Θα γίνει ποτέ;

ARKADIA18-150x15017Το θέμα των βιολογικών καθαρισμών είναι τόσο παλιό και τόσο κουρασμένο όσο και η ευρωπαϊκή μας ένταξη. Η τρισκατάρατη ένωση έχει χρηματοδοτήσει την κατασκευή τους και μας έχει επιβάλει πρόστιμα για ολιγωρίες και καθυστερήσεις.

Στους υπολογισμούς της όμως δεν μέτρησε το ανεξάρτητο φρόνημα της δικής μας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία φροντίζει για τη δημιουργία και λειτουργία τους. Σαν και αυτόν που πρόκειται να γίνει στο δήμο Βόρειας Κυνουρίας, ο οποίος παρότι έχει δημοπρατηθεί και αναδειχθεί εργολάβος για τη δημιουργία του αποχετευτικού δικτύου, εδώ και μήνες, εν τούτοις δεν έχει ακόμα ανοίξει το εργοτάξιό του. Η τύχη του αγνοείται για τους αρμόδιους.

Και αναρωτιέται κανείς ευλόγως, πλην όμως αφελώς: σε έναν τόπο που διαθέτει θάλασσα, εξ ορισμού, καθότι παραθαλάσσιο μέρος, και ο οποίος περιμένει την επίσκεψη των επήλυδων που κολυμπούν στη θάλασσα για να ζήσει, τι το σημαντικότερο από το κλείσιμο των βόθρων και τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού; Γιατί ο εργολάβος δεν προχωρεί στην κατασκευή του δικτύου και γιατί, εφόσον αυτός δεν παρουσιάζεται συνεπής στις υποχρεώσεις του δεν αντικαθίσταται από τον επόμενο μειοδότη;

Από την άλλη, η αριστερή αντιπολίτευση που υπάρχει στο δήμο, όπως και κάποιοι οικολογούντες δημοτικοί σύμβουλοι τι κάνουν; Όλοι αυτοί που κόπτονται, και ορθώς αντιδρούν, για την παραχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ τμημάτων – φιλέτων του αιγιαλού στην περιοχή «Γλυφάδα» προς πώληση, γιατί σιωπούν;

Όταν πρόκειται για τα χημικά του Ασαντ στη Συρία, ή για τις γερμανικές εκλογές, εκεί δεν σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας. Απασχολημένοι με τα μεγάλα ζητήματα της οικουμένης δεν έχουμε καιρό ούτε και δύναμη για να εστιάσουμε στα αστικά λύματα μιας μικρής περιοχής. Γι αυτό και φθάνουμε στο σημείο να πούμε πως ίσως θα έπρεπε και τη λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών να την αναλάβουν οι Ευρωπαίοι για να μπορούμε με όλη μας την άνεση να καταγγέλλουμε παρέμβαση στα εσωτερικά μας και υποστολή της ελληνικής σημαίας. Έτσι, και θα λειτουργούσαν οι βιολογικοί καθαρισμοί, και οι δικοί μας οικολόγοι και λοιποί αριστεροί αντιμνημονιακοί θα έκαναν το κέφι τους.

Κερδίζει το στοίχημα

Για στοίχημα που γίνεται πραγματικότητα, έκανε λόγο ο Πέτρος; Τατούλης στην έκτακτη συνέντευξη τύπου για τα σκουπίδια, παρουσία του Ειδικού Γραμματέα ΣΔΙΤ κ. Νικόλαου Μαντζούφα μετά την ανακοίνωση της υπογραφής από το ΥΠΕΚΑ της απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων για το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων με ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μπαίνουμε στη τελική φάση του έργου, πράγμα αδιανόητο πριν λίγο καιρό. Η σημαντικότητα του έργου έγκειται κατά το Περιφερειάρχη στο ότι πρόκειται για έργο αυστηρά περιβαλλοντικό, με τεχνολογία αιχμής, το οποίο έχει θωρακίσει η αδειοδότησή του από το ΥΠΕΚΑ ώστε τούτο ολοκληρωμένο να μετατρέψει την Περιφέρεια Πελοποννήσου από την πιο βρώμικη Περιφέρεια σε Περιφέρεια αειφορίας,

 

Οριστική λύση

 

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, το πιο πάνω έργο ΣΔΙΤ Περιφέρειας Πελοποννήσου περιλαμβάνει την ευθύνη μελέτης, κατασκευής και λειτουργίας τριών υπερσύγχρονων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και δύο Σταθμών Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ), που αναμένεται να λύσουν οριστικά και με τον πλέον ενδεδειγμένο περιβαλλοντικά, τεχνολογικά και οικονομικά τρόπο το πρόβλημα των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο για τα επόμενα 25 χρόνια, σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους της ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων στους 82 ΧΑΔΑ της Πελοποννήσου.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι η βαθμιαία παύση λειτουργίας όλων των ΧΑΔΑ τους επόμενους 10 μήνες, λόγω της υλοποίησης των έργων προσωρινής διαχείρισης και η πλήρης περιβαλλοντική αποκατάστασή τους πριν το τέλος του 2015, θα μειώσει το χρηματικό πρόστιμο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τουλάχιστον κατά το ένα τρίτο, εξοικονομώντας πολύτιμους πόρους ύψους 10 εκατ. ευρώ, σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα.

 

Υδατοδρόμιο

 

Το υδατοδρόμιο του Παραλίου Αστρους θα είναι ένα από τα περιφερειακά υδατοδρόμια που σχεδιάζει να λειτουργήσει το 2016 η εταιρεία Hellenic Seaplanes για να συνδέσει με υδροπλάνο 112 περιοχές της Ελλάδας. Συγκεκριμένα η εταιρεία σχεδιάζει 2 μητροπολιτικά υδατοδρόμια σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη, 10 κεντρικά σε Καλαμάτα, Χαλκίδα, Βόλο, Μήλο, Κω, Λέσβο, Αμφιλοχία, Αλεξανδρούπολη, Σύρο και Χανιά και 100 περιφερειακά σε διάφορες παράλιες πόλεις, μεταξύ των οποίων και το Παράλιο Αστρος. Τα 2 μητροπολιτικά υδατοδρόμια θα διαθέτουν περισσότερες από 15 θέσεις πρόσδεσης υδροπλάνων, τα 10 κεντρικά θα διαθέτουν από 3 έως 10 θέσεις, ενώ τα 100 περιφερειακά θα διαθέτουν μόνο μια θέση.

 

 

 

«Πάμε ξανά»

 

Η παράσταση της Νατάσσας Μποφίλιου που ταξιδεύει αυτό το καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα κάνει μια στάση απόψε το βράδυ στο Θέατρο Άλσους Αγίου Γεωργίου στην Τρίπολη.

 

Ο Θέμης Καραμουρατίδης και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος πάντα στο πλευρό της, στήνουν ένα απρόβλεπτο ακουστικό πρόγραμμα με στόχο να κάνουν τα τραγούδια τους αγνώριστα, αλλά και να πειραματιστούν με γνωστά και μη εξαιρετέα σπουδαία κομμάτια της ελληνικής μουσικής σκηνής.

Στην παράσταση «Πάμε Ξανά» η Νατάσσα Μποφίλιου συνδυάζει τα ήδη αγαπημένα τραγούδια της πρόσφατης συνεργασίας της με το σημαντικό συνθέτη Στάμο Σέμση με τα τραγούδια του προσωπικού ρεπερτορίου της, που την έχουν αναδείξει σε μια από τις πιο δημοφιλείς ερμηνεύτριες της γενιάς της.

 

Επαγγελματική κατάρτιση

 

Από το γραφείο του υφυπουργού Ανάπτυξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου καθίσταται γνωστό πως μετά από συνεννόηση με τη πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας και Θρησκευμάτων εγκρίθηκε η υλοποίηση δύο προγραμμάτων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης για άνεργους νέους. Ειδικότερα, το πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει συνολικό προϋπολογισμό € 40 εκατ. και αφορά στην κατάρτιση 7.000 αποφοίτων ΙΕΚ. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της διαχειριστικής αρχής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων η υλοποίηση του προγράμματος θα ξεκινήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου.

 

Αντιστοίχως το πρόγραμμα το πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας έχει συνολικό προϋπολογισμό € 14,4 εκατ. και αφορά στην κατάρτιση 1.200 νέων άνεργων επαγγελματιών υγείας τον τομέα της πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

 

Χαμογελάτε

 

Η βαρύτατη ήττα της Βραζιλίας από την Γερμανία με 7-1 στα ημιτελικά του Μουντιάλ της Βραζιλίας σχολιάστηκε πολύ καυστικά στα social media. Μάλιστα στο Twitter το θέμα Βραζιλία-Γερμανία έσπασε κάθε ρεκόρ. Ιδού μερικά σχόλια:

 

-Ζήτησα απ τη μάνα μου λίγο νερό, μισό λεπτάκι να βάλω ένα γκολ στη Βραζιλία αγόρι μου και σου φέρνω.

 

-Ο αγώνας μου θυμίζει το θρυλικό 5-0 που είχαμε χάσει από το Γ2 στο γυμνάσιο. Βέβαια παίζαμε κάπως καλύτερα από τη Βραζιλία.

 

-Έλεος….σταματήστε επιτέλους να κοροϊδεύετε την Βραζιλία… ΕΦΤΑ-νει πια…!!!

 

-Κάπου στη Βραζιλία. Η γυναίκα του Σκολάρι:

 

-Ξύπνα αγάπη μου, πήγε 8.

 

-Τιιιιιι; Φάγαμε και άλλο;

 

Γιάν. Παπαμήτρος 181 Retweets 202 favorites

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *