Βορίδης: Ενοποιούνται μονάδες ΠΕΔΥ

βοριδης Στη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) αναφέρθηκε ο Υπουργός Υγείας, Μ. Βορίδης, από το βήμα διεθνούς συνεδρίου. Υπερασπίστηκε τις αλλαγές, διευκρίνισε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά ανοικτά μέτωπα και προανήγγειλε τη λειτουργία κέντρων εφημέρευσης και τη συνένωση μονάδων.

Gatekeeper, «πορτιέρη» στη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας, επιδιώκει ο Μάκης Βορίδης να μετατρέψει το ΠΕΔΥ, προσφέροντας πραγματικά υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας, όπως ανέφερε στον εναρκτήριο χαιρετισμό του στο 2ο Διεθνές Συνέδριο για την Πρόληψη του Γαστρεντερικού Καρκίνου.

Κατά τον Υπουργό Υγείας, εδώ και σχεδόν 4 δεκαετίας ήταν σαφές πως οι προσπάθειες για τη σύσταση ολοκληρωμένου συστήματος ΠΦΥ ήταν αποσπασματικές και ατελέσφορες, αλλά πλέον το Σύστημα Υγείας δεν είχε άλλες αντοχές. «Η απουσία ολοκληρωμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας και στρεβλώσεις εν γένει στη λειτουργία του συστήματος υγείας», σημείωσε ο κ. Βορίδης.

Όπως υπογράμμισε, η προηγούμενη ΠΦΥ, με τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ, τελούσε ουσιαστικά συνταγρογραφικά καθήκοντα και διενεργούσε εξετάσεις, αφού για το 65%-75% των προσερχομένων αυτός ήταν και ο λόγος της επίσκεψης τους. «Αν όμως αυτό ήταν το επιδιωκόμενο θα μπορούσαμε να είχαμε εφεύρει οικονομικότερους στόχους για αυτό από το να συντηρούμε τόσες μονάδες υγείας και να απασχολούμε 5.000 και πλέον γιατρούς σε αυτό το σύστημα», υποστήριξε ο Υπουργός και έφερε για παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί τον «Ευαγγελισμό». Πρόκειται για νοσοκομείο κορμού στο σύστημα εφημέρευσης στην Αθήνα, που δέχεται κατά μέσο όρο 1.300 άτομα σε ημέρα εφημερίας. «Έχει καταδειχθεί ότι από αυτά τα άτομα, μόνο τα 350 με 400 χρήζουν επείγουσας νοσοκομειακής φροντίδας. Όλοι οι υπόλοιποι θα μπορούσαν να μην έχουν οδηγηθεί στο νοσοκομείο. Να έχουν καταφύγει στην πρωτοβάθμια, δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες στο νοσοκομείο και προφανώς καλύτερες συνθήκες εξυπηρέτησης των ασθενών», πρόσθεσε ο κ. Βορίδης.

ΠΕΔΥ

«Θέλουμε να παρέχουμε ουσιαστικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας», τόνισε ο Υπουργός Υγείας, υποστηρίζοντας πως προχωρούν με όλες τις δυνάμεις τους στην ολοκλήρωση μιας ουσιαστικής μεταρρύθμισης. «Προς την κατεύθυνση αυτή κερδίσαμε στο στοίχημα της διαθεσιμότητας των εργαζομένων στο ΠΕΔΥ –όσοι επέλεξαν να μείνουν στο σύστημα, παρέμειναν», σημείωσε και υποστήριξε πως το ΠΕΔΥ λειτούργησε ακριβώς ένα μήνα μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, όπως προβλεπόταν. «Πολύ γρήγορα η προσέλευση των πολιτών άγγιξε και ξεπέρασε τον αριθμό που προσέρχονταν στις πρώην μονάδες του ΕΟΠΥΥ», υπογράμμισε. Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη έχει δρομολογηθεί η πρόσληψη 900 επικουρικών ιατρών, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες σε ιατρικές ειδικότητες. «Εντάσσουμε τους γιατρούς που επέλεξαν να παραμείνουν στο ΠΕΔΥ, στον κλάδο των ιατρών του ΕΣΥ. Η διαδικασία αξιολόγησης θα ολοκληρωθεί σύντομα και σίγουρα πριν από τους 8 μήνες που προβλέπει ο νόμος», συμπλήρωσε και διευκρίνισε πως ο γιατρός της ΠΦΥ είναι πλέον γιατρός του ΕΣΥ.

Μονάδες

Για τον εξορθολογισμό του συστήματος, βέβαια, το Υπουργείο φαίνεται να στρέφεται στην ενοποίηση μονάδων του ΠΕΔΥ. «Δεν είναι δυνατό να διατηρούμε μονάδες οι οποίες απέχουν μερικά μέτρα η μία από την άλλη. Δεν είναι δυνατό να πληρώνουμε ενοίκιο σε μονάδες όπου απασχολούνται 4 και 5 γιατροί», υποστήριξε.

Πάντως, η λειτουργία των εργαστηρίων των μονάδων, ένα από τα αγκάθια στην λειτουργία του ΠΕΔΥ, θα αποκατασταθεί σταδιακά, βάσει γεωγραφικής κατανομής, ώστε να αξιοποιηθεί η παραγωγική δυνατότητα βιοιατρικού εξοπλισμού.

Παράλληλα, ο Μάκης Βορίδης προανήγγειλε την άμεση έναρξη λειτουργίας κέντρων εφημέρευσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. «Διασυνδέουμε τις μονάδες με τα νοσοκομεία σε λειτουργικό και επιστημονικό επίπεδο, ώστε να παρέχουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε αναπτύξει πλήρως τη λειτουργία του συστήματος», ισχυρίστηκε.

Βέβαια, ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς. Όπως ανέφερε και στο 5ο Pharma & Health Conference, υπάρχει σημαντική δευτερογενή νομοθεσία, με τις Υπουργικές Αποφάσεις που χρειάζονται για την ΠΦΥ να φθάνουν τις 49.

http://www.virus.com.gr/site/index.php/health-and-pharma-news/health-and-pharma-news-ministry-of-health/item/3312-voridis-enopoioyntai-monades-pedy

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *