Υ.Α. και οδηγίες ΕΟΠΥΥ προς γιατρούς για το πλαφόν

εοπυυΠεριθώρια ελιγμού φαίνεται πως διαθέτει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για περιπτώσεις ιατρών που υπερβαίνουν το πλαφόν συνταγογράφησης, αλλά μπορούν να το δικαιολογήσουν, μετά και τη νέα Υπουργική Απόφαση που εξέδωσε ο Μάκης Βορίδης. Ποιοι εξαιρούνται.

Ακόμη μια Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) εκδόθηκε για τα όρια συνταγογράφησης των ιατρών του ΕΟΠΥΥ, αυτή τη φορά με την υπογραφή του Μάκη Βορίδη.

Με την ΥΑ (το ΦΕΚ επισυνάπτεται) καθορίζεται το πλαφόν συνταγογράφησης φαρμάκων για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ ανά ειδικότητα, ανά αριθμό ασθενών, βάσει του μήνα του έτους και τη γεωγραφική περιοχή, ενώ καθορίζει και τα κατώτατα όρια συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων.

Επιπλέον, οι φαρμακοποιοί συνεχίζουν να έχουν την υποχρέωση να γνωστοποιήσουν στον ασφαλισμένο τα φάρμακα με τη χαμηλότερη τιμή και το ποσοστό συμμετοχής που του αντιστοιχεί.

Παράλληλα, αρμοδιότητα ΕΟΠΥΥ αποδεικνύεται η θέσπιση κινήτρων και αντικινήτρων για τους φαρμακοποιούς, σε ό,τι αφορά τον αριθμό των γενοσήμων που προωθούν από τα φαρμακεία τους.

Η βάση για τον υπολογισμό του πλαφόν παραμένουν τα δεδομένα συνταγρογράφησης του 2013, ανάλογα με την ειδικότητα του ιατρού, την Περιφερειακή Ενότητα που εδρεύει και την επισκεψιμότητα τον αντίστοιχο μήνα του έτους, με το Υπουργείο να κάνει λόγο και για «προοπτική απεικόνιση της διαμόρφωσης του στόχου συνταγογράφησης για το έτος 2014, με βάση τη διαθεσιμότητα φαρμάκων δραστικών ουσιών οι οποίες δεν τελούν υπό καθεστώς προστασίας εντός κάθε θεραπευτικής κατηγορίας».

Οι εξαιρέσεις

Οι χρόνιοι νεφροπαθείς τελικού σταδίου, ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια, μεταμοσχευθέντες, καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς τελικού σταδίου, θαλασσαιμικοί και πάσχοντες από κυστική ίνωση εξαιρούνται του πλαφόν, σύμφωνα με την ΥΑ.

Όπως διευκρινίζει ο ΕΟΠΥΥ με ανακοίνωση του, πάντως, η ΗΔΙΚΑ έχει ενσωματώσει από τις 7τα όρια αυτά στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ενημερώνει καθημερινά τους ιατρούς για την ύπαρξη ή όχι υπέρβασης. Ωστόσο, δεν γίνεται διακοπή της συνταγογράφησης για τους ιατρούς που εμφανίζουν υπέρβαση από το όριο. Μάλιστα, μόνο σε περίπτωση επανειλημμένης υπέρβασης ο ιατρός θα κληθεί από τον ΕΟΠΥΥ για να δικαιολογήσει τη συνταγογράφησή του.

Όπως ξεκαθαρίζει ο Οργανισμός, πέρα από τις εξαιρέσεις της ΥΑ, με απόφαση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ, δύνανται να εξαιρούνται από την εφαρμογή της παρούσης, επιπλέον κατηγορίες ασθενών και ειδικές κατηγορίες ιατρών, μετά από γνωμοδότηση της Ειδικής Επταμελούς Επιτροπής.

Έτσι, «ιατροί ή σύλλογοι ασθενών που κρίνουν ότι πρέπει να εξαιρεθούν από το μέτρο πρέπει να απευθύνουν συστημένη επιστολή προς την Ειδική Επταμελή Επιτροπή (Αποστόλου Παύλου 12, Μαρούσι, ΤΚ 151 23), όπου θα αιτιολογούν εμπεριστατωμένα τους λόγους για τους οποίους πρέπει να εξαιρεθούν»

Γράφει: 

http://www.virus.com.gr/site/index.php/health/health-and-pharma-news-reports/item/3342-y-a-kai-odigies-eopyy-pros-giatroys-gia-to-plafon

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *