Κλείνουν κλινικές νοσοκομείων μέσα στο καλοκαίρι, για οικονομία και για να πάρουν άδεια οι εργαζόμενοι

ΚΛΕΙΣΤΌΑσφυκτικά είναι τα πλαίσια λειτουργίας πολλών κλινικών νοσοκομείων και ήδη οι διοικήσεις κάποιων νοσοκομείων αποφασίζουν είτε την προσωρινή αναστολή λειτουργίας τμημάτων των νοσοκομείων, είτε τη συγχώνευση κλινικών.

Σε όλα σχεδόν τα νοσοκομεία της χώρας, υπάρχει πρόβλημα λειτουργίας κάποιων κλινικών καθώς οι ελάχιστοι γιατροί και νοσηλευτές που έχουν απομείνει θα πρέπει να κάνουν χρήση της καλοκαιρινής άδειάς τους, ύστερα από το βαρύ χειμώνα που πέρασαν τα νοσοκομεία λόγω των ελλείψεων προσωπικού και της αύξησης της προσέλευσης.

Τα εξοντωτικά ωράρια εργασίας γιατρών και νοσηλευτών, σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού, είχαν ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να πάρουν ούτε ρεπό οι εργαζόμενοι.

 

Παράλληλα, οι πιστώσεις για τα δημόσια νοσοκομεία, έχουν αρχίσει ήδη να εξαντλούνται, αφού ο προυπολογισμός του 2014 ήταν γνωστό ότι μπορούσε να καλύψει τις λειτουργικές ανάγκες μόνο έξι μηνών και όχι ενός έτους.

 

Η έλλειψη ρευστότητας και η έλλειψη προσωπικού, έχουν οδηγήσει τις διοικήσεις ορισμένων νοσοκομείων να αποφασίσουν για προσωρινή αναστολή λειτουργίας κλινικών ή για συγχώνευση κλινικών.

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η απόφαση του διοικητή του ΚΑΤ – την οποία αναγκάστηκε να πάρει πίσω μετά από εντολή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Λ. Γρηγοράκου – για αναστολή των τακτικών εισαγωγών μέσα στο καλοκαίρι, λόγω έλλειψης πιστώσεων.

 

Επίσης, με απόφαση της διοίκησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, οδεύει προς κλείσιμο η Παιδοχειρουργική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, ενώ στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου μελετάται το κλείσιμο της Μαιευτικής – Γυναοικολογικής Κλινικής και της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού λόγω έλλειψης γιατρών.

 

Παράλληλα, στα νοσοκομεία της Πελοποννήσου και των Επτανήσων παρατηρείται το φαινόμενο της μετακίνησης ιατρικού προσωπικού προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της 6ης ΥΠΕ.

 

Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia-

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *