλείται προς τούτο την οικονομική κρίση, την πτώση του τζίρου του και σειρά άλλων λόγων.

40.000 για το «ΑΧΕΠΑ»
Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Θ», την ίδια ώρα -και συγκεκριμένα στις 28 Ιουλίου- που η εταιρεία «Ράπτη Αντιγόνη» επικαλείται οικονομική δυσπραγία λόγω οικονομικής κρίσης, προσέφερε το ποσό των 39.800 ευρώ μηνιαίως, για να αναλάβει τη διαχείριση του κυλικείου στο νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ». Δεν τα κατάφερε όμως, καθώς ανάδοχος ανακηρύχθηκε η εταιρεία Δ. Μουτακίδου και Σία Ο.Ε., η οποία προσέφερε 41.000 ευρώ. Παράλληλα στα τέλη Ιουνίου η «Ράπτη Αντιγόνη» ανέλαβε και το κυλικείο του νοσοκομείου «Άγιος Δημήτριος».
Απέναντι σε όλες τις παραβιάσεις των όρων της σύμβασης παραχώρησης η διοίκηση του «Ιπποκρατείου» έκανε και εξακολουθεί να κάνει τα στραβά μάτια. Μάλιστα ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Χριστιανόπουλος τάχθηκε αναφανδόν στο πλευρό του επιχειρηματία, εισηγούμενος στο δ.σ. του ιδρύματος να γίνει δεκτό το αίτημα του αναδόχου για μείωση του ενοικίου.

Με τις πλάτες του διοικητή
Σύμφωνα με πληροφορίες μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Θ» ο κ. Χριστιανόπουλος συγκάλεσε ειδική άτυπη σύσκεψη, για να εκτιμηθεί η κατάσταση. Εκεί αποφασίστηκε να μην υπάρξει απολύτως καμία αντίδραση εκ μέρους της διοίκησης, με το ακαταμάχητο επιχείρημα «αφήστε το, θα γράψουν, θα ξαναγράψουν, στο τέλος θα ξεχαστεί». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στην ίδια σύσκεψη αφέθηκε να εννοηθεί ότι για όλα αυτά υπάρχει η σιωπηρή συναίνεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, η οποία πάντως επέδειξε ιδιαίτερη απροθυμία να ασχοληθεί με την υπόθεση.
Τέλος την Παρασκευή έγινε έκτακτη συνεδρίαση του δ.σ. του νοσοκομείου, στην οποία όμως ο κ. Χριστιανόπουλος απέφυγε να θέσει το θέμα προς συζήτηση.

ΑΙΧΜΗ Περίεργη ανοχή

Ασφαλώς και δεν αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της χώρας η περίπτωση του «Ιπποκρατείου». Είναι όμως άλλη μία μικρή απόδειξη, γιατί η Ελλάδα αδυνατεί να βγει από το δημοσιονομικό βούρκο. Την ώρα που φτάσαμε στο σημείο να φορολογούνται ακόμη και εισοδήματα των 350 ευρώ, υπάρχουν ακόμη δημόσιοι λειτουργοί οι οποίοι διαχειρίζονται κατά τρόπο προκλητικό το δημόσιο χρήμα. Το καλοκαίρι του 2010 ο διοικητής του «Ιπποκρατείου» έβαλε την υπογραφή του, εκπροσωπώντας το ελληνικό δημόσιο, σε μία σύμβαση παραχώρησης του κυλικείου του νοσοκομείου, η οποία είχε σαφείς και δεσμευτικούς όρους. Έκτοτε όμως, αντί να μεριμνά για τη διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου, εκείνος συμπεριφέρεται ως εκπρόσωπος του ιδιώτη.
Είναι απορίας άξιο γιατί οι πολιτικοί προϊστάμενοί του ανέχονται τέτοιου είδους συμπεριφορές. Προκαλεί εντύπωση και τροφοδοτεί αγοραίες φήμες η αδράνεια την οποία επιδεικνύει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας -με τρεις βορειοελλαδίτες υφυπουργούς- η οποία γνωρίζει την υπόθεση. Εντύπωση προκαλεί επίσης η σιωπή των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι αποφεύγουν να φέρουν το θέμα στη Βουλή. Όπως και η αδράνεια της Πολεοδομίας Θεσσαλονίκης, η οποία δεν μπήκε καν στον κόπο να διενεργήσει την απαιτούμενη αυτοψία, για να διαπιστωθεί εάν το sport café που κατασκευάστηκε στον αύλειο χώρο του νοσοκομείου διαθέτει πιστοποιητικά νομιμότητας.
Ν.Η.

http://www.makthes.gr/news/reportage/80994/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *