Αδιαφορία όλων μας

ARKADIA18-150x15017Πολλές φορές, όσοι ζουν και κυκλοφορούν στην Τρίπολη, καταλαμβάνονται από ένα αίσθημα ματαίωσης. Όχι μόνο για τα μεγάλα θέματα της τοπικής πολιτικής, αλλά, ιδίως, για τα μικρά. Για ό,τι εξαρτάται από εμάς, από την πολυσυζητημένη κοινωνία των πολιτών, τα επιτεύγματα της οποίας θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αλλαγή και της μεγάλης εικόνας. Αλλά υπάρχει, όντως, κοινωνία των πολιτών στην Τρίπολη; Και τι μπορεί να πετύχει σε μια κοινωνία στην οποία ο καθένας δουλεύει για τον εαυτό του ( ή για τη συντεχνία του);

Καθημερινά, οι κεντρικοί πεζόδρομοι, που η διαμόρφωσή της έγινε δυνατή χάρη στα ευρωπαϊκά κονδύλια, διασχίζονται οριζοντίως και καθέτως, από την μια άκρη ως την άλλη, από παντός είδους δίτροχα, κυρίως μηχανόβιους ντεληβεράδες που καταντούν επικίνδυνοι για την σωματική ακεραιότητα των φιλήσυχων πολιτών, οι οποίοι απολαμβάνουν τη βόλτα τους και τα ψώνια τους. Μπροστά σε αυτό το ανησυχητικό φαινόμενο, καθότι επικίνδυνο για όλους, οι αντιδράσεις αυτής της κοινωνίας ποιες είναι; Μάλλον ανύπαρκτες. Καμιά καταγγελία, καμιά αντίδραση, καμιά εκδήλωση με στόχο να συνειδητοποιηθούν όσοι χρησιμοποιούν συχνά τους πεζόδρομους ως δρόμους ταχείας κυκλοφορίας για να κόψουν τη συνήθεια. Όχι μόνο γιατί κινδυνεύουν να πατήσουν κανένα πεζό, όχι μόνο γιατί καταστρέφουν τις πλάκες του οδοστρώματος αλλά και γιατί σε τελευταία ανάλυση είναι παράνομο. Η στήλη πολλάκις έχει εστιάσει και καταγγείλει την αφόρητη αυτή κατάσταση και θα περίμενε τουλάχιστον κάποιες, χλιαρές, έστω αντιδράσεις και από τους κατοίκους, κυρίως όσους κατοικούν ή δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Εις μάτην.

Το αυτό συμβαίνει και με την αστυνομία, η οποία δεν φαίνεται να συγκινείται. Πιθανώς να επικαλείται έλλειψη προσωπικού. Γιατί άλλωστε τα όργανα να βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να συγκρουστούν με γνωστά μέλη της τοπικής κοινωνίας και να κάνουν το αυτονόητο, εφαρμόζοντας το νόμο; Αφού, όπως έχει συμβεί πολλάκις στο παρελθόν, συλλαμβάνονται οι παραβάτες, καταγράφονται οι παραβάσεις τους και στο τέλος διαγράφονται οι ποινές κατόπιν άνωθεν παρεμβάσεων. Οπότε ποιος ο λόγος της αστυνόμευσης;

Η εικόνα της βιτρίνας της πόλης, τείνει να γίνει στερεότυπη, και θα μπορούσε να μπει στους τουριστικούς οδηγούς: στην μια άκρη του πεζόδρομου, αστυνομικοί ή δημοτικοί υπάλληλοι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο της παράνομης στάθμευσης, έχουν απιθώσει τους παγωμένους καφέδες τους και συζητούν για το ποδόσφαιρο, πιθανώς, ή για το μισθό τους που μειώνεται, κρατώντας στα χέρια τους μπεγλέρια. Έτσι, για να περνά η ώρα. Τι να πούμε.

Κοινωνικό Οδοντιατρείο

Μετά το Κοινωνικό Ιατρείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο, σειρά παίρνει η δημιουργία Κοινωνικού Οδοντιατρείου στην πόλη μας. Σήμερα Τετάρτη, λοιπόν, 9 Ιουλίου στις 12:30 το μεσημέρι, πραγματοποιούνται τα εγκαίνιά του στην πλατεία Βαλτετσίου και ολοκληρώνεται έτσι ένα σημαντικό τμήμα κοινωνικής πρόνοιας , αλληλεγγύης και προσφοράς στον άνθρωπο, σύμφωνα με την υπεύθυνη για θέματα Κοινωνικής Πρόνοιας του δήμου Τρίπολης κ. Μαρία Εικοσιδέκα.

Το οδοντιατρείο, δωρεά του συμπολίτη μας κ. Ρούλη Σπυρόπουλου, θα δέχεται για θεραπεία άπορους, ανασφάλιστους, άνεργους και γενικά άτομα που αντιμετωπίζουν οξύ οικονομικό πρόβλημα. Θα λειτουργεί δε δύο μέρες την εβδομάδα, Δευτέρα και Τετάρτη 17:30 – 20:00, για παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας όπως είναι τα σφραγίσματα, ο καθαρισμός και οι εξαγωγές.

Καταρροϊκός πυρετός

Ο καταρροϊκός πυρετός αποτελεί αυτή τη στιγμή έναν ισχυρό πονοκέφαλο για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Παρότι δεν μεταδίδεται στον άνθρωπό από τα ζώα, ούτε κατόπιν επαφής ούτε από την κατανάλωση κρέατος ή γαλακτοκομικών προϊόντων, εν τούτοις οι καταστροφές στα αιγοπρόβατα είναι μεγάλες. Στο γεγονός αναφέρθηκε σε χθεσινή του συνέντευξη τύπου ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιαννακούρας ο οποίος δήλωσε πως η Περιφέρεια ακολουθεί για την καταπολέμησή του τη μέθοδο της κουνουποκτονίας και της χρήσης εντομοαπωθητικών, μέσα από ψεκασμούς στους οποίους προβαίνουν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι. Για την αποζημίωσή τους δε αυτή φροντίζει η πολιτεία που εξαργυρώνει την απόδειξη αγοράς των φαρμάκων, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για την αποζημίωση των νεκρών ζώων.

Διαγωνισμός τραγουδιού

Ο Δήμος Γορτυνίας διοργανώνει και εφέτος τον 41ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής το Σάββατο 26 Ιουλίου 2014, στην Αγία Παρασκευή Λαγκαδίων Γορτυνίας. Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε μη επαγγελματίες: α) ερμηνευτές δημοτικών τραγουδιών β) μουσικούς, σολίστες παραδοσιακών οργάνων και μουσικά σύνολα .

Η ειδική τριμελή Κριτική Επιτροπή, που ορίστηκε από το δήμαρχο Γορτυνίας, απαρτίζεται από επιστήμονες του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, δηλαδή τους:

1. Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη, Επιτ. Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Πρόεδρος. 2. Ευάγγελο Καραμανέ, Διευθύνοντα του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. 3. Ιωάννη Πλεμμένο, Μουσικολόγο-ερευνητή του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Την παρουσίαση θα κάνει η Μακεδονία Κουτσουμπέλη, δημοσιογράφος.

Τα βραβεία

Θεσπίζονται συνολικά τρία βραβεία τραγουδιού που κατανέμονται ως εξής: 1. Βραβείο καλύτερης ερμηνείας δημοτικού τραγουδιού για νέους έως 18 ετών (συνοδεύεται από τα ποσά: 1ο βραβείο 400,00€, 2ο βραβείο 250,00€, 3ο βραβείο 150,00€). 2. Βραβείο καλύτερης ερμηνείας δημοτικού τραγουδιού για ενήλικες. (συνοδεύεται από τα ποσά: 1ο βραβείο 400,00 €, 2ο βραβείο 250,00€, 3ο βραβείο 150,00€). 3. Βραβείο καλύτερης εκτέλεσης παραδοσιακού μουσικού οργάνου (συνοδεύεται από τα ποσά: 1ο βραβείο 400,00 €, 2ο βραβείο 250,00€, 3ο βραβείο 150,00€). Οι καλύτερες ερμηνείες και εκτελέσεις θα εκδοθούν σε δίσκο ακτίνας (cd) με τη φροντίδα του Δήμου Γορτυνίας.

 

Γιορτή σκόρδου

 

Για 20η χρονιά, διοργανώνεται στα Λιθοβούνια από τον Αγροτικό Πολιτιστικό Σύλλογοι η γιορτή του Σκόρδου, το Σάββατο 12 Ιουλίου 2014 στις 21:00 στην πλατεία του χωριού. Διατηρώντας την παράδοση, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, για 20 χρόνια δίπλα στους παραγωγούς αυτού του δύσκολου προϊόντος, βραβεύονται οι καλύτεροι παραγωγοί ενώ παράλληλα διεκδικείται και η ονομασία προέλευσης για το σκόρδο. Όλα τα σκόρδα της παραγωγής των Λιθοβουνίων διατίθενται με τον παραδοσιακό τρόπο, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να εκτιμηθεί εκτός από το προϊόν και η χειρωνακτική δεξιοτεχνία του πλεξίματος: η δημιουργία της πλεξίδας.

 

Εικαστικά σε δημόσιο χώρο

 

Θα μπορούσε να συμβεί και στην πόλη μας. « Ο λόγος για το project «Gradient: From Gray to Color Scale», που πραγματοποιείται από τις 3 έως τις 11 Ιουλίου, αποσκοπώντας στη δημιουργία μίας εικαστικής παρέμβασης μεγάλης κλίμακας στο δημόσιο χώρο της πόλης. Ήδη αρκετοί καλλιτέχνες του εικαστικού δρώμενου έχουν βάλει χρώμα και τέχνη σε γειτονιές του ιστορικού κέντρου των Ιωαννίνων. Σήμερα, Τρίτη, ένας Γερμανός κι ένας Αθηναίος εικαστικός θα δώσουν χρώμα σε έναν μεγάλο τοίχο επί της οδού 21ης Φεβρουαρίου. Σημειώνεται ότι το εικαστικό event «Gradient» τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ιωαννιτών». Πηγή: epirusgate.blogspot.gr

 

Χαμογελάτε

Επίπεδο ζήλιας :

-Που είσαι ;

-Σε βάφτιση !

-Δώσε να ακούσω τον παπά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *