ΠΑΣΚ-ΓΙΑΤΡΩΝ ΙΣΑ. Η ολομέλεια συζητά το υπό κατάθεση πολυνομοσχέδιο του υπουργείου υγείας.

ΑΘΗΝΑ 22/9/2011
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στις 21/9/2011 συνεκλήθη σε ολομέλεια η ΠΑΣΚ-ΓΙΑΤΡΩΝ για συζήτηση το υπό κατάθεση πολυνομοσχέδιο του υπουργείου υγείας.

Η συγκέντρωση των φίλων και μελών ήταν μαζική, πράγμα που δείχνει τον προβληματισμό και το ενδιαφέρον των συναδέλφων για τα τεκταινόμενα τόσο στον χώρο της υγείας όσο και στο ευρύτερο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας.

Οι τοποθετήσεις πολλές και γόνιμος ο διάλογος.

Σε πολιτικό επίπεδο:

Διαπιστώθηκε η αδυναμία του κάδρου των μελών της κυβερνητικής επιτροπής να αφουγκραστούν την κοινωνική αγωνία των πολιτών και να επιβάλουν κοινωνική δικαιοσύνη.

Διαπιστώθηκε επίσης η αδυναμία επικοινωνίας του πολιτικού φορέα με τις πλατύτερες λαϊκές μάζες στο να αρθρώσει ένα πολιτικό λόγο αλήθειας, που θα περιγράφει την πραγματική οικονομική κατάσταση της χώρας, τα αίτια, τις ευθύνες των πολιτικών κομμάτων εξουσίας που οδήγησαν τα πράγματα μέχρι εδώ, τις ευθύνες του πολιτικού φορέα του ΠΑΣΟΚ και την καταδίκη των πολιτικών αυτών που ακολουθήθηκαν.

Διαπιστώθηκε επίσης η αλλοπρόσαλλη και καθημερινά μεταβαλλόμενη λήψη φοροεισπρακτικών μέτρων που δεν κατανοεί ο απλώς πολίτης σε ποια συγκροτημένη οικονομική πολιτική εντάσσονται.

Η αλλοπρόσαλλη αυτή οικονομική διαχείριση συνοδευόμενη και με τον συντεταγμένο εκφοβισμό από τα μέσα μαζικής παραπληροφόρησης, αυξάνει καθημερινά το άγχος και την αγωνία των πολιτών και τους οδηγεί σε κοινωνική κατάθλιψη.

Το κοινωνικό σκηνικό μοιάζει με τον πίνακα του Εζέν Ντελακρουά «Η καταστροφή της Χίου»

Η ΠΑΣΚ-ΓΙΑΤΡΩΝ προτείνει:

Με θάρρος και παρρησία να περιγράψει ο πολιτικός φοράς την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, ποιο είναι το ακριβές ποσό που χρωστά η χώρα έστω και κατά προσέγγιση, ποιος είναι ο διακανονισμός του χρέους και τι πόσον καλείτε να καταβάλει το κράτος κάθε χρόνο.

«Λαός σωστά ενημερωμένος ποτέ νικημένος»

Προτείνει επίσης τάχιστα την διεξαγωγή ενός πραγματικού, αξιόπιστου και όχι μαϊμού συνεδρίου, που θα επαναπροσδιορίσει το ιδεολογικό περιεχόμενο του ΠΑΣΟΚ στις νέες οικονομικές και διεθνείς συνθήκες.

Να συντάξει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τον λαό, αποκηρύσσοντας πολιτικές αλλά και πρόσωπα που με τις προσωπικές πολιτικές τους μας οδήγησαν σαν χώρα μέχρι εδώ, απαξιώνοντας τόσο το πολιτικό σύστημα της χώρας όσο και τον πολιτικό φορέα.

Στο επίπεδο του υπό κατάθεση πολυνομοσχεδίου:

Όλοι οι συνάδελφοι εξέφρασαν την αγανάκτηση τους για την προχειρότητα με την οποία το υπουργείο υγείας προσεγγίζει τα προβλήματα στον χώρο της υγείας.

Συγκεκριμένα κατηγόρησαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας σαν ανίκανη να βάλει στόχους και να σχεδιάσει μια συγκροτημένη και σταδιακή μεταρρύθμιση στον χώρο της υγείας.

Ο υπουργός των τηλεπαραθύρων και της ακατάσχετης συκοφαντίας των εργαζομένων στα νοσοκομεία ενσπείρει τον φόβο και την αβεβαιότητα στον χώρο των γιατρών (και όχι μόνο), με τις διαρροές που σκόπιμα αφήνει να διαρρέουν από το περιβάλλον του.

Η ΠΑΣΚ-ΓΙΑΤΡΩΝ τάσσεται ενάντια σε οποιαδήποτε απόλυση νέου γιατρού.

Στα νοσοκομεία και γενικότερα στον δημόσιο τομέα υγείας δεν περισσεύει κανείς γιατρός, αντίθετα οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό καθημερινά και διογκώνονται.

Τάσσεται ενάντια σε οποιαδήποτε σκέψη περικοπής της αμοιβής των εφημεριών.

Οι συνάδελφοι γιατροί και το λοιπό νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό με το εντατικό ωράριο που δουλεύουν και με τις συνεχείς διαμαρτυρίες του κόσμου που δέχονται λόγω της έλλειψης προσωπικού, εξαντλούνται ψυχικά και σωματικά.

Ελάχιστη λοιπόν αναγνώριση του έργου τους από την απούσα από την καθημερινότητα των νοσοκομείων ηγεσία του υπουργείου υγείας, είναι η αμοιβή των εφημεριών τους.

Η ΠΑΣΚ-ΓΙΑΤΡΩΝ για μια ακόμη φορά καταγγέλλει τον υπουργό των τηλεπαραθύρων και νομοθέτη των γονατογραφημάτων, τον πολιτικό της πελατειακής σχέσης και του βερμπαλισμού, για την επιμονή του να τροποποιήσει την εργασιακή σχέση των πανεπιστημιακών γιατρών συναδέλφων.

Η έλλειψη πολιτικού θάρρους και ικανότητας, να σχεδιάσει και να προτείνει, μία ολοκληρωμένη πρόταση αλλαγής των εργασιακών σχέσεων των γιατρών στον δημόσιο τομέα υγείας, δικαιώνει την σκέψη μας για εξυπηρέτηση του αιτήματος μιας μειοψηφίας (των πανεπιστημιακών γιατρών) επειδή και ο ίδιος είναι πανεπιστημιακός.

Επίσης με την αλλοπρόσαλλη πολιτική φαρμάκου που ακολουθεί ενισχύει απροκάλυπτα την φαρμακοβιομηχανία έναντι του λιανεμπορίου και έχει οδηγήσει σε απόγνωση χιλιάδες φαρμακοποιούς.

Η έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών στην βιοϊσοδυναμία των γενώσιμων φαρμάκων, εκτός της πιστοποίησης που μπορεί να εμφανίζουν οι έμποροι, οδηγεί στην παρατεταμένη ταλαιπωρία των ασθενών λόγω της έλλειψης αποτελεσματικότητας.

Η ΠΑΣΚ-ΓΙΑΤΡΩΝ καταγγέλλει για μια ακόμη φορά τον αρχιτέκτονα της διάλυσης του κοινωνικού κράτους και αλεξιπτωτιστή στο ΠΑΣΟΚ υπουργό, και δηλώνει ότι πάντα θα μάχεται για ένα εθνικό σύστημα υγείας, ευέλικτό, αποτελεσματικό, ποιοτικό με αξιολόγηση και αξιοκρατία και με χαμηλό κόστος.

Η Γραμματεία της ΠΑΣΚ-ΓΙΑΤΡΩΝ

Για την ΠΑΣΚ-ΓΙΑΤΡΩΝ ΙΣΑ
Δρ. Νικόλαος Εμμ. Μπατάκης»
Συντονιστής Διευθυντής Ακτινολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *